Usla matvanor hotar hälsan

Pappersmedia har verkligen blivit följsamma till etablissemanget. 2007-2009, när jag var som mest i farten, hade ’alla’ tidningar artiklar om mig där jag var kritisk till de etablerade ’experternas’ kostråd. Nu är de helt okritiska, det har blivit politiskt korrekt, PK, att tro på ’expertisen’.

I Sundsvalls Tidning, ST, idag är det en ledare (låst), skriven av Lilian Sjölund. Hon skriver att politikerna måste ta tag i våra matvanor för hälsans skull. Det de ska verka emot är rött kött, socker, salt och fett. (Avrådande från socker är jag helt enig i)
Sjukhusen och akutmottagningarna är idag överbelagda. Kommer det att bli bättre om folket slutar att äta  rött kött, salt och fett. Jag tror inte det.
Däremot bör de dra ner på socker och kolhydrater, och i stället äta mera av naturligt fett: animaliskt fett, kokosfett och olivolja. Rött kött från välmående gräsbetande djur är näringsrikt och utmärkt att äta. Salt behöver vi i lagom mängd. Utan salt dör vi.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Håller med ! Dessutom är LCHF-maten mycket godare …
  När jag någon gång äter något sött, är det inte gott, det känns mycket sötare, usch..

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Politikerna ska inte lägga sig i vad vi äter. Jag är så hjärtinnerligt trött på allt tvång som dessa förnumstiga personer förespråkar. Särskilt mot bakgrund av att de är så uppenbart okunniga. Om man inte ska äta rött kött, socker (= kolhydrater), salt och fett blir det inte mycket kvar att äta. Våra hälsoproblem har för övrigt sin grund i att politikerna, styrda av ”livsmedels”industrin, lagt sig i, via t.ex. Livsfarliga verket. Vi behöver inte mer av sådant. Däremot behöver kunskapen om att det är kött, smör, ägg, fisk och grönsaker som är vår naturliga föda spridas.

  Och detta hatade salt. Undrar var de idéerna kommit ifrån. För egen del tar jag gärna, särskilt sommartid, 0,5 tsk salt i 0,5 liter vatten var tredje dag. Trots magnesiumtillskott har jag en tendens att få kramp men med saltet slipper jag det.

 3. 3
  Jimmie E säger

  Genom årtusenden har kamelkaravaner vandrat med salt i de afrikanska öknarna och levererat ”guldet” för att folk skulle kunna överleva. I Sverige sas det då någon var oerhört fattig att: ”vi hade inte ens salt till vällingen”. Men, de begrep väl inte på den tiden hur livsfarligt saltet var. Nu är det politiska dromedarer som lär oss vad som är rätt och fel. Men själva har de inga problem med att salta, ja ni vet vad.

 4. 4
  XMargareta säger

  Jag tycker inte ens det skall vara skatt på socker, trots att det skulle vara lite acceptabelt.
  Eftersom okunskapen är så spridd är det bättre att inte släppa ut anden ur flaskan.
  Det är bra om man fortsätter med ”skattebefriad” mat.

 5. 5
  Ethel Loberg säger

  Jimmie E says
  27 januari, 2020 at 17:00

  Har hört likadant: ”De hade inte till salt i sur välling ens”

 6. 6

  Skatten på socker bör ligga på samma nivå som alkohol, d v s ett kg socker borde kosta ca 500 kr. Då skulle det bli ett himla liv så klart, vilket är helt i sin ordning för då bör några till få upp ögonen för detta råttgift.

  Godis borde bara få säljas på systembolaget och endast på lördagar.

  Skrämselpropagandan mot salt är ett sätt att sälja mer mat eftersom salt mättar.
  Får man låg salthalt i blodet triggas hungerhormoner eftersom man behöver få i sig något och riktig mat (djur) innehåller salt. Om man har lurats att tro att man måste undvika salt mat kommer man att äta lite för mycket, vilket är bra för matförsäljningen.
  Får man i sig lite för mycket salt stimuleras törsthormoner så salt är helt ofarligt, bara det inte besprutats med antiklumpmedel och/eller avmineraliserats.

 7. 7

  Personligen anser jag Lilian Sjölund ska söka belägg för sina psuedovetenskapliga påstående om rött kött. Förvisso är industrikött från kraftfoder och baljväxter inget jag vill förespråka. Än mindre de processade produkterna. Varför de metaboliska sjukdomarna ökar och ökar är ju på grund av inkompetenta råd likt Lilian Sjölunds, när det gäller de riktigt hälso och klimatsmarta gräsbetesprodukterna. Verkar lätt att skriva en massa lögner i tidningar utan att ”ha på fötterna” om sina åsikter. Bara synd att folk ska bli rädda för vårt fullvärdiga protein från naturbetande djur som även ser till att ekosystemet neråt upprätthålls. De som inte vill förstå, de kan inte. De som inte kan förstå, de vill inte. Tragiskt!

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 7

  Du har så rätt, Mats, och får mig att tänka på Ingemar Stenmark. Har för mig att han sa något i stil med att det går inte att förklara för den som inget begriper.

 9. 9
  XMargareta säger

  Tror tyvärr att om det skall bli skatt på socker blir det nog skatt också på mättat fett, tex grädde, smör osv..
  I okunskapens namn.

 10. 10
  Elisabeth G säger

  # 9

  Det blir det helt säkert, XMargareta. Sockerskatt kommer att medföra såväl kött- som fettskatt och bli rakt uppåt väggarna fel. Vi ska inte ropa efter skatter utan efter vettiga kostråd. Vi måste fortsätta att tjata och nöta om de goda kostråden och för att få bort de dåliga. Vi vet ju att vi har rätt! 🙂

 11. 11

  Vad glada alla chefredaktörer i Sveriges tidningsvärld är att de kan publicera det här skräpet utan att behöva tampas med en massa kommentarer som säger sanningen.

  Men de ska inte vara så säkra. En vacker dag betalar jag både enkronor och abbonnemang för att besvara dessa lögner i folkupplysningens namn.

  De lokala tidningarnas läsare är maskiner som formas av det som skrivs. Tidningen äger det politiskt korrekta och där får varken sanningar eller fria ord vara med. Allt är strikt reglerat i demokratins namn.

  Vi är utsatta för förvirrade människors urbana galenskaper. Människor håller på att bli tokiga ”en masse”. De förstår inte att de har blivit fascistiska i sitt tänkande. Brist på kunskap och medvetenhet har alltid funnits. Men aldrig har så många människor blivit lurade, om och om igen av kapitalism och industriintressen, som nu.

  Människor verkar vara en lerklump som makthavarna kan göra vad de vill med. Alla lyckade människor och makthavare, synliga eller dolda, är alla ”Epsteinare” och vi vanliga människor är alla små oskyldiga flickor.

  Saltbrist skapar mineralbrist! Speciellt med plantföda. som inte bidrar med mineraler, utan stjäl dem från oss. Det skapar illamående, obehagliga till mods, människor som äter Treo och albyl och f-n och hans moster..

  Jag blir mer och mer äcklad av urbanisationskulturer. Förstår ni hur viktigt det är att vi här som inte är lurade, går ut bland folk och tar striden för sanningen. Snart har idioterna nått den kritiska massan där det rullar iväg av sig själv och det är idioter som styr. Det beror på att vi är finkänsliga och inget säger. Vi vågar inte stå för sanningen. Det räcker med att vi har den, tycker vi. Vad bryr jag mig om att en majoritet av befolkningen håller på att bli sinnessjuka av näringsbrist och fake news. Jag blir friskare för varje dag.

 12. 12

  GeorgeW

  Det låter inte så.

 13. 13

  Snacka om okunskap om människans biokemi och vad vi är gjorda att äta, klart vi ska ta bort socker -processad mat #fakefood, men tar vi bort kött, fett, salt så ökar ju sockersuget.

 14. 14

  #12 HelgeK

  Jag tackar för kommentaren! Det är viktigt för mig att ni som är med och samtalar säger sanningen som Helge här gör. Om ingen säger något utan bara tänker knäppskalle så kan inte jag utvecklas. Jag behöver veta när jag ballar ur.

  Att jag är allvarligt störd på det samhälle jag lever i, har väl ingen missat. Förklaringen beror, tror jag, på att jag har 9 barn. Mina två äldsta döttrar är i opposition till mig och har gått på den här propagandan. Men mina övriga barn, de hjärntvättade enligt dessa döttrar, är biokemiskt metabolt fullt upplysta av att se min utveckling och själva upplevt skillnaden. dessa mina köttätare lever i en värld av veganer och riktigt idiotiska lärare, som försöker minska barnens köttkonsumtion utan diskussion!

  Om man som medveten försöker tala med en politiker. Så blir de knäpp tysta! de vill bara minska köttätandet när ingen kritiker är närvarande och vi är få i dessa sammanhang. De kan sitta där och politiskt besluta om köttfria måndagar. Inte MP, som man skulle kunna tro. Nej, det är C, bondepartiets tanter som förespråkar importerad vegetarisk mat till våra barn.

  Har man barn som ska ut i livet och man har gjort dem medvetna, så dömer man sina barn till särskiljning och utanförskap. De får dessutom ta emot massa elakheter från änglalika veganer och hela skolsystemet och så gott som alla Sveriges nyhetsmedia stöder galenskapen.

  Om inte ni blir vansinnigt galna av detta så är det något allvarligt fel på er. Frågan är då: Vem är galen?

 15. 15

  Att journalister får i okunninghet råda, är inte roligt och hälsovådligt. Det där hjälper inte ett dugg. ta bort mjölmat, ta bort mjölk (och låt systemet sälja sötade drycker enbart till helgen eller? detta var kanske en överdrift men men) och jag vet inte hur många (bara t ex) allergiker, som skulle bli mer lindrade av detta råd, mer än av spray och tablettr lindrar. Jag har testat. i dag kan jag äta hasselnötter, (som jag upptäckte att jag var allergisk emot, när jag var 5 år runt jul minns jag.) råa grönsaker och frukt, och har ännu inte reagerat på pollensäsongen, som rent synligt har startat i stockholm.

 16. 16
  Hanveden säger
 17. 17
  Nisse Hult snart 13mån med OMAD säger

  Men blir vi ” för friska” så skapar detta arbetslöshet per omgående för många och de vill väl ändå inte?
  Skämt å sido många lever gott på folkets ohälsa men få törs säga att så är fallet.
  Och Annika till dig en fråga nu. Har ett flertal vänner med diverse ohälsa allt mellan himmel o jord som tagit prover nyligen på flera olika vårdcentraler, kan va via jobb, men även efter andra besök i vården. Gemensamma nämnaren har vart att alla sagt till mig att alla ”värden” var bra fast allihopa bara lyser av ohälsa av allehanda slag. Hur kan detta komma sig? Alla borde i mina ögon fått IG på det mesta som överhuvudtaget går att mäta.

 18. 18
  Elisabeth G säger

  # 14

  Georg, du är definitivt ingen knäppskalle! 🙂

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  17 Nisse Hult
  Proverna som tas på vårdcentralen avspeglar bara vissa aspekter av hälsan, och säger absolut inte allt.
  Man kan vara gravt multisjuk och ändå ha perfekta värden, vid rutinprovtagning.

 20. 20
  Lars Henrik säger

  14 Georg W:

  Har man barn som ska ut i livet och man har gjort dem medvetna, så dömer man sina barn till särskiljning och utanförskap. De får dessutom ta emot massa elakheter från änglalika veganer och hela skolsystemet och så gott som alla Sveriges nyhetsmedia stöder galenskapen.

  Jo, av detta kan man bli galen, eller cynisk.

 21. 21

  Usla matvanor inte bara förstör hälsan, de förstör planeten också.
  Titta gärna på filmen ”2040” som ligger på SVTplay.

 22. 22

  # Georg W

  Tack för fortsatta bra kommentarer/inlägg/tankar i denna blogg!
  Du är sannerligen allt annat än galen! Du är äkta.
  Som John Lennon sa ”The more real you get, the more unreal the world gets”

  // En ung kille/man

 23. 23
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 17 Nisse Hult

  Jag har i regel fått höra att mina värden är ’normala’ och då jag en gång frågade min SLE-specialist – ”menar du normala värden för en frisk person eller normala värden för en som har SLE?” – ”Normala för en SLE-patient” var svaret. Det blir man ju inte klokare av.

  En annan gång då jag ville veta varför han rådde mej att dra ner på mängden D3 (jag hade läst om en professor som rekommenderade just den mängd jag tog), var hans svar att han bara följde givna direktioner. En lydig kille m.a.o. som ville behålla jobbet.

 24. 24
  XMargareta säger

  Så var vi där igen.
  Man rubriksätter åter att rött kött är farligt.
  I texten återges sedan att de troligen medför ökad risk för cancer, hjärt-kärl-ohälsa osv.

  https://www.nyteknik.se/miljo/ny-forskning-kott-daligt-for-bade-klimat-och-din-halsa-6986207?source=carma&utm_custom%5Bcm%5D=302903405,33270&=

 25. 25
  XMargareta säger
 26. 26
  XMargareta säger
 27. 27
  XMargareta säger

  Intressant länk: Om hur någon, via kost blev av med kärlkamp och högt bodtryck..Redovisar intressanta data okända för mig. Hade önskat referenser.
  https://www.tv-helse.se/hjart-lungfonden-aderforfettning/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa