Ny tidning: Diabetes – supermaten som gör dig frisk (?)

Jag hittar ingen hemsida för tidningen? Däremot hittade jag en blogg av Marie Fahlin, där det stod lite om tidningen.
På en annan sida skriver Marie om hur hon äter som t1-diabetiker.
Där såg jag en bild av tidningens framsida. Där fanns en rubrik: Skippa inte kolhydraterna. Det är en förfärande inställning.
Man kan undra om det är ett läkemedelsföretag som är inblandat i utgivningen? Någon som vet?

En mailade mig om att Egmont tydligen är utgivare av tidningen. Egmont verkar vara ett tidningsutgivarföretag.

Martina skriver om tidningen.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Martina Johansson har skrivit om tidningen. Såvitt jag kan förstå är det den här tidningen som avses: https://diabetes.nu/blogg/nya-tidningen-diabetes-supermaten-som-gor-dig-frisk/ men är inte säker. Anmärkningsvärt i så fall att man startar en helt ny tidning utan att ha uppdaterat sig på färsk forskning och istället ger direkt hälsovådliga råd.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Verkar som om Industrimatföretagen lider av  att LCHF och low carb kontant ökar i popularitet då flera ”varningsartiklar” och andra av typen ”kolhydrater är viktiga” florerar mycket mer nu än tidigare. Naturligtvis känns det att förlora kunder, men dom bör komma ihåg att dom tidigare vann över sina kunder med hjälp av falsk propaganda som startades av Procter&Gamble redan 1912 med marknadsföringen av det transfettsspäckade CRISCO-margarinet, som drogs igång med, i mer än en bemärkelse, mördande reklam.
  Följt av desinformation av Ancel Keys och Unilever-sponsrade AHA, avslutat(?) med  i USA politiskt framröstade lågfettsrekommendationer, 1977, som spreds i åtminstone hela västvärlden. Dags att denna mördande industri betalar räkningar, tycker iaf jag. Även om de som blev sjuka i onödan och de som dog i förtid och deras anhöriga aldrig kan kompenseras för det bedrägeri dom utsattes för, måste det åtminstone bli ett stopp på fortsatt lurande, där man kallar ”consensus” för vetenskap, typ SLV’s årliga anammande av USA-direktiven. (via ILSI). Precis som i FN får där endast speciellt inbjudna (typ Greta) yttra sig på offentliga tillställningar och endast speciellt inbjudna ”vetenskapsmän” får rösta fram SLV-beslut. SUCK.

 3. 3

  Det låter mycket förvånande med allt detta mjöl i dom sockerfria bullarna…14 dl…kan väl aldrig vara bra för personer med diabetes?? Kan egentligen inte vara bra för någon!? Och sedan reklamera det som nyttigt och specialdesignat för diabetiker…?
  En annan förvånande aspekt är att inte någon av de diabetesläkare, som vårdar dessa patienter, verkar ha en aning om professor Roger Unger och hans banbrytande kliniska forskning om just diabetes, insulin och glukagon…..
  Man undrar vad det kan bero på?? Kan det bero på brist av tid, brist av intresse eller kan anledningen vara att professor Ungers forskning inte anses tillräckligt vetenskapligt övertygande???
  Inte för inte, så fick ju professor R. Unger året 2014, Karolinska Sjukhusets ”Rolf Lufts Award”, så så helt uppåt väggarna kan ju hans slutsatser inte vara?? Har diabetesmamman Karin Mannerstråle t ex satt sej in i denna nya aspekt av terapeutiska framgångar? För att inte tala om den diabetesläkare, som har hennes Alan i sin vård och vars kunskaper förväntas vara uppreglerade till de senaste rönen…?
  Professor Ungers ”speech” vid mottagandet av priset 2014 var fascinerande hoppfullt och borde vara tillgängligt även för en lekman. Detta kunde leda till en givande diskussion med den diabetesläkare, som har ansvaret för ditt barns tillfrisknande och som kanske, på brist av tid t ex, inte har hunnit med att sätta sej in i utvecklingen av nya slags terapier…??

 4. 4
  Kjell Holmsten säger

  Egmont förlag som ger ut tidningen är totalt oseriösa. Ett av deras E-handelföretag jollyroom.se är ett mycket misstänkt företag för att ta in ordrar och senare resta dem. Många med mig har betalt kort och inte fått varor. När man hör av sig till dem så ber de om ursäkt att varor inte kommit men att de väntar på ny leverans? Har väntat sedan början av november-19 och inte hört något från dem alls. Varning för detta företag allså!

 5. 5

  Jag blir bara så förvirrad av detta! Har haft typ 1 diabetes sedan -82 o följt kostråden genom åren. Inte förrän jag började m LCHF, fick jag stabilare blodsocker o mer energi. Efter att ha hamnat på akuten (av en helt annan anledning) där även ketoner togs rek min läkare att jag skulle höja kolhydratintaget till mins 120gr/dygn (åt tidigare ca 60g kolh/dygn). Hen sa att ketonerna troligen berodde på att jag åt för lite kolhydrater. Stämmer det att dessa ketoner beror på för lite kolhydrater?
  Hur mycket ketoner kan man ha som diabetiker, utan att det skadar kroppen? Är både kolhydrat o insulinkänslig, varför LCHF har fungerat bra för mig fram till nu. Lever f.ö. hälsosamt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Laila
  Läkare och sköterskor har blivit itutade att vara rädda för ketoner, men dessa är väldigt bra. De ger kroppen energi utan att höja blodsockret. Man är då i ketos, vilket är ett bra tillstånd.
  Endast vid enstaka undantag, tex vid svält, kan ketonerna bli för höga och orsaka ketoacidos. Siffran för detta har jag inte i huvudet. Är man rädd för detta kan man äta en måttlig mängd av grönsaker.

 7. 7
  XMargareta säger

  Angående, att det nu förekommer mer pr för kolhydratmat, som tex pasta och potatis.
  Se vad jag fann i mitt nyhetsflöde.
  Man höjer potatis och pasta til sundhets-skyn.
  Man menar att man med hjälp av dessa kolhydrater blir mätt och därmed undviker att stoppa i sig chips o godis etc.

  https://www.msn.com/sv-se/mat-dryck/matnyheter/forskning-visar-potatis-och-pasta-är-faktiskt-bra-för-dig/ar-BBZl4Xp?ocid=spartandhp

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 7

  Såg det också för en stund sedan. Det är så bottenlöst lögnaktigt så man vet inte om ska skratta eller gråta.

  Min mans kusin, som har metasterad cancer, är nu inlagd på sjukhus. Det rör sig om ett stort universitetssjukhus. Trots att han sagt till om hur han äter, dvs. mycket strikt LCHF (vilket antagligen räddat livet på honom så här långt), kommer de dragande med potatis, pasta osv. De ska tydligen ta död på honom. Han äter inte skräpet och vi har tipsat honom om riktig mat som klarar sig utan kylförvaring. Tack och lov har han en ung och frisk dotter som kan förse honom med kokta ägg, majonnäs, makrill och tonfisk och liknande. Men det är för bedrövligt att detta med cancercellernas metabolism, som varit känt sedan 1930-talet, fortfarande inte nått ut till den svenska sjukvården.

 9. 9
  sten bjorsell säger

  5 Laila. Vad jag förstår är faran med ketoner oftast överdriven på vanliga sjukhus, precis som Annika skriver i sitt svar till dig. En indikationen på ketoacidos är att blodsocker samtidigt är högt. När jag fastade 4 dar i rad sjönk mitt blodsocker till ca 3 och ketonerna gick upp till över 2. Och min energi var helt på topp. Mådde utmärkt och var inte ens hungrig! Det tog 2-3 dar att komma dit, då jag åt LCHF innan.

  Senare vid en rutin-blodtest mätte man även mina ketoner och rapporterade oroligt till mig att de var ”farligt höga”. När jag förklarade att jag åt keto och att blodsockret förmodligen var mycket lågt och inte högt som i ketoacidos lugnade dock sjukhuspersonalen ned sig, kanske efter att kollat sockret och läst på.
  Länk som förklarar skillnad mellan ketoacidos(farligt) och ketos(alternativ energi, speciellt bra för hjärnan, t.ex) https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/ketoacidosis#dka-symptoms
  I artikeln, se även de andra indikationerna på ketoacidos. Illamående, extrem törst (från högt blodsocker), förvirring, trötthet, etc. När de flesta av dessa symptom saknas, med normalt eller lågt blodsocker, borde personalen tänka till! För att läsa artikeln på Svenska (med Chrome), högerklicka och välj översätt (till Svenska)

 10. 10
  XMargareta säger

  5 Laila.

  Flera av ketonerna, som bildas är organiska syror.
  De organiska syrorna buffras, för att det inte skall bli för surt.

  Vid obehandlad diabetes kan buffertkapaciteten överskridas.
  Det har troligen inte hänt dig, eftersom du skriver att du mår bra av din diet.

  Det finns även exempel på att svält kan ge ketoacidos.
  Jag tror dock inte det då handlar om fysiskt friska människor?

  Annikas råd att äta grönsaker är ju därmed bra.
  Ibland kanske det behövs en liten tillsats av sådana kolhydrater.

  Metabolismen av de flesta grönsaker (tex kål, sallad osv.), ger även ett tillskott av basiska ämnen, som nog kan vara nyttigt för buffringen kanske?

 11. 11
  XMargareta säger

  Skall även lägga till att i medicinsk litteratur, anger man att obehandlad typ 1-diabetes och ketoacidos kan leda till döden.

 12. 12

  Tycker denna är väldigt bra. Förmedlat den till många. Vore bra om den förmedlades till många fler.
  Olyckligt att det sprids så mycket lögner för att gynna industri och förstöra hälsan.

  https://www.jonasbergqvist.se/myter-om-lagkolhydratkost

 13. 13
  Bengt D Nilsson säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa