Mitt svar till IVO

Jag har idag skrivit ett utkast till svar till IVO (Jag har inte skickat iväg det ännu):

Svar på förfrågan från IVO

Jag gick i pension från min tjänst som allmänläkare på Hälsocentralen Centrum i Sundsvall våren 2015, vid 66 års ålder. Jag har sedan dess inte arbetat som läkare.

Jag har sedan 2005 arbetat med information om LCHF, Low Carb High Fat, vilket innebär att informera om att kolhydrater, socker och stärkelse, är skadliga för kroppen i överdos, genom att blodsocker och insulin stiger i kroppen, vilket är inflammationsframkallande och sjukdomsframkallande. Det ger det Metabola syndromet, med övervikt, hypertoni, insulinresistens etc. Däremot är inte fett, och inte heller mättat fett, farligt, och kan överta närings- och energibehovet från de minskade kolhydraterna. LCHF har fått ett enormt genomslag i Sverige och världen, framförallt pga att det fungerar erfarenhetsmässigt.  Uppskattningsvis äter hundratusentals människor globalt LCHF, med stora hälsovinster.

Efter anmälan från två dietister godkände Socialstyrelsen 16 jan 2008 LCHF, med motiveringen att den kostregimen var i ”Enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Man hade inte funnit några belägg för att den kosten kunde vara farlig.

Jag har sedan 2005 skrivit i min blogg, från början på Passagen (nu insomnad och raderad), sedan 2012 på WordPress (Doktor Annika Dahlqvists LCHF-blogg). Jag har skrivit några böcker, varav de flesta är slutsålda och inte längre trycks upp i nya upplagor. Jag skriver även krönikor i LCHF-magasinet. Jag brukar medverka i LCHF-kurser på kursgården LCHF Nolaskogs, och LCHF Rhodos-veckor i maj och september. Jag tar inget arvode från kurser och föreläsningar.
Jag har ett företag, Dr Dahlqvist AB, som jag bildade 2008 för att fakturera royalty för bokförsäljning. Det företaget går med förlust sedan många år då det knappt säljs några av böckerna. Jag lever alltså nu enbart på min pension.

2009 råkade jag i blåsväder då jag skrev i bloggen att jag var emot massvaccinationen mot svininfluensa, på grund av fruktan för biverkningar från vaccinet. Det blev mediadrev och jag blev svartlistad från läkararbetsmarknaden. 2011 visade det sig att många barn och ungdomar fick narkolepsi efter vaccinationen. Jag fick då rätt, men det går inte att få upprättelse efter mediadrev. Jag fick dock börja jobba igen.

Nu är det problem med den smittsamma sjukdomen Covid-19, pga ett Coronavirus. Jag har läst att intravenöst C-vitamin kan minska dödligheten i sjukdomen, Tex https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6685189, och skrivit om det i min blogg.
Metoden med iv C-vitamin har provats i både Kina och USA, med goda resultat. De testade på en septisk kvinna i chock för de hade inget att förlora. Tre dagar senare så vandrade hon ut från sjukhuset, frisk……
Jag har också skrivit om att kolloidalt silver 10 ppm peroralt, kan förbättra infektionsförsvaret, vilket kan vara positivt vid Covid-19. Det finns inga belägg för att kolloidalt silver har farliga biverkningar, men etablissemanget gör allt de förmår för att svartmåla produkten. De säger att man kan bli blå av det, men det finns ingen i modern tid som har blivit blå. En man som blev blå för 70 år sen hade intagit stora mängder av silvernitrat, lapis. Han blev dock inte sjuk.
Jag har också skrivit i bloggen om att LCHF erfarenhetsmässigt förbättrar infektionsförsvaret, även mot virus. Det bör då också vara positivt vid Coronasjukdom.

De personer som nu har anmält mig till IVO har inspirerats till det av en artikel i Expressen. Där stod att mina förslag om intravenöst vitamin-C, kolloidalt silver och strikt LCHF, inte har vetenskaplig grund.
Jag anser att i detta läge med explosiv smittsamhet hos viruset, man får beakta rapporter om metoder som kan förbättra tillfrisknandet hos svårt coronasjuka.

Med vänlig hälsning

Annika Dahlqvist, Leg läkare, specialist i Allmänmedicin
Bloggare om LCHF

 

Comments

 1. 1
  Inga-lill Nordström säger

  Bra skrivet ! Du är bäst.

 2. 2

  Bra skrivet, du kan även lägga till att Kina och sjukhus i new York tillämpar c vit intravenöst mot coronaviruset och får fina till frisknande. Dom testade på en septisk kvinna i chock för dom hade inget att förlora. Tre dagar senare så vandrade hon ut från sjukhuset, frisk……

 3. 3
  Antti Heikkilä säger

  Annika, bra skrivet

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Sara
  Nu har jag lagt till om det.

 5. 5
  Robert säger

  Mycket bra!
  I slutet skriver du ”man får”, ska det inte vara ”får man”?
  Stort lycka till!

 6. 6
  Krister Joelsson säger

  LiteChampagneHjälperFaktiskt = LCHF
  Jag har levt i vår ”sekt” sedan 2013 å aldrig mått så bra som nu
  Brorsan var med i Karlshamnsstudien .
  Han förlorade 50 kg i vikt, sin diabetes 2, samt sin eländiga psoriasis
  Tänk vad en liten kostomläggning kan ställa till det
  Bästa Annika, bry dig inte om skvallerpressen å insnöade dietister.
  Varma virusfria hälsningar
  Joel

 7. 7

  ”Jag har sedan 2005 arbetat med information om LCHF, Low Carb High Fat, vilket innebär att informera om att kolhydrater, socker och stärkelse, är skadliga för kroppen i överdos”.
  Så långt ok

  ” genom att blodsocker och insulin stiger i kroppen, vilket är inflammationsframkallande och sjukdomsframkallande.”
  Ta inte upp saker du inte kan bevisa och som du garanterat förlorar om det kollas mot den vetenskapliga litteraturen.
  Påstår du att insulin orsakar inflammation blir du fälld och dom tar ditt legg. (om du har rätt eller fel kvittar)

  Folk har ätit dålig kost innan och LCHF har fått dom att äta bättre, lägre blodsocker minskad diabetes, lägre vikt, lägre blodtryck, vilket är riskfaktorer för viruset.
  LCHF minskar risken att bli allvarligt sjuk, om hälsan allmänt har förbättrats av LCHF.

 8. 8
  Elisabeth Forsell säger

  Bra svar Annika! Fruktansvärt upprörande att man jagar människor som vill hjälpa befolkningen att stärka sina immunförsvar och må bättre utan farliga mediciner!

 9. 9
  Helena säger

  Annika! Så bra skrivet av dig! Du skriver precis som det är!
  Kram

 10. 10

  Håller med Elisabeth! Väldigt bra svar. Bra att du orkade!

  Ditt fall har tydliga paralleller till Gary Fettke och TIm Noakes historier (hörde i Low Carb MD podcast om en kanadensisk läkare vars namn jag inte minns med samma öde).

  Bästa hälsningar
  Frida

 11. 11

  ”10 ppm peroralt, kan förbättra infektionsförsvaret,”
  Förbättra är väl olämpligt, silver är virus och bakteriedödande då blir det inte kontroversiellt.

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Var det inte på 50-talet (ca 70 år sedan?) som ’blå gubben’ drack silvernitrat – hans egen tillverkning.

  Jag skulle nämna mer från Expressens gräsliga artikel – och/eller länka till den. Du blir ju faktiskt anklagad för att orsaka människors död!!

  Undrar också om man säger ’infektionsförsvaret’ eller om det ska vara ’immunförsvaret’?

  Betr. intravenöst C-vit – det är ju inte ditt förslag utan du länkar ju till dem som använder det. Samma betr. KS – det är ju brukare av KS som berättat om sina positiva erfarenheter av denna förträffliga produkt.

  Betr. LCHF har andra läkare ute i världen också råkat i blåsväder för de rekommenderat LCHF till sina Db-patienter. Bl.a. en i SA och en i AUS. De vann också!

  Det är många som har dej att tacka för mycket – bl.a. att de fortfarande lever(!) och har hälsan. Stå rak!

 13. 13
  Catarina Berglind säger

  Bästa Annika,
  Jag vill tacka dig för din kamp för bättre kostvanor och mot massvaccineringen mot svininfluensan.. Då, 2009, jobbade jag på en Djurklinik och under diskussioner om man skulle ta sprutan, märkte jag att flera veterinärer inte skulle vaccinera sig själv eller sin familj. Det framkom inte riktigt varför.
  Efter mer research visade vaccinet oprövat, de dom bestämde om vacc. hade ekonomiska intressen i läkemedlet.
  Dessutom diskutetades inte faran i Tyskland i media i någon större utsträckning. Detta plus din analys då satte grunden till mitt beslut att inte vaccinera min familj med två barn. Vilken lycka❤
  Men jag fick utstå ” mobbing” för min inställning på arbetsplatsen. Det jag vet är att man får utstå sådant, men efteråt går man stärkt.

 14. 14

  Annika dom dör av sepsis inte av själva viruset
  https://www.svd.se/snabb-behandling-av-sepsis-kan-radda-sjuka
  Då har du stöd för att använda intravenöst C-vitamin.
  C-vitamin kan fungera mot sepsis.

  C-vitamin mot förkylning mot influensa då kanske du inte har vetenskapen på din sida.

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Du är i gott sällskap Dr Annika, jag såg just att — ”Professorn och fd överläkaren Per Arne Öckerman rekommenderar hög dos C-vitamin intravenöst för coronasmittade patienter..” —

 16. 16

  Jättebra. Fila på texten enligt förslag.

 17. 17
  Anna Maria Kraft säger

  Bra skrivet! Ge inte upp! Vi stöttar dig.

 18. 18

  Jag uppmanar alla läs
  https://www.svd.se/snabb-behandling-av-sepsis-kan-radda-sjuka

  Folk dör inte av viruset folk dör av sitt egna immunförsvar, immunförsvaret dödar patienten.

  Patienterna dör av sepsis.

  Sepsis
  Alla läkare ja alla har nu sagt att blodförgiftning inte var rätt förklaring alla är nu överens om att det är immunförsvaret som utsöndrar gifterna som dödar patienten, det är kroppens egna substanser som ska döda patogenen som utsöndras i för stor mängd.

  Alla är nu överens om sepsis.

 19. 19
  Patrik säger

  Ge dig inte och tack för allt du gjort och gör Annika!

  Ang den Coronahysteri som nu pågår
  Lyssna på Prof. Sucharit Bhakdi ang Corona och de åtgärder som vidtas

  https://youtu.be/JBB9bA-gXL4?t=392

 20. 20
  Nisse Hult säger

  Men så bra skrivet Annika. Expressen & VK mfl. är rökta var så säkra.

 21. 21
  Robert säger

  Jättebra Annika!

  Tror också precis som en annan nämner att det är viktigt att hålla sig till fakta och saklighet så har du allt att vinna!

  Lycka till!

 22. 22
  Erling Johansson säger

  Kineserna har ju dessutom mätt serumkolesterol hos coronasjuka och konstaterat att nivåerna sjönk kraftigt medans sjukdomen härjade i kroppen, för att sedan återhämta sig efter tillfrisknandet. Kolesterol behövs för att kämpa ner inflammationen, så skippa kolesterolsänkande medicin inför en annalkande coronainfektion, vi kan behöva allt vi kan generera och mer därtill.
  Här i Frankrike har vi en professor i Marseille, som använder klorokin, en gammal väl beprövad malariamedicin, för att dämpa skadeverkningarna från coronaviruset. Han har naturligtvis belackare, som likt VoF ropar efter vetenskaplig evidens, nu när elden är lös. Det är en infernalisk debatt i media medan folk ligger i intensivvård och dör. Klorokin kommer nog att användas av fler, för det finns inget att göra när sepsis inträder.

 23. 23
  Sonja Andersson säger

  Du är fantastisk! Okunniga journalister finns det gott om, tyvärr. Såsom Anna Bäsén och hennes gelikar. Anna Bäsén är ”bara” undersköterska och det blir man genom en gymnasieutbildning. Att hon är medicinsk expert på Expressen är mycket förvånansvärt. Det tar ner Expressens trovärdighet rejält. Jag tror på dig och det du säger. Dessutom finns detta i många andra artiklar världen över, som dessa olyckskorpar till journalister inte verkar veta något om. De förstör verkligen trovärdigheten för journalistyrket. Vem tror på vad journalister skriver idag, inte många. Man kollar upp det istället och ofta är det vinklat och behäftat med diverse felaktigheter.Sorgligt!
  Du har mitt fulla stöd! Kram på dig för du orkar kämpa mot ”dumheter”!
  Sonja Andersson

 24. 24

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MR8ALM/franska-julie-16-har-dott-av-coronaviruset
  Troligen sepsis hon dog av.
  Unga friska drabbas även av sepsis, ni kan inte förebygga sepsis då det är friska som drabbas, äta sig frisk med LCHF hjälper inte ni kan dö ändå.
  (det är bra att äta LCHF)

  FRÅGAN ÄR OM DET NU ÄR KONSENSUS OM ATT CORRONAN ORSAKAR SEPSIS.

  c-vitamin och troligen även kortison och andra antiinflammatoriska läkemedel behövs nu.
  https://www.svd.se/snabb-behandling-av-sepsis-kan-radda-sjuka

  Stora doser D-vitamin kanske inte är bra, stärker d vitamin immunförsvaret så vi lättare får sepsis?
  Frågan är relevant.
  Stora doser d kan även minska risken för sepsis jag vet faktiskt inte.

  Jag tar bara dagsbehovet och inga stora doser.

 25. 25
  Erling Johansson säger

  Alltså!

  Det är svårt att förstå varför du alltid ska hamna i skottlinjen. Hustru Agneta har skrivt artiklar i Medicinsk access om såväl kolloidalt silver som C-vitaminets stödjande effekter på immunförsvaret. Hon har inte blivit anmäld ännu.

  Att C-vitamin intravenöst dämpar ut en pågående sepsis är uppenbart. I Kina hjälpte det 60 av 100 att överleva, vill jag minnas.

 26. 26

  Stor tack och lycka till !!!!

 27. 27
  XMargareta säger

  Var finns referensen, som jag tror finns, att själva FDA har förklarat kolloidalt silver ofarligt och verksamt?
  Kan eventuellt bli nyttig.

 28. 28
  Ulrika säger

  BRA Jobbat Annika! Du har ju knappast bett oss överdosera c-vitamin, du har inte angett några farliga substanser alls. Du har bett dem kolla vad andra länder gör. och lagt till kolloidalt silver.

  Jag undrar likväl, hur våra tidningsreportrar, får vara så pålästa, och referera till en professor, som är så okunnig.

  Låt mig referera, till en artikel, som fick mig att sätta teet i vrångstrupen av förvånande goda skäl.

  En forskande professor emeritus i pediatrik sa. VARFÖR, säger inte läkarna sanningen, då skulle 80 % (förstår ni varför jag satte teet i halsen?) av alla patienter gå hem från sjukhuset varje dag. Jag letade efter Michael Håkanssons blogg, och botaniserade i träffarna.

 29. 29
  XMargareta säger

  # 25 Erling Johansson
  Kollade i Medicinsk Access. Där fanns en ingress till en artikel av en Agneta, glömt efternamn, som jag tror är din hustru, men jag kunde inte nå hela artikeln.

 30. 30
  Catherine Andersson säger

  Bra skrivet! Tack vare dig och tidningen 2000-talets vetenskap,så vaccinerade vi oss inte mot Svininfluensa! Det är vi mycket tacksamma för idag. Det var en riktig skrämselpropaganda, som Annika Linde stod i TV och pratade om, dag efter dag. Visst var hon aktieägare i företaget som tillverkade vaccinet? Fick hon ett drev mot sig efter denna skandalen? Nej. Vet inte vad som händer i vårt land, men väldigt tröttsamt och tråkigt är det. Önskar dig allt gott!

 31. 31

  Bra, bra, mycket bra. Vi skall fortsätta och arbeta för patienternas väl. Det ingår i vårt läkarlöfte.

 32. 32
  Jösses säger

  Så här summerade WHO läget i en rapport för några år sedan:

  Silver_water_disinfection_toxity 2014V2.pdf

  While silver is toxic to mammalian cells in vitro, in vivo studies show minimal toxicity at
  realistic exposure scenarios and as such it seems unlikely to cause harm to humans from its
  use as a drinking-water treatment; and
  In its current applications, silver is not an effective drinking-water disinfectant.

  Det senare påståendet då det inte dödar alla bakterier och är olika effektivt mot olika sorters bakterier.
  Ha detta i beaktande i skrivelsen till IVO och läs gärna rapporten om tid finns.

 33. 33
  Monica Wahlström säger

  Vilket bra svar. Önskar dig upprättelse. Tack för all bra information som du gett och som du förmedlat.

 34. 34

  Fantastiskt bra Annika. Förr var läkaryrket ett kall. Idag bara slavar och i strypkoppel av socialstyrelsen och en läkemedelsindustri som inte verkar bry sig om annat än pengar.
  FASS är bibeln och inte att hela. Dölj symtom och bli livslång inkomstkälla. Att stoppa allt som på naturlig väg håller vår art friska är ett hot. Människor som du Annika är sorgligt nog för få. Flexnerrapporten visar tydligt vad som är viktigt. Hippokrates vänder sig i graven. Sanningen vet vi att media har svårt för. Ansvarsfrihet för journalister och professorer som beskyller andra för osanningar förtjänar bara förakt. De mår inte bra helt enkelt. Du kan bara vara stolt Annika. Du ger sjuka och oss med intresse för en fungerande metabolism det hopp inte skolmedicinen och livsmedelsverk klarar. Det svider klart i ögonen på vissa. Tack .

 35. 35
  Malin Hallgren säger
 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  22 Erling Johansson
  Det skulle vara intressant 0m det gjordes en jämförande studie på svårt sjuka Covid-patienter, med tre grupper: en med C-vitamin iv, en med klorokin (+azathioprin?), och en med klorokin+C-vitamin iv, och se vilken som fick bäst utfall.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  23 Sonja Andersson
  Och så finns det okunniga professorer.

 38. 38

  En klinisk studie på intravenös c-vitamin som behandling för Covid-19. Kan kanske vara bra att visa IVO och Expressens journalister.

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533

  Här är en seriös och positivt inställd artikel om Kolloidalt Silver i tidningen Medicinsk Access. Ett stort uppslag på hela 4 sidor. Börjar på sidan 66

  https://issuu.com/medicinskaccess/docs/_ma119

  (Har länkat till denna tidigare men gör det igen eftersom det är lite tyngd i den)

 39. 39
  Roland Åslund säger

  Annika
  Jag tycker inte du ska vara så snål på referenser. Mycket referenser gör att det blir svårare att avfärda dig. Ta exv referenserna i Elsevier som du har i nästa blogginlägg.

 40. 40

  Bifogade denna länk igår till någon annan tråd…

  Saklig film om virus generellt samt Covid-19 och bland annat om vikten av rätt kost + C-vitamin.
  Inte vetenskapligt belagd men en läkare från DC som uttrycker sina åsikter, vilket han också är väldigt noga med att säga.

  https://www.youtube.com/watch?v=cjUOpvmDE7k

  Dr Eric Berg från DC

 41. 41

  När detta är över med corona, så hoppas jag att de personer som jagar alternativmedicinens budbärare, ska ställas inför rätta och fällas för alla människors lidande de har åsamkat pga deras inavlade och snedvridande kritik o försök till misskreditering, dagen
  kommer snart, då alla får stå till svars för all skada de åsamkat er, Annika.
  Jag väntar på denna dag o den kommer jag att fira rejält.
  Så håll ut då det är bara några månader bort till befrielse.
  Under tiden så önskar jag faktiskt att Bäsén med anhängare o deras nära o kära drabbas av corona o söker hjälp hos tex. Annika o hennes kunskap.

 42. 42
  XMargareta säger

  Nu minns jag var jag läst om att FDA har medgivit verkan av kolloidalt silver.
  Vet dock inte vad FDA har medgivit.
  Det är den person, som driver TheSilverEdge, som skrivit om det.
  Han är sedan några få dagar tillbaka förbjuden att på hemsidan yttra sig över Covid-19 och kolloidalt silver.

  Det finns kontaktuppgifter på sidan, så man kan fråga honom.

 43. 43
  Mormor säger

  Mycket bra svarat på IVOs undran….naturligtvis ska du INTE avsäga dej din läkarlegitimation….varför i all världen skulle du göra det?? Det fattas bara…..LCHF fungerar erfarenhetsmässigt, därför att den kosthållningen helt enkelt vilar på en vetenskaplig grund och borde antagas av oss alla, så du kan lugnt ignorera dessa falska anklagelser. Skaka av dej lössen….!!
  Dom som påstår dessa felaktliga antaganden har inte en aning om vad dom pratar om…å andra sidan, hur kan en journalist, som jag tycker mej förstå att fru Bäsèn är, vara invandrad (hittar inte rätta ordet..) i ämnet, om inte ens våra läkare har fått någon som helst utbildning i den relativt nya vetenskap, som biokemi utgör.
  Att dessutom ha arrogansen att uttrycka sej om askorbinsyra, som fru Bäsèn gör, vittnar om att hon aldrig tagit en bok av Linus Pauling i sin hand. Hade hon besvärat sej med att bläddra igenom någon av hans fascinerande böcker, skulle hon ha begripit att askorbinsyra faktiskt är en ”dunderkur” , som någon skrev i en kommentar ovan…? Förutom att den är en, för kroppen, nödvändig substans, som vi förlorat förmågan att själva syntetisera någon gång i tidernas begynnelse…
  Pauling själv, (tror inte någon annan person, ensam, har tilldelats två nobelpris?) skriver i förordet till en av böckerna : ”this vitamin exerts a general antiviral action and provides protection not only against the common cold, but also against other viral diseases including influenza, mononucleosis, hepatitis and herpes – in addition good intakes of vitamin C, and other vitamins, can improve your general health in such a way as to increase your enjoyment of life and can help in controlling heart disease, cancer and other diseases and in slowing down the process of aging. What I can tell you is that one can take any amount of ascorbic acid without the least danger.”
  Vad vill du mer än detta…??
  Speciellt i dessa ögonblick med coronavirus och allmän rädsla och isolering…

 44. 44

  Angående bli blå av silver. Rätt nyligen skapade följande man rubriker i media: https://youtu.be/RHN406rUv04

 45. 45

  Bra Annika! Stå på dig! Vi backar dig!

 46. 46
  HelgeK säger

  Man får inte glömma hur BIG-pharma definierar folkhälsa.Hög folkhälsa = Höga vinster för läkemedelsindustri. Dålig folkhälsa är sådant som sänker vinsterna för läkemedels bolagen.
  I ljuset av det är det lätt att förstå varför det är dåligt för folkhälsan, att bota sepsis med intravenös C-vitamin…

  Det är bra att veta att Anna Bäsen, och de andra Expressen journalisterna ansluter sig till BIG- pharmas defintion av folkhälsa.

 47. 47
  Margareta Rosnäs säger

  Hoppas allt löser sig och blir en upprättelse för dig Annika!

 48. 48

  Det finns en grundläggande Naturlag som väldigt få människor är medvetna om. Det är lagen om Karma!

  En människa som lever på skit, blir skit och mår skit! (Förlåt all skit)

  En biokemiskt medveten människa kan finna den näringsrika, nyttiga kosten, som tillfredsställer kroppens behov. Då visar det sig att människan är egentligen skapad för att må bra 24-7, från födseln till döden!

  Mot det står En depraverad egennytta, antingen lurad osjälvständiga idiot eller kriminell penningsamlare.

  Vi måste alla välja sida i detta krig? Som endast kan vinnas av Naturens verklighet, att karma förr eller senare. Är det som står kvar när krutröken skingras. De dömer sig själva till fängelse! Utelåsta från människans räddning. Deras ljus är slut, endast mörker återstår.

  Beklaga de själarna! Det ÄR synd om dem! Frälsning finns, men då måste de ångra sina synder och be både sig själva, Annika och sina läsare om ursäkt!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa