Mediciner ofta orsak till äldres frakturer

TV-helse.se.

Äldre som medicinerar med smärtstillande, urindrivande, magsårsmedel, antidepressiva, sömntabletter, har ökad frekvens av frakturer. Om det beror på att medicinerna försämrar balansen eller ger dem försämrad skelettstyrka vet man inte säkert. Det kan också vara olika eller kombinerade orsaker.

 

Comments

 1. 1
  Karin Haxner säger

  Betr. SSRI beror effekterna på bl a yrsel!

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1
  Karin Haxner
  Jag vet inte mekanismen bakom sambandet mellan SSRI och frakturer. Inte heller mellan syrasänkare och frakturer. Brukar dessa patienter vara särskilt yrsliga?

 3. 3

  Det finns fler anledningar till fall och frakturer hos äldre.
  Hos äldre minskar i allmänhet muskelmassan och ersätts av fett. Man brukar dela in musklerna i 3 typer, beroende av vilken sorts fibrer som ingår där – typ 1, typ 2a och typ 2 b. Typ 1 kallar man ”långsamma” muskler, som används vid uthålligt arbete. Typ 2 a består av både långsamma och snabba fibrer. Typ 2b är snabba muskler, vars fibrer kan dra ihop sig blixtsnabbt.

  De snabba musklerna, typ 2b, är viktiga för balansen. Om man håller på att falla, så måste man förstås kunna reagera snabbt för att återfå balansen.

  Vid en stor studie i Japan delade man in en grupp kvinnor på äldreboenden – med medelåldern 74 år – i två grupper. Den ena gruppen fick D-vitamintillskott, och den andra fick placebo (”sockerpiller”). Under uppföljningstiden på två år fick 4 kvinnor i placebogruppen höftfrakturer – medan ingen i D-vitamingruppen drabbades.

  Man trodde först att resultatet enbart berodde på att D-vitaminet stärkte benstommen. Sedan upptäckte man, att efter 2 år hade muskelstyrkan hos D-vitamingruppen generellt ÖKAT med 56 % hos D-vitamingruppen – och MINSKAT med 28 % hos placebogruppen.

  Dessutom såg man att de snabba muskelfibrerna hos D-vitamingruppen hade ökat. Vid studiens start hade deltagarna i genomsnitt 7 % snabba muskelfibrer. Efter 2 år hade den hos dem som fick D-vitamintillskott ökat till 20,4 % – medan den i placebogruppen hade MINSKAT till 5,3 %.

  Vid en studie på japanska skolbarn upptäckte man, att man efter en tid fick 60 % mindre ”influensafall” hos den grupp som fick 1200 IE D-vitamin per dag, och 80 % färre astmaanfall – jämfört med placebogruppen.

  I vårt land behöver ammande mammor i genomsnitt ca 6000 IE (150 mikrogram) D-vitamin, för att bröstmjölken skall ge det ammade barnet tillräckligt med D-vitamin.

 4. 4

  — Att sänka blodtrycket med hjälp av blodtrycksmediciner ner till ”normal” nivå hos äldre , kan ha förödande effekter på äldres hälsa. — Lägre blodtryck leder till sämre blodflöde till hjärnan, man får sämre minne och kan förefalla förvirrad (dement). — Likaså påverkar lägre blodtryck balansen till det sämre och man blir allmänt mer orkeslös.

 5. 5
  Bo Blomberg säger

  En närstående äldre kvinna, 77 år, har dålig ryggrad, bl kotkompression. Dessutom fått PMR och äter prednisolon mot det. Läkaren vill ge bisfosfonater för att mimeralisera skelettet
  Vad talar för det och vad talar emot?
  Bosse

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Bo Blomberg
  Jag har inte aktuellt hur många färre kotkompressioner de får som äter bifosfonater. Någon som vet?
  Jag skulle nog ändå rekommendera en som har kotkompressioner att ta bifosfonater, och en näringsrik LCHF-kost, D-vitamin, samt ytterligare vitaminer och mineraler som stärker skelettet.
  Kotkompressioner är mycket smärtsamma.

 7. 7
  Karin Haxner säger

  Ja, tyvärr. Håller på att trappa ner SSRI och har märkt att jag är yrslig. Det är jag inte ensam om.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Karin Haxner
  Jag har haft många patienter på SSRI under åren och jag kan inte minnas att de har klagat mer på yrsel än några andra patienter. Yrsel är ju ett så vanligt besvär hos äldre männiksor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa