Game Changer igen

Jag fick en fråga på mailen:

Såg filmen The Game Changers på Netflix efter rek från en kompis som är vegan.
Läst flera olika recensioner av den efteråt för att få en objektivare uppfattning om vad som är rätt o fel men svårt i djungeln av all påverkan. Min kompis vill naturligtvis få mig att ändra uppfattning.
Han påstår att returen av protein från en ko är endast 4 % dvs av allt protein en ko äter svarar köttet som kan konsumeras bara en bråkdel. Än värre är det med den totala mängden kalorier, det är bara 2 % retur.
Sett att du skrivit en del om detta o undrar om du har nåt bra svar på vad som är sant?

Jag skrev ett svar:

Ja jag har sett den. Den är mest humbug. Animalisk kost är människans ursprungliga föda, och kan därför inte vara fel för oss.
Kor bör leva på gräs och hö, och vi kan inte tillgodogöra oss den cellulosa som kon äter. Vi bör äta gräsbeteskött och -fett. Kraftfoder är onaturligt för djuren och ska minimeras. De blir sjuka av kraftfoder. Det finns ingen fördel med att övergå till vegankost. Vegetabilieodling utarmar jordarna. Plogen lakar ur näringsämnena och förtunnar humuslagret.
De som lever på vegankost måste vara väl insatta i nutrition, så att de inte får näringsbrister. Om man tillför animaliskt inslag i maten är det inga problem med näringsintaget.
Men jag förespråkar inte en ren animalisk kost, utan en smaklig blandkost.

 

Comments

 1. 1
  Ann-Margret säger

  Fråga:

  På Coop här där jag bor finns både svenskt ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött (står inte ekologiskt på det sistnämnda). Jag har köpt båda sorterna. Men jag funderar på vilket som är nyttigast att äta? Eller är de likvärdiga?

 2. 2

  @ 1 Ann-Margret

  Naturbeteskött är bäst om det är äkta. Ta reda på var det kommer ifrån och ring dit och ställ frågan om det inte har fått något kraftfoder. Det är nämligen vanligt att kallar det för naturbete och så får kossan kraftfoder de sista tre månaderna för att växa till sig och öka några kilo innan slakt.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  Martina Johansson har effektivt mosat Game Changer. https://martinajohansson.se/?s=game+changer

 4. 4
  Ann-Margret säger

  Tack! Det visste jag inte. Ska göra det

 5. 5
  ulrika Nyblom säger

  Tack, precis min åsikt. Vi ska inte ha glutenhaltigt mjöl. Vet ni vad indianerna sa, på 1500-talet redan. Den vite mannen kommer att få konstiga sjukdomar, och en för tidig död av sitt vita mjöl. och då fanns inte det processade mjöl, vi i dag har, i dag finns ju även rågvete etc. Låt mjölmat återgå till det de från början var. Nödmat. 40% tål inte gluten/kan inte spjälka det. Det finns glutenexorfiner, inte konstigt att en del reagerar med psykiska reaktioner, såväl ångest, depression, som psykoser eller ilska. Dåligt ölsinne, har de flesta av oss hört. Vad sägs om ett nytt begrepp. Dåligt glutensinne. Vi gör oss av med spannmålshjärnan, och slipper en massa åkommor. 300 diagnoser finns, som orsakas av gluten samt mjölk. Mjölk? Jo se, mjölk försurar våran kropp, varpå vårt skelett urkalkas. Använd det med sparsamhet och tvinga inte i barnen mjölk, det behövs inte. Du kan likväl servera bönor istället, vilket är en bättre kalciumkälla än mjölk. Är du logiker, och lite insatt i mjölkens vara och icke vara, så säger du AHA, självklart.

 6. 6
  Maud Johansson säger

  Bra svarat Annika!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 ulrika Nyblom
  Kan du säga var den evidensen finns som visar mjölkens skadeeffekter?
  Det finns en hel del om mjölkens nytta. Tex är den en fantastisk näringskälla för barn i fattiga länder. De brukar få utblandad torrmjölk, för det är svårt att hålla kylkedjan i uländer.
  Många barn tycker om mjölk (ingen ska förstås tvingas), och ersättningen för den är ofta läsk eller saft, och det tycker i alla fall jag är sämre. Vatten är däremot bra som matdryck.

 8. 8

  Vi är födda för att äta kött.

  Titta på en förhandsvisning av SACRED COW:THE CASE FOR BETTER MEAT

  https://www.indiegogo.com/projects/sacred-cow-the-case-for-better-meat?fbclid=IwAR0BjL1Bz87_LHzQnZPVQFnzdoIvbHrnlKKqct9It9JjrGbsZgIAsTZ8nog#/

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tack för ett som vanligt bra svar av Dr Annika!
  En smaklig blandkost med LCHF-stuk är rätt kost för mej också. Animaliskt fett, kokosfett, ofiltrerad olivolja, avokado och smör är det som gäller i mitt hushåll beträffande fett.

  Kött, fisk, ägg, helmjölk, tjockgrädde, ost och allsköns vegetabilier, bär och frukt (i moderation) har nu varit ’min melodi’ i ett antal år och min kropp är så tacksam för det. Ekologiskt allt förstås!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa