Sockerskatten och folkhälsan i Norge

SVT.se.

De norska handlarna protesterar kraftigt mot sockerskatten i Norge, och menar att gränshandeln utarmar deras förtjänster.

Men frågan är väl hur det har gått med hälsan, inte minst hjärtinfarkterna i Norge? Sockerkonsumtionen har minskat från 43 till 24 kg per år, det är ju nästan en halvering. Fast då  är inte gränshandeln inräknad.
Någon som vet infarktstatistiken i Norge efter sockerskattens införande?

Jag fick häromdagen det nya numret av det norska Helsemagasinet. Tidningen som förespråkar LCHF (lavkarbo-höyfett).
Chefredaktören Dag Viljen Poleszynski förutspår i ledaren att den gamla lågfett-högkolhydrat-rekommendationen från myndigheterna kommer att gå i graven under 2020. Vi får verkligen hoppas att han spår rätt.

Jag tar upp en bra kommentar av Sten Bjösell:
Att priset spelar en otrolig roll, framförallt för de som drabbas värst, de fattigaste, kom fram i ett föredrag av Dr  Chris Knobbe om Macular degeneration, som han anser bevisat beror på förändrade kostvanor då förekomsten har ökat från mindre än 0.01% till 30% från 1900 tills idag i just länder med välutvecklad skräpmatskultur, likt det i detta hänseendet ledande USA. Knobbe pekar på att man kan få en mättande “standardmåltid” laddad med socker och billiga fröoljor, det värsta som finns för tidig metabol sjuklighet, för bara dryga 3 dollar. Att istället köpa riktiga ingredienser och laga riktig mat gick för det första knappast i de områden där skräpmaten är mest väletablerad, sydöstra USA. Och kostnaden kunde sedan lätt bli över 10 dollar, eller i alla fall dyrare. Priserna styr alltså skräpmatskonsumtionen och därmed fetma och metabol sjuklighet i USA, vilket även den här studien klart  bekräftar: https://diabetes.diabetesjournals.org/content/60/11/2667 Diabetes 2 ingår i studien. Med ökande fattigdom i Sverige kan vi alltså förvänta oss en fortsatt liknande utveckling här som kan börja med ca 300,000 fattigpensionärer som “inte har råd” och därför lär dö undan snabbare än beräknat då kommunernas finanser har kollapsat och inga höjningar är möjliga, pga av det som alla vet.  Länk till Knobbes föreläsning om Macular Degeneration, det som idag har blivit huvudorsaken till “ålders- eller fattigdomsblindhet”:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=553&v=pHnPinYI2Yc Allt talar alltså för att skatt på socker (fruktos!) snarast bör införas. Samma storleksordning som på sprit. Men för att bättre komma åt orsakerna  till sjukdomarna bör man helst lägga  hela skatten på fruktos, eftersom just fruktosen visat sig orsaka fettlever, bukfetma och metabolt syndrom.  Strösocker är häften glukos och hälften fruktos. De billigare sockeralternativen, vanlig i läsk och snabbmat, håller upp till 60% fruktos. Både alkohol och fruktos ger samma gifter när de bryts ned i levern, aldehyder, vilka ger upphov till fettlever vid  långtidskonsumtion då kroppens antioxidanter helt enkelt går åt för att försöka minska leverskador. Fruktos är det absolut billigaste sötningsmedlet och ger också största skador! När föräldrar inser detta och det finns rena glukosalternativ, framdrivet av en fruktosskatt, får även fattiga  möjligheter att stoppa livstidssjukdomar och tillhörande -medicinering.Men eftersom det verkar som om vi är styrda av  politiker som inte har ett överflöd av utompolitisk erfarenhet eller förstånd utan alltid lutar sig på experter, som alltför ofta ej är oberonde, lär vi  aldrig få någon sockerskatt i Sverige med nuvarande yrkespolitiker.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Det tar några år för minskad sockerkonsumtion att slå igenom i minskad fetma och minskad sjukdom. När införde våra visa grannar i Väst denna fina hälsoskatt?   Vi borde stödja dom genom att göra samma här, men EU förbjuder säkert något sådant.
  Gissar att en del ”die hard sugar addicts”  i Norge inte har begripit att socker är ungefär lika farligt som alkohol i stora regelbundna intag. Samma fettlever.
  Men i Sverige viker man sig  som vanligt för SLV som alltid representerar industriintressen före folkhälsa. .  Vet SLV t.ex hur många  hjärtattacker Danskarna besparade sig genom sitt visa transfettsförbud som SLV i realiteten stoppade i Sverige? Varför betraktar vi inte de 1000-tals som dog i Sverige i onödan när SLV inte gav sitt remissvar som folkmord! Åtminstone bör en ansvarstagande regering stänga eländet.
  Inte ens i USA finansieras skräpmatindustrins propagandaorgan ILSI av staten utan av industrin själv. SLV borde alltså snarast privatiseras, enligt USA-modell.
  Sverige är knappast längre Skandinaviens ledande nation på mängder av områden som det var.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Sten, Norge har enligt Wikipedia haft sockerskatt sen 1981. Men den höjdes 2018.
  Jag hittade en bra artikel i Aftonbladet: Inför sockerskatt som i Norge...

 3. 3
  Ulrika Nyblom säger

  Vi kanske borde införa gluten och sockerbodar, mjölk och transfettsbodar???, där det regiistreras, hur mycket som man köper, utan att för den skull ha ett tak, men bara för att se, hur det är kopplat till hälsan.

  gluten-exorfiner, cirka 40% av oss är väldigt kansliga för glutenexorfiner, vissa blir till och med psykotiska av det, även mjölk, kan för en del vara något, som kan orsaka psykosliknande tillstånd.

  Ellerbara ett kort, som regar det direkt till sjkvården, så sjukvården kan ha det i sin statistik.

  Dont forgett mjöl och mjölk, står ensamt för 300 diagnoser

  Vi borde följa Danmarks exempel med transfetter. Ett friskare Sverige, börjar inte med utfasning från f-kassan. det börjar med matrevolution, i våra egna kök. (Åt lite blåbärspaj (innehållande gluten) igår, har mer ryggont i dag.)

  OBS jag påstår inte att min skada skulle bli bättre utan gluten, jag hävdade enbart, att det gör mindre ont då.

  Jag är inte perfektionist på något vis, men har verkligen läst på. TIPS! Fler uppslag på mat och kost, googla mat som medicin, om du vill veta mer.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Annika , tack för updatering. Hur stor var och blev den Norska sockerskatten?
  Att priset spelar en otrolig roll, framförallt för de som drabbas värst, de fattigaste, kom fram i ett föredrag av Dr  Chris Knobbe om Macular degeneration, som han anser bevisat beror på förändrade kostvanor då förekomsten har ökat från mindre än 0.01% till 30% från 1900 tills idag i just länder med välutvecklad skräpmatskultur, likt det i detta hänseendet ledande USA. Knobbe pekar på att man kan få en mättande ”standardmåltid” laddad med socker och billiga fröoljor, det värsta som finns för tidig metabol sjuklighet, för bara dryga 3 dollar. Att istället köpa riktiga ingredienser och laga riktig mat gick för det första knappast i de områden där skräpmaten är mest väletablerad, sydöstra USA. Och kostnaden kunde sedan lätt bli över 10 dollar, eller i alla fall dyrare. Priserna styr alltså skräpmatskonsumtionen och därmed fetma och metabol sjuklighet i USA, vilket även den här studien klart  bekräftar: https://diabetes.diabetesjournals.org/content/60/11/2667 Diabetes 2 ingår i studien. Med ökande fattigdom i Sverige kan vi alltså förvänta oss en fortsatt liknande utveckling här som kan börja med ca 300,000 fattigpensionärer som ”inte har råd” och därför lär dö undan snabbare än beräknat då kommunernas finanser har kollapsat och inga höjningar är möjliga, pga av det som alla vet.  Länk till Knobbes föreläsning om Macular Degeneration, det som idag har blivit huvudorsaken till ”ålders- eller fattigdomsblindhet”:
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=553&v=pHnPinYI2Yc Allt talar alltså för att skatt på socker (fruktos!) snarast bör införas. Samma storleksordning som på sprit. Men för att bättre komma åt orsakerna  till sjukdomarna bör man helst lägga  hela skatten på fruktos, eftersom just fruktosen visat sig orsaka fettlever, bukfetma och metabolt syndrom.  Strösocker är häften glukos och hälften fruktos. De billigare sockeralternativen, vanlig i läsk och snabbmat, håller upp till 60% fruktos. Både alkohol och fruktos ger samma gifter när de bryts ned i levern, aldehyder, vilka ger upphov till fettlever vid  långtidskonsumtion då kroppens antioxidanter helt enkelt går åt för att försöka minska leverskador.Fruktos är det absolut billigaste sötningsmedlet och ger också största skador! När föräldrar inser detta och det finns rena glukosalternativ, framdrivet av en fruktosskatt, får även fattiga  möjligheter att stoppa livstidssjukdomar och tillhörande -medicinering.Men eftersom det verkar som om vi är styrda av  politiker som inte har ett överflöd av utompolitisk erfarenhet eller förstånd utan alltid lutar sig på experter, som alltför ofta ej är oberonde, lär vi  aldrig få någon sockerskatt i Sverige med nuvarande yrkespolitiker.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa