Kolhydratrestriktion associerad till T2D för australiska kvinnor (?!)

Veckans Zoë Harcombe.

Zoë har tittat på en australisk studie (nov 2019) som påstår att kolhydratrestriktion är associerat till ökad frekvens av Diabetes typ 2.
Det är en observationsstudie med alla dess svagheter. Det visar sig att absoluta riskökningen är välldigt liten,  bara 0,16%, alltså inte signifikant.
Men det fanns en värre aspekt. Rubrikens slutsats justerade inte för personernas vikt. Kvinnorna som var överviktiga hade mest diabetes2, och det var också de som åt minst kolhydrater. Sannolikt hade de snappat upp att de som var överviktiga kunde gå ner i vikt om de drog ner på kolhydraterna.

Om man justerade för vikt så fanns det ingen association mellan kolhydratrestriktion och diabetes.

Så kan man se att den globala medvetenhetshöjningen om att kolhydrater orsakar övervikt, kan påverka resultaten i vetenskapliga studier, i fel riktning.

 

Comments

 1. 1
  XMargareta säger

  Många oönskade tillstånd kopplade till högt kolhydratintag?
  Här kolhydrater och Alzheimers

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/05/03/lifestyle-factors-linked-to-alzheimers.aspx

 2. 2

  Jag blir rikstrött på all okunskap, dra ner på kolhydrater är det bästa, som vi kan göra. OM vi vill ha potatisgratäng någon gång, ät det inte med kött fisk ägg etc, ät det med 70% grönsaker eller mer, så tar det enbart 3 timmar genom kroppen iställert för 8 timmar. Och ett gott råd rata gluten, det stoppar näringsupptaget. Källor ät vad du är samt gluten och mjölk av Michael Håkansson.

  Mjölk innehåller 50 hormoner, som vi inte mår väl av särskilt vid cancer, som är hormonstyrd. Jag annammar dock grädde och smör i alla fall. Men kokosolja är mycket bra, som ersättning, det är även bra för hjärnan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa