Högre kolesterol och lägre mortalitet

Zoeharcombe.com.

Zoë har tittat på en studie där man har undersökt sambanden mellan kolesterolvärden, särskilt LDL (det så kallade ’onda kolesterolet’), och hjärtdöd och död av alla orsaker.
Man fann att de med lägre LDL dog mera i hjärtsjukdom och av alla orsaker än de med högre LDL.

Detta stämmer med andra genomgångar av bl a Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg.

Genomgången har förbigåtts med tystnad av media och etablissemanget.

Om du vill läsa mer utförligt om detta och andra ämnen av Zoë så får du prenumerera på hennes informationsrika nyhetsbrev och meddelanden.

References
Ref 1: Yousufuddin M, Takahashi PY, Major B, et al. Association between hyperlipidemia and mortality after incident acute myocardial infarction or acute decompensated heart failure: a propensity score matched cohort study and a meta-analysis. BMJ Open 2019.
Ref 2: The numbers in brackets following a hazard ratio (HR) are the 95% confident interval. Don’t worry about these. The key thing that the confidence interval tells us is whether or not this result could have happened by chance or if it is statistically significant. If the confidence interval does NOT include the number 1.0, it is statistically significant. The range 0.72 to 0.8 does NOT include the number 1.0, and thus it is statistically significant.

 

Comments

 1. 1

  Alla är olika och borde få vara det, om min kropp mår bäst av ett visst LDL så vem ska styra över det? Att gå in och brottas med levern för att få ett värde som för många är utdömda forskningsresultat har jag ifrågasatt och är därmed inte särskilt populär hos min läkare!

 2. 2
  Ulrika Nyblom säger

  Detta var för min del ingen nyhel. Kolesterol är livsviktigt. Men varför bemöts detta med tystnad? Läkemedelsbolagens vinster är orsaken.

  Jag har ett tips, till den som ändå vill äta kolhydrater. kombinera det med grönsaker. (Men låt bli gluten och mjölk, cassein är så likt gluten att det verkligen inte är att rekommendera.) grädde och smör är grönt, det är inga problem alls för kroppen. Kombinationen kött och kolhydrater. jo då tar måltiden 8 timmar för kroppen att smälta det hela. varpå köttet ruttnar, och kolhydraterna jäser (”Skål” och välkommen utan att ha druckit en enda droppe alkohol.)

  mvh Ulrika

 3. 3
  Ulrika Nyblom säger

  Hejja Anita, bra jobbat! Du har helt rätt.
  mvh Ulrika

 4. 4
  Sture Luther säger

  Har själv vägrat äta statiner trots inrådan från läkare på min vårdcentral. Har haft ett kolesterolvärde på 9,2 tri 1,1 hdl 2,2 och ldl 6,5. Mina höga kolesterol värden uppdagades från början av 2000 – talet. Från 2008 fram till 2019 har jag känt att något varit fel, har gjort 5 arbets ekg under perioden men man har inte hittat något fel. Det sista gjordes i februari 2019. 20190803 fick jag väldigt ont i ryggen och åkte till akuten, då hade jag fått en hjärtinfarkt och undersöktes med angiografi. Det visade sig att jag hade tre förträngningar i hjärtats kranskärl varav ett till 100% tätt. Kärlskadan var för gammal för att stentas så det blev en bypassoperation. Operationen gick bra och känner mig nu helt frisk.
  Äter nu 10 mg crestor/ dygn och har ett kolesterolvärde på 5,5 tri 0,7 hdl 2,5 och ldl 2,7.
  Frågan är om det hade hjälpt mig att börja med statiner vid 2000 -talets början.

 5. 5
  XMargareta säger

  Det kan vad jag förstår finnas ganska stor variation vad gäller vad man tål och inte och vad man mår bra av.
  Då kan det, men behöver inte, bli grogrund för rykten etc.
  Dessutom finns en hel del komplexitet att ta med i beräkningen.

  Det tycks i alla fall finnas en hel del människor, som mår bra av att ha mjölk och ost tex i sin kost.
  Tycks särskilt gälla folkslag, som länge livnärt sig på mjölk.
  Det gäller till exempel Massajer och även svenskar, enligt undersökningar.

  I indisk kultur, i samband med intryck från Ayurveda, nämns att man skall undvika att äta frukt och protein tillsammans.Tex frukt i samband med huvudmålet på dagen.
  Kan kanske vara för att då behöver levern längre tid på sig, för att framgångsrikt behandla de båda sorterna födoämnen?.

  Vanan att konsumera inert stärkelse (tex potatismjöl, eller kall potatis) tycks främja förökning av de goda bakterier man förhoppningsvis har i tarmarna.
  Detta sker med jäsning som metod, så jäsning i tjocktarmen är inte alltid av ondo. De goda produkter, som så bildas behöver vi.
  Det är alltså inte bara alkoholer som bildas av kolhydrater.

  Vissa goda bakterier mår bra av växtcellväggarnas cellulosa, men vi kan inte hantera så mycket cellulosa, som idisslare.
  Då stämmer LCHF:s rekommendation att äta ovanjordsgrönsaker.

  På senare tid har vi fått klart för oss hur viktig en välbalanserad och mångfacetterad mikroflora i tarmarna är. Har man skadliga bakterier, eller fel balans mellan olika mikrobsorter i tarmarna, kanske man märker att inert stärkelse ger gasrikedom? och då mår man ju inte bra.
  Så har jag själv upplevt det efter antibiotikakonsumtion. Det sitter i ett längre tag.
  Då behöver man komma till rätta med detta genom att konsumera rätt produkter och inte stressa osv.
  (Eller fekalietransplantation?)

  Vad jag själv kommit fram till är att det alltid är bra om man kan ha tillräckligt med fett i sin mat, för då släpper magsäcken ut innehållet i småportioner till tolvfingertarmen och då tänker jag att då hinner övriga matsmältningsorgan med och då blir inte sockerpåslaget så stort och därmed inte heller insulinpåslaget.
  Det borde skona kroppen i längden.
  Då tar matsmältningen också lång tid, men tiden är då utökad för att maten stannar längre i magsäcken och då spjälkas proteinet bättre där och det är inte tiden i tarmarna som är utökad.

 6. 6
  XMargareta säger

  # 4
  Frågan om statinintag vid 2000-tales början skulle hjälpt dig är ju omöjlig att besvara.

  De som menar, att det inte är det höga kolesterolet i sig som är boven, menar att kolesterolet skall jämföras med brandsoldater vid bränder och att det är själva branden, som är farlig.
  Då menar de, att det är viktigt, att leva så att det inte börjar ” brinna.”

  LCHF-förespråkare förordar då den dieten. dvs begränsa kolhydrater och särskilt de snabba och öka på med naturligt fett.
  Motion sägs också vara bra osv.
  .
  De som menar, att det inte finns belägg för kolesterolets farlighet, menar också att det endast är de med ärftlig hög kolesterolhalt, som har nytta av statiner, tillsammans med äldre män, som har haft en hjärt-kärlhändelse och om jag inte minns fel, så menar dessa dessutom, att inte heller de äldre männen vinner särskilt många dagar.

 7. 7
  Sture Luther säger

  Tyvärr är det ju så att tro är att inte veta och vetenskapen verkar fortfarande kamma noll angående de verkliga orsakerna till ateroskleros.Det finns fortfarande två läger med i stort motsatt åsikt om vad som orsakar sjukdomen.

 8. 8

  Sture, kan du enkelt sammanfatta hur följande har sett ut i ditt liv:
  Kostvanor?
  Motionsvanor?
  Lugn och harmoni eller stress och oro?

 9. 9
  Sture Luther säger

  Som ung växte jag upp med fri tillgång till bakverk då min far ägde ett konditori, så det blev rätt stor konsumtion av den varan. Har däremot aldrig varit överviktig. F.o.m. 2007 har jag i stort sett ätit åt lchf hållet men aldrig varit riktigt strikt, men rätt noga med vad jag stoppat i mig.
  Har alltid varit mycket rörlig åkt skidor och cyklat. Dessutom har jag hela livet haft hundar som jag ägnat mycket tid och motion åt. En stor nackdel har nog varit att jag arbetat natt i 45 år men å andra sidan har det varit ett mycket rörligt jobb som ronderande väktare och hundförare. Har aldrig rökt.
  Nattjobbet har naturligtvis medfört en hel del stress, men jag har alltid trivts med jobbet.Om man delar in människor i A stress och B lugna så tillhör jag dock A gruppen.
  Kan tillägga att jag var 69 år när jag drabbades av infarkten.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ulrika Nyblom
  Myten om att ’köttet ruttnar i tarmarna’ är ju utbredd i vegan- och vegetariankretsar.
  Har du någon referens till uppfattningen att köttet ruttnar i tarmarna om man kombinerar det med kolhydrater (tex i form av grönsaker)?

 11. 11
  XMargareta säger

  Sture Luther.
  Visst är det så, att det huvudsakligen finns två motsatta läger vad beträffar vad man menar är orsaken till arteroscleros.
  Viktigt med vetenskap av hög halt,
  Man får försöka bedöma vilken sida som ligger närmast sanningen.
  Det finns nog också fler orsakskomponenter än de man vid nuvarande tidpunkt diskuterar, ofta är ju biologiska processer mycket komplexa.
  Om inflammationer är en grund, så kan det ju finnas olika orsaker till dem. Och då gäller det, att undvika påverkan som främjar inflammation.
  Garantier för att slippa sjukdom finns väl tyvärr inte.
  .

 12. 12

  Sture, tack för att du delar med dig av din historia.

  Det ser ut som att du själv redan har identifierat vilka hälsorisker du har tagit i livet. Nattjobb med stress låter som en möjlig huvudanledning. Det är dessutom helt omöjligt att säga om din hälsa idag skulle varit bättre eller sämre med eller utan statiner.

  I min bekantskapskrets har jag några hälsoexempel:

  Man i 70 årsåldern som tror blint på sin statinförsäljare till läkare. Hälsan är kass och han åker in och ut på sjukhus med alla möjliga konstiga åkommor.

  Kvinna som nu är 80 och kärnfrisk. Uppmanades att ta statiner redan när hon fyllde 50, och det struntade hon i, vilket har visat sig vara ett klokt val.

  Man, drygt 80. Nu bypassopererad. Har ätit statiner i decennier.

 13. 13

  Den första boken jag läste närjag blev intresserad av LCHF var njurläkaren Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt”. Jag tyckte det verkade vara viktiga frågor. Jag läste om den förra året och den håller fortfarande. Tanken att man skulle kunna utläsa hjärthälsan i kolesterol nivåerna verkar ungefär lika vettigt, som att bedöma hjärthälsan genom att spå i kaffesump.
  Veganer motiverar sitt kostval med myter, som att ’kött ruttnar i tarmarna’. Det finns i stort inga vetenskapliga studier på vegankost. Oftast handlar de om alldeles för svaga samband. Men den här Österrikiska studien var intressant. https://matfrisk.com/2015/05/05/vegetarianers-halsa-i-osterrikisk-studie/
  Jag såg att Sara Sjöström hade börjat äta vegetarisk kost. Jag hoppas den inbegriper kött fisk och ägg, annars gissar jag hon kommer att drabbas av skador. Det är naturligtvis bara en gissning. Men den Österrikiska studien, men det är lätt att drabbas av näringsbrister om man inte tar tillskott.

 14. 14
  XMargareta säger

  Här en vetenskaplig studie, som fått till resultat, att det är inflammation och inte kolesterol, som är orsak till sjukdom.
  Det finns fler.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986484/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa