Blodfetterna ”smyger sig på”

Idag i Sundsvalls tidning en artikel av Johan Nilsson/TT. Det är en intervju med medicinprofessor Lars Lind vid Uppsala Universitet.
Jag hittar inte ST-artikeln på nätet, men jag hittade den i Länstidningen Södertälje.

Denne Lars Lind är uppenbarligen en mycket okunnig professor som inte har hängt med i den vetenskapliga debatten. Han är troligen endast vägledd av Big Farmas indoktrinering av professorer och läkare.

LL: ”Boven i dramat är kolesterol, ett fettaktigt ämne som vi får i oss med kosten …. om halterna av kolesterol blir för höga tränger de in i blodkärlets vägg och det blir en bula där fettet ansamlas och oxideras … kroppen reagerar som mot ett främmande ämne och svarar med en inflammatorisk reaktion. Om bulan spricker kommer innehållet ut och bildar en propp som kan gå till hjärtats kranskärl och orsaka hjärtinfarkt. Processen före är långsam och har oftast pågått i flera år”, säger Lind.
Sedan går han in på typerna av lipoproteiner, allmänt kallade typer av kolesterol, HDL och LDL, det så kallade ’goda’ och ’onda’.
”Den så kallade ’kolesterolhypotesen’  har diskuterats mycket, men idag är forskarna överens om att det finns entydiga bevis för att förhöjda LDL-värden ökar risken för framför allt hjärtinfarkt. Tusentals svenskar har utan att veta om det  sjukligt höga kolesterolvärden, så kallad familjär hyperkolesterolemi, som i värsta fall kan resultera i en infarkt redan i 25-årsåldern.”
LL tycker att man bör kolla sina blodfettvärden från 30-40-årsåldern.
LL tycker att vi ska behandla riskfaktorer med ”kostomläggning: mera fibrer och fisk, och mindre av mättat fett som i kött. Om detta inte hjälper ska vi ”se till patientens övriga riskfaktorer”

Min kommentar:  Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne, det ingår i hela ämnesomsättningen, finns inbyggt i alla cellmembran, bygger upp hormoner etc.
Vi bör respektera kroppens bedömning av vilken kolesterolnivå vi ska ha. Det finns undersökningar av LDL-nivåer vid hjärtinfarkt, och de visar att de med lägsta LDL-värden drabbas av flera hjärtinfarkter, och dör mest i sina infarkter. LDL är inget ’ont kolesterol’.
Många har skrivit om detta, bl a Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg, Aseem Malhotra, Malcolm Kendrick med flera. Det finns absolut ingen enighet bland forskare om att högt LDL ökar risken för hjärtinfarkt.
Den familjära hyperkolesterolemin drabbar endast ca 0,2 procent av befolkningen, och den karakteriseras förutom av högt kolesterol av andra rubbningar i blodbilden, som orsakar inflammation och hjärtsjukdom. Det höga kolesterolet har sannolikt en läkande funktion i sjukdomen. I vilket fall så drabbar den sjukdomen bara en bråkdel av befolkningen och utgör inget bevis för att högt kolesterolvärde för övriga innebär högre risk för hjärtsjukdom.

Däremot finns det riktig forskning som visar att bland annat socker och högt stärkelseintag, fleromättade fetter med hög andel omega-6, samt margariner, orsakar den inflammation i kärlen som orsakar plackbildning, kärlförträngning, och till slut hjärtinfarkt och hjärtsvikt, vilket leder fram till förtidig död.

Han nämner inte kolesterolsänkande statinmedicinering, men det är den som Big Farmas ansträngningar går ut på att befrämja. Läkemedelsindustrin tjänar många miljarder på statinförsäljningen.

Jag uppmanar alla intresserade och insatta att skriva ett bemötande av artikeln i alla tidningar där den är publicerad.

Lars Bern, Anthropocene.live, har också kommenterat  artikeln.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Den bedrövliga artikeln fanns även i min tidning. (De köper in en massa skräp från TT.) Jag ögnade igenom den och konstaterade att professorn inte vet vad han talar om. Att man i dag, med vad vi nu vet, kan hävda att kolesterolet orsakar inflammation när det är precis tvärtom är oerhört. Och så ger han kostråd som orsakar inflammation…

 2. 2
  Bengt D Nilsson säger

  Här är samma artikel som inte kräver inloggning.

  I slutet nämns statiner: ”Behandlingen består av så kallade statiner, en grupp blodfettsänkande läkemedel med förhållandevis få biverkningar. ”

  http://www.sydostran.se/okategoriserade/sa-undviker-du-for-mycket-fett-i-blodet/

 3. 3
  Kenneth Wallmark säger

  Tack Annika för ditt värdefulla värv. Vi gamla kolleger läser bloggen noggrant.
  Jodå, samma artikel är införd i Norrköpings Tidningar idag. Statinbehandling rekommenderas också här! Sådana artiklar gör det inte lättare att hålla föredrag om LCHF och det meningslösa med statinbehandling. I synnerhet som vårdcentralens läkare i vårt lilla samhälle är kvar på -80 talets budskapsnivå.

 4. 4

  Verkar vara ett beställningsuttalande som givetvis tas upp i tidningarna rakt av.
  Industrin befarar väl att allt fler ser till att lära sig om kolesterol, blir riktigt mörkrädd när han säger att kroppen reagerar som om det vore ett främmande ämne.
  Det finns tydligen inga gränser för hur bedrövliga uttalande som kan trilla ur en professors mun.
  Ett ämne vi behöver för att över huvud taget leva och som har enormt viktiga funktioner i vår kropp.

 5. 5

  Tack Annika, finns också i Göteborgs Posten i dag.

 6. 6
  Hanveden säger

  Flera tidningar inom Mittmedia har infört artikeln idag…

  Mycket roligare att läsa på Lars Berns blogg ”ANTHROPOCENE”

  Där kan man läsa om ”Den välkände brittiska kardiologen Dr Aseem Malhotra” under rubriken
  ”Utred överförskrivning av statiner” tar upp ämnet…

  https://anthropocene.live/2019/12/28/utred-overforskrivning-av-statiner/

  mLCHFh B-) .

 7. 7

  Dr Malcolm Kendrick går igenom resultaten av en ny studie som visar att de som har högt kolesterol lever längst efter hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

  https://drmalcolmkendrick.org/2019/12/23/another-new-study/

  Här är direktlänken till studien.

  https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/9/12/e028638.full.pdf

 8. 8
  Margareta Lundström säger

  Klipp ur sista programmet för säsongen av Fråga Doktorn, SVT
  Anette hade skickat en video med sin fråga. Kan ses 07:09 på https://www.svtplay.se/video/24860802/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-24-suzanne-besoker-katthem?start=auto

  Anette: Jag är en kvinna på 64 år som har haft högt kolesterolvärde sedan jag var ganska ung. Jag skulle vilja att ni förklarade lite grann om vad som är bra och vad som är dåligt kolesterolvärde, sedan undrar jag om det är stor risk att mina barn min son och min dotter ärver det här höga kolesterolvärdet?

  Doktorn: Tack för frågan Det här är viktigt. Kolesterolvärdet har betydelse för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdom. Högt blodtryck, högt kolesterol, rökning, arv är ju riskfaktorer.
  Det finns kolesterol och det finns triglycerider det är de farliga fetterna. Så finns det HDL som är det goda fettet. De farliga fetterna påverkas av ditt arv och vad du stoppar i dig.
  Du kan kompensera det genom att äta sunt äta mindre fett och skära bort det synliga fettet. och motionera mer, då sänker du kolesterolet samtidigt som du och höjer HDL det goda fettet då kompenserar det där varann och vi får en LDL -kvot som vi läkare tittar på när vi se på helheten i behandlingen av blodfetter för att se om man behöver behandla dina blodfetter. Ja det finns en risk att dina barn ärver kolesterolet men då kan man vara tidigt ute och kontrollera det. För det går att behandla.

 9. 9
  Hanveden säger

  Tyvärr är Tore inte med oss längre…

  Föredrag av Professor Tore Scherstén där han reder ut begreppen kring våra folksjukdomar…

  ”Inflammation som orsak till folksjukdomar”

  https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

  Tillsammans med Professor Karl Arfors där han tar upp vad som är inflammtoriskt…

  ”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation”

  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&t=1593s

  Man tycker att vad de här herrarna har kommit fram till i sina studier skulle vara mer offentligt spridda…

  mLCHFh B-) .

 10. 10
  Hanveden säger

  Videon med Professor Karl Arfors skall ses från början!

  mLCHFh B-) .

 11. 11
  Lennart säger

  Är det Johan Nilsson på TT som skapat artikeln? och varför?
  Hur fungerar det i praktiken, köper våra tidningar artiklar från TT utan att granska innehållet.
  Är det ett sätt att fylla ut tidningen med text utan arbete?
  Är det inte kriminellt att kalla sig professor och lura människor pga lathet att inte vara uppdaterad med senaste forskning och fakta.

 12. 12
  Elisabeth G säger

  # 11

  Lennart, jag tror att de flesta (alla?) lokaltidningar köper in inrikes- resp. utrikesnyheter från TT. Journalisterna ägnar sig åt att bevaka de lokala nyheterna. Jag tror att de helt enkelt inte har resurser att lägga på omvärldsbevakning. Sedan kan man ju tycka att någon journalist borde ha lite faktakoll, prata med chefredaktören och säga att de här dumheterna kan vi ju inte ta in.

 13. 13
  Piltson säger

  Nej, här skrivs inget bemötande, men vi har per epost meddelat professsor Lind att intervjun innehåller åtskilligt som inte stämmer med den verklighet vi upplever och rekommenderat honom Mary Enigs bok, nyligen omtalad här.
  Vi avser att höra av oss om ett par månader för att höra om den gav något av intresse.
  Detta känns som en medborgerlig plikt när man ser nåt som detta, eftersom man inte kan lagsöka någon, vare sig professor eller ej, för att sprida vidskepelse. För dem som ev. tar fasta på detta är hans adress lars.lind@medsci.uu.se.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  11 Lennart
  Jag tror att det är läkemedelsföretag som har anlitat LL för att kontakta TT med ett erbjudande om intervju.
  Företaget är en statintillverkare.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  13 Piltson
  Att maila LL har bara en måttlig inverkan. Han behöver bara deleta de mail som han ser handlar om denna sak. Det är en bagatell i jämförelse med de pengar som han sannolikt har fått för att gå ut med denna intervju.
  Problemet är att det nu är ytterligare tusentals människor i Sverige som tror att högt kolesterol är livsfarligt och måste behandlas med mediciner. Till glädje för statinfabrikanterna.

 16. 16
  Jösses säger

  TT är att betrakta som lobbyingorganisationernas förlängda arm rakt in i svensk media. Även i andra sammanhang tar TT in och förmedlar ren propaganda, naturligts underskrivet av någon med in fin titel som läkare eller professor. Den som har pengarna har möjligheten att få ut sitt budskap, oavsett hur fel det sedan må vara. Även i läroböcker i skolan kan man se effekter av industripropaganda.

 17. 17

  Det verkar vara samma artikel som fanns i Vasabladet (i Finland) i går. Så vi blir också upplysta om det farliga kolesterolet …. Jag tycker egentligen synd om dem som tror på detta budskap.

 18. 18
  Axel Westin säger

  Hej Annika!
  Får en använda (kopiera) stora delar av din kommentar till att bemöta tidningsartikel om kolesterolet, ”Blodfetterna tränger sig på”, som i mitt fall, stod att läsa om i ”Örnsköldsviks Allehanda” ?
  Jag högaktar din arbetsinsats och kämpaglöd.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Axel Westin
  Absolut, det är fritt fram att använda det du tycker att du har nytta av.

 20. 20
  I Like Neil Young säger

  Det är av precis den här anledningen jag vill att gammelmedia ska dö sotdöden, ju fortare dess bättre. Dom har sig själva att skylla och ytterligare förklaringar behövs inte.

 21. 21
  Peter Jensen säger

  Det är mycken förvirring ute och går när det gäller kolesterol… För det första så är inte kolesterol fett – det ser man direkt på namnet som har ett -ol på slutet. Kolesterol är i själva verket en alkohol precis som etanol (= brännvin)! För det andra så är kolesterol mycket viktigt för cellernas struktur, varför kolesterolhalten inte får bli för låg – hellre ett värde runt 6 än 4 eller lägre. Särskilt äldre kvinnor (70+) tar inte skada av att ligga upp mot 7. Industrin pressar på för att kolesterolvärdet istället skall vara sjukligt lågt, för då tjänar de massvis med pengar på försäljning av statiner, diabetesmedicin och värkmediciner. Statiner blockerar kroppens egen produktion av kolesterol, så att kolesterolhalten blir onaturligt låg, med en lång rad biverkningar som följd. Vägra statiner!

  Läs mer i mitt inlägg den 8 jan-20 hos Lars Berns blogg http://www.anthropocene.live: Gå till de sista kommentarerna under artikeln ”Farlig läkemedelspropaganda sprids i etablissemangets medier – MSM” under HÄLSA, MEDIA.

  Peter Jensen, Fil. Dr. i Biokemi, Göteborg.

 22. 22

  Man kan bara beklaga det dåliga rykte bland befolkningen, som den livsviktiga substansen kolesterol åtnjuter på grund av etablissemangets obefintliga sak-kunskaper. Därför ett tack till Peter Jensen för kommentaren ovan, som var välbehövlig och som påminner oss om att utan biokemiska grund-kunskaper är det svårt att förstå metaboliska förlopp och lätt att bli lurad av etablissemangets i många fall dolda intressen.
  Redan första raden innehåller, enligt min mening, hela tre madornala missuppfattningar, helt ovetenskapliga och troligen beroende på en i ämnet okunnig journalist, vilket gör att man tappar lusten att förlora mera tid på att läsa fortsättningen av artikeln, som förstås sedan bara förstärker intrycket av total avsaknad av vetenskapliga fakta.
  Det första påståendet att boven i dramat är kolesterol, det är så urbota falskt att det är skrämmande.
  Kolesterol är i stället räddaren till ett liv!! Utan kolesterol, inget liv.
  Boven i dramat är enbart dåliga kolhydrater, som orsakar inflammation i blodkärlen genom sin förmåga att förorsaka oxidation av både proteiner och fettsyror, varvid det bildas för kroppen främmande ämnen, som immunförsvaret måste tackla, med de konsekvenser vi alla känner till.
  Det andra påståendet, att kolesterol är ett fettaktigt ämne, är lika urbota falskt. Dom två substanserna har helt olika strukturer. Kolesterol betecknas vanligtvis i biokemiska ”textbooks” som en steroid alkohol.
  Steroid, därför att det har en kompakt fyra-formig ringstruktur (med en kol-atom-svans), som benämns ”sterol”, vilket betyder kompakt…Fettsyror är däremot långa, medellånga eller korta kedjor av kol-atomer, mer eller mindre böjda, pga en eller flera dubbelbindningar mellan kol-atomerna.
  Det tredja påståendet, att vi får i oss kolesterol genom kosten är också helt taget i luften, eftersom kroppen är i stånd att syntetisera den mängd vi behöver för egen maskin. Den obetydliga mängd vi får i oss med en ”normal” kost-hållning är enligt de flesta läroböcker enbart omkring 10-12%. Alltså kan kroppen själv upp- eller ned-reglera precis den syntes av kolesterol, som anses behövas för en korrekt funktion.
  Vi kan alltså lugnt bortse från denna aspekt av problemet.
  Vad sen angår de överreklamerade statinerna och deras ökande användning, är det en veritabel olycka för oss stackare, som råkar tro på detta. Det är en skandal att vi ska behöva utsättas för dylika ovetenskapliga medecin-påhitt, som bara tjänar till att göda farmaceutiska företag.
  Om jag förstått rätt, så innebär statiner en inhibering av det viktigaste enzymet i kolesterolsyntesen, det som kallas för HMG-CoA reductase, vilket leder till en klar försämring av alla de fondamentala reaktioner i vår metabolism, som kolesterolet ger upphov till.
  Förutom den ovärderliga nytta av den stabilisation, som kolesterol ger i alla cellmembraner, även i de membraner, som finns inne i själva cellen, så skulle vi inte ens kunna absorbera dom flesta medellånga och långa mättade fettsyror, som förbränns i mitokondrierna för att ge oss den energi vi behöver i form av ATP, och detta helt enkelt pga brist på gallsalter…som kolesterolet alltså är ”precursor” till.
  Sen har vi D-vitaminet, som medverkar i otaliga reaktioner…för att inte tala om att kolesterolet är utgångsmaterial inte bara för D-vitaminet, men även för alla andra steroida hormoner, allt från glucocorticoidi till mineralcorticoidi, där det ingår inte bara stresshormoner, som kortisol och andra, men även aldosteron, som reglerar blodtrycket, plus sex-hormonerna, både androgeni och estrogeni…
  Nu kommer jag inte ihåg precis vad dom här sex-hormonerna används till, men det har nåt med barn att göra…
  Kunde kanske vara en bra idé att blockera syntesen av kolesterol för att förhindra en folkökning…?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa