Saltrestriktion har ogynnsam effekt på metabola faktorer

Short-term dietary sodium restriction... (högerklicka för knackig svensk översättning)

Det tycks inte finnas någon fördel med att vara försiktig med saltet.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Jag älskar havssalt. Av en händelse kom jag över en artikel om glycocalyx och hög natriumhalt i blodet. Att Man över 140 mmol/l har visat sig förstöra en del av denna NO-producerade hårliknande växtlighet som bör täcka alla insidor av alla våra blodkärl. Trodde att det bara var högt blodsocker som skadade!
  Efter försök, som gjorts både på 60- och 90-talet och senare kvarstod hög salthalt i blodet som synbar anledning till problemet.
  Mitt blodtryck på verkades aldrig av salt, som hävdats. Klart från artikeln var även att under 137 mmol/ l Natrium syntes aldrig skador. I dagens artikel framkommer inte vilka blod- Na-värden den saltrestriktion som undersökts motsvarade. Också, kan någon svara på hur mycket 0.9% saltlösning som i vanligt sjukhusdropp motsvarar i mmol/l Na.
  En annan slutsats var att lite högt Kalium motverkar glycocalyx-nedbrytningen. Alltså ett klart plus för äta mer gröna ovanjordsväxter, som i LCHF.
  Själv kunde jag ta en halv tsk grovt oraffinerat havssalt per ägg tidigare. Slutade
  med det för några veckor sedan och hux flux försvann ansträngningskärlkrampen
  jag dragit på mig genom att slarva med LCHF under en 3-veckors utlandsresa.
  Annars lärde jag mig om glycocalyx från en artikel i TV-Helse, som det kan varit du Annika som länkade till. Är inte hemma för att kunna skicka med länk till salt-studien nu. Men allt I moderation. Inklusive moderation.

 2. 2

  En bra bok är The salt fix av James diNicolanotinio. jag har inte trott på saltets farlighet nånsin

 3. 3
  XMargareta säger

  Det är lite olika tror jag för olika personer.
  Själv är jag inte rädd för salt, men om jag saltar enligt vissa ”alternativa” rekommendationer, så svullnar kroppen obehagligt.
  Har lärt mig att det kallas att var saltkänslig.

 4. 4
  Anna Maria Kraft säger

  Jag är också saltkänslig, får påsar runt ögonen om jag äter något med mera salt än normalt.

 5. 5
  XMargareta säger

  Jag tål rejält saltad mat, men inte extra saltshots med saltdoser som rekommenderas i tex ” The Salt Fix.”

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 Anna Maria Kraft
  Självklart ska man äta ’lagom’ med salt, så att man inte får symtom av för mycket eller för litet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa