Trots mera medicin och hjälpmedel ligger Typ 1-diabetikerna sämre i blodsocker

A Sweet Life .

Mera hjälpmedel som kontinuerlig blodsockermätning, CGM, och nya avancerade diabetes-medikamenter, har inte hjälpt t1-diabetikerna att få ett lägre blodsocker.
Kanske är det en chimär att hälsan förbättras med dessa innovationer. Diabetikerna tror att de kan äta ’som alla andra’, men insulindoserna stiger om man äter sötsaker och kolhydrater, och även medelblodsockret, vilket gör att hälsan sannolikt försämras på sikt.

Strikt LCHF-kost borde i stället förbättra läget för diabetikerna.

 

Comments

 1. 1
  Lena Karlsson säger

  Jag är diabetiker sedan 1967 och det är inte så jädrans lätt att avstå allt med kolhydrater och att ligga rätt i bs.
  Jag åt strikt LCHF under några år och mitt långtidsvärde hba1c blev bättre än det någonsin varit.
  Men efter en tid fick jag öka basaldosen mer och mer av insulin (har pump) vilket rättade till sig något då jag tillförde lite kolhydrater. Det var faktiskt så.

  I teorin är det enkelt men i praktiken är det annorlunda. Att vara diabetiker typ 1 borde bara vara att avstå från kolhydrater men i praktiken är det såååå mycket mer. Jag blir så ledsen när friska människor tror sig veta hur vi ska leva. Läkare borde veta att stress och oro också höjer blodsockret och att alla människor fungerar olika.
  Varför man fungerar olika som diabetiker trots i stort samma livsstil/mönster vet jag inte. Vet någon?

  Nä jag är så trött på att vara typ 1, men jag kommer inte undan. Vet att LCHF hjälper många och även mig till viss del… men det är så mycket mer än det vi stoppar i oss.
  /Lena

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lena Karlsson
  Det är rätt att en T1-diabetiker ska prova sig fram till om en liberal LCHF fungerar bättre är en strikt sådan. det har sannolikt att göra med glukagonbalansen och glukoneogenesen. Så lite stärkelse kan vara bra, men jag tror inte att socker är bra för någon. Spannmål finns det också många som anser är dåligt för hälsan.

 3. 3

  Tror att länken är fel. Den handlar om att LCHF/keto kan vara fördelaktig vid virusspridning. Jag tror att den korrekta länken är https://asweetlife.org/diabetes-technology-is-better-so-why-are-outcomes-worse/

 4. 4
  Mormor säger

  1 Lena Karlsson

  Inte undra på att du är trött på att vara typ 1 diabetiker!! Sedan 1967…
  Det låter som rena mardrömmen…
  Du skriver också att du kommer inte undan….
  Och det låter absolut tröstlöst…
  Men den professor och diabetesforskare, Roger H. Unger, som år 1914 fick Karolinska Institutets ”Rolf Lufts Award” och alltså borde vara trovärdig….(vi får försöka glömma bort fadäsen K.I. gjorde med den hänsynslöse stjärnkirurgen…..) har ägnat årtionden ihop med andra duktiga forskare för att hitta en alternativ förklaring till sjukdomen och således även en annorlunda terapi-modell….
  Hans föreläsning vid detta evanemang var enligt min åsikt ”groundbreaking” och borde uppskattas av alla vårdhavare i diabetes-kampen….men konstigt nog verkar inga diabetes-läkare ha tagit till sej de resultat professor Unger och hans kollegor har kommit fram till…
  Alltså måste vi, som vanligt, skaffa oss kunskaper själva om våra sjukdomar och inte gå på vad våra experter vill få oss till att tro…
  Du skulle kunna börja med att höra hans video-föreläsning några gånger…och sedan fördjupa ämnet i någon av hans utsökt intressanta artiklar i olika amerikanska vetenskapstidskrifter…
  En otroligt intressant artikel, som jag tryckte ut för något år sedan, och som förklarar bra det han säjer i sin minnesvärda föreläsning 2014, är en, med titeln:
  ”Glucagonocentric restructuring of diabetes: a pathophysiologic and therapeutic makeover” i tidskriften ”The Journal of Clinical Investigation”, som jag råder dej att läsa…även om den är lite svår att förstå för oss som inte är medicinskt skolade, så förstår man i alla fall så pass mycket att hoppet om en bättre framtid skulle vara möjlig om bara vården tog till sej de nya rön som framkommit, i stället för att fortsätta på samma linje som de senaste hundra åren…om inte annat så skulle du kunna tipsa din diabetesläkare om att det skulle vara mycket vunnet om din terapi moderniserades…??
  Artikeln inkluderar ett hundratal av referencer till andra likvärdiga artiklar…
  Ingen borde vara utsatt för så många år av lidande som du, om nu professor Unger har rätt i det han säjer…

 5. 5
  Lena Karlsson säger

  4 Mormor

  Tack för omtanken.
  Tror inte att jag gräver ner mig mer i sjukdomen. Har ju levt med den ett helt liv (jag var 9 år 1967)
  Jag tycker ändå aDet är långt mer komplicerat än så. tt jag har skaplig koll på hur jag ska sköta mig, sen är det ju en annan sak att orka det. Vissa dagar kan allt verka bra…så plötsligt drar bls iväg och man förstår inte carför. Sitter nålen till pumpen tokigt, har jag missat att dosera, eller åt jag verkligen tokigt, eller är det stressen som orsakar det, sömnbristen.
  Det räcker med dessa grubblerier av och till.
  Jag har en Libre (knapp) och pump och tycker att det fungerar mestadels bra och jag har fortfarande ett bra liv med min kamera ute i naturen. 🙂

  Det jag reagerar på är att man lätt tror att det bara är det vi stoppar i oss som är av betydelse.
  /Lena 🙂

 6. 6
  Mormor säger

  Lena, jag förstår precis….att lyssna på Ungers video en dag när du inte har annat för dej…? Tar dej kanske 30 min och skulle kanske förändra det liv du har kvar….? Slippa mäta blodsocker och ta sprutor med insulin…inga grubblerier längre kanske…?
  Förlåt att jag la mej i…men tycker bara att dom nuvarande vårdprotokollerna för diabetes låter helt på tok…efter att ha läst om vad alternativa forskare som just Unger, Cherrington o en del andra förespråkar…!?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  3 POS
  Tack, nu har jag ändrat länken. Det blir tyvärr fel ibland. Jag tänker att jag ska kolla efter, men ibland kommer det något emellan. Ursäkta!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Mormor
  Vi kan inte förespegla en t1-diabetiker att den ska slippa mäta blodsocker och ta insulin. En t1-diabetiker har inget egentillverkat insulin och måste injicera, och kolla blodsockret.
  Det är ändå fantastiskt att det har kommit hjälpmedel som CGM och insulinpumpar, så att livet blir lättare för t1-diabetikern. Bara hen inte får för sig att den kan äta hur som helst, dvs mycket socker och kolhydrater – för då stiger blodsockret och därmed insulindosen, och då kommer komplikationerna som ett brev på posten..

 9. 9
  Lena Karlsson säger

  Nej då Mormor du la dig absolut inte i.
  Jag ska absolut kolla videon om jag kan slippa sprutor etc.
  Tack för dina tips.

 10. 10
  Mormor säger

  8 Annika Dahlqvist

  Du har alldeles rätt…äter man inte LCHF kommer komplikationerna som ett brev på posten…speciellt då naturligtvis om man redan har fått en av dessa metabola sjukdomar…detta är underförstått och jag tänkte inte ens på att poängtera vikten av att alla borde äta så, för att överhuvudtaget inte få dessa metabola sjukdomar…i den mån det är möjligt…ber om ursäkt för det!
  Men vad professor Roger H. Unger säjer, så innebär det en helt annan approach till problemet diabetes än den vi har matats med de senaste 100 åren….och som är kutym i hela den övriga världen.
  Nu är jag inte specialist i vare sej det ena eller det andra, men jag kan läsa utan glasögon och kan höra med hörlurar…och den här föreläsningen 2014 av professor Unger är verklingen ”groundbreaking”, den vänder upp och ner på allt vad vi har trott på hittills…vad gäller diabetes…
  Alla pratar och skriver om ”it’s the insulin, stupid…” och så vidare…men här kommer en beläst och vetenskapligt skolad äldre person och säjer att insulin är av mindre betydelse, det som gäller är glucagon…
  han börjar sin artikel, som jag skrev om i min kommentar 4, med orden:
  ”The hormone glucagon has long been dismissed as a minor contributor to metabolic disease. Here we propose that glucagon excess, rather than insulin deficiency, is the condicio sine qua non of diabetes…”
  Alltså att utan överproduktion av glucagon kan inte diabetes uppstå…inte vet jag om det är sant, men jag håller det för troligt, eftersom han i resten av artikeln bevisar detta med grafiska element och forskningsresultat och fortsätter sen sitt resonemang:
  ”We base this on the follwing evidence:
  a) glucagon increases hepatic glucose and ketone production, catabolic features present in insulin deficiency
  b) hyperglucagonemia is present in every form of poorly controlled diabetes
  c) the glucagon suppressors leptin and somatostatin supress all catabolic manifestations of diabetes during total insulin deficiency
  d) total beta-cell destruction in glucagon receptor-null mice does not cause diabetes
  e) perfusion of normal pancreas with anti-insulin serum causes marked hyperglucagonemia
  From this and other evidence, we conclude that glucose-responsive beta-cells normally regulate juxtaposed alfa-cells and that without intraislet insulin, unregulated alfa-cells hypersecrete glucagon, which directly causes the symptoms of diabetes.
  This indicates that glucagon suppression or inactivation may provide therapeutic advantages over insulin monotherapy”.
  Sen fortsätter han sitt intressanta resonemang….och påstår att redan 1978 gjordes det första kliniska experimentet att strypa glucagonproduktionen i T1DM med somatostatin, vilket visade att när hyperglucagonemia ”was suppressed, hyperglycemia and glycosuria were markedly reduced.” Sen tog det 20 år till innan det bevisades att även leptin hade samma effekt….
  Det blir för långt att här redovisa mer av vad han skriver, men hans forskning borde tas på stort allvar…!?
  Har inte sett nånstans att Kostfonden eller Karolinska Institutet eller någon annan institution om folkhälsa har gått ut med denna upplysning, eller rättare sagt vetenskapliga upptäckt, som han framför i sin forskning, som ju också borde ha en enorm betydelse även för cancersjukdomar?
  Det förblir ett mysterium, åtminstone för mej…?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa