Antioxidanter i kosttillskott kan göda tumörer

Cancerfonden.se.

Cancerforskare Martin Bergö har funnit att antioxidanter i kosttillskott kan stimulera tumörtillväxt.

En antioxidant är ju C-vitamin, som används mycket mot infektioner och cancer. Det är svårt att veta vad man ska tro på.

Sven Erik Nordin, Svaradoktorn.se, har kommenterat Bergös uttalande.

 

Comments

 1. 1

  Man har redan för många år sedan varnat för intag av E-vitamintillskott, att det kan främja cancer. Har ingen aktuell info om just nu. Men någon annan som vet mer?

 2. 2
  Edward Hutchinson säger

  Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis. Cell. doi:10.1016/j.cell.2019.06.005
  url to share this paper:
  sci-hub.tw/10.1016/j.cell.2019.06.005
  Mouse study.
  Plenty of other data showing optimal natural antioxidant status such as vitamin d3 and melatonin play an important role in preventing or slowing progression of cancers.

 3. 3
  Birgitta Widing säger

  Det finns många frågetecken kring antioxidanter, just nu talar man om att man bör mäta mängden av antioxidanter i kroppen för att det skulle vara av vikt att man inte har för låg eller hög nivå. Jag är dock mycket nyfiken på vad som räknas som antioxidant, i studien används NAC och det är väl att se som ett läkemedel som skrivs ut på recept? Man använde också ett E-vit som inte är vanligt i kosttillskott. Även det faktum att man använde väldigt höga doser? Nej många oklarheter i det här. Skulle uppskatta om någon med kunskap kunde reda ut vad som gäller. Misstanken att man försöker slå sönder förtroendet för vitamintillskott är hög.

 4. 4
  Olle Holmqvist säger

  Jag tror att det finns en mer eller mindre medveten ideologisk/psykologisk bias hos många aktörer. En del misstror av ”egen erfarenhet” allt vad skolmedicinen säger och suger till sig varje ”alternativ” som hävdas ha effekt. Skolmedicinen misstror alternativen därför att de är ”anekdoter” dvs enstaka berättelser, inte uppföljda med undersökningar av intervenetiongrupp/ kontrollgrupp och statistisk analys.

  Jag tror att ”Big Supplement” 5 miljarder kr omsättning i Sverige är med i spelet.Var lagom skeptisk mot alla tre.

  Jag tjatar om det evolutionsbiologiska: Vatten och salt, de enda rena kemikalierna Evolutionen prövat. Och för bägge har Evolutionen försett oss med ”cravnig” vid brist: vi gillar mat med lagom salt, för mycket – oätligt. Törstig – pissnödig – tvingande känslor där.. Överlevnads-värde !

  Bergös tes: Antioxidanter gynnar såväl normalceller .som . tumörceller och oftast cancerceller mer, förefaller rimlig.

 5. 5
  Ann-Margret säger

  https://kurera.se/vilseledande-rekommendation-gallande-kosttillskott/

  Detta är från 2015 och handlar om samma sak.

 6. 6
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Ytterligare en fuskstudie från samma håll. De 2 antioxidanter det gäller finns tydligen inte i Sverige (enligt artikel betr. denna studie hos NewsVoice).

  Man ska förstås lita på egna (och vänners) erfarenheter och, som vanligt när det gäller råd från LM-företagen, göra precis tvärtom!

 7. 7
  Elisabeth G säger

  # 2

  Tack, Edward! Man blir lätt förvirrad av alla studier hit och dit. Det gäller att kolla hur studien är gjord och vem som ligger bakom, vilket inte är så lätt för lekmän som jag.

  För några år sedan läste jag en bok, som jag tyvärr inte minns namnet på nu, där det stod att det fanns tecken på att antioxidanter behövdes om man åt mycket kolhydrater, annars inte. Någon som känner till detta?

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 3

  ”Misstanken att man försöker slå sönder förtroendet för vitamintillskott är hög.”

  Ja, Birgitta, jag kan bara hålla med och man vill ju veta sanningen. Världen är tyvärr full av lurendrejeri. Ta bara en sådan sak som att kosttillskott som säljs på apoteket innehåller en mindre verksam beståndsdel än sådant som säljs i hälsokostaffären. Många tillskott från apoteket måste kroppen själv omvandla till upptagbar form medan (i vart fall vissa) preparat som finns i hälsokostaffären är omedelbart upptagbara. Tyvärr måste man också pröva sig fram till vad man eventuellt behöver i tillskott istället för att man kunde be sin vårdcentral att kolla upp detta med ett enkelt blodprov. Förvisso finns det privata labb som man kan köpa tester ifrån men de är inte rikstäckande.

 9. 9
  LIZZBETT säger

  C-vitaminet klassas tydligen som antioxidant? Det torde vara belagt att C-vitaminet när det distribueras i kroppen blir basiskt och att följaktligen kroppen blir mer basisk. Att den blir det är i sig cancer-hämmande eftersom cancer befrämjas i en sur miljö som också är syrefattig, d v s befrämjar cancer. -det är i sammanhanget överdoser av C-vitamin som tas kontinuerligt som befrämjar en hälsosam basisk miljö i kroppen.

 10. 10
  Margareta Lundström säger

  Jag hörde Bergös yttrade i radio om cancerrisken och antioxidanter. På reportens fråga om hur man undviker cancer svarade han, att röra sig, undvika RÖTT KÖTT och någonting om socialt umgänge. Jag har full förståelse för att det är svårt att under tidspress ge ett kort svar på en så komplicerad fråga. Men det var ett politisk korrekt svar på frågan, men hur vetenskapligt underbyggt var det?

 11. 11
  XMargareta säger

  Från minnet:
  N-acetylcystein är ett av några ämnen som kan öka cellernas tillverkning av Glutation, en tripeptid, som är en kroppstillverkad egen antioxidant. ett annat sådant ämne är vitamin C.
  NAC kan även i sig själv ta hand om fria radikaler och stötta avgiftning av tungmetaller.
  Det finns fler antioxidanter vi kan få via mat eller tillskott.

 12. 12
  Birgitta säger

  Jag saknar tankar från de som verkligen har rekommenderat vitamintillskott för olika tunga åkommor, jag hoppas att de är i verkstaden och tillverkar någon form av förklaring till varför man ska äta vitaminer i fortsättningen. Hur ska man förstå att, nästan alla E-ämnen är kemiska antioxidanter, skulle det då vara sant att de kan vara cancerframkallande? Är det här en världsnyhet, hur ställer sig övriga forskarvärlden till Dr B forskning? Någon som vet?

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  * Vem betalar Berkös lön och ser till att han får fortsätta forska.Vilken syltburk har han sina klyddiga fingrar i?Vem forskar han för och vilka donerar anslag?

  * P1-inslaget som jag hörde i sin helhet , var ju i vanlig ordning ”soros-aktivistiskt” och avslutades med
  en dietist eller vad hon nu var som kom fram till den gamla vanliga slutsatsen – som gjort miljoner människor sjuka på den här planeten givet att BigFood, BigPharma och BigAgro regerar- jomen du kan äta lite av varje , motionera lite och se också till att skratta varje dag. Godag yxskaft.

  * Berkö dissade gurkmejja stenhårt bl.a – Skulle vara verkligt kul att höra hans kommentar och recension av boken – Och Cancern bara försvann , av Sven Erik Nordin. Han använde just stora doser gurkmeja till att på egen hand bota sin sjukdom.
  http://www.svaradoktorn.se/

 14. 14
  Lars Henrik säger

  #3 Birgitta Widing:

  Misstanken att man försöker slå sönder förtroendet för vitamintillskott är hög.

  Precis min tanke!

 15. 15
  olle holmqvist säger

  Jag har som allmänbildad biolog alltid varit skeptisk mot kost-tillskott. Min tro är att de inte behövs. Vi klarar det med maten. Tillskott är kemikalisering av hela kroppen som vi utsatts för. Ska läsa Nordins bok. Tror på förhand att det är en riktigt berättelse. Dock ”bara” en anekdot, kan vara ett enstakai exempel på att sjukdom botar sig själv.

  Jag tror f ö att tillskottsindustrin (fem miljarder) – BIG SUPPLEMENT . även den hor god vilja att hävda sig
  och sina argument. Jag vill inte bli lurad. Se på alla argumenten själv.

 16. 16
  Elisabeth G säger

  # 15

  Jag tror att det kan vara som någon skrev här för ett tag sedan att ”normalkostare” behöver mera tillskott än vi LCHF:are men att vi är mera medvetna om ev. behov och därför kanske tar flera tillskott.

  Martina Johansson skriver i sin senaste Ketobok om kosttillskott. Det är ett fåtal som hon rekommenderar men hon skriver också att man bör testa tillskotten i sex veckor och sedan göra ett uppehåll under tre veckor. Märker man då ingen skillnad kan man sluta med tillskottet.

 17. 17
  olle holmqvist säger

  Vad har Soros et al för intresse av att folk slutar med BIG SUPPLEMENTs produkter
  och istället äter broccoli och gös ?

 18. 18
  olle holmqvist säger

  https://youtu.be/y5dNfAUkxkY?t=463

  här visar Bergö de tio studier som han säger ger inconlusive – motsägande resultat, varav tre måste stoppas i förtid pga biverkningar.
  Följande kemikalier testades:
  -alppha-tocofferrol/bera-carotene (abvröts) 1994
  – carotene & retinol (avbröts) 1996

  För den tredje hittade jag en senare rapport än Bergös:fr 2000
  ”The final results of the recently completed Physicians’ Health Study I (PHS I), a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 22,071 healthy US male physicians, indicated that –

  beta-carotene supplementation (50 mg on alternate days) had no significant benefit or harm on cancer or CVD during more than 12 years of treatment

  and follow-up. In regards to cancer, there were possible benefits on total and prostate cancer in those with low baseline levels assigned to beta-carotene, a finding compatible with the Chinese Cancer Prevention Study for combined treatment with beta-carotene, vitamin E, and selenium in a poorly nourished population. Further, with respect to CVD,

  there were apparent benefits of beta-carotene supplementation on subsequent vascular events among a small subgroup of 333 men with prior angina or revascularization.

  The currently available data from randomized trials of primary prevention are sparse and inconsistent for vitamin E and non-existent for vitamin C and multivitamins. For eye diseases, namely cataract and age-related macular degeneration, there are no completed large-scale randomized trials of antioxidant vitamins.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1047279799000423

  Bergös tes, att antioxidanter gynnar både befintliga normalceller i att upprätthålla status quo, dvs lika många celler dör som nybildas, i olika takt beroende på organ – men att antioxidanter därtill också gynnar tumörceller – alltså om det redan finns sådana – den tesen är provisoriskt ”sann” i betydelsen att inga
  motsägande observationer – Popperska falsifikationer – finns,
  eller ?

 19. 19
  Birgitta säger

  Ja, det verkar inte som om vi kan följa Linus Pauling längre, han som levde till 92 års ålder, som fick Nobelpriset två ggr. Som själv tog C-vitamin hela livet. I och för sig ytterligare en anekdot Jag tänkte på det när jag såg Nobelfesten, att kunskap är färskvara. Kan det vara möjligt att Bergös forskning slår ut geniet Linus Pauling, då borde väl Bergö få Nobelpriset nu?

 20. 20
  Ulrika nyblom säger

  Gillar kommentaren i kommentar nr 13, om vem som betalar denne mans lön, och vilken syltburk han har sina fingrar i. Själv har jag tagit till ett d- vitamintillskott med gurkmeja samt ingefära, givetvis lite svartpeppar och kokosolja. Dessutom, kostar denna kapsel inte en krona styck. Jag har därutöver läst på sidan matsommedicin.se receptet för att få bukt med inflammation i kroppen var benbuljong, kokt kött samt kokta grönsaker, dock inte nattskuggeväxter /nattskatteväxter dvs potatis, tomater, aubeginne, paprika samt chili. var och en får kolla denna källa själv, för att få en förståelse själv, tycker dock att chili kan man ändå unna sig, men men, det är individuellt. gluten, och mjölk (samt socker) står enskilt för 300 diagnoser. tänk om vi kunde få alla att sluta med bara dessa tre saker, hur skulle sjukvården se ut om bara ett år? Hur mycket läkemedel, skulle fasas,ut? hur poppulärt skulle det vara. säger bara micke skribent michael håkansson med boken gluten och mjölk. mvh ullis

 21. 21
  olle holmqvist säger

  Om Linus Pauling.
  Han var inte biolog och begrep inte utvecklingsläran. När han skulle räkna ut människans ”naturliga” behov av C-vit jämförde han med gorilla, för att vi var nära släkt. Han borde i så fall valt schimpansen eller ännu hellre Bonobon som är genetiskt närmare oss.. Varför valde han gorillan ? Jo, det fanns publicerade data. Han slapp forska själv.

  Nu är gorillan extrem vegetarian – enstaka myra och annat småkryp: proteintätt ! Men – gorillan måste som andra klara energibehovet, och det på det gröna som finns tlllhands runt omkring.. Blad och bark,
  energi- glest – kräver enorma mängder. Gorillans liv är att äta och sova. Dessa enorma mängder energi-iattigheter ger som bi-effekt – massor med C-vitamin. Obs som bi-effekt. Ska undersöka vad inspärrade gorilor får för mat.,

  Inom armlängds avstånd har jag kaninbibeln: Prtmate Adaption and EvolutionThird Ed 2012 av
  John G Fleagle, sid 160 om gorillan > En del kan säsongsvis äta 50 % från frukt. Det blir C-vitamin det !
  och ”Reports of gorillas eating meat are extremely rare…Mountain gorillas have the moust herbaceous.
  diet of any living ape”…Det är alltså Paulings referenskandidat för mänsklig ”natuirlig” diet.

  Hade en kompis som diskuterade C med Pauling. hävdade att visst C behöver vi men, megadoser ?
  P. blev rasande och hotade med rättsliga åtgärder….

  PS Bergös upptäckt är i pristagarklass Vet inte hur han motiverar köttminskning.
  läste förlänge sedan:
  https://www.bibliovault.org/thumbs/978-0-226-73647-1-frontcover.jpg

 22. 22

  Var det syntetiska antioxidanter eller naturliga?

  Är det inte så att antioxidanter neutraliserar fria radikaler. Frågan är då vad som händer med immunförsvarets ammuntion som väl till viss del insorteras under fria radikaler.

  Jag har läst att kroppens behov av antioxidanter är så stort att vi omöjligt kan fylla behovet via kosten och därför har en stor förmåga att producera egna. Lite analogt med kolesterol.

  Det finns också antiinflammatoriskt att tänka på, dvs ämnen som sätter ner immunförsvaret, tex östrogen där det bla är visat att kvinnor med mycket stor östrogenproduktion eller troligen snarare rejält nedsatt förmåga att bryta ner östrogen har väsentligt större risk att drabbas av bröst och livmodercancer.

  Vad gäller c vitamin och cancer har jag läst att cancern glupskt suger upp c vitaminet i tron att det är glukos.

  Min fråga blir alltså om det i perspektivet cancer är optimalt att påverka immunförsvaret i annan riktning än att göra det skarpare. C vitamin kan vara ett undantag.

 23. 23

  Lägger upp länkar till Bergös forskningsartiklar, synd att det inte går att få hela texterna gratis. De testade med E vitamin och NAC.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477002
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26446958

  Tillägg till mitt tidigare inlägg:
  Varför blir man sjuk på semestern, tex julledigheten? Då släpper stressen och cortisolet går ner. Cortisolet är antiinflammatoriskt (jfr cortison). Så länge man stressar hålls immunförsvaret på plats och infektionerna kan lalla på men när stressen slutar släpper tyglarna på immunförsvaret och den startar inflammation för att ta hand om infektionerna.

 24. 24

  Det blev många tankar nu förlåt.
  Kan det vara så att antioxidanter är effektiva och viktiga för att ta hand om fria radikaler som kommer utifrån för att bla förhindra UPPKOMSTEN av cancer (DNA förändringar), men när man väl HAR cancer så måste man låta immunförsvarets alla vapen uppnå sin fulla effektivitet.
  Här en intressant artikel om Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

 25. 25
  olle holmqvist säger

  Ja, fria radikaler (= ROS) är kniven i handen på de vita blodkroppar som hugger sönder infektiösa bakterier.
  Kanske har någon visat att befintlig infektion gynnas av antioxidanter? Litet lästips för den som vill känna flera argument om ”fingrarna i syltburken”:
  https://www.nytimes.com/2018/08/18/business/vitamin-d-michael-holick.html

 26. 26
  Birgitta säger

  Det var många frågor och även påståenden. Angående Bergö så lyssnade jag på intervjun i P! som lagts till efter den stora intervjun och där säger Dr Bergö själv att det handlar inte om naturliga eller kemiska antioxidanter. Det handlar om alla antioxidanter, alla! Men det viktiga är dosen. Det är hur mycket man intar, balansen. Läser ochså Bertil Wosk heter han så VD för Holistic, mycket intressant finns på hans FB sida. Säg nu inte att han är jävig, alla är mer eller mindre jäviga. Jag skulle vilja veta vem som sponsrar Bergö, allvarligt! Angående Pauling, vad ska vi då värdera högst om man kan få nobelpriset på att jämföra människor mot gorillor?

 27. 27
  olle holmqvist säger

  Birgitta,
  Pauling fick inte Nobelpriset efter jämförelse, människa – gorilla, något han inte begrep, utan på något om atomens struktur (tror .jag)

 28. 28

  Hej igen alla här på medvetenhetsbloggen! Jag blir väldigt glad över att se att ni äntligen ventilerar den här mystiska saken, oxid.
  Det första man lägger märke till i rapporteringen är att allt som är negativt i ämnet för det kapitalistiska näringslivet, nämns inte med ett andetag. likaså saknas en övergripande beskrivning om vad vi talar om och hur just den här biten fungerar. Vi har pratat om antioxidanter och fria radikaler i över 30 år nu och bortsett från att jag nu råkar ha fått full koll på det här med mer tur än skicklighet. så verkar det inte som någon här på Jorden vet vad dessa ämnen gör med vår kropp och metabolism. Jag ska nu återigen försöka beskriva fenomenet magnetism i våra stackars kroppar.

  Som alla vet andas människor in syre och ut kväve och koldioxid. Likaså vet vi att fotosyntesen innebär att växter andas in koldioxid och ut syre. Syre har en egenskap som vi inte kan förstå omfattningen av. Det är magnetiskt, otroligt magnetiskt. Då har växterna kommit på att om de ger herbavorerna tillräckligt med syreföreningar i växterna, Så får de en massa små, nanomagneter i kroppen. Dessa magneter drar allt magnetiskt till sig! Med andra ord mineraler och syremolekyler. Det gör att kroppen urlakas på mineraler och människan går en accelererande nedbrytningsprocess till mötes. Eftersom syret bildar molekyler med kolatomer som då blir små glaskristaller! Icke nedbrytbara! Enda chansen att bli av med dessa magnetiska syremolekyler, sk. fria radikaler är med ANTI OXID anter. Det är i själva verket bara mineraler som gör de små magnetiska glasskalpellerna större och större, tills kroppens egen utsöndringsmekanism kan hantera dem och rensa ut dem genom urin svett och tårar. Jag har noterat att mitt järnhaltiga vatten har en kanoneffekt och skapar enorma utsöndringar på nätterna. Då jag badar i svett.

  Jag trodde det var en sjukdom. men det visar sig vara en kropp som fungerar och bevarar mig från dessa fria radikaler. Jag tror faktiskt jag har mycket lite fria radikaler i min kropp. Eftersom jag saknar de inflammationerna och inte äter grönsaker.

  Det vi måste förstå är att kroppen kan bara hantera små mängder askorbinsyra. Resten omvandlas till fria radikaler och plötsligt blir C-vitamin ett gift, istället. Jag har nu lärt mig att hälla upp ett stort glas och dricka det i små klunkar under dagen och har därmed avverkat ännu en felande länk i mitt hälsobygge.

  Den här forskaren är en av två saker? Antingen en rutten skurk som missleder människor på avgörande hälsofrågor. Eller så är han en komplett idiot utan förståelse för vad han pratar om.

  I det här fallet röstar jag på rutten skurk utan trovärdighet! hur rätt han än har. Det han inte säger är kriminellt och äckligt!

  Har jag missuppfattat vad antioxidanter är vore jag tacksam om att bli informerad?

 29. 29

  Redan 1963 visade en österrikisk forskare att evitaminet alfatokoferol gynnade cancer. Men tillsammans med C-vitamin är det ofarligt. Ensamt oxideras det snabbt i kroppen men C-vitamin skyddar det. Mycken kostforskning måste göras om, eftersom man inriktar sig på enstaka vitaminer eller näringsämnen. I naturen förekommer som bekant inte vitaminer ensamma.

 30. 30
  Daniel H säger
 31. 31
  XMargareta säger

  # 19

  Jag är inte riktigt säker på hur du menar, förmodligen beroende på att du använder andra ord för begrepp jag vanligen använder?
  Jag tror dock att du är inne på förhållandet mellan reaktiva ämnen, som tex fria radikaler och sådana ämnen, som vi behöver som antioxidanter ( kan tex ge radikalerna elektroner) för att skydda oss ifrån överskott på just fria radikaler.
  Det tycks finnas behov av balans i kroppen mellan de två ”motpolerna.” fria radikaler och antioxidanter.

  (Fria radikaler är ämnen, som har en oparig elektron och då är bra på att stjäla elektroner från andra ämnen, som då i sin tur blir en fri radikal osv. Sådana behövs för exempelvis immunreaktioner, men radikalerna kan i obalanserat överskott orsaka stor skada.)

  Det tycks vara så att med åldern blir vi sämre på att balansera och oskadliggöra fria radikaler och också kan man få ett skadligt överskott av dessa med miljögifter, stress, låga nivåer av vissa mikronäringsämnen etc.

  I min inkorg för mail kom i dag en artikel. Se bifogad länk.
  Artikeln handlar om aktuellt ämne och är mycket intressant tycker jag.
  Den är kanske inte alltid lättläst, men man kan ju få den maskinöversatt med datorn.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/12/13/molecular-hydrogen-athletic-performance.aspx

  # Lars C
  Om jag inte missminner mig är också selen inblandat i samspelet mellan vitamin C och E?

 32. 32
  XMargareta säger

  Kom just på, at det nog är bra för klarhets skull, att säga att om ett ämne blir av med en, eller flera elektroner, så säger man att ämnet har oxiderats.
  I många fall är syre inblandat, därav namnet, men det finns fler sätt för ett ämne att bli oxiderat på.

 33. 33
  olle holmqvist säger

  Förutom de två substanser som Bergö visade resultat för 2015 – har vi bl a följande:

  Carotene and Retinol Efficacy Trial (CARET)
  Fred Hutchinson et al
  1985-1994
  http://www.compass.fhcrc.org/caretWeb/Default.aspxExternal Web Site Policy

  a randomized, double-blind, placebo-controlled trial of the cancer prevention… of a daily 30 milligrams (mg) of beta-carotene and 25,000 IU of retinyl palmitate in 18,314 persons who were at high risk for lung cancer. asbestos, and… cigarette smoking history.110,000 person-years of follow-up for the 18,314 randomized participants.

  The CARET was halted i21 months ahead of schedule, definitive evidence of no benefit and substantial evidence of a harmful effect of the intervention on both lung cancer incidence and total mortality.

  *******
  Enrollment for the trial began in 2001 and ended in 2004. Over 35,000 men, age 50 and older at the start of the trial, participated in SELECT (1).

  What were the initial results of SELECT as published in 2008?
  initially planned for min seven years and max i12 years of supplements, plus follow-up observation after finished taking. However, the independent Data and Safety Monitoring Committee (DSMC) for the trial met on September 15, 2008, to review SELECT study data and

  > found that selenium and vitamin E, taken alone or together did not prevent prostate cancer. Based on their recommendation, with SWOG and NCI agreement, SELECT participants were told in October 2008 to stop taking their study supplements..

 34. 34
  olle holmqvist säger

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19491388?dopt=Abstract
  Effects of long-term antioxidant supplementation and association of serum antioxidant concentrations with risk of metabolic syndrome in adults.

  ”The experimental finding of no beneficial effects of antioxidant supplementation in a generally well-nourished population is consistent with recent reports of a lack of efficacy of antioxidant supplements. However, the relations observed between the risk of MetS and baseline serum antioxidant concentrations, which probably reflect associations with overall dietary patterns, do support the current recommendations to consume antioxidant-rich foods.”

  Min övertygelse också: omväxlande och medvetet vald mast – det räcker.

 35. 35
  Birgitta säger

  Ja, jag förstår att han inte jämförde människa-gorilla, jag uttryckte mig efter min förmåga, jag är inte kemist, inte ens biolog, har en helt annan inriktning. Läser just nu Lars Berns sammanfattning om Bergös forskning och måste nog säga att vi har kommit fram till ungefär samma tankar. Så en bredare antioxidant forskning krävs innan man går ut och skrämmer upp människor som just nu ser just höga doser C-vitamin som den enda återstående lösningen.

 36. 36

  XMargareta

  OXIDATION
  plus O
  minus 2 H+
  minus 2 elektroner

  REDUKTION
  minus O
  plus 2 H+
  plus 2 elektroner

  Det här var det schema vi fick på vår kemikurs på universitetet i Pavia på 90-talet, om REDOX reaktionerna, under utbildningen i ”Dietologia e Dietetica Applicata”. Ingen hade riktigt förstått innan, vad det innebar med vare sej oxidation eller reduktion…
  Oxidation är alltså om syre tillsätts substansen, eller om två protoner avgår, likaså om två elektroner avgår.
  Då pratar man alltså om oxidation i dessa tre fall.
  Men reduktion är precis det motsatta, alltså om syre avgår från en substans, eller om två protoner tillkommer, och även om två elektroner tillkommer. Då pratar man om reduktion av substansen.
  Om en substans oxideras, måste en annan substans reduceras….är en allmän kemisk grundlag.
  Om t ex slutprodukten piruvat i den anaeroba glykolysen bildar mjölksyra, är detta en reduktion, eftersom två protoner tillsättes piruvat-molekylen, som ombildas till mjölksyra…men dom två protonerna tas från NADH plus H+, som följaktiligen oxideras…
  Sen kan mjölksyran vanligtvis i levern oxideras tillbaka till piruvat och gå hela vägen upp till en ny glukosmolekyl, om nöden tränger på….då rigenereras även NAD+ , så att den anaeroba glykolysen kan fortsätta att funka, vilket den inte skulle kunna göra annars.
  Så fick vi lära oss….men detta står i alla biokemiböcker…

 37. 37
  XMargareta säger

  Ok mormor.

  Så bra applikabelt i biokemi.

  Du lockar mig att bli mer fullständig. Hade inte tänkt vara så fullständig, men kort:
  I allmän kemi menar man att oxidation är ökning av ett ämnes oxidationstal.
  Beroende på olikheter i elektronegativiteten hos ämnena som ingår i en reaktion, oxideras respektive reduceras de.

  Från början menade man att alla ämnen som bands till syre oxiderades och det stämmer, men inte för fluor, som är än mer elektronegativt än syre.
  Man talar om elektronförskjutning och i ett bildat ämne blir det ämne, som drar till sig elektronmolnet lite mer reducerat och det ämne som inte drar till sig elektronerna lika mycket benämns då oxiderat.

  Till exempel om koppar oxideras först till Cu20 får koppar oxidationstalet +1 och om oxidationen av koppar fortsätter till CuO, så sägs kopparn vara tvåvärt positiv.

 38. 38

  Jag står i givakt för damerna och era kunskaper och förstår nu att antioxidation, oxidation, reduktion är mycket mer komplicerat än gemene man kan förstå och lära sig och fria radikaler visar sig vara en hel kommunistrevolution av kemiska föreningar.

  XM.s länk pratar om väte och atleter och en enorm komplexitet. Som förklarar varför vi inte förstått vad det här handlar om, under alla år. Tydligen är det superviktigt eftersom det är kopplat till åldrande lidande och död.

  Men som jag tolkar damernas beskrivning så saknas endast den faktor som jag poängterar. Nämligen att syre är magnetiskt och förmodligen styr hela den beskrivna processen med protoner och elektroner, hit och dit. Jag kallar det magnetism och jag tror att syret och olika syreföreningar, i syrefri miljö är det som det här handlar om. Vätet är bara till för att det alltid finns mer att förstå under Guds himmel.

  Jag tackar damerna för lektionen och undrar varför det tog så många år att klämma ur sig detta enorma utropstecken? Dessutom undrar jag om det är något mer ni inte berättat?

  Hoppas ni förstår att jag skämtar…

  Ponera nu att Moder Jord är en person, hur hanterar hon hela denna process i global skala. Med tanke på att vi nu ändrar den kemiska strukturen på atmosfären! Är det så enkelt som vissa säger eller är det en komplexitet vi inte kan föreställa oss?

 39. 39
 40. 40
 41. 41
  XMargareta säger

  # Georg W
  Jag undrar angående att du benämner syret vara magnetiskt.
  Antingen saknar jag insikter eller en försiktig fråga: Är det möjligen så att du blandat ihop elektrisk minusladdning med negativ magnetisk pol och vice versa?
  Det är olika saker.

 42. 42
  XMargareta säger

  # 37

  De fakta Lars Bern relaterar, ansluter sig till det jag finner troligt

 43. 43

  # Georg W

  Varje gång du kommenterar ett blogginlägg här så blir jag så glad!
  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet, klokhet/vishet och övriga tankar!
  Dem är oerhört lärorika. Åtminstone för mig!

  Mvh,
  En ung kille

 44. 44

  Aoks

  Tack Mannen! Det var ord som värmde! Mina uppmärksamma och genuint intresserade läsare är alla mycket unga. Jag är stolt över att kunna ge ungdomar tankar. Kolla gärna in Collins Kocmoc på instagram. Där försöker jag fostra släktingar och vänner i den rätta läran (: Endast barnen gillar mina mycket seriösa inlägg!

  https://www.youtube.com/watch?v=pB-qAwkgfFQ

  Här är 6 minuter syre och magnetism med physics girl. Syre har oanade egenskaper. Men jag börjar ge upp om hela den här diskussionen. Jag kan för lite och det är för svårt att förstå. Dessutom är förklaringarna inte fullt logiska. Förmodligen, kanske för att alla pusselbitar inte är med.

  Dock borde alla förstå att dessa syremolekyler är inte bra att ha i kroppen eftersom det är små glaskristaller och därför mekaniskt skadar vävnad.

  Mina 30 år som misslyckad vegetarian har lärt mig att kött mjölk och ägg är det enda ätbara i tillvaron. Och vi låter nu hela generationer gå förlorade. För att frukt och grönt är så nyttigt.

  Vet ni hur en vegan får i sig 7 kg plantföda per dag? Dom dricker det som smothies! Vet ni varför de kan fungera i samhället trots näringsbrist. De äter massor av näringstillskott.

 45. 45
  XMargareta säger

  #44
  Georg W

  Tack för länken. Jag har precis kollat videon.
  Javisst är syre paramagnetiskt.
  Många grundämnen är det.

 46. 46
  Bo Wahlqvist säger

  Instämmer med vad Aoks skriver, uppskattar verkligen dina inlägg dom kan få lite snurr på hjärncellerna.

  Mvh
  Gammal gubbe 69 år

 47. 47
  olle holmqvist säger

  Bergös grundläggande och piedestalvältande tes år tydlig. Hittills gällde. antioxidanter gynnar friska celler och missgynnar cancerceller. Bergö säger:

  Antioxidanter gynnar bägge !

  Kritiken mot Bergö skjuter bredvid målet: – Att han använt två ovanliga antioxidanter. Den kritiken är giltig om kritikerna kan visa varför dessa två skulle ge andra resultat än vanliga. (f ö är det E-vitamin han använder jämförelsestandard vid mätning E-vitamin effekt). Vidare därför att Bergö visar på 8 stora interventionsstudier som använde alla vanliga antioxidanterna, med i tre fall direkt negativa resultat, i övriga fall motstridiga. Detta är normalforskning: jämför egna resultat med andras.

  En av de övriga konkluderar (liksom jag) att tillräcklig effekt uppnås med de antioxidanter som kosten ger.
  Planera födan !
  https://www.youtube.com/watch?v=y5dNfAUkxkY

  Bergö har en förklaring till det splittrade resultatet i dessa stora interventionsstudier: de tar inte hänsyn till, vet inte, om försökspers har cancergroddar eller inte.

  Betr prof Per-Anders Öckerman
  https://www.youtube.com/watch?v=tgLIwPyrX20
  är han tycker jag fjärran från det ”tydliga” tonläge som utmärker Bergös kritiker.. Ö. säger att han i sin praktik – aldrig – rekomenderar högre doser än vad myndigheten rekommenderar. Inga megadoser !
  Han utlovar aldrig att hans insatser ska ”bota” – i bästa fall lindra.
  > Öckerman: 17 min 30 sek – ”alltid rekommenderad daglig dos – så mycket som man anser att man behöver”

  Om man håller sig till rek daglig dos så får man t ex daglig dos D, som anses vara det mest kritiska
  av 17 g gösfile per dag, 200 g varannan vecka. Det lagras i kroppen.

  Vetenskap är inte sant eller falskt om det samvarierar med t ex tillskottsindustrins intresse att sälja.
  Det sant eller falskt om det stämmer med fakta.

 48. 48

  Bo Wahlqvist
  En vuxen man som kan få hjärncellerna att snurra har inte skolan förstört och han har fortfarande en pojk i sig oavsett ålder! Tack Mannen!

  Ung gubbe 64 år

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa