D-vitamin bra mot infektioner

ncbi: D-vitamintillskott för att förhindra luftvägsinfektioner...
Och Nisse Simonson om D-vitamin i Coronatider...

D-vitamin är säkert mycket bra som förebyggande och behandlande mot infektioner.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Påskdagen !
  Tag det lugnt. Virus är kvar till onsdag !

 2. 2
  Anncatrine Andersson säger

  Tack för att du delar!

 3. 3
  Ted Hutchinson säger

  Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths
  https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988/htm?fbclid=IwAR3Ton4hAb2EGvuW3c1Kv3IDV2GVykcyolz1K3bfMF81DHFcI_Pi3QvjOCY#B93-nutrients-12-00988
  To reduce the risk of infection, it is recommended that people at risk of influenza and/or COVID-19 consider taking 10,000 IU/d of vitamin D3 for a few weeks to rapidly raise 25(OH)D concentrations, followed by 5000 IU/d. The goal should be to raise 25(OH)D concentrations above 40–60 ng/mL (100–150 nmol/L).

 4. 4
  Eva Lena Sörman säger

  Jag får ta d-vitaminspruta två gånger om året! Jag får också ta två kalcium tabletter per dag på recept!
  Det får jag göra för att mitt skelett har varit som en hundraårings!
  Min läkare är väldigt noga att jag sköter detta!

 5. 5
  olle holmqvist säger

  För den som vill ha D-vitamin med mat o sol.
  120 g gösfile /vecka. Räcker eftersom det är fettlösligt. Två månader om året duger det att sola.

  tyvärr finns inga undersökningar av d-bristiga förbättrar status naturligt. Bara tillskott vs placebo. tror jag

 6. 6

  Sist jag köpte D-vitamin visade det sig när jag fick hem burken att det var i tablettform. Läste någonstans att tabletter vandrar genom magsäcken ut i tarmarna och kommer ut osmälta. Stämmer det verkligen? Eller ska man alltid köpa kapslar?

 7. 7

  Det stämmer inte. Jag köper alltid kapslar och tar min D-vitamin tillsammans med en tesked kallpressad kokosolja.

 8. 8

  Undrar varför jala säger. att det inte stämmer. Varför köper du då alltid kapslar?

 9. 9
  Lekman säger

  #678
  Mina kapslar är små upplösta i kallpressad olivolja. D-perls…

 10. 10
  Ann-Margret säger

  Till Eva-Lena Sörman:

  Jag gissar att du har osteoporos?
  Det har jag också.
  Men enbart kalcium och d-vitamin hjälper inte skelettet! Tyvärr förstår inte alla läkare det.
  Man måste även få speciell osteoporosmedicin, i kombination med kalcium och D-vitamin.

 11. 11
  Ann-Margret säger

  PS till Eva-Lena:
  Även magnesiumtillskott!

 12. 12

  Jag har aldrig hört att D-vit finns i tablettform. De jag har köpt tidigare har varit inkapslade i olja, de jag har nu är pulver inkapslat i plast. Jag köper från USA. Jag har aldrig hört talas om att de skulle följa med tarmen ut.

 13. 13
  Ann-Margret säger

  Till Jala:
  Jovisst finns D-vitamin i tablettform!
  Jag äter själv sådana, de heter Divisun och är på recept (pga min osteoporos).
  Och dessutom finns det receptfria D-vitamintabletter att köpa på apotek, sådana äter min man.

 14. 14

  Tackar för info. Jag förstår varför jag inte hört talas om detta då det kommer från utskrivning av läkare och är på 800 IE. Som lägst har jag tagit D-vit på 2500 IE.

 15. 15
  Barbro säger

  Hej! Jag har också osteoporos, men vägrar veckotablett, Alendronat pga biverkningar och restriktioner enligt FASS. Jag blev ordinerad Divisun som var på 800IE. När jag tagit dem en viss tid så hade d-vitamin-värdet inte stigit ett dugg vid provtagning. Sen köpte jag Holistic 5000 IE och tog en om dagen i ett halvår, därefter var värdet normalt. Så fick jag syn på att det står 1 tablett varannan dag på burken och nu tar jag det, men ska börja ta varje dag igen, för Corona-virusets skull.

 16. 16
  Jösses säger

  Föredrar riktig mat före piller. Fisk, äggula och kantareller är det som gäller. De har gott om naturligt D-vitamin.

 17. 17
  Lars Henrik säger

  #4 Eva-Lena:

  Kalcium-magnesium-balansen är viktig för att kalciumet ska hamna på rätt plats i kroppen. Annars finns trots kalciumtillskott risk för skört skelett och t o m kalciumavlagringar i leder och mjukvävnader. Även vitaminerna D3 och K2 deltar i denna process.

  Se t ex:
  http://integrativ-medicin.se/osteoporos-frakturer-och-behovet-av-mirakelmetallen-magnesium/

  http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/okanda-vitaminet-som-ar-viktigt-for-kvinnor/

  http://drsircus.com/cardiology/calcium-magnesium-balance/ (engelska)

 18. 18

  Injektion med D-vitamin kan ge förkalkning i vävnaderna.
  FASS om biverkningar: ”Mindre vanliga biverkningar är förvirring, huvudvärk, diarré, kräkningar, förstoppning, illamående, trötthet, kraftlöshet, olustkänsla, muskelvärk, påverkan på njurfunktionen samt förkalkning av vävnad. ”

  D-vitamintillskott skall tas tillsammans med Vitamin K2 för att kalken skall gå till skelettet och inte deponeras i kroppens andra vävnader.
  För den som har osteoporos och erbjuds bifosfonater vill jag ge en varning. Bifosfonater gör att skelettet fakiskt blir skörare istället. Minskar INTE risk för benbrott. Skelettet blir hårdare men skörare, viljet är dåligt – skelettet behöver vara elastiskt för att vara starkt.

 19. 19

  #4 Eva Lena Sörman – så här säger du:

  ”Jag får ta d-vitaminspruta två gånger om året! Jag får också ta två kalcium tabletter per dag på recept!
  Det får jag göra för att mitt skelett har varit som en hundraårings!”

  Jag undrar om det inte är sprutor med Bifosfonater som du får 2 ggr/år? De brukar man få så ofta.

  D-vitamin i injektion brukar man ge till dialyspatienter flera ggr/vecka.

 20. 20

  För den som tror att man kan få tillräckligt med D-vitamin från maten kan jag meddela att
  100 g äggula ca 6-8 äggulor innehåller endast 9 microgram D-vitamin dvs ca 400IE. Det är ganska litet.

  För att upprätthålla en bra, optimal nivå så bör man ta tillskott 2000-5000IE + vitamin K2, varje dag under ca 8 månader

 21. 21
  Eila Nirbrant säger

  Heja Nisse Simonson ! Kloka råd i Corona-tider ! Tar både C och D-vitamin.

  Nu måste väl Kolloidalt silver också bli efterfrågat då vi via TV-nyheterna fått höra att det kan bli brist på kemikalier för att rena vatten.

 22. 22
  Olle Holmqvist säger

  Tillägg till mitt inlägg 5 ovan
  Alla mineraler och vitaminer har av evolutionen provats i mat, tillsammans med en mängd annat. andra mineraler. vitaminer. fettsyror osv i just – mat. Att renpreparerad kemikalie – t ex D-vitamin i pulver – skulle kunna vara likvärdig med D-vitamin på sin naturliga plats, i t ex gösfilé – det strider mot min evolutionsbiologiska tro.

 23. 23

  Det finns varken PCB eller dioxin i D-vitamin. Däremot är det lätt att se skillnaden, på kosttillskott och utan kosttillskott. När man lagt ungdomen bakom sig och kroppen inte längre fungerar optimalt.

  Vi blir sämre och sämre på att själva producera livsviktiga näringsämnen. Därför blir man bara fulare och skrynkligare, ju äldre man blir.

  Guschelov kan man köpa fabriksframställda nutrienter och kompensera det som åren tar ifrån oss.

  Det är därför jag har en 17-årings kropp och bäbishud. Gamla människor behöver äta mycket brosk och buljong, för att få all Kollagen man behöver.

  Trodde hela livet att piller var fel. Det var fel! Piller är nödvändigt för gamla gubbar! Annars mår de dåligt och åldras snabbare, dör plötsligt, av skitsaker.

 24. 24
  olle holmqvist säger

  Georg !
  Gamla och friska människor har alltid funnits och levat- Utan kosttillskott. Det nya är att – flera – blir gamla nu än förr. I statistiken visar det sig som folkets allt längre medellivslängd. Det beror på att dödligheten i inga år minskat. i yngre ålder. desto mer betydelsefullt.
  DDT. o dyl
  http://media.malaren.org/2013/06/malarfisk_2001b.pdf
  det var för 20 å sedan. finns nyare rapporter med annat budskap ?

  Min övertygelse utifrån biologI :Kosttillskottspiller behövs inte för gamla gubbar som jag ( 74 1/2)

 25. 25

  Tror du på fullt allvar att din kropp producerar och tillgodogör sig näring, lika bra som när du var ung? Då lever du i en perfekt värld där man inte åldras. Jag säger med vetenskaplig övertygelse och praktiska experiment, i 17 år, D-, C-vitamin, magnesium, zink, selen osv. Ger ungdomlig hälsa, friska nagelband, befrielse från inflammationer OCH infektioner. Smidig kropp, fysisk styrka, ödmjukhet inför fysiskt och psykiskt åldrande. Tron försätter berg! Gratulerar Olle H. Men tycker det låter som BS. Förlåt, för det. Mina öron är elaka (:

 26. 26
  Olle Holmqvist säger

  Min ”vetenskapliga” tro är att min gamla kropp bättre tar upp det du nämner om det kommer i sin naturliga ”cocktail”. t ex gösfilé. än som renpreparerad kemikalie. Dessa konstprodukter kan aldrig vara bättre än det som våra kroppar en gång utvecklats till och anpassats efter. Det är hybris att tro att vi kan överträfffa naturen..

  Två rena kemikalier finns naturligt: Salt och vatten- För dem har vi utvecklat skyddsmekamismer. Det går inte att dricka för mycket. För mkt salt -oätligt. Samtidigt kan kroppen ropa efter det: törstig – fadd smak-

  Den som har erfarenheten > jag var sjuk > vidtog åtgärd t ex tillskottade > blev frisk.ska naturligtvis fortsätta med det.
  MEN
  Den saken kan aldrig vetas – att det var åtgärden som gav effekten. Många sjukdomar – de flesta ? – botar siig själva.

  Vad betyder BS ?

 27. 27
  XMargareta säger

  Jag tror det nog skulle ta åtskilliga fler år att evolutionsanpassas till de moderna påfrestningarna, som tex mineralnäringsbrist, miljögifter, stillasittande osv.osv. än vad vi haft på oss.
  Det faktum, att vi överlever många fler bakteriella hot och att vi därmed i allmänhet inte dör så tidigt, gör nog också, enligt min uppfattning, att vi kan lägga liv till åren med bra tillskott.

  Många livsprocesser tacklar av gradvis med åren och för mig är det sannolikt att enzymsystemen blir effektivare med adekvat mängd och art av prostetiska grupper och coenzymer.
  Ofta är ingår mineraler och vitaminer i dessa, eller är de i sig själva det aktiva ämnet, som ofta måste till för effektiva cellprocesser.
  Tänk en cellprocess, som ett löpande band i en bilfabrik, där enzymerna är arbetarna längs löpande bandet och att enzymernas co-faktorer, resp. prostetiska grupper är verktygen.
  Obrukbara verktyg ger inte så många välfungerande bilar.

  Man kan invända, att det är svårt att få alla verktygen lika effektiva. Läs få med alla vitaminer, resp. mineraler i rätta proportioner. Det är en av Olle Holmqvists poänger, förutom, att han menar att vi får tillräckligt med maten om vi äter klokt.
  Ja men då får erfarenhet råda och om man hade forskat lika mycket som man gjort på vinstbringande läkemedel, så hade vi kanske kommit längre därvidlag?
  Det är därför som personliga erfarenheter och anekdoter kan vägleda bättre än ingenting.

  Förutom, att detta är min tro och övertygelse, så finns det massor av undersökningar och referenser som stöder detta.
  Många av dem är publicerade före 1970-talet, går inte att finna på nätet och är för de flesta glömda och begravda, men det finns också mer nutida.
  Mer anekdotiskt är de egna, men verkligen för mig tydliga egna erfarenheterna, att tillskott är något jag inte vill vara utan.

  Till sist. var och en får bli salig på sin tro, men eftersom det inte verkar vara skadligt med tillskott, om man tar till sig bra info, så vill jag att de skall vara tillgängliga och jag vill kunna få tag på dem i inte för svaga styrkor, som tex RDI många gånger tycks vara. Tillskotten är viktiga för mig.

  Det finns tendenser till att vilja begränsa och förbjuda effektiva tillskott.
  I EU:s direktiv inom Codex Alimentarius finns det väldigt låga tillåtna maxdoserna, som om de skulle implementeras i vårt land troligen skulle omöjliggöra inköp i andra styrkor.

  Så tron är fri, men jag skulle vilja säga: ”Rör inte mina tillskott.”

 28. 28

  Att jag i grunden håller med dig. Men att du ändå har helt fel. Jag måste nog respektera dig ändå, tror jag.

  Varken du eller jag vet väl vilka nivåer vi har och behöver. Bra att du fixar dina nivåer naturligt. Fast jag tror det inte, verkar omöjligt och syns tydligt. Näringsbrist!

  Du sparar mycket pengar Olle!

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  26 Olle
  Jag kan tänka mig att en fysiskt aktiv person med mycket muskler, och som äter mycket mat, kan få i sig alla de mikronutrienter den behöver, men en person som inte är speciellt fysiskt aktiv, och äter ganska lite mat, har svårt att förse kroppen med alla nödvändiga ämnen. Om man befarar att man inte får i sig allt man behöver så tycker jag att man ska ha rätt att ta tillskott.

 30. 30
  Olle Holmqvist säger

  Tycker det är fint att vi respekterar varandra. Vad jag skulle vilja se från er som menar att tillskott behövs kunde visa ett exempel ”hela vägen” t ex
  Magnesium har minskat 80 %. behövs för inlärning och minne.lågkonsumenter visar ofta symptom…eller så.

 31. 31
  XMargareta säger

  Ja vi är nog flera, som gärna hade sett att de rön som faktiskt verkar finnas kunde vara bättre och tydligare sammanställda och redovisade. Också för att de då kunde bedömas .på nytt.

  Till dem som vill ta reda på sådant, som Olle beskriver ovan, att han vill se,
  så tycker jag den bästa utgångspunkten vore, att man införskaffade ”Näringsmedicinska Uppslagsboken.” av Peter Wilhelmsson.
  I den finns just tydlig sammanställning redovisat.
  Undersökningarnas resultat beskrivs och referensen är ditskriven.

  De äldre referenser jag talar om vet jag inte riktigt var man skall söka för att finna på ett bekvämt sätt.
  Det vore naturligtvis bra om man kunde lyfta fram sådant i ljuset också.

  Varför sådan forskning inte alltidsyns så bra och inte är bra redovisad, eller att ansatserna till den ibland verkar väldigt valhänta och slarviga rent av och att dess resultat kanske har glömts bort vet jag inte.
  .

 32. 32
  XMargareta säger

  Tillägg.
  Peter Wilhelmsson redovisar inte riktigt samma syn på fetter, som inom LCHF.

 33. 33
  Lars Henrik säger

  För ännu ett anekdotiskt fall av god nytta med magnesiumtillskott går jag till mig själv.

  Utan tillskottet får jag muskelkramper, oro och arytmi. Hoppar jag över tillskottet bara två dygn är nämnda besvär tillbaka. Kramper och arytmi först, oron lite senare. Detta är testat otaliga gånger under de tio år jag intagit magnesium i tablettform. Märk väl att problemen inte startade iom lchf. De fanns där redan många år tidigare.

  Skulle jag invänta solid och otvetydigt forskning innan jag fortsatte med magnesium trots att jag så oerhört väl märker att det hjälper? För mig vore det lite som att avgöra om jag mår bra först när vårdcentralens testresultat visar ok. Irrationellt!

  För mig råder det inte skuggan av tvivel om jag jag behöver tillskottet. Varför är en helt annan fråga som idag tyvärr saknar svar. Eftersom skolmedicinens intresse att forska om vitaminer och mineraler inte är översvallande stort tror jag svaret kommer att dröja.

  Denna tillskottsdiskusion får mig att återigen fundera över somliga auktoriteters påstående att man inte kan påverka sitt immunförsvar (oavsett vad man äter eller tillskottar). Vad är då detta för ett märkligt kroppsligt system som står helt opåverkad av metabolism och näringstillförsel?

 34. 34

  Jag provar alltid med dåligt resultat att låta bli kosttillskott. När kroppen blir stel och gubbig, tar jag en magnesium.

  Utan C-vitamin får jag infektionsproblem och KOL. Allmänhälsa hos mig kräver dagligt intag av cirka 6 g askorbinsyra. Superviktigt, för denna gubbe och hans hemliga dunderhonung. Det gör att jag helt fräckt, kan röka en cigarett, utan hosta ihjäl mig. Coolt bland alla antirök-fascister.

  Dessutom och viktigast av allt, är D-vitamin. Sjunker mina nivåer, så blir jag omedelbart deprimerad och får tvångstänkande. Jag är livrädd för D-vitaminbrist.

  Jag tar vid behov och vet att det är för lite. Men det ger mig en möjlighet att studera viktiga näringsbrister och förstå att en människa med näringsbrist, helt enkelt är ofullständig och aldrig kan fungera optimalt. En optimal gammal sliten kropp, känns inte äldre än 17 år. Fast känslan ljuger (:

 35. 35
  Olle Holmqvist säger

  Georg.
  Har du lust att pröva? istället för D-tillskott. 125 g gösfile ger veckobehovet. En gössida brukar väga
  ca 300 g- kostar 250 . 459 kr kg. Din butik tar hem-

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  35 Olle Holmqvist
  Dyrare och omständligare än att ta tillskott.

 37. 37
  Olle Holmqvist säger

  Jovisst Annika.
  men det jämförande experimentet—-Georgs kropp verkar ju ge tydligt utslag—
  jag betalar gärna en gös-sida om George vill pröva
  Åt sjäv ca 300 g gösfié höromdan – räcker ca tre veckor

  Men vi värderar olika. helt enkelt.

 38. 38

  Ja en fisk ifrån den Skandinaviska fjällkedjan borde ju vara ätlig. Till skillnad från övrig Svensk fisk, som är så full av miljögifter att Européer inte får äta den alls. Vi rekommenderas att äta det endast en gång i månaden. Barn och gravida ska låta bli vildfångad fisk, helt och hållet.

  Jag har fisk i i sjön och min å. Tar maten slut får jag plocka fram mitt metspö igen. Ja varför inte, jag ska inte föda barn.

  Det du inte förstår, Olle, är att tillskott är jätteviktigt, för åldrande människor. Skulle någon tro det du säger, så här du skadat den människan med pompös visserbesser- attityd.

  Whatever gets you trough the night, it’s all right, it’s all right.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  37 Olle Holmqvist
  Du verkar känna en mission för att inte ta tillskott. Jag kan inte känna att det är en viktig sak. Det är värre om någon får en sjukdom av brist på något.

 40. 40
  Olle Holmqvist säger

  Nej, det kanske inte så viktigt. Tack i alla fall för att jag fått framföra mina synpunkter.

 41. 41
  Anders Aldberg säger

  Jag tror att detta är viktigt, inte minst mot bakgrund av att många yngre vistas inomhus i allt större grad framför dataskärmar och datorer, =ingen sol!. Coronaviruspandemier kommer att följas av liknande pandemier och då är det nog bra om de yngre kan skaffa sig ett bättre skydd mot dessa luftvägsinfektioner, inte minst mot bakgrund av att kosthållet tenderar att bli mer extremt åt olika håll, alltifrån snabbmat till veganer.

 42. 42
  Olle Holmqvist säger

  Var och en som upplever sig må bra av sin valda regim – t ex tilllskott – gör rätt i att fortsätta med det- Min tes är bara att vitamin eller mineral på sin naturliga plats i hemmahörande mat. B vit från leverkorv. C-vit fr citrusfrukt, D vit från gös – är överlägsen en renpreparerad, högkoncentrerad kemikalie. ett pulver med en enda komponent. Det finns mycket att säga om detta t ex är det allmänmänskligt att den som själv satt sig på pulver och upplevt tillfrisknande gärna berättar den saken. Men den som misslyckas. tror ni den berättar ?

 43. 43

  Dagens fråga är varför mörkhyade nysvenskar dör som flugor. Jag är själv mörkhyad nysvensk på sommaren. Men totalt blekansikte på vintern.

  Våra nya svenskar har D-vitaminbrist, C-vitaminbrist, plus förmodligen varje brist man kan ha.

  Mina nysvenskar lyssnar på mig och äter dessa kosttillskott. De mår bra men vägrar äta LCHF, tyvärr. Men de kanske blir medvetna om att deras supergoda traditionella mat är dålig, för metabolismen. Svältmat är överlevnad, inte nyttig, inte stärkande. Rädda en nysvensk! Informera om solbrist!

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  42 Olle Holmqvist
  Många grönsaker är minst lika C-vitaminrika som citrusfrukt. Vi behöver inte äta sockerrika frukter för att få vårt C-vitaminbehov.
  Jag tycker att det är många som berättar om misslyckade försök med olika saker. Så många att det är trollvarning.

 45. 45
  Olle Holmqvist säger

  Håller med C-vitamin. Dessutom måste man bära en massa vatten med citrusfrukter. Ruccola-sallad !
  Kan du ge nå länk till ngn som missyckats ? jag hat inte sökt aktivt men inte heller läst-

 46. 46
  Lekman säger
 47. 47
  Olle Holmqvist säger

  ”Kostintaget kan vara otillräckligt av många olika skäl. Hos många äldre är det bristfälligt, vilket kan bero på sjukdom, olika handikapp, nedsatt aptit, dålig ekonomi, ensamhet, svagt nätverk och/eller svagt samhällsstöd.” Läkartidn ovan

  Det är min absioluta övertygelse som biolog och evolutionstroende att våra tarmar – INTE – är konstruerade för att ta upp höggradigt upprenade. till 90 % eller mer koncenterade vitaminer eller mineralämnen i pulver eller kapselform- Nu kan de uppenbarligen göra det ändå. Men min tro – aldrig lika effektivt och vidare – i de.n naturliga cocktail som kallas ”mat” kommer de tillsammans med andra kända och okända nyttigheter med vilka de gissningsvis har synergieffekter-

  Pulver/kapselmetoden har säkert nyttat massor med gånger. Det betyder inte att det är den enda och bästa vägen.

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  47 Olle Holmqvist
  Du tycker uppenbarligen att det viktigaste för hälsan är att INTE ta tillskott, utan att äta mat som förser oss med alla viktiga nutrienter. Hur gör man med åldringar som inte vistas i solen tillräckligt mycket för att få sitt D-vitamin. Finns det tillräckligt med Gös i världen för att förse dem med D-vitamin?
  De som inte tycker om grönsaker tillräckligt för att få sitt C-vitamin.
  Jag tycker att vi ska sätta ut alla statiner och andra onödiga / skadliga läkemedel, och ge dem i stället C och D-vitamin. Och lite mineraler.

 49. 49
  Olle Holmqvist säger

  Makrill på burk kostar 80 kr kg.(Willys) 125 g räcker en halv vecka
  Gösfilé färsk kostar 258 (just nu) till 450 kr kg 125 g räcker en vecka
  D- lagras i fettvävnaden å vi kan bunkra.
  Tyvärr är det svårt att hitta studier som jämför D-status i kroppem från mat via fr tillskott.

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  49 Olle Holmqvist
  jag tror att det är många som gör som jag: äter fisk några gånger i veckan, och tar tillskott däremellan (i mån av att man kommer ihåg det).

 51. 51

  50Annika
  Tips till dig Annika! I höstas glömde jag bort att ta de flesta tillskotten. Insåg att det nog inte var optimalt i dessa tider och började lägga i dosett. Det tar 5 minuter en gång i veckan. Jag känner mig kanske lite äldre men det är det värt. : )

 52. 52
  Olle Holmqvist säger

  Lite mer oönskat tjafs här:
  Om 1) vitaminer & mineralämnen tas upp bättre från mat än som pulver och 2 )tarmarna åldras som annat…
  så blir det extra angeläget att vi äldre försöke få i oss så mycket som möjligt med maten. Tillskott blir kontraproduktivt. lurar oss in i falsk trygghet.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  52 Olle Holmqvist
  Har du något belägg för att tillskott blir kontraproduktivt, eller är det bara din fantasi?

 54. 54
  Olle Holmqvist säger

  Fantasai betydelse vad som är rimligt- Pulver/kapsel har funnits några årtionden. Hur klarade vi oss innan dess ? Interventionsstudier jämför effekt av D- pulver kontra placebo-pulver på folk med låga D-värden. Jag har i bakhuvudet och ska försöka leta upp den: Barbados i Karibien jämförde fiskare med stadsbor på och utan D-tillskott. Yrkesfiskarna hade bäst. Ska leta se om jag hittar den.

 55. 55

  Kära Olle!
  Det är uppenbart att du lider av D-vitaminbrist eftersom du befinner dig i ett fängelse utan förbarmande!
  Likaså är det uppenbart att du saknar konsekvenstänkande! vilket är ett resultat av C-vitaminbrist! Tanken orkar liksom inte ända fram.

  För övrigt är din ohälsosamma livstil förödande för dig nu när du börjar bli gammal och din kropp förlorar mineraler till din oxalatrika livsstil.

  Om du istället för att vara pompös och skånsk, lyssnade ödmjukt på vad Annika försöker säga dig, så kan jag garantera att din livskvalitet höjs med säkert fyra dimensioner.

  Detta är inte elakt! Det är sagt av kärlek! av en som inte begriper bättre.

 56. 56
  Olle Holmqvist säger

  till Annika
  under följande två rimliga förutsättningar är det kontraproduktivt:
  1. våra tarmar är konstruerade för att ta upp vit D med mat och så hat vi gjort (plus sol) fram till för några årtionden sedan när tillskott kom. säler för fem miljarder i Sverige
  2. att våra armar åldras och blir sämre liksom annat kroppsligt
  3. att pulve-D inger känsla av att ha gjort rätt

  Hur kunde vi klara oss fram till ca 1960 utan tillskott ?

  Alltså rimlig spekulation. Ordet ”fantasi” drar mot verklighetsfrämmande och det är min spekulation inte.
  Den är som sagt ”rimlig”.

 57. 57
  Annika Dahlqvist säger

  56 Olle Holmqvist
  ’Rimliga förutsättningar’ Du har alltså inga belägg för det orimliga påståendet att det är kontraproduktivt att ta tillskott.
  ’Klara oss’ Det är ingen som påstår att man dör prompt av D-vitaminbrist, men man blir troligen friskare av att ha tillräckligt av det.

 58. 58
  Olle Holmqvist säger

  ”…fat, when consumed concomitantly with vitamin D, improves vitamin D absorption.”
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

  ett exempel på att D tills med mat (fett) är bättre
  återkommer när jag hittat fler

  ” troligen friskare av att ha tillräckligt av det.” just och enklare via mat

 59. 59

  Fram till 60-talet från istiden, har människor levt och fått all näring de behöver från strömming, lax, säl och övrig östersjöfisk. minst 4 ggr i veckan åt man fisk fram till dess och det är en av grundvalarna till den svenska goda hälsan, före detta goda hälsan. Likaså var sötvattenfisk också stapelföda.

  Grönsaker odlades av trädgårdsmästare som endast la lite konstgödsel på gurkorna.

  Den tiden är borta! Den maten är numera utvecklad till värdelöshet, ur näringssynpunkt och är en ren kommersiell produkt! Grönsakerna kommer från andra sidan jordklotet och är industriproducerad och GMO-utvecklad. Näringsinnehållet överensstämmer inte med livsmedelsdatabasen eftersom den inte räknar den oxalsyra som maten innehåller och som dränerar vår kropp på viktiga mineraler. Maten måste vara av samma kvalitet som 60-talets för att ge näring. Den kvalitén finns hemma i folks trädgårdar. Mat som försörjer familjen i kanske tre-fyra månader. Sedan är det bara att gå till ICA och köpa modern värdelös industrimat från Afrika. Som förstör både människa och jord.

  Näringsbrist är det som styr hela utvecklingen eftersom den moderna människan äter så mycket importerad värdelös mat och minskar på det näringsrika köttet.

  Jag vidhåller att en människa som lider av en enda näringsbrist, INTE kan fungera optimalt och det är närmast omöjligt att veta något om detta eftersom läkemedelsindustrin är oroliga att vi ska finna hälsa i alternativ medicinsk livssyn och inte tro som vissa att det bara är att strunta i!

  Det har ni lärt er av det ekonomiska intresset, att strunta i verkligheten. Deras våta dröm är att vi ska äta skiten utan att gnälla över maten. Olle är en utmärkt representant för global handel med mat och struntar i sina egna värden. Så länge inte fakta föreligger kan han skrodera hur mycket som helst. Det är bara det att näringsbrist yttrar sig ofta i sociala svagheter. Upprepat tjat om oväsentligheter!

  Det är fortfarande kärlek jag håller på med, vill jag påpeka.

 60. 60

  Är det nån som vet om 30 minuters sol per dag räcker? Det är ju så soligt nu. Och hur är det med solkräm? Dr Sanna Ehdin lanserade ju en kräm som inte skulle ta bort effekten av D-vitamin från solen som hon menade på att den vanliga gör.

 61. 61
  XMargareta säger

  Solen bör stå minst 45 grader över horisonten, om det skall kunna komma ner tillräckligt mycket UVB-strålar, för att det skall kunna bildas D-vitamin huden.
  Så högt står inte solen än.

  ”Vanliga” media brukar mena, att det räcker med armar och ansikte och man brukar inte nämna detta med 45 grader.
  Andra källor brukar skriva, att det helst skall vara helkroppssolning, men inte så länge.

  Har inte siffror framför mig nu, men tror mig minnas, att det är en och en halv månad åt bägge håll runt sommarsolståndet dvs. c:a 21 juni, som det kan bildas D-vitamin i huden.
  Dvs i så fall från mitten av maj till och med första veckan i augusti.
  Man kan inte få för mycket D-vitamin genom att sola, eftersom kroppen bara tar till sig en viss del.
  Dock är det ju inte bra att bränna sig, så ett bra tips är att sola begränsat lite mitt på dagen och sedan inte.

 62. 62

  XMargareta: Har aldrig hört det om 45 grader! Tack för info! Då är det tillskott som gäller nu då. Har tagit multivitamin men ska ta extra D-vitamin olja också. Allt för att bekämpa corona!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa