Polypill till alla?

Sverigesradio.se .

På Vetenskapsradion idag, om polypill, en kombinationstablett med alla vanliga hjärtkärlsjukdomsförebyggande komponenter: blodfettsänkare, blodtryckssänkare, blodproppsförebyggande (trombocythämmare)

Man provade att ge alla som ville ha i en by i norra Iran, och fann att infarktfrekvensen gick ner. Undersökningen var inte randomiserad och kontrollerad, dvs den innehöll inte lottade grupper, och hade ingen obehandlad kontrollgrupp, med placebo.

Man skulle önska att de delade upp de olika ingående komponenterna för att se om de hade olika fördelar, tex med och utan blodfettsänkare. Och hade en behandlingsgrupp som åt LCHF.

Om vi i Sverige skulle få order att alla över femti skulle ta ett polypill dagligen, skulle jag visa civil olydnad och spotta ut pillret i sophinken.

Artikel i Läkartidningen om studien .  Peter Nilsson tror att behandlingseffekten beror på blodfettsänkarkomponenten.
Uffe Ravnskov skriver i kommentar att minskningen av dödsfall i behandlingsgruppen var litet. Man måste behandla 171 personer i fem år för att förebygga ett dödsfall,  vilket knappast motiverar massbehandling. Han tror inte att blodfettsänkaren spelar roll för överlevnad.

 

Comments

 1. 1

  Samma här, mig skulle man inte kunna övertyga.

 2. 2
  Göran Hedlund säger

  Bättre att göra som franska bönder när dom protesterar – kör upp – och lägg skiten framför entrén på Kanslihuset…!

 3. 3

  Ja spotta ut!

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Instämmer med Dr Annika och ovanstående tre kommentarer. Jag är redan en ’olydig’ patient som sköter hälsan med ekologisk LCHF-kost och diverse kosttillägg.

 5. 5

  Jag instämmer med föregående talare, och är lika olydig jag. Jag kommer vägra ta ut receptet, redan på vårdcentralen/ hos läkaren, kommer jag att säga nej tack, jag tar inte ut receptet.

 6. 6

  Ps! Om folk både visste HUR de skulle äta, och dessutom HÖLL sig till det, skulle infarkter störtdyka, och bli sällsynt tillstånd om bara ett år eller mindre än så. Gott folk ge åtminstone tusan i homogeniserad mjölk, det ska vi helt enkelt inte ha. Ge tusan i mjölk över huvud taget, utom någon enstaka gång, då ni tar ohomogeniserad mjölk. (dörrödsmjölk var absolut inte fel egentligen).
  Mjölet vet vi redan, att vi ska rata, så det behöver jag inte säga. Vi vet att vi ska låta bli tillsatser, köpa ekologiskt, om vi kan, och använda enbart kallpressad olivolja, Linfröolja samt smör (och grädde). Kokosoljan, om vi ska steka på hög värme, vilket egentligen inte behövs så ofta.

 7. 7
  XMargareta säger

  Kan Pollypill göra mig Polly-ill?

 8. 8

  #7
  Ja, det tror jag.
  Poly_ill.

 9. 9

  Denna idé blev avrättad för femton år sedan:
  https://www.bmj.com/rapid-response/2011/10/30/all-changed-changed-possibly
  Varför skulle den nu återupplivas?

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  Precis – jag har hört det där i ett antal dagar på radion nu. Jag häpnar över , Aktivismen-Globalismen-Lobbyismen som SVT/SR sysslar med nuförtiden. Ett av dom värsta aktivistprogrammen på Radio nuförtiden är programmet Klotet. Det är horribelt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa