Uffe Ravnskov om C-vitamin mot Covid-19 i Läkartidningen

Goda anledningar att prova C-vitamin... mot Covid-19.

200422 Jag fick pappersversionen av Läkartidningen idag. Jag kunde inte hitta Uffes artikel där.
Tycker Läkartidningen att C-vitamin-behandling vid Covid-19 är ointressant? Varför?

 

Comments

 1. 1
  Solbritt Eidenby säger

  Min dotter jobbar på strokeenheten på medicin, Östersunds sjukhus. Hon ringde på hos och hade lämnat en påse C-vitamin utanför dörren.
  -Det är jätteviktigt med C-vitamin i coronatider, det pratar vi om på jobbet, sa hon.
  Så det är någonstans ändå som polletten har trillat ner.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Anna Bäsén kanske får skäl att försöka glömma en del av det hon skrivit nyligen…

  Idag i SVT fanns denna artikel:
  https://www.svt.se/nyheter/aldra-coronasjuka-overlever-i-hog-grad

  I sista stycket står:

  De som skrivs in behandlas bland annat med syrgas, antibiotika och insatser för nutrition

  Man undrar vad ”insatser för nutrition” innebär.

 3. 3
  Lasse P säger

  #2 Lars Henrik
  Precis…och att hon får bita i gräset tillsammans med Prof. Olsen.
  Säger bara: Heja Annika, ge inte upp, du kommer att få rätt.

 4. 4

  Ingenting att förlora på C-vitamin till Covid-19

  ”Det är väldigt välkommet att Uffe Ravnskov tar upp denna debatt. Vid en sökning på PubMed hittar man mer än 22.000 studier som just handlar om C-vitamin – kanske helt okända för de flesta läkare. Vitamin C är först och främst ett vitamin som är en co-faktor i mer än 15 enzym-reaktioner, och kräver inga stora mängder C-vitamin för att kunna fungera.
  Men när man blir sjuk så fungerar C-vitamin också som kroppens viktigaste antioxidant, förbrukas och utsöndras i urinen som ändprodukten dehydro-askorbinsyra. Vid kritisk sjukdom är oxidationen och inflammationen massiv vilket kräver stora mängder C-vitamin. Problemet med människan i detta avseende är att hon – i motsats til de flesta andra djur – inte i levern kan producera sitt eget C-vitamin ur glukos, varför C-vitaminnivåerna i blodet kan bli extremt låga och till och med omätbara vid kritisk sjukdom som septisk chock. Eftersom C-vitamin är absolut nödvändigt för syntesen av dopamine, noradrenalin, adrenalin, kortisol, ADH, neurotransmittorer så får vi vid denna brist bl. a. blodtrycksfall och mental förvirring. Som Uffe Ravnskov här påpekar så har även Mega-doser av C-vitamin intravenöst visat sig vara helt harmlösa. Och det finns därför ingenting att förlora på att vid Corona-infektion ge dessa Mega-doser, helst tillsammans med Tiamin och kortison, som dr. Paul Marik visat.”

  Sture Blomberg, narkosläkare, docent., seniorvikarie, tidigare Sahögrenska sjukhuset
  april 20, 2020 17:00

 5. 5

  C-vitamin och ormbett + covid ???

  Som icke vetenskaplig kuriositet finns en beskrivning om en episod med ormbett från Sydafrikanska bushen i boken “Afrika i mitt hjärta ” av Kobie Krüger. En viltvårdare och veterinär blev samtidigt bitna av en ovanlig giftorm Amblyodipsas polylepis. I campen upptäckte de att ormserumet var oanvändbart och goda råd var dyra. Viltvårdarens hustru tittade i köket och hittade C-vitamin burkar och hon kom ihåg en bok av en amerikansk näringsexpert att som nödlösning vid ormbett kunde man använda chockdoser 4 gram x flera med c-vitamin. Hon gav det till sin make som tillfrisknade betydligt fortare än veterinären som inte fick c-vitaminet. Teorin var att c-vitaminet var cellstabiliserande och toxin neutraliserande. Man kan ju tänka på forna tiders sjömän med skörbjugg som fick blödningar och tänderna ramlade ur. Så tanken med C-vitmin som både adjuvant behandling vid covid-19 och kanske framförallt som pre expositions profylax till ännu friska människor inte är så långsökt. Varför det inte gjorts studier kan man undra, är det en alltför billig behandling för att väcka uppmärksamhet- inga pengar att tjäna. Och i alla fall mycket säkrare än malaria behandling som en viss potentat föreslår. Håll avståndet kollegor! Jaan Novek. privat allmänläkare

  Jaan O. Novek, leg. läkare. specialist allmänmedicin, Minikliniken i Nybro AB
  april 20, 2020 19:42

 6. 6

  Oups, somebody said it again….

  Detta frejdiga förslag får mig osökt att tänka på Voltaires klarsynta dom över läkarskrået:
  ”Doctors put drugs of which they know little into bodies of which they know less for diseases of which they know nothing at all”.

  Magnus Brink, Överläkare, Infektion, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  april 20, 2020 19:56

  Vad är en megados?

  Kanske får Linus Pauling en viss postum upprättelse?
  Hans Tingsäter, Anestesi/IVA (pensionär), Eget
  april 21, 2020 08:36

 7. 7

  Här radar de upp sig, Hjältarna, bakom superhjälten Uffe Ravnskov!!!

  Om lilla jag då får bidra med min lilla specialistkunskap (: Så är det att oralt intagen askorbinsyra, blandat med bikarbonat, kan kroppen bara metabolisera cirka 1,5 gram i timmen av!!! Tar man större doser så omvandlas C-vitaminet till magnetisk Oxalsyra, alternativt färdiga oxalater!!! Dock tror jag att det i dessa tider är en god ide’ att maximera intaget av C-vitamin. Själv dricker jag 8 dl vatten blandat med 10-12 g C. under dagen.

  Dessutom fick jag befarat mina farhågor om det essentiella spårämnet Zink, Att det i för stora doser är mycket skadligt för vår organism. RDI anses tydligen vara 15mg! Mina piller från life innehåller 25mg. Så jag kanske inte behöver ta det varje dag.

  Jag tycker så intensivt synd om de multinationella läkemedelsföretagen i framtiden. När det inte finns någon plats längre för dom i vår sjukvård och de inte kan gör människor rika längre. Stackars människor!

  Sally K Norton om Oxlater:

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

 8. 8
  XMargareta säger

  Ja välkommet var ordet!

 9. 9

  Underbart! Nu kommer säkerligen fler att våga följa efter Uffe! Vilken insats för svensk sjukvård! Tack Uffe och Annika! Ni är hjältar!

 10. 10
  Ethel Loberg säger

  På ren Värmländska: Har inte Anna Bäsén fått fladderdreta nu efter alla fortsatta C-vitaminstipps på Annikas blogg så lär hon aldrig få fladderdreta.

 11. 11

  Jag tror att intravenöst c-vitamin fungerar men alla måste sluta säga att c-vitamin boostar immunförsvaret för det är fel och läkarna blir kritiska till c-vitamin när ord som boosta ditt immunförsvar används.

  C-vitamin boostar inte immunförsvaret, om immunförsvaret boostades skulle patienten dö ännu snabbare.
  Folk dör av sepsis och cytokinstorm det är vårt egna immunförsvar som dödar inte viruset, stärkte vi immunförsvaret så skulle vi bara dö snabbare, tänk logiskt.

  Ska läkarkåren börja använda c-vitamin så måste folk sluta säga boosta ditt immunförsvar med c-vitamin.

  C-vitamin fungerar som antioxidant eller så stänger c-vitamin delvis av immunförsvaret likt vanligt kortison, vi vet inte det finns bara teorier om hur det fungerar.
  Det enda vi vet är att immunförsvaret inte stärks för då skulle folk bara dö snabbare av sin sepsis.

 12. 12
  Lars Bern säger

  Låt mig återigen berätta hur jag efter 25 år med månatliga ytterst plågsamma giktattacker efter en njurskada lyckades komma på att megadoserad C-vitamin botar denna vanliga sjukdom. Under 25 år stötte jag inte på en enda läkare som hade en aning om detta, de får ju som vi alla vet ingen utbildning om kostens och vitaminernas betydelse.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Hans
  Jag tycker att läkarkåren borde ha en större stringens än att bry sig om allt som skrivs i sociala medier. De borde bry sig om att vitamin-C fungerar bra vid Covid-19, men verkningsmekanismen borde de forska efter själva.
  Det jag har läst är att C-vitamin har en viktig uppgift vid svår sjukdom. Då konsumeras C-vitamin i stor mängd, och man får en svår brist, vilket kan ge tex cytokinstorm. Om man då ger C-vitamin i högdos intravenöst så stiger C-vitaminhalten och patienten blir frisk.

 14. 14

  ”Jag tycker att läkarkåren borde ha en större stringens än att bry sig om allt som skrivs i sociala medier”
  Hel rätt.
  Problemet är att alternativmedia och sociala media sprider uppenbara lögner, c-vitamin boostar inte immunförsvaret för då skulle sepsisdöden bara inträffa tidigare och fler skulle dö.

  Riksmedia med bäsen i spetsen får vatten på sin kvarn när någon pratar om att boosta immunförsvaret.

  Varför c-vitamin verkar fungera vet vi inte.
  Dina mina och andras teorier kommer nog att visa sig vara felaktiga i framtiden, det kan finnas en mekanism som vi inte har en aning om nu.
  Minskar c-vitamin en cytokinstorm så är det precis motsatsen till att stärka immunförsvaret.
  Jag förväntar mig att du som läkare kan tänka mer logiskt än vad sociala media kan.

  C-vitaminbrist orsakar inte cytokinstorm, man får skörbjugg inte cytokinstorm.
  C-vitaminbrist kan möjligen göra att immunförsvaret inte kan stänga av cytokinstormen.

  Vi vet dock att c-vitamin inte kan öka immunaktiviteten för då skulle vi bara dö av sepsis.

  Jag gillar att det du har sagt om c och d vitamin, det mesta lär visa sig stämma i framtiden.

 15. 15

  Alla utgår från att c-vitamin stärker immunförsvaret det kan vara motsatsen immunförsvaret dämpas och inflammationer minskar då kan vissa anekdotiska berättelser förklaras.

  Förbättras sjukdomar som är inflammatoriska av c så borde c fungera likt kroppseget kortison.
  Det kan visa sig vara felaktigt men att c-vitamin bara skulle stärka immunförsvaret är uppenbart felaktigt.

 16. 16

  #14 Hans
  Vad har du för belägg för det du säger? Det är helt nya funderingar du kommer med och jag undrar hur mycket rätt du har eller om du baserar det på okunskap och egna förnuftiga resonemang?

  Själv och i min familj, så får vi munsår om vi slarvar med C- och D-vitamin. Som jag ser det är mitt immunförsvar dåligt när jag drabbas av munsår och dessa vitaminer förhindrar uppkomsten och botar munsår snabbt. !0 års erfarenhet!

  För mig är det uppenbart att jag boostar, vad nu det betyder; mitt immunförsvar. Säger du att jag inte gör det. Vad gör jag då, undrar jag?

 17. 17

  16
  Sepsis är en överreaktion immunförsvaret är för starkt.
  stärker c immunförsvaret dör du bara fortare.

  Sluta läsa alternativmedia.
  Vi vet att c är bra, det kan ha en stärkande effekt angående vissa sjukdomar men att det alltid stärker immunförsvaret stämmer inte med verkligheten.

 18. 18
  Leif R säger

  17, 16
  Jag tror man ska inse att immunresponsen antagligen är en komplex process med många steg som behöver fungera tillsammans.
  Min tanke kring cytokinstorm o c-vitamin är att det finns något steg som bygger på att det finns ett tillräckligt förråd av c-vitamin (och/eller ev andra antioxidanter) i kroppen och när så inte är fallet så hamnar processen i obalans som kräver tillsats av c-vitamin (eller ev andra antioxidanter) för att återvinna balansen. Man kanske inte ska se det som att c-vitamin stärker immunförsvaret, utan att c-vitamin hjälper till att hantera ”avfallet” som immunförsvaret skapar och som annars blir giftigt för kroppen? Sedan så verkar ju c-vitamin vara inblandat i många olika processer i kroppen, så det är nog mycket mer komplext än vad man kan förstå.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  14 Hans
  Jag har vid några tillfällen försökt att rätta till vad jag har uppfattat som fel i det som skrivs i socdiala medier, men det har inte fungerat. Uppfattningar får ett eget liv på soc medier. Det är bara att gilla läget, och inte spilla krafterna på något som du inte kan påverka..

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  17 Hans
  Vi vet ju inte hur alla delar av immunförsvaret fungerar. Det kan hända att C-vitamin boostar immunförsvaret på ett sätt, men vid cytokinstorm gör att immunförsvaret får en mera balanserad effekt.

 21. 21

  Hans
  Till att börja med, Tack för att du skakar om oss!

  Vad är alternativmedia för något??? Och vad är det dom säger, som inte är så bra? icke alternativ media, de etablerade drakarna, Vegetariska matlagningsprogram på tv brukar ibland använda boostande grejer, i sina löpsedlar. I övrigt är jag tveksam till att alternativmedia existerar. Om du inte menar alla publicerade föreläsningar från världens alla universitet på Youtube. De har alltid länkar till den forskning, de representerar och deras källor är mer relevanta än någon svensk professor, myndighet och deras allians med multinationella läkemedelsföretag. Jag ser också ruttenheten i den vetenskap de tar sina erfarenheter från. Etablerad sjukvård är ett ruttet äpple i vår fruktkorg!

  Jag läser ingen alternativmedia, jag väntar tills filmen kommer (:

  Likaså har jag aldrig sett något från en rysk datarobot. Däremot råkar jag då och då ut för SD,s svans, Som vill tala om vilka gangstrar sossarna är. Det har jag lärt mig helt nyligen. Att de som varnar för allt skitsnack på Internet,. Det är de som pratar strunt! 9 ggr av 10.

 22. 22

  19 ”Jag har vid några tillfällen försökt att rätta till vad jag har uppfattat som fel i det som skrivs i socdiala medier, men det har inte fungerat. Uppfattningar får ett eget liv på soc medier”
  Det måste bekämpas med fakta.
  Vi kan aldrig få läkarkåren att använda intravenöst c-vitamin med totalt galna påståenden.

  18
  ”utan att c-vitamin hjälper till att hantera “avfallet” som immunförsvaret skapar och som annars blir giftigt för kroppen? Sedan så verkar ju c-vitamin vara inblandat i många olika processer i kroppen, så det är nog mycket mer komplext än vad man kan förstå.”
  Kan vara så att gifterna immunförsvaret skapar minskar pga att c är en antioxidant, men då är påståendet om att boosta immunförsvaret ändå felaktigt.

  Jag säger en sak vi vet inte varför c-vitamin tycks fungera.

 23. 23
 24. 24

  21
  Varken alternativmedia eller etablerade media har rätt alla har mer eller mindre fel.
  Vi kan inte veta vad som är sant när vetenskapen inte har hittat svaren än, där har jag absolut rätt.

  D-vitamin var bara bra mot rakit när vår kunskap var begränsad nu vet vi att d har fler effekter.
  C-vitamin var bra mot skörbjugg när vår kunskap var begränsad nu vet vi att c har fler effekter.

  I brist på kunskap hittar folk på att c stärker immunförsvaret när vi i själva verket inte har en aning om varför c funkar mot sepsis.
  Stänger c av cytokin produktionen eller rensar c ut cytokiner eller händer det något helt okänt?

  Sepsis där är det vårt egna immunförsvar som dödar oss konsensus råder, om c stärkte immunförsvaret skulle vi dö fortare.
  Man måste vara blind för att inte se felen i påståendet om att c boostar immunförsvaret.

 25. 25

  Hans
  Jag förstår nu att med sociala medier, menar du facebook? Ett okänt fenomen för min del. Vi kommer inte med galna påståenden, Vi ar krav på läkarkåren att de ska hämta hem den kunskap de saknar och göra det som är belagt som verkningsfullt. Speciellt eftersom kostnaden står utanför big pharma.

  Annars är sjukvården lydiga hundar som inte biter den hand som föder dem. Det förvånar mig att inte Linus Pauling hade någon förklaringsmodell som kunde skingra dimmorna. Eller hans efterföljare.

  Kanske är det så att kroppen gör slut på C-vitaminet för att det är skadligt med C-vitamin vid sepsis. Men då skulle ju patienterna bli sjukare av mera C-vitamin. Nä det tror vi inte på. Man tillfrisknar om man får C-vitamin vid sepsis. Personligen är tillskottet nödvändigt och jag har idag bunkrat C-vitamin. Min allmänhälsa kräver det. Annars får jag dålig allmänhälsa och blir sjuklig.

  Covid 19 kräver en god allmänhälsa och massor av sjukhusanekdoter visar att det fungerar. Men helt klart är vi fortfarande korkade eftersom vi inte tydligen har någon förklaring?

  När någon säger VI vet inte varför. Så menar de JAG vet inte varför. Svaret finns där ute någonstans på Youtube. Jag gissar att vi får det om en vecka. Den som får svaret, vänligen dela den här?

  Vad F-n menade Gud med att göra oss utan självproduktion av C-vitamin, som alla andra djur. Människan får fixa sitt C-vitamin själv, knepig evolution allt det här?

 26. 26

  Vi åt mycket innälvsmat förr i tiden. Levern innehåller mycket C-vitamin och tillsammans med D-vitamin så är det ingen risk att vi överäter A-vitamin.

  http://matkalkyl.se/se-notlever.php

  https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/#dprotects

 27. 27

  Hans Men är vi överens om att även om vi inte vet hur det funkar med c-vitamin så är det bra att ta både innan och under corona? Det kan väl knappast skada att ta det om man är sjuk i corona eftersom man då kan få brist på just c-vitamin. Sen exakt vad verkningsmekanismerna är borde de forska mer om men det är väldigt glädjande att det verkar som det kommer börja användas mot corona även på svenska sjukhus. Hoppas det! Men många som inte är på sjukhus stävjar ju corona hemma med c-vitamin. Och det verkar verksamt.

 28. 28
  XMargareta säger

  Det verkar vara D-vitaminbrist, som ligger bakom ett obalanserat svar med cytokinstorm.
  För en kort tid sedan länkade jag ett inlägg i bloggen med det innehållet.
  Jag skall försöka finna den och återlänka när jag hinner.
  C-vitamiinet har massor med uppgifter i kroppen också. Definitivt bidrar det till att inte så lätt bli smittad och att fortare bli frisk från infektioner.
  Så goda D- och C-vitaminnivåer bidrar till ett starkt och balanserat immunförsvar är min slutsats..

 29. 29

  Många intressanta kommentarer på Uffes artikel i Läkartidningen. Sture Blomberg skriver initierat om c-vitaminets verkan i kroppen. Jag hade inte en aning om hur mycket c-vitamin djur kan producera själva, men nu fick jag reda på att en get producerar 13 gram per dag och i stressituationer upp emot 100 gram. Det dagliga rekommenderade intaget som SLV anger känns ju bara löjligt i jämförelse.

 30. 30
  XMargareta säger

  Den D-vitaminlänk jag talar om i 28 ovan fann jag inte vid snabb sökning och jag har inte tid just nu, men fann en länk, där detta också finns, bland en massa annat, nämligen att D-vitamin balanserar cytokinstorm,
  Länken fann jag i Ted Hutchinsons inlägg nr.3 under rubriken: ” D-vitamin bra mot infektioner” i bloggen.

  https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988/htm?fbclid=IwAR3Ton4hAb2EGvuW3c1Kv3IDV2GVykcyolz1K3bfMF81DHFcI_Pi3QvjOCY#B93-nutrients-12-00988

 31. 31

  Vad Hans menar är att vi gör ett tankefel när vi hävdar att vi boostar/stärker immunförsvaret, tror jag.

  Det har han ju helt rätt i, eftersom det är vårt eget immunförsvar som tar kål på oss. Därför finns det ju en poäng i det han säger.

  Klart är att när sepsis inträder så rasar c-vitaminet till noll! Det är enligt mig fastslaget. Utan C-vitamin dör vi med största säkerhet. Alltså får vi kanske se det som balanserande, eller stabiliserande?

  Utan tvekan är Intravenös C-vitamin i allvarliga livshotande tillstånd ett tydligen, magiskt medel till tillfrisknande.

  Samtidigt som balansen kräver ett pyttelitet oralt intag per timme. Överskrider intaget 2 gram per timme så omvandlas det till skadlig Oxalsyra. Vilket jag också upplevt, när jag överdoserade en längre tid, och har då sett hur allmänhälsan sjunkit och inflammationer ökat. C-vitaminet har då motverkat sitt syfte.

  Jag vet att jag förr eller senare kommer att hamna i intensivvård med sjuka lungor. Då tänker jag kämpa med mina sista krafter att suga i mig mitt gram C-vitamin i timmen och så länge jag kan prata tänker jag tjata ihjäl personalen på att ge mig C-vitamin intravenöst och vet de inte hur man gör så får jag ta reda på det själv. och kanske till och med genomföra det själv inför ögonen på personalen.

  Jag har en plan (:

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  Jag fick pappersversionen av Läkartidningen idag. Jag kunde inte hitta Uffes artikel där.
  Tycker Läkartidningen att C-vitamin-behandling vid Covid-19 är ointressant?

 33. 33
  Jösses säger

  Om människan inte kan tillverka C-vitamin, då bör rimligen bröstmjölk innehålla C-vitamin. Minns att jag har sett att opastöriserad komjölk innehåller ca 15 -20 mg C-vitamin per liter. Undrar om det varierar hos olika raser,speciellt som djur sägs kunna tillverka sitt eget C-vitamin.
  Binjurarna innehåller också C-vtamin, jag har dock aldrig sett binjurar i någon livs-och-döds-medelsbutik.

 34. 34

  #33 Jösses

  Dödsmedelsbutik, var nytt! Det tar jag till mig.

 35. 35
  XMargareta säger

  Jag förstår också hur Hans resonerar. Jag har en annan åsikt/tro, byggt på vad jag läst.
  Nämligen, att C-vitamin förstärker immunförsvaret bland annat
  och D-vitamin balanserar det, så att cytokinstorm inte inträffar
  Att man sedan i media förenklar, genom att säga att vårt immunförsvar tar kål på oss, för att det är för starkt, menar jag är en förenkling, som kan vilseleda tanken..

 36. 36

  Annika: Nä vad säger du? Maila och fråga! Eller kommer den i nästa nummer? Men då är det sent.

  GeorgeW: Vad har du för plan? Du kan inte ta intravenöst v-vitamin själv, det är ju livsfarligt!

  Då är det bara att gå ut och få solterapi. Någon länkade att just sol (D-vitamin) och frisk luft varit recept för tillfrisknande av lungsjuka vid TBC en tidig pandemi ju… Men man tycker vi borde ha bra kunskap 2020 och en vilja att få ut info om vitaminernas betydelse i sjukvården.

 37. 37

  Min plan är att LÄRA mig hur man ger IV C-vitamin och sedan använda mina sista krafter till att ge mig det. Om jag inte får någon hjälp med det. Att inte sjukvården klarar diffusa begrepp som borstar, hindrar inte mig. De får vänja sig.

 38. 38

  Är det någon som vet hur mycket Liposomalt C-vitamin man kan ta?
  5 ml/dag står det på flaskan, men det verkar lite.

 39. 39

  Bell: jag tar 3 ml vilket är dosförpackningen på min c-vitamin från Aurora. Sedan fyller jag på med vanlig c-vitamin under dagen för att komma upp i 10g utspritt över dagen.

 40. 40

  George W: Var försiktig!

 41. 41
 42. 42

  #40 Anna

  Jag behöver inte vara försiktig då, Eftersom jag då håller på att dö. Fast det är ju bra att veta hur man gör, innan man gör det.

  Jag har tidigare sett det beskrivet här. Så kunskapen är känd. Tills dess struntar jag i solens grader. En rent teoretisk komposition. Jag har tillbringat den här veckan naken i solen och bränt mig så mycket jag kunnat. Ingen kan inbilla mig att det inte är livgivande vårsol som fyller mig med lättnad och lindring på alla sätt och har så gjort i alla tider för alla varelser här i den tempererade zonen.

 43. 43

  Har funderat på hur man rent praktiskt går till när man ger c-vitamin intravenöst. Är det nån här som vet? Är det en viss medicin som ska köpas in eller blandas det till på sjukhuset? För jag antar att om man hamnar på intensiven med svår sepsis så får man lära upp läkare och sjuksköterskor hur dom ska göra. Måste bara komma ihåg att lära upp familj och vänner också om man inte är pratbar själv.

 44. 44

  Ja det är frågan. Men används det inte redan mot sepsis på alla sjukhus eller är det bara i Kronoberg? Jag tänker att får de in någon så måste de kunna veta hur det ska användas vid corona relaterade fall också? Man kan köpa intravenöst c-vitamin på apotea med recept.

  Kan man kräva att få det? Om läkaren inte vill kan man då kräva att byta läkare? Får man välja vilken läkare om man vet nån som är mer öppen för c-vitamin?

 45. 45
  Lennart säger

  C vitamin verkar vara en mirakelmedicin.
  Kan det vara så att människan inte hade behov av stora mängder c vitamin innan socker o spannmål blev en stor del av vår kost?
  Evolutionen brukar inte ha fel.
  Människan lever längre än geten!
  Finns det nackdelar med c vitamin?

 46. 46

  Intressant! Ja vår undermåliga kost är ju en del av dåligt immunförsvar. Näringsbrist och övermedicinering. Se bara hur många som tar massor av värktabletter… Inte bra. Både c-vitamin och Klorokin pratar Doris Lah också om används i många länder. Varför inte i Sverige? Vi har ju inget att komma med för de som hamnar u vården.

  Frågetecken fortfarande varför vissa drabbas hårt men andra knappt alls.

 47. 47
  Agneta Önfelt säger

  Lite fakta: En del av vårt viktigaste skydd mot oxidativ stress är glutation och om jag minns rätt så innefattar inflammation just oxidativ stress (syreradikler, väte peroxid) och det kan ge lipidperoxidation och celldöd.Selenberoende glutationperoxidaset använder glutation för att reducera peroxider då glutation är vätedonator i reaktionen. Levern producerar särskilt mycket glutation då den också använder en hel del i olika avgiftningsfunktioner. I lungan finns extracellulärt glutation normalt i skaplig mängd. C vitamin stimulerar glutationsyntes i lymfocyter och kanske då också i andra celler – jag vet inte. Hos diabetiker förekommer minskad elasticitet hos erytrocyter och de kan då anta en mer sfärisk form än den normala tillplattade. Detta inte så lyckade tillstånd motverkas av C vitamin. Min preliminära slutsats är att C vitamin motverkar oxidativ stress bland annat genom att stimulera eller upprätthålla syntes av glutation och eventuellt i någon mån motverkar vitaminet även deformering av erytrocyter och därmed proppbildning.. Detta är HYPOTESER.
  Agneta fd docent i genetisk och cellulär toxikologi

 48. 48
  Agneta Önfelt säger

  Glömde ett par saker
  Coronaviruset har jag läst någonstans binder till receptorn på cellytan via sulfhydylgrupp och just därför kan glutation i lungan spela en roll också i bindning och upptag av viruset genom att blockera antingen virusets SH grupp(er) eller receptorns. Om man nu tänker sig att total brist på C vitamin leder till sänkta nivåer av glutation så kan man fantisera ihop en hel liten kedja här för Covid-19. Fortfarande HYPOTETISK.

  Fö finns genetiskt betingad variation i glutationnivåer och glutationtransferaser vilka kan hjälpa till att bilda konjugat mellan glutation och reaktiva metaboliter så att de kan utsöndras.

 49. 49
  Agneta säger

  Lennart ställer en bra fråga. Vi har ju urinsyra också i blodet som beräknas svara för 50% av antioxidantfunktionen där. Vad händer med den vid Covid-19? Minskar den? Är C-vitamin bara vikarie?

 50. 50
  Agneta Önfelt säger

  Viktig röst

  https://www.youtube.com/watch?v=d9GbVZOcT18&feature=youtu.be

  Vitamin C, D, zink och hydroxychloroquine och onödiga dödsfall.

 51. 51
  Mormor säger

  50 Agneta Önfelt
  Alldeles otroligt viktig….stort tack!
  Alla borde se den…och sen döma..
  Ska se om den i morron….
  Doris Loh hade också några intressanta förklaringar…

 52. 52
  Agneta Önfelt säger

  Tack mormor – Mycket bra sammanställning här
  https://www.youtube.com/watch?v=bV53h7MCu9I&pbjreload=10

 53. 53
  Christian säger

  Hej!

  Kan någon säga helt kort vad denna länk handlar om , är rädd att jag förstod allt tvärtom?
  https://www.youtube.com/watch?v=d9GbVZOcT18&feature=youtu.be

 54. 54
  Christian säger

  Jag förstår inte ens hur bloggen fungerar. Efter min senaste kommentar 23 maj, 2020 kl. 14:20 slutar sidan. Fortsättning på kommentarerna finns kanske någonstans men var? Under rubriken ”senaste kommentarer” finns senare inlägg men helt ” nya ämnen”

 55. 55
  Lars Henrik säger

  Christian, Bloggen har många olika artiklar och varje artikel har en egen sida. Du har kommenterat på en av dessa sidor och din kommentar var den sista på just den sidan.

  Här är startsidan på bloggen: https://annikadahlqvist.com/

  Därifrån kan du nå alla artiklar.

 56. 56

  Influensor kommer och går varje vinter. Varför får vissa av dom ett namn? Är det principen för – ”follow the money”?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa