Myten om mättat fett är som en envis gengångare

Må bra

Artikel i Må bra om att kokosfett inte är bra för hälsan. Diverse professorer uttalar sig om det. Orsaken är att det innehåller hög andel mättat fett.
Men då har de inte tagit till sig att det inte finns vare sig forskning eller beprövad erfarenhet på att mättat fett är negativt för hälsan.

Historiskt ingår animaliskt mättat fett som människans ursprungliga föda, när de befann sig på savannen i Afrika och åt fett från gräsbetande djur.

Det är helt sanslöst hur en felaktig myt kan bita sig fast så envist, inte minst hos dem som borde ha den bästa uppfattningen i frågan.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Upplever att folk är kvar i rena hedendomen, socker, vete, stärkelse, kolhydrater. Livsmedelsverket är ibland som deras Trolldoktor.. . Stackars människor…
  Jag har bytat till LCHF, mina värden är på till normala nu ☺.

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Att de bara orkar…

  Med tanke på att vårt fett till mesta delen består av animaliskt, mättat fett måste det vara livsfarligt att banta. Jag orkar inte googla på deras bias men kan ju föreställa mig hur den ser ut. Det är faktiskt svårt att förstå den girighet som ligger bakom att andra människor vill förstöra vår hälsa. De kan ju inte vara okunniga om hur det förhåller sig.

 3. 3

  Himalaya, granne med molnen.
  https://urplay.se/program/214369-himalaya-granne-med-molnen-livet-pa-stappen

  Jak-smör i kaffet!

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det är välkänt sedan länge att lögner som upprepas gång efter annan tror folk på – i alla fall de som inte ids tänka för egen maskin. Det är därför denna ohederliga osanning fortfarande är ’sann’ för så många ’sovande’ ..suck. Det är förstås som vanligt follow-the-money det handlar om.

  Egen och vänners erfarenhet funkar bäst för mej och jag fortsätter glatt på min inslagna LCHF-väg och njuter varje dag av mitt gräsbetade smör, kokosfett och o-filtrerad olivolja – allt ekologiskt förstås!

 5. 5

  Dessa ”professorer” är troligen ”professor balthazar” Och Majlis Hellenius i spetsen förmodar jag.
  Då evidenser inte är av vikt i sakfrågan. Förtroendet för tidningen ”må bra” är lika med noll och endast megafoner för matindustri och kemijorbrukare. De borde skämmas.

 6. 6
  Piltson säger
 7. 7
  Piltson säger

  Om något svenskt förlag hör av sig här, så åtar vi oss gärna att översätta Ulrike Gonders bok om kokosolja till svenska. Det är bara 96 sidor, borde gå på en månad,

 8. 8
  Lars Henrik säger

  #7 Piltson:

  Översätter presentationen i din länk via Google:

  Kokosolja – inte bara för hjärnan
  29 februari 2016 av Ulrike Gonder
  Lång betraktat som ohälsosamt, kokosnötsfett har upplevt en riktig renässans i flera år. Inte konstigt, eftersom kokosfett inte bara smakar bra, det har också ett antal positiva egenskaper som gör det till en mångsidig ingrediens i både inhemskt och exotiskt kök.

  Läs här varför det är så och vad kokosnötsolja kan göra: Ulrike Gonder Kokosolja (inte bara) för hjärnan! Hur fett kan hjälpa kokosnöten att hålla sig frisk och skydda hjärnan mot Alzheimers och andra skador. systemat,

  5: e upplagan 2015, 96 sidor, 5,99 euro

 9. 9
 10. 10
  Lena Kvarnström säger

  Litet roligt detta med Ulrike Gonder och hennes bok. Jag har beställt kokosfett och olivolja från Ölmühle Solling för ett antal år sedan och då fick man med leveransen hennes lilla bok. Jag har en kvar. De andra har jag fördelat till goda vänner, vet ej om det gett resultat. Läser hennes sida av och till.

 11. 11

  På livsmedelsverkets hemsida skriver man:
  ”Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett.”Se:https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett/

  Men om de på allvar trodde det. Varför förespråkar de inte att det mättade fettet skall tas bort från bröstmjölken? Vill SLV att barnen skall skadas av allt mättat fett bröstmjölken innehåller? Eller vill de inte att barnen skall skadas av en bröstmjölk, där det mättade fettet är ersatt med omega 6 fett?

  För vi vet att det är så det skulle bli. Det visade den stora Minnesota-studien. Men när den publicerades, så redovisades inte dödssiffrorna, när man jämförde mättat fett i kosten, och när man bytte ut det mot omega 6 fett. Man redovisade bara effekten på kolesterolet, och det gick ned när man böt till fleromättad Fett.

  Så därför(?) redovisade man inte att dödstalen gick upp när man bytte från mättat fett till omega 6 fett.

  Men vill SLV hålla uppe dödstalen, eller vill man bara hålla uppe försäljningen av omega 6 oljor?

  Kan inte Stefan Löfvén be SLV, att de redovisar hur de ser på frågan, eller åtminstone tillsätta en utredning.

  Eller varför kan inte Löfvén få SLV sluta med kostråd. Det vore ett billigt sätt att förbättra folkhälsan.

 12. 12

  Verkar som ”Må bra” i sin artikel totalt blandat ihop kokosfett med kokosolja.

  Lägg sedan till källor som Livsmedelsverket och Aftombladet plus en dos ignorans från artikelförfattaren, ja då blir det så här.

  Kul dock att ”Må bra”:s ”egen” nutritionist, Anki Sundin, fick vara med på slutet av artikeln. Verkar ha en mer nyanserad bild av nyttigheten med kokosolja. /B.J.

 13. 13
  Rolf Löfgren säger

  Hur ska man veta vad som är Sant?

  Följ pengarna !

 14. 14
  Piltson säger

  11 Helge K: ”..mer av omättade fetter…”
  12 Rolf: ”Hur ska man veta vad som är Sant?”

  Vi har länge predikat om Mary Enigs upptäckt att när man rensar en igensatt åder, så hittar man alltid mera fleromättat fett än mättat. Det mättade sköljer igenom utan problem, vilket vi kan betyga efter att ha använtr en matsked i frukostkaffe varje dag i femton år. Och vi har ofta undrat VARFÖR INTE MEDIERNA FRÅGAR LIVSMEDELSVERKET OM JUST DETTA. Att ”följa pengar” leder väl ingenstans?.

  Här är Enigs bok, men den måste numera sökas antikvariskt:
  https://www.bookdepository.com/Know-Your-Fats-Mary-G-Enig/9780967812601?ref=grid-view&qid=1578306697299&sr=1-2

 15. 15
  XMargareta säger

  Mary Enigs böcker tycks kunna gå att beställa via Amazon.
  Har dock ej försökt.
  https://www.amazon.com/Mary-G.-Enig/e/B001K7ZJJE%3Fref=dbs_a_mng_rwt_scns_share

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  12 B.J.
  Kokosfett och kokosolja är samma sak. Det fasta kokosfettet blir flytande kokojsolja över 24 gr C.

 17. 17
  XMargareta säger

  Ja kokosfett och kokosolja är samma sak, men kanske menar någon, att ”kokosfett” är det i silverpaket, som finns ibland varor för bakning?
  Det kokosfettet lär vara onyttigt.

 18. 18

  Kokosfett i min vokabulär är det hårt proccessade fettet som säljs som klossar i silverpaket. En kylvara som användes till bland annat bakning och till ”ischoklad”. Helt otjänlig som människoföda!

  Kokosolja är en kallpressad produkt med helt andra (nyttiga!)egenskaper. Om den är över eller under 24C (flytande eller fast form alltså) spelar ingen roll, den benäms kokosolja ändå.

  Inte lätt det här med semantiken, och kanske inte så konstigt att kokosolja och kokosfett blandas ihop. Är det dessutom översatta artiklar, ja då kan förvirringen bli total.

  Kan faktiskt förklara vissas (som kanske borde veta bättre) aversion mot kokosolja när dom egentligen menar kokosfett.

 19. 19
  I Like Neil Young säger

  Bra rubrik – påminner mig om att jag inte tagit ”dagens gaffel med cocosfett ur burken i kylen”.
  Ska ske nu genast!

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  I UK (där jag bor) heter det coconut oil (oavsett om det är flytande eller fast). Det manipulerade/härdade kokosfettet/oljan i silverpaket är inte nyttigt (tvärtom) – men hur man än vänder och vrider på orden så är kokosolja och kokosfett samma sak. Precis som Dr Annika säger i sin kommentar (16) ovan handlar det om temperatur ..av samma produkt.

  Jag köper min (eko)’coconut oil’ i stor glasburk med skruvlock. Har sett att det säljs små (100g t.ex.) burkar, för hudvård, i hälsokostbutiker – ’kostar skjortan’ jämfört med burkarna jag köper och innehållet är precis detsamma. Man får läsa på och använda sitt sunda förnuft.

 21. 21
  I Like Neil Young säger

  #20

  Man får läsa på och använda sitt sunda förnuft.

  I second that!…:)

 22. 22
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 19 och 20 I Like Neil Young

  Jag har inte min burk i kylen ens ..fast har rätt svalt i köket. 😉
  Ja, absolut ..det sunda förnuftet. 🙂
  .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa