Är matvete nyttigare än ris?

SVT.se.

I Växjö kommun har man bytt ut riset till matvete, potatis, pasta och bulgur. Av hälso-  och miljöskäl. Är ersättningarna bättre?

Intuitivt tycker jag det. Riset produceras ju i stor utsträckning på andra sidan jordklotet, det behöver massor av vatten och troligen mýcket giftbesprutning?

Vete odlas ju i alla fall i Sverige även om det inte är så nyttigt det heller.

Det var nog varning för Arsenik  i ris.

 

Comments

 1. 1

  Skrevs det inte för ett tag om att ris hade för höga halter av nåt gift. Var det inte arsenik? Pasta är väl bara bukfylla med en massa mjöl. Finns väl inga vitaminer ens. Potatis kan nog vara bra för skolungdomar som fortfarande tål kolisar.

 2. 2
  XMargareta säger

  # Moventia
  Jo det var arsenik

 3. 3
  Catherine Andersson säger

  Tycker det verkar jättedumt och ogenomtänkt. Både matvete och Bulgur är ju mjölmat, och pasta på det! Bara potatis som inte är mjöl. Varför inte ha kvar ris, en dag i veckan? Själv är jag glutenintolerant och säkert många med mig som inte mår bra av allt vete. Sköljer man riset noga så får man bort mycket av det som man stör sig på nu, arseniken. Ris odlas även i Italien, så det är ingen lång transport om man samordnar med frukt o grönt. Vem beslutar sånt här? Idiotiskt.

 4. 4

  Vete är det sämsta spannmålet av alla spannmål, det enda som är nyttigt av vete är vetekli och vetegroddar. Vetemjöl skall man hålla sig ifrån om man inte vill bli sjuk.

  Kommunen borde göra en hälsoundersökning av de som äter deras vete idag och ännu en om 3 månader och en om 6 månader då får de klara besked på att mitt påstående är rätt.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  4 Klaus

  Håller med till 100%

  Vill man bli sjuk på riktigt då skall man äta vete

  https://www.youtube.com/watch?v=E8X6v6Dc8Vw

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Gryn istället för ris…i Herrljunga…också…
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=7364824

 7. 7

  Studier har visat att risodling ger dubbel klimatförändringar än man tidigare trott. Arsenik och vattenförbrukning är inte häller så miljösmart. Veteodling i vårt land gynnar monokulturens utbredning även alla metaboliska sjukdomar. Som att välja mellan pest och kolera. Allt handlar tydligen om billiga insatsvaror som ska gynna ”big food och big pharma”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa