Bara svenskt kött kan göra oss oberoende av importerad mat

Missionär veganism ett problem .

 

Comments

 1. 1

  Vad vi VET redan är att vi i Sverige skulle kunna producera dubbelt så mycket riktigt gräsbetes kött mot vad vi äter idag importkött inräknat. Utan att ta en kvadratmeter på andra grödor. Så att påstå annat inom veganrörelsen är rent hyckleri. Sen med detta slippa mycket tekniklösning, processer, samt slippa bidraga till monokulturens utbredning. Eftersom gräs, klöver och ört växer av sol och regn. Samtidigt göder gräsbetande, omfördelar och föder mikrolivet. Win win för alla. Miljövänligare och nyttigare mat finns ej nämligen.

  Till det får vi ett vackert landskap och fantastisk ängsmark. Aldrig tidigare har marknaden överflödats av så många olika kosttillskott som nu. Orsaken är givetvis att i takt med att näringsämnena försvinner ur maten /jorden så får vi olika bristsjukdomar. Det försöker vi lappa och laga med en ständigt växande ström av piller som dels döljer symptomen och dels ersätter det som inte längre finns med i maten. Det enkla sättet att förbättra klimat och miljö, samt framför allt, människors hälsa. Börja om med gräsbetande djur och skippa tekniklösningar.
Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinterensilage.

  Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Det är plöjande bönder och odling av ettåriga grödor med handelsgödsel o kemiska bekämpningsmedel som driver på miljöförstöringen. Veganer är skenheliga utan respekten för vår odlingsbara jord. Förnekelse är ingen vidare egenskap. De som påstår annat i veganrörelsen är inte bara okunniga. Dom förstör mer bördig jord och dödar mer djur än något annat. Förstör planeten med sitt hyckleri.

 2. 2
  Sten Björsell säger

  Tror inte att varken veganer eller folk i allmänhet känner till att den upp till 2 meter tjocka myllan under prärien i både Nordamerika och Östeuropa är ”byggd” av betande bison och motsvarande Europeiska kreatur. Utan den marken att ”starta med” kanske vi varit 10 miljoner istf 10 miljarder här. Den jorden gav dom bästa skördarna under torksomrar, då det vatten som behövdes lagrades rakt under, ibland flera säsonger.
  I USA plöjde man snart bort den fina myllan, som dock klarade sig i mer än hundra år. Erosionen tog nästan all jord ner till berg ibland. Jord stormarna på 1930-talets torka tog det sista och många kvävda liv samtidigt. Idag kan man se hur tjock präirejorden var genom att gå uppför trappor till kyrkogårdar som nybyggarna anlade strax efter sin ankomst. Motsatsen var växelbruk, som innebar bl.a. att man lät jord byggas upp ett par år med förståndigt bete, varefter man kunde ta ett par år med spannmål eller annan gröda. Idag kör man med konstgödsel år in och år ut, vilket tunnar jorden så att en hel del rinner bort i erosion. När fosfor sätts till som ett salt bryts växternas samspel via mycelium med Mykorrhiza. Just mykorrhiza producerar limmet som håller ihop partiklar som bildar vattenhållande jord. Utan limmet, glomalin, rinner all jord snart bort som smutsvatten, rakt ned i täckdiken och färgar vattendrag med den numera vanliga ljusbruna chokladfärgen.
  Fosforsalt har även egenskapen att binda till alla andra mineraler i jorden, utom kalium och Natrium.
  Men alla mineraler kan inte nås eftersom jord inte blandas som vatten. Resultatet blir produkter med kraftigt reducerat mineralinnehåll. De mineraler djur och vi behöver för att tillverka enzymer för våra kroppars processer, inklusive vårt immunförsvar. Anledningen till att vi idag tvingas gissa oss till, bäst vi kan, vilka supplement vi kan behöva. Suck. Jordarna är inte utarmade på mineraler. Dom finns där fast bundna i svårlösliga fosforföreningar. Tills dom rinner bort med jord i våra chokladfloder nästa gång det regnar lite mer än vanligt. I USA har man uppskattat hur mycket jord som rinner bort i snitt per dag ut i Mexicanska bukten.
  Man talar om medeltal 100-tals fyllda långa godståg per dag! Här har vi reella problem som snart kan ställa till svältkatastrofer. Att Sveriges jordbruk istället går vägen som föreslås i artikeln kan immunisera oss för detta. Alternativet är skyhöga matpriser som kan sänka hela ekonomin och sopa bort välståndet, tillbaks till ett svältande Sverige.

 3. 3
  XMargareta säger

  Skulle gärna se, att rubrikartikeln och de föregående inläggen blev brett kända och diskuterade.

  En fundering:
  Om det skulle bli en fördubbling av gräsbete, som ovan nämns. hur mycket ändringar skulle behövas?
  Jag menar hur mycket samarbete om betande hjordar skulle behövas? Jämför Samernas renhjordar.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 XMargareta
  Jag länkade in inlägget till Facebook.

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  Här handlar jag… svenskt, gräsbetes, ekologiskt…
  https://www.gronagardar.se/sv

 6. 6
  XMargareta säger

  4 Annika
  Tack

 7. 7
  Lars Henrik säger

  5 Konsument i Sverige:

  Här handlar jag… svenskt, gräsbetes, ekologiskt…
  https://www.gronagardar.se/sv

  Där handlar även jag!

 8. 8

  Min desurbanisationsprocess har gett mig en helt ny vision. Naturligtvis ska vi utnyttja Sveriges topografi och natur, till det den är bäst lämpad för, betande djur.

  Men även gräsbetande djur måste ha vinterfoder och det odlar en seriös bonde. Jag köper mitt ensilage för dyra pengar. Vilket resulterat i ett kilopris på mellan 10-15 kr för mitt grönbeteskött. Dyrt men jag slipper plöja. Istället fyller jag köttet med kärlek och omtanke. Min flock får är Sveriges kaxigaste och friaste!

  I Sverige har Länsstyrelsen arbetat mycket seriöst med att minska jordbrukets skadeverkningar på det rinnande vattnet. Därför finns det säkerhetsavstånd mellan monokulturerna och vattendragen. Där får bara betande djur gå.

  Svenska bönder, här i Småland är bra på att bedriva ekologiskt lantbruk. Jag får åka flera mil för att hitta monokulturer med traktorspår i. Min landsbygd är en balanserad hobbit-bygd, baserat på djurhållning.
  Bondens liv är hårt och ekonomiskt förslavande.

  Jag ser en väg där jordbrukare minskar till förmån för mera vilt i skogen. 90 % av alla vilda djur dör före ett års ålder. Vi skulle med enkla medel kunna översvämma skogarna med hjortar och vildsvin. Men då måste berörda skogsägare och jordbrukare få ersättning för de skador som uppstår med för mycket vilt.

  Som jag ser det är det både vilt och tamdjur vi ska satsa på! Problemet uppstår väl kanske när alla inser att vi har rätt och alla ska köpa gård och föda upp kött eller köpa kött av bönderna direkt och behovet överstiger tillgången.

  Personligen har jag försäkrat mig om att få äta lokalt kött i många år framöver och undrar hur någon kan vara så äcklig att de äter importerat GMO-uppfött kött?!?

  Restauranger, offentliga måltider, charkuterier, delikatesser=importerat skitkött

 9. 9
  XMargareta säger

  # Georg W

  Måste få fråga om det du skriver om GMO-kött.
  Trodde det inte fick säljas i EU.
  Har jag fel?

  Hur hänger det tex ihop om det står Svenskt kött på tex ett paket skivad kokt skinka,
  Inköpt hos Coop eller ICA?.
  Kan det då vara importerat och sedan behandlat i Sverige?
  Och kan det vara GMO-kött?

  Vad lägger du annars in i begreppet skitkött?

 10. 10

  # XMargareta

  Sverige har unika lantbrukartraditioner. När GMO-soyan skulle introduceras så var det ingen som köpte det. Vi tillhör en liten grupp länder som köper en speciell icke GMO-soya. Dessutom arbetar Sverige hårt för att utveckla ett oberoende av soya-protein. Vilket vi lyckats mycket bra med som jag förstår. Det kan ändra sig snabbt inom lantbruksrörelsen. Men hittills tror jag Sverige till skillnad mot övriga Europeiska länder inte använder GMO-soya i produktionen, utom i undantagsfall.

  Sedan är det nog absolut så att hund-o. kattmat, färdigt importerat kraftfoder innehåller GMO-produktion. Och livsmedelsaffärerna säljer importerad mat som är GMO-producerad. De har smugit in GMO i livsmedlen som säljs. Så idag måste man nog gå utanför affärens produkter för att finna GMO-fri mat. EU är en GMO-organisation om jag förstått saken rätt och svenska centerkvinnan Lena Ek (tror jag hon heter) satt som ordförande i den EU-kommission som beslutade att produkterna inte behövde identifieras som gmo-produktion av konkurrensskäl. Ingen skulle köpa det om det stod att det är GMO-producerat.

  Om det skulle avslöjas att Scan använder importerat kött i charken så skulle deras renommé bli allvarligt naggat i kanten och varje svensk bonde skulle skämmas, tror jag.

  Människor köper endast importerat kött i delikatessdisken. Det är restauranger och offentlig sektor som köper importerat skräpkött. Smockfullt med adrenalin efter dagar på resa till slakteriet.
  Världen och Svenskarna har inte samma syn på kvalitetsmat. Världens människor är offer för hänsynslös exploatering. Det är bara att ta sig en titt i våra livsmedelsaffärer. Skada barnen skriker dom! Med alla psykologiska medel som pengar kan köpa.

 11. 11

  Apropå säkerhetsavstånd mellan jordbruk och vattendrag. Jag läser just nu Gabe Browns Dirt to soil. Mycket intressant.
  Att plöja förstör bara jorden med erosion och läckage till vattendrag.
  Istället skär han smala skåror som sedan trycks ihop i samma moment under vilket även planteringen sker. Detta är den första av fem punkter, stör jorden så lite som möjligt.
  2. Skydda jorden, d v s den får aldrig vara öppen (som efter plöjning).
  3. Mångfald. Minst 7 grödor måste växa samtidigt. D v s inga monokulturer, aldrig.
  4. Levande rötter, döda dem aldrig.
  5. Integrerad djurhållning.
  På detta sätt minskar risken för torka. Jorden byggs upp istället för utarmas och eroderas. Konstgödsling blir helt meningslöst, ja egentligen skadligt.
  Avkastningen ökar och sårbarheten minskar.
  Finns det något lantbruksuniversitet som lär ut dessa fundamentala grunder?

 12. 12
  Daniel H säger

  @Jösses

  I Sverige får man nog vända sig till:
  http://www.ridgedalepermaculture.com/

  Tror joel salatin ska komma dit i sommar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa