Är en vegandiet hälsosam?

Det är mycket nu om vegandiet och det propageras i alla media, även radio och TV, om att den är bra för hälsan, miljön och klimatet.

Zoë Harcombe har analyserat näringsvärdet i vegankosten och funnit att den brister i:  Retinol, vitamin B12, vit D3, hemjärn, långkedjigt omega-3, calcium, jod, järn och zink.

Det finns många ’kostexperter’ som påstår att vegankost i sig är näringsmässigt tillräcklig, men de ljuger. Den kräver tillskott. Det man hör mest om är barn som blir hjärnskadade eller dör i B12-brist, men även övriga brister ger skador.
Människor som inte har möjlighet att inse vilka tillskott som behövs, eller inte har möjlighet att anskaffa dessa, riskerar att skadas av vegankosten.
Deras barn är allra mest utsatta, utan att själva ha någon skuld i saken.

Bristerna visar sig inte de första veckorna eller månaderna, utan det är på längre sikt som de visar sig.
Förutom de barn som föds där den veganska mamman inte har tagit B12-tillskott, och där barnet har en livsfarlig B12-brist redan från fosterstadiet.

Dessutom: Vegotrend ger kvinnor näringsbrist.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tyvärr hör jag allt oftare från vänner och bekanta att de försöker att ha en vegetarisk eller vegansk livsstil. De tror att de hjälper planeten och kan ingenting om näringslära och är inte intresserade av att ’läsa på’ utan litar på det som basuneras ut i gammelmedia! En mycket oroande trend med tanke på deras (och inte minst barnens) hälsa i långa loppet! 🙁

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Det är sorgligt med denna upphaussade företeelse. Minns nu inte var men jag läste för några dagar sedan om att det, i Sverige, är mindre än 1 procent som är veganer. Lade man till dem som är vegetarianer kom man upp i totalt 6 procent av befolkningen. Ändå framställs detta som en stor folkrörelse och något positivt.

  De rapporter som nu kommer om skadade och t.o.m. avlidna barn borde få veganerna att tänka om men det verkar de inte göra. Istället försvarar de sina dumheter med att de föräldrarna inte har gjort på rätt sätt. Det är bara det att det inte går att göra på rätt sätt och vara vegan. Även den som ”gör rätt” enligt deras tro får i sig en massa skräp. Icke-mat, som Martina Johansson brukar uttrycka det. Veganismen är som en religiös sekt.

 3. 3

  Lite på sidan om men vem är årets förvillare tro?

  https://aretsforvillare.nu/

 4. 4
  Maud Johansson säger

  Vilket dilemma det måste vara för veganer när de skall amma sina barn?
  Bröstmjölk är ju så vitt jag vet animalisk?

 5. 5

  Eftersom djuren inte får utnyttjas så är deras hälsoförstörande kost producerat på konstgödsel och växtskydd. Mycket importerat med och vi vet ju att plog förstör jorden. Fossila bränslen och prossessande samt andra miljöförstörande tekniklösningar. Vi vet att konstgödsel inte på långa vägar ger bördig jord. Kemi för växtskydd. Skulle utan att ljuga vilja kalla veganer rena miljöbovar. Deras hälsa är de själva ansvariga för. Synd bara behöva dela vårdkostnader med folk som medvetet förstör sin hälsa.
  Exempel på hur veganism dödar djur – genom att pressa på intensiv odling så att grund-, dricks- och fiskevatten blir övergödda och förgiftade. Övergödningen ger överväxt och föruttnelse och metanutsläpp. Veganismen bör upphöra tillsammans med kemijordbruk och storindustridjurhållning. Vi bör äta det som är ekologiskt lokalt, d v s gräsbetade, frigående och vilda animalier, och sant ekologiskt odlat och vildplockat.
  Veganismen lämnar ”drivor” av döda djur i sin produktion (mikrolivet i jord, insekter, fåglar ja hela näringskedjor. Förstör grundvatten mm.) jag av näringsfattig kommersiella grönsaker, spannmåls kost. Hyckleri av största sort.

 6. 6

  Inte mindre koldioxid för veganmat.

  Angående den senaste vegansponsrade kostpropagandan i Lancet, så kan jag bara instämma i dr Georgia Ede’s summering:

  ”Alla borde bli veganer, förutom de som vill behålla sin hälsa och undvika grava näringsbrister”.

  http://adf.farmonline.com.au/news/magazine/industry-news/general/vegan-diets-dont-cut-carbon-footprint/2758067.aspx?storypage=0&fbclid=IwAR0jf4tdLZdajNvdHW2YENbGV3tQhWygZFilOw1QwSq1DI2mwHse2xN9qhY

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  Eftersom vi bor i Norden, hävdar jag att vi ska äta Nordisk Kost. Basen för den är gräs, örter och lövsly. Dessa resurser har vi i Norden gott om, det är ren sol-energi som växterna omvandlat genom fotosyntesen.
  De enda som kan tillgodogöra sig detta och omvandla till mat, är idisslare. Alltså kött och mjölk från idisslare är basen för vår kost.
  Kretsloppsdjur, höns och gris, omvandlar överskott och avfall till mat, kött och ägg.
  Odling av grönsaker o rotsaker kräver dynga, och det har vi gott om med denna modell.
  Små jordbruk med växtodling och djurhållning i symbios är idealet för matproduktion och för ett stabilt samhälle.
  Politikerna och folket har drivit på en mycket negativ utveckling sedan 1950.

 8. 8
 9. 9

  Lyssna på Paleotekets senaste pod om skillnaderna mellan vegetabiliskt och animaliskt protein. Både när det gäller hur mycket protein som finns i de olika och vår förmåga att ta upp vegetabiliskt protein. Det utmynnar i att vi behöver äta oerhörda mängder vegetabiliskt protein varje dag för att inte få skador, bla på skelettet. Mycket lyssningsvärt av Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Dessutom grundat på vetenskap och inte tyckande.

 10. 10

  Håller helt med Rolfs åsikt. Jag fick lära mig av min mormor, ”ät som det är vinter året om”. Klok min gamla mormor.. Kött är mycket klimatsmartare än typ ”bönor”. 
för en tid sedan
Veganernas intåg på kostarenan genom att införa Köttfri måndag kan förstöra våra barn. Utan kött får man bristsymtom förr eller senare. Det brukar ta omkring 20 år innan alla bristsjukdomarna kommer som ett brev på Postnord. 
Vegetabilier innehåller bara bråkdelar av vitaminer och mineraler jämfört med kött. Protein i vegetabilier saknar en del aminosyror (proteinbyggstenar) i tillräcklig mängd. Fettet i vegetabilier är undermåligt på grund av för mycket fleromättat fett av omega-6-typ jämfört med animaliskt fett. 
  Och Världsnaturfonden, WWF, hävdade på sin hemsida:
”Naturbeteskött – bra för naturen, miljön och klimatet!”  Energisnålt  Att äta naturbeteskött är ett bra sätt att spara energi! Det går åt mindre energi att producera naturbeteskött än annat nötkött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det vanliga sättet numera, kräver 5–8 gånger mer energi. För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor.” 
(Denna info är tyvärr numera borttagen från WWF:s hemsida på grund av agenda är veganism)

  OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte. 
  Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas: 
  Bönor innehåller 67 kcal/hg medan  entrecôte innehåller 165 kcal/hg. 
  Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal.  Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte. Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk. Räknar man på mängden protein i stället så behöver en 70 kg människa minst 0,5 g animaliskt protein per kg eller 200 g kött, fisk per dag. Bönor innehåller mindre än hälften så mycket vegetabiliskt protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein en del livsnödvändiga aminosyror varför man måste äta omkring 5 gånger mer protein för att (nästan) tillgodose det livsnödvändiga behovet av aminosyror. Lägger vi ihop alla dessa uppgifter så innehåller 200 g kött tillräckligt med protein för att en människa ska må bra. Men det går åt 0,5 kg torkade bönor för att få lika mycket protein som kött.
 Till det kommer att man måste äta minst 5 gånger mer bönor än kött för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror (proteinbyggstenar). Ja då blir det till att äta minst 0,5*5=2,5 kg torkade bönor per dag för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror.
Men torkade bönor är oätliga, de måste blötläggas över natten och kokas två gånger för att få bort en del giftiga antinutrienter. Då blir det minst 8 kg kokta bönor att äta per dag.
Bönor innehåller 45 g kolhydrater per 100 g torkad vikt. Då tvingas man äta 45*25 hg=1 125 g kolhydrater per dag eller 2,3 gånger mer kolhydrater per dag än Livsmedelsverkets rekommendationer
Med andra ord går det åt omkring 12,5 gånger mer bönor än kött. Så det behövs alltså mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött.
Äter man andra grönsaker med mindre mängd protein och energi än bönor så krävs det ännu mycket mer energi
Sedan tillkommer ett annat problem med vegetabilier, de kräver mer konstgödsel (=fossilt bränsle) medan korna är självgående gräsätare med automatgödselfunktion. Korna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilierna förstör jorden de odlas på.
  Slutsatsen blir: Ät mera kött och rädda planeten!
  Det enkla sättet att förbättra klimat och miljö, samt framför allt, människors hälsa. Börja om med gräsbetande djur och skippa tekniklösningar.
Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinterensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Det är plöjande bönder och odling av ettåriga grödor med handelsgödsel o kemiska bekämpningsmedel som driver på miljöförstöringen. Veganer är skenheliga utan respekten för vår odlingsbara jord. Förnekelse är ingen vidare egenskap.

 11. 11
  XMargareta säger

  Håller i allt väsentligt med föregående skribenter och har själv många gånger i denna blogg skrivit samma saker. Om tex de galna konsekvenserna med konstgödseln och giftbesprutning etc.
  Kan dock se någon vegan- invändning tex. den att om man kompletterar bönor med tex ceralier, så kan man få mer fullständig aminosyrabild..
  Mot detta kan man naturligtvis andra alla övriga goda argument ovan och jag saknar dem verkligen i den breda samhällsdiskussionen.
  Dessutom borde det vara så, att om man konsumerar enbart från växtriket, så borde man få i sig ett överskott av vissa andra än de essentiella aminosyrorna. De måste då till nära 100% bli energi. .
  Tillsammans med att det redan finns mycket kolhydrater i vegetabilisk föda, så är det lätt att det ökar fettbildning och för hög blodsockerhalt.
  Men sedan har man kanske? inte hela bilden klar, för det existerar också metoder, tex Gersonmetoden, som bland annat är en kur, där man ger mycket växtjuicer och förlitar sig på växtbaserad kost och kaffelavemang osv, för att som det i alla fall verkar hela cancerpatienter.
  Om man skall tro på vad man från det hållet säger, så finns det en hel del cancrar, som på detta sätt har läkts. Man menar då, att efter denna behandlling, så måste man vara dietstrikt, annars kommer cancern tillbaka och det går att helas ännu en gång, men inte en tredje gång.
  Om detta stämmer, så får man väl vara ödmjuk och inse, att man inte kan och vet allt.
  Men med vegansk kost blir det brister. Så är det också.

 12. 12
  XMargareta säger

  OBS! Varning!
  Har aldrig sysslat med sk kaffelavemang, men läst mig till så mycket som att det inte bara är att pumpa in kaffe i ändan. Man kan skada sig om man inte gör allt rätt, enligt ”Gersonuttalanden.”

 13. 13
  Georg W säger

  Det finns många sätt att dricka kaffe. Alla är inte så bra. (:

  Det är roligt att min röst inte är nödvändig i den här tråden längre. Andra säger det jag vill säga. Vet inte om jag kan tillägga något, möjligtvis att växter producerar magnetiska knivar, som stjäl mineraler från maten och benstommen och orsakar mineralbrist. Samtidigt som mineralerna bildar knivar med magneterna och skär sönder oss inifrån. Förmodligen den vanligaste orsaken till människans vardags-besvär och i slutändan handikappande. Ni har hört det förut och alla vet om att så är fallet! Vänligen meddela alla vegetarianer i er omkrets att så är fallet. Respektera aldrig en vegetarians livsval! Informera dem om att de är lurade av Disney och kapitalintressen, och att sanningen för en vegetarian, innebär att de är fullständigt urbaniserade och naturfrånvända. Vi måste rädda dessa stackars spirituellt sökande barn och återbörda dem till Naturens ordning. Innan de förstör sin arvsmassa. Till vår hjälp har jag skrivit en liten pamflett, som belyser de moraliska hänsynstaganden som konsumenter av global mat gärna bortser ifrån:

  I got into a fight last night F am GC e7, am, g, c
  talking sense to a teacher
  It´s easier to fool a child
  Truth is harder to retain

  Truth is always mean and ugly
  but the lies are full of love
  No matter what you choose
  you are always gonna loose

  Vegetarian food is global
  produced by supercompanies
  its industrial and chemical
  sold in our local grocery

  They are selling a lie to you
  fruits and veggies are healthy
  Meat is bad for earth and man
  if you believe it you´re crazy

  All the food we need is here
  in our local neighburhood
  please help our farmers
  fighting for their livelyhood

  Vegetarians need to understand
  That capitalists from up here
  exploits people and land and
  Uses slaves down there

  Plantfood is really bad for Earth
  it needs artificial menor
  Made from methane gas
  it was never the cows

  and it´s you who are paying
  with your hard earned money
  for the destruction of our planet
  youre a monoculture bunny

  monoculture bunny (F,am)
  killer of the species (G,C)
  monoculture bunny (F,am)
  poisoning the water (G,C)
  monoculture bunny (F,am)
  poisoning the air (G,C)
  You are the driving force (E7,am)
  behind climate change (G,C)

 14. 14

  Veganer får ofta brist på proteinet lysin, vilket kan orsaka aneurysm (pulsåderbråck) i kroppen eller hjärnan. Ofta ofarligt men läkare sjukskriver gärna och råder patienten att vila.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa