C-vitamin som kosttillskott kan öka risken för njursten

Sture Luther tipsade i kommentar att C-vitamin kan ge upphov till njursten.
Jag hittade en länk om det. Det var alltså en lätt förhöjning av njurstensfrekvensen, kalciumoxalatstenar, hos män som tog mer än 1g askorbinsyra per dag. Hos kvinnor har man inte sett det.
Man följde 23355 män utan tidigare stensjukdom. 436 fick njursten under observationstiden. Frekvensen var dubblerad i gruppen som tagit minst 1 g askobinsyra per dag.  Det borde innebära att 145 som inte tog stor dos C-vitamin fick njursten, och 290 st i hög-C-vitamingruppen. Det blir inte någon stor ökning av frekvens av njursten i C-vitamingruppen.
Men man kan nog säga att män som tidigare haft njursten kan vara försiktiga med högt intag av askobinsyra.
Men om de har en sjukdom som gikt, eller infektion, som motiverar högre doser av C-vitamin så kanske de får ta den risken?

 

Comments

 1. 1
  Margareta Lundström GBG säger

  Jag kommer i håg att frågan varit uppe tidigare och då visade det sig att det inte handlade om ren askorbinsyra utan det var ett fyllnadsämne i C-vitamintabletter som kunde ge upphov till njursten.
  Läste om detta i hädangångna 2000-talets vetenskap

  http://2000tv.se/artiklar/?id=8

 2. 2
  HelgeK säger

  Det framgår inte i vilken form C-vitamin intogs. Var det brustabletter ingår det en massa tillsatser som inte är nyttiga. Iren form eller Askorbatform är det sannolikt utan biverkningar.

 3. 3
  HelgeK säger

  Det framgår inte i vilken form C-vitamin intogs. Var det brustabletter ingår det en massa tillsatser som inte är nyttiga. Iren form eller Askorbatform är det sannolikt utan biverkningar.

  https://kurera.se/besvaren-beror-inte-pa-c-vitaminet-utan-pa-tillsatserna-i-just-brustabletten/

 4. 4
  Kjell Holmsten säger

  Ja det är helt klart brustabletter som är boven och det är gammal kunskap om detta. Men inom skolmedicinen är man ovillig till att ta till sig denna kunskap.

  Själv har jag ätit Askorbinsyra i flera år upp till 10g dagligen i en halvlitersflaska med vatten och 25ml citronjuice som gör det lättare för kroppen att ta upp Askorbinsyran. 10-15 g delas upp på dygnet. Blanda gärna med 2 tsk MSM och Magnesium i vattenflaskan.

  Diabetiker bör ta mycket Askorbinsyra eftersom cellmembranen har svårt att släppa igenom Askorbinsyran som gör att man får i sig 1/3 av C-vitaminet.

 5. 5
  sten bjorsell säger

  Allmänt gäller för stenbildning i njurar eller blåsa att när koncentrationen av salter blir för hög faller vissa salter ut. En god vän fick njursten efter en safari i Afrika. Hemkommen fick han symptom och sjukhuset hittade njursten. En (äldre) sköterska upplyste honom, när hon hört var han nyss varit, att det är viktigt att dricka ”så mycket” så att man blir tvungen att urinera åtminstone ett par gånger om dan i varmt klimat, enkelt knep för att urinen inte ska kunna bli för koncentrerad i värme.
  9 gram C-vitamin per liter motsvarar 0.9% vilket bör vara tillräckligt utspätt, åtminstone i Sverige utom under högsommar. Sedan är det känt att Magnesium hindrar förkalkningar och ibland kan lösa upp dessa.
  Därför kan det vara på sin plats att kombinera med något gram lättlösligt magnesium typ Magnesiumcitrat. Här en studie som visar det senare kemiskt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883082/
  Det finns andra studier som visat både att C-vitamin-brist och -tillskott kan orsakat njursten. Vill man visa det senare kan man ge höga tillskott med mindre dryck till en försöksgrupp och ingenting till en kontrollgrupp och njurstenarna kan komme efter ett par veckor, speciellt i t.ex Mexico på sommaren.
  Därför är det alltid viktigt att se hela testprotokollet, inklusive vad placebon innehåller och andra skillnader.
  (Även kontrollgruppen måste kontrolleras så att alla andra variabler hålls samma.)
  Annars visade någon studie att kalcium i mat minskade risken för njursten medans kalciumtillskott ökade…

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag är galen i selleri – som är bra för njurarna. Kanske det beror på att jag tar 4-5gr C-vit. dagligen. Detta har jag gjort i minst 10 år. Har hittills inte haft några njurproblem – trots att jag levt med SLE sedan tidig ålder.

 7. 7
  Ann-Marie Lidmark säger

  Måste vara något fel i studien. Risken ökade vid 7 tabletter eller fler per dag, dvs 7 gram C-vitamin eller mer per dag. Det är nog väldigt ovanligt att man tar så mycket oralt. De flesta får diarree långt innan 7 gram per dag. Svårt att tro att de fått mer än några stycken med så höga doser. Frågan är också vilken form, vilket inte framgår av artikeln är troligen annat ämne som påverkar riskbilden. Susanne Humphries som faktiskt är njurläkare och har mycket stor erfarenhet av höga C-vitamintillskott säger att hon aldrig har sett njurskador på sina patienter.

 8. 8
  Nisse Hult säger

  Varför inte dricka Äppelcider vinäger drink varje dag i stället?

 9. 9
  Sture Luther säger

  Jag åt askorbinsyra i form av tabletter i ca. tre månader och fick problem med njurstenar under ett par månader.

 10. 10
  Georg W säger

  Är det ingen som kopplar detta till vad jag tjatat om i ett halvår nu. Har vi inte lärt oss att askorbinsyran ska intas i en takt av ett gram i timmen? Resten omvandlas till Oxalsyra! Som vi numera vet är en liten magnetisk knivskarp kristall, som stjäl mineraler från vår mat och våra kroppar, framförallt benstommen.

  Vi vet också att fotosyntesen producerar syre och att biomassan, använder en del syremolekyler till att försvara sig mot herbivorer. All växtföda innehåller Oxalsyra i varierande mängd. Eftersom vi äter grönsaker året runt numera och inte säsongsvis , som förr, har resulterat i att människors kroppar får processa oxalsyror UTAN uppehåll, för rening och utsöndring av Oxalater.
  Vi svettas, gråter och urinerar ut Oxalater, som blivit tillräckligt stora för att kroppen över huvud taget ska kunna hantera dessa små knivar. Morgonens John Blund är utsöndrade Oxalater och äter man fel, så bildas njurstenar. Kan någon kolla om njurstenar är magnetiska??? Det ska de vara!

  Det ökade grönsaksätandet är orsaken till den lavinartade ökningen av njursten i modern tid. Det är därför jag dricker en massa salt i min askorbinsyre-cocktail. Salt är mineraler och de är magnetiska och binder till Oxalater.

  Tack Annika för att du bekräftar mina hypoteser! Jag vet mer än professorerna (:

 11. 11
  Lennart säger

  C vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler i kroppen, men om vi har cancerceller i kroppen så skyddas även cancerceller och tillväxt gynnas av c vitamin.
  Detta är ny aktuell forskning i Sverige.
  Men det finns forskning i USA som säger att mkt hög dos av c vitamin direkt in i blodet motverkar cancerceller
  Då fungerar c vitamin på annat sätt än vanlig antioxidant.

 12. 12

  Georg W, menar du att folk i de länder där man äter grönsaker (alltså i varmare länder) har alltid haft njurstenar eftersom de inte får något uppehåll från oxalater? Låter lite osannolikt. En lite osannolik hypotes.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  7 Ann-Marie Lidmark
  I artikeln står 1 g per dag, 7 g per vecka som gräns.

 14. 14
  lennart säger

  Lite tydligare

  Jag läste om antioxidanter och cancerforskaren Martin Bergö.
  Blev nyfiken på hur det fungerar i kroppen och kontaktade Martin.
  Han berättar att antioxidanter orsakar inte cancer men skyddar existerande cancerceller eller tumörer i kroppen på samma sätt som antioxidanter skyddar friska celler mot tex fria syreradikaler.

  Cancerceller och tumörer kan dödas av fria radikaler dvs de skadas mer av fria radikaler än friska celler enl Martin B

  Han berättade om ett försök som pågår i USA, det handlar om c vitamin i extremt hög dos för att behandla cancer.
  Detta är mkt intressant, c vitamin som ges i form av dropp i mkt hög dos fungerar då som en fri radikal och dödar cancerceller.

  En del journalister har missförstått hans resultat av forskningen.

 15. 15
  Georg W säger

  # 12 JS

  Nä! Jag pratar om oss här i Skandinavien. Jag kan inte bygga hypoteser för varmare länder. De finns bara på skärmen vad mig beträffar.

  Hur svårt är det att förstå att växter producerar oxalsyra? Svar. väldigt lätt, rent biokemiskt

  Vad är Oxalater? Också en enkel förklaring!

  Vad gör Oxalater med oss! Skär sönder oss inifrån!

  Dessa frågor är odiskutabla!

  Fråga: Varför omformar våra kroppar Askorbinsyra till Oxalsyra???

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

 16. 16
  XMargareta säger

  # 14 Lennart.

  Så har jag också läst.
  Dvs.att i så höga doser intravenöst fungerar C-vitamin som en oxidant och därför skadas cancercellerna.
  Teoretiskt skulle det i så fall kunna vara så att aktiviteten i redox-reaktionen är så hög, att återställandet av C-vitaminet till antioxidant igen inte hinns med.

  Och att det C-vitamin man kan få i sig oralt däremot skulle fungera som antioxidant( Ii samspel med E-vitamin och Selen .) och som därmed enligt vad jag också minns från tidigare studier kan fungera som skydd så att cancer inte uppstår.

  Detta är vad jag minns mig ha läst .Vad som är sant vet jag dock inte. De som menar sig ha botat sin cancer har ju vad jag förstår intagit C-vitamin oralt.

 17. 17
  XMargareta säger

  forts.
  Det kan ju vara annat inblandat.
  Enby menar ju att C-vitaminet fungerar mot mikrober, som han menar har en stor roll i cancern.

 18. 18
  Siegfried säger

  15
  Georg W
  ================
  Förstår inte riktigt ditt budskap…

  Från alla håll får man enbart positiv information om C-vitamin/Askorbinsyra/E300 och dess inverkan på vår metabolism. Bl.a. Sven Erik Nordin och Lars Bern har mer eller mindre ”Nobel-Pris-stämplat” det vitaminet i sina böcker.

  Men du verkar påstå raka motsatsen, Georg W…

  Eller har jag missat någonting här?

 19. 19
  Georg W säger

  # 18 Siegfried
  Jag ber om ursäkt för att jag inte kan förmedla mig på ett enkelt sätt som inte kan missförstås. Ja, du har missförstått mig fullständigt. Jag tror inte jag har påstått motsatsen. Askorbinsyra är det viktigaste kosttillskottet för mig!

  Det jag vill att alla grönsaksätare ska förstå, är att grönsaker inte är nyttiga, rent generellt. Utan de är giftiga och skadar oss från födseln till döden. Fel, vi föds med en bakterie som kan metabolisera oxalsyra men den tog vi bort, första gången vi åt penicillin. Sedan dess är vegetabilisk föda skadlig för oss. UTOM i ett fåtal undantag, typ blomkål broccoli och lita annat ätbart. Annars är det mest taggtråd i växtföda.

  Det här med metabolism är bara för svårt! Det verkar vara ett ständigt flytande hav utan några riktigt fasta punkter. Det som är nyttigt i ett andetag, blir onyttigt i nästa. Ju mer sanningar man lär sig desto mer oöverskådligt blir det.

  Vi är alla felprogrammerade med syftet att inte medvetet förstå någonting här i livet verkar det som. Jag kan själv inte, med bestämdhet avgöra om jag är en tokskalle eller en föregångare. Men konsekvensen av mitt liv säger att jag är en tokskalle med massa tur när jag tänker (:

 20. 20
  Siegfried säger

  19
  Georg W
  ==============

  Tack för svar — det rätade ut mina ?- & !-tecken….

 21. 21
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @10 Georg W

  Precis Georg, så ser jag det också och därför tar jag mitt C-vitamin på morgonen, senare på förmiddagen, till lunch och till middagen. Jag antar att det är ungefär så du menar – dvs inte allt på en gång.

  När det gäller grönsaker, har jag en liten sallad (salladsblad, tomat, vårlök, selleri(!!), oliver, olivolja, citron och örter) till middagen varje dag och praktiskt taget alltid lite persilja, purjolök, blomkål och broccoli till kycklingen, kycklinglevern, biffen eller vad som står på matsedeln. Sedan jag övergick till (ngt liberal ibland) LCHF, skippade jag (eller skar ner ordentligt på t.ex. morot, palsternacka, potatis..) de festa grönsaker som inte växer ovan jord.

  Nästan all mat vi köper är lokalt odlad eller uppfödd (i södra Devon där jag bor) – allt ekologiskt. Numera gör jag egna (eko)kroppsprodukter. Gör även eget kolloidalt silver – som är så användbart till så mycket. Livet är bra mycket skönare ..och renare med eko ’allt’ och därtill DIY så mkt som möjligt.

 22. 22
  Lennart säger

  Jag läste om antioxidanter och cancerforskaren Martin Bergö.
  Blev nyfiken på hur det fungerar i kroppen och kontaktade Martin.
  Han berättar att antioxidanter orsakar inte cancer men skyddar existerande cancerceller eller tumörer i kroppen på samma sätt som antioxidanter skyddar friska celler mot tex fria syreradikaler.

  Cancerceller och tumörer kan dödas av fria radikaler dvs de skadas mer av fria radikaler än friska celler enl Martin B

  Det verkar INTE som ni köper ovanstående, Annika, Lars mfl. fortsätter rekommendera c vitamin tillskott.
  En tanke slår mig, livsmedelsverket fortsätter informera om att mättat fett är livsfarligt att äta trots att motsatsen är bevisad för länge sen.
  Att ändra en människs vanor eller tankemönster är troligtvis omöjligt.
  Se bara på alla religioner, som ställer till mkt ovänskap. människor är fullständigt hjärntvättade
  Tänk om människor kunde tro på moder jord och värna om miljö och klimat i stället för påhittade änglar,
  heliga andar och gudar.

 23. 23
  G Nordström säger

  Miljö och klimat är två vitt skilda problem.
  Miljön blir fördärvad av att vi är för mycket människor.
  Klimatet lever sitt egna liv opåverkbart av människan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa