Näringsbrist vanligt hos äldre

Läkartidningen .

Äldre människor behöver mat av god kvalitet. Det gäller inte minst naturligt fett och protein. Kolhydrater har de inte någon hälsomässig nytta av. Vitaminer och mineraler behöver de tillräckligt av. För immunförsvaret behövs inte minst vitaminer C och D, samt Zink.

Men  de äldre får ofta godsaker, efterrätter och kaffebröd, dvs socker i långa rader i sitt boende. Man kan därför inte bedöma näringsstatus av att titta på personens hull. Man kan få en rejäl fettmassa av att äta socker, fast man har brist på fett och protein, och vitaminer och mineraler i kosten. Den fettmassan man får av socker är bara till skada för personen, den ger bara tyngd och otymplighet.

Under infektionssjukdom förbrukas vitamin-C, därför kan det då vara essentiellt med exrra tillskott av C-vitamin, helst i intravenös injektionsform, 10-20 gram uppdelat under dagen (C-vitamin har kort halveringstid) kan vara botande.
Vitamin C may reduce duration... Vitamin C förkortar vårdtiden...

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Jag vet. Har jobbat mycket på LångvårdsKlinik. Folk vet inte vad det var..
  Men jag reagerade alltid på denna ständiga gröt med socker på, dessa ständiga vita franskbrödskivor med margarin. Det fanns annan bättre mat också, men inte i den utsträckning som dessa patienter och äldre behöver. Jag lyckades utverka så jag fick äta Vegetarisk sallad i Personalmatsalen.
  ”Ja,det är bra, bara Du tål det”, sa vår Klinikare…. Haha.. Tål..

  Önskar en mycket stor revolution när det gäller äldres mat i Sjukvård och på Servisehusen.

 2. 2
  Moventia säger

  Om man dristar sig att besöka någon seniorverksamhet så serveras alltid kaffebröd i långa banor. Socker, socker. Jag brukar då ibland säga att jag får diabetes av socker. Då svarar många ”det kan man slippa med mediciner”. Så okunskapen är stor.

 3. 3

  @ 2

  Det är inte för inte som det förr hette sockersjuka.

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Att C-vitamin vid infektion rekommenderas på många håll har förstås gammel-media inte en susning om!!

 5. 5

  Halleluja till det Dr Annika.

  Har ni här nån åsikt om Zink ionoforer som hjälp mot detta skapade virus från Kina, (jodå Nobelpristagare har kommit ut och vittnat om att detta är ett frankenstein -virus.)

  En zink ionofor öppnar cellerna så att zink kan komma in i cellerna och döda virus.
  Kinin, grönt te extrakt har jag sett, flera?

  Varför kommer alla flunsor från öst? Fladdermöss eller biolab…… Eftersom jag inte kan hitta min foliehatt får jag väl säga fladdermöss. 🙂 Flap flap.

 6. 6

  Tänk om sjukvården och media kunde begripa att detta, det du säger,
  är bra för människorna…

 7. 7

  Har jobbat en hel del i hemtjänsten, och sett hur eländigt de äldre äter: mängder med sockrad nyponsoppa eller blåbärssoppa, risifrutti och vitt bröd, gröt med sylt, även till de med diabetes. Becel eller Lätta som matfett. Jag fick tjata på dem att äta upp köttet, istället för att bara ta lättuggad potatis och sås.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Fru Olsson
  Det är fruktansvärt. Omedveteheten är total. Vad kan man göra?
  Men det känns också lite som att det är för sent att börja medvetandegöra när de har kommit i äldrevårdsstadiet. Det är långt tidigare som medvetenheten borde komma in. Helst redan som barn.
  Men något som man kan göra är att se till att de får proteinmat som de klarar att bearbeta – köttfärs, fisk etc kan fungera bättre än helt kött. Och att se till att de inte äter konstfetter, och fettsnålt.

 9. 9
  XMargareta säger

  Stort hyllande av LCHF vid coronasjukdom av Dr. Paul Mason.
  Mycket intressant 32 minuters video.Se den gärna.
  Även om det är lite knepigt att uppfatta alla data, så blir det ändå klart varför LCHF är outstanding och även varför det inte är bra med socker föstås, men också varför det inte är bra med lättoxiderade oljor.

  https://www.youtube.com/watch?v=4lJPjsuftmQ

 10. 10
  Jösses säger

  På äldreboenden i Norge har man inte socker på gröten. Man har smör och kanel.
  Kakor och bullar äts inte. Däremot tårta men bara på söndag. Tårta med mycket vispgrädde, frukt och bär, inte särskilt söt.
  Det äts så klart även mycket fisk, med smör.
  Inte undra på att de klarar Corona bättre där.

 11. 11

  Jag är ånyo uppkopplad på Internet. Min 12-årige son drog igång det inom ett dygn. Ivrigt kastar jag mig ut i cyberymden och söker efter mutationer till covid 19. Jag finner ett litet 3-minuters klipp från en forskare i Cambridge, Doctor Peter Forster,.

  Han berättar en fantastisk historia som nu sprids över världen. Det finns idag 3 kända mutationer av covid 19, A,B och C. Där C är en sk. dottermutation av B strängen och B strängen är en mutation från ursprunget A strängen. Ingen vet vilken skillnad det är på dessa mutationer och forskarna söker efter flera prov att analysera. Vilket verkar vara svårt att samarbeta om.Vi har nu tre (3) varianter cirkulerande av denna sjukdom.

  Det första prov som togs var i Wuhan, julafton 2019. Det och nästan hela Kinas utbrott var av B typen och forskarna konstaterar att utbrottet med den första A strängen måste ha inträffat mellan mitten av September till 7 december.

  Detta har gett bränsle åt konspirationsteorier! Att viruset är planterat i Wuhan som biologisk krigsföring. Annars skulle det ha varit A strängen som smittat Kineserna, inte B strängen. Ursprunget blir därigenom spekulativt och mystiskt och om man läser kommentarerna till detta klipp så får man full insyn i konspirationsteoretikernas värld och man fruktar nu för denne forskares liv.
  Vad jag förstår så hemligstämplas virusets utveckling för att inte skapa oro i världen. Risken är att vi förlorar kontrollen. LOL

 12. 12
 13. 13
  Lars Henrik säger

  Att det är viktigt att tvätta händerna vid epidemier är självklart, men på samma sätt som hygienåtgärder, sömn och fysisk aktivitet är viktiga är näringsintaget betydelsefullt för vår hälsa, inklusive immunsystemet. Undernäring är vanlig hos äldre och även inom sjukvården [2]. Trots det framhålls vikten av bra näring inte tillräckligt ofta.

  För hundra år sedan beskrevs att den näringsbrist som resulterade i skörbjugg också kunde öka förekomsten av infektioner [3]. Forskningen har sedan dess klarlagt ett antal mekanismer vid virusinfektioner där nutritionsfaktorer är viktiga. Alla näringsämnen samverkar synergistiskt, men för immunförsvaret är bland annat vitamin C, vitamin D och zink av stor betydelse [4].

  Det verkar inte direkt råda samsyn bland ”expertisen” om man kan påverka sitt immunförsvar. Vissa, som t ex Agnes Vold hävdar ju med bestämdhet att man inget kan göra för att påverka detta system åt det positiva hållet. I denna artikel nämns ”för immunförsvaret är bland annat vitamin C, vitamin D och zink”. Är det inte just dessa tre som oftast nämnts även även på Annikas blogg i samma sammanhang?

  Agnes Vold m fl borde påminnas om den gamla läkareden (som inte svurit av svenska läkare sedan 1886):
  https://vetapedia.se/lakareden/

  I alla preppers husapotek bör det ingå ett hyggligt förråd av vitaminerna C, D3 och K2 samt mineralerna Mg och Zn. Dessutom några liter kolloidalt silver och utrustning för att tillverka det själv! Kanske även lite Se och Q10 när vi ändå är på gång 🙂

 14. 14

  Finns ju en utstuderad ondska och anledning till varför våra stackars äldre tvingas till denna ytterst olämpliga kost. Billiga insatsvaror eftersom de äldre uppenbart inte är värda kvalitet.
  Det gynnar läkemedelsindustrin att på konstgjord väg dölja symtom och sjukdom med billig kemi. Liksom i krigstider gav undernäring inga krafter/ork att strida för sin rättighet. Pengar pengar.

 15. 15
  Helené Lander säger

  Apropå vitaminer och tillskott. Vet att jag har tidigare sett hur mycket vitaminer man ska ha om dagen, men nu kan jag inte hitta det igen. Hur mycket behöver man? Får bara olika förslag som verkar vara inriktade på 1 gång om dagen doser och cvitamin ska ju tas kontinuerligt under hela dagen. Är det likadant med dvitamin?
  Och de andra kostillskotten?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Helene Lander
  Nej, det är bara C-vitamin som man med fördel kan dela upp under dagen. Det är för att den är så kortverkande. D-vitamin kan i stället tas mera sällan, den kan lagras upp i kroppen.

 17. 17
  Helené Lander säger

  Tack. Hur stor bör dosen C-vitamin vara per dag?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Helené Lander
  Det är kanske ingen som vet säkert. Jag föreslår ca 1 g per dag för en frisk, och upp till 10-20 g per dag för den som är sjuk, uppdelat på flera doseringstillfällen.

 19. 19
  Helené Lander säger

  Tack Annika.

 20. 20
  LCHF-Bengt säger

  Det här med doser kan lätt testas. Alla är vi olika och vad jag har lärt mig under åren är att testa själv. C-vitamin och Mg får reaktionen att besöka skithuset helt enkelt då dosen är för hög.
  C-vitamin testas med ett gram per timme tills man måste besöka toaletten, kanske blir det 10-20 gram, dagen efter tar man 75% av den dosen fördelat över dagen. När det gått några dagar blir även den dosen för hög och man tvingas på toaletten, sänk dosen igen och må gott.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa