Risk med högt kolesterol redan som ung?

Jag hoppade till när jag såg denna rubrik i Dagens Medicin häromdagen. Det var Ulf Risérus som berättade om en studie, refererad i Lancet, som hade följt upp en stor mängd personer, och kommit fram till att de unga med högt kolesterol, icke-HDL-kolesterol, hade tre gånger så hög risk att drabbas av hjärtsjukdom som unga utan högt kolesterol.

Effekten av detta blir förstås att många unga ska äta statiner, och äta fettsnålt, och mättat fett-snålt. Big farma och Big food skrattar hela vägen till banken (som det hette förr – nu går väl ingen till banken, utan all kommunikation med banken sker via internet)

Jag såg sedan en länk till Malcom Kendricks blog, där han kommenterat denna studie.

Viktiga synpunkter i hans kommentar var:

Det var inte LDL de hade mätt, utan non-HDL. Denna variabel innefattar förutom LDL,  äver Triglycerider. Triglycerider avspeglar höga kolhydratintag, vilket ger insulinresistens, vilket ger hjärtsjukdom.

De angav hjärtsjukdom som utfallsmått. ’Hjärtsjukdom’ är ett luddigt utfallsmått. Det kan betyda tex Ekg-förändringar  utan klinisk betydelse, (som i Finska mentalsjukhusstudien). Ett bättre utfallsmått är total dödlighet, vilket inte kan feltolkas eller feldiagnosticeras. Detta utfallsmått togs inte upp i studien, vilket sannolikt beror på att det inte var signifikant .

Forskarna hade också många bindningar till läkemedelsindustrin.

Denna studie har alltså inget bevisvärde. Det har dessutom gjorts flera studier som visat att personer med låga LDL får mera hjärtinfarkter, och dör mera i sina infarkter. Samt att många har biverkningar av sina statiner.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Hög tid att även mäta partikelstorleken som ju har visats vara den enda risken med kolesterol!
  Det blir både högt och farligt med liten partikelstorlek vid högt kolhydratsintag som t.ex KFC eller McDonaldsmat där alt ofta är serverat med bröd och även ”inlindat” i sockersåser som kallas grillsåser, plus farliga omega-6 fetter som lätt bryts ned till giftiga aldehyder redan innan de äts om de använts för fritering, t.ex., annars senare i kroppen.
  Kostdoktorn har en viktig studie om detta på den här länken:https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol
  ”Interheart” heter studien, och skolmedicinen ser naturligtvis att alla helst glömmer den då den visar statistiskt säkertställd risk beroende på kvoten ApoB/ApoA1. eller ”apo-kvoten”. Säkraste sättet att få ned kvoten är LCHF.
  Citat om apokvoten från länken ovan: ”Varje LDL innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein B. Varje HDL å sin sida, innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein A1.
  Man kan mäta mängden av dessa och man får därmed veta ANTALET LDL-partiklar. På detta vis får de farliga små täta LDL ett mycket större genomslag i värdet.
  Det vanliga sättet att titta på detta prov är att ta antalet LDL-partiklar och dela med antalet HDL, aåpokvoten.
  Sedan kan man glömma det som rapporterats i Dagens medicin, precis som Annika säger ovan.

  Dom borde även i Dagens Medicin ha nämnt att det enda kända sättet att få ned triglycerider är att minska kolhydratsintaget. Men det passar ju bara folk som vill bli friska utan medicin, inte läkemedelsförsäljning!

  Kostdoktorn själv, Andreas, fick på sin högfettsdiet 0.37.

 2. 2

  De flesta människor är hjärntvättade med farligt kolesterol, precis som att många människor är hjärntvättade av kyrkan att änglar och heliga andar finns i verkligheten trots att det är fullständigt otidsenligt.
  Tänk om läkare och andra intresserade kunde prata lika mkt om glykerade och inflammerade blodkärl som är starten på förträngda blodkärl
  Fråga doktorn når ut till många människor, där talas om kolesterol, kalorier, mättat fett, åderförfettning mm.
  Det måste bero på hjärntvätt och inte logik och vetenskap.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa