Kolesterol igen

Lågt kolesterol, även lågt LDL, ökar risken för sjukdom och död. Läkemedelsindustrin konstruerar forskningsstudier som ser ut att visa att man blir friskare av kolesterolsänkande mediciner. Statintillverkning är den mest lönsamma farmakaindustrin, eftersom patienterna ska äta preparaten livslångt.
I senaste Fråga Doktorn (De sista fyra minuterna) sägs att den som har haft en liten övergående stroke, TIA, ska ner till 1,8 i LDL, och bör därför medicinera med statiner.

I verkligheten är kolesterol i alla dess former ett livsviktigt ämne. Den som inte har kolesterol dör. Vi ska lita på kroppen, att den förser oss med lämplig mängd av kolesterol.

 

Comments

 1. 1
  Fd anhörig säger

  Det var tragiskt att se och höra Arne Hägerfors berätta om sin ohälsa. Tråkigt att han råkat ut för så många sjukdomar. Inte för att jag är så särskilt sportintresserad, men hans glada röst känner man igen sen många år tillbaka på radion inte minst.

  Bra att han berättade om den epilepsi medicin som gav honom svåra biverkningar som hjärnspöken/förföljelsemani. Hemskt. När medicinen avslutades så försvann biverkningarna!
  Det var en viktig information som andra kan ha nytta av!

 2. 2
  Ludmila Ferm säger

  Bra Annika att du tog upp det. Jag såg det programmet och reagerade starkt på att doktorn i Fråga doktorn förespråkade kolesterolsänkning till så låga värden som hon gjorde. Jag skulle inte vilja ha en så okunnig läkare som min husdoktor.

 3. 3
  Lars Bern säger

  Redan 1959 publicerade Margret Albrink m.fl. en studie som tydligt visade att det saknades samband mellan högt kolesterol och hjärtsjukdom. Man visade däremot att det fanns ett starkt samband mellan höga triglycerider och hjärtsjukdom och höga triglycerider får vi av socker och andra kolhydrater. Självklart har denna studie som alla andra som går emot skolmedicinens falska kolesterolhypotes sopats under mattan.

 4. 4

  Jag äter statiner efter att opererat in en stent i ett kranskärl. Det var igentäppt till 80%. Först sa dom att LDL skulle ner till hälften av vad det var när jag fick stenten. Men nu sa hjärtläkaren att det räcker inte utan måste ner till 1,5!!! Annars kan jag få en hjärtinfarkt. Eftersom mitt LDL bara går ner till 2 av statiner försöker dom få mej att ta ett tilläggspreparat som kallas Ezetrol. Hon rådde mej att äta fettfattigt också.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Irre
  Ett typexempel på skolmedicinens helt sanslösa råd till sjuka utsatta människor.
  Det finns inga vetenskapliga underlag till dessa råd, utan de är baserade på fantasier och stöttas av läkemedelsindustrins vinningslystnad.
  Vi har kommit fram till att det är kolhydrater, framför allt socker, och industrifetter som fröoljor (tex majs- och solrosolja) och margariner, som mest orsakar den inflammation som ger kärlförträngning som ger hjärtinfarkt.

 6. 6
  Nisse Hult säger

  4 Irre

  Hur ser ditt TG & HDL värde ut?

 7. 7
  Nisse Hult säger

  5 Annika

  Drog iväg ett mail till fragadoktorn(a)svt.se och ställde lite frågor runt sifforna som angavs i slutet av inslaget. Gissade att dom skulle ducka och inte svara eller hänvisa på nått sätt.

  Svar löd:
  ”Tack för att du skriver till oss!
  Vi får in väldigt många frågor och tyvärr kan vi bara svara på frågorna som kommer med i programmet. Vi kan alltså inte lova dig ett svar.
  Du kan alltid vända dig till din vårdcentral om du behöver hjälp eller själv söka efter information på Vårdguiden: https://www.1177.se/
  Lider du av en akut åkomma ber vi dig kontakta 112.
  Är det ett tips du sänder oss så hör vi av oss om vi vill veta mer.
  Med vänliga hälsningar,
  Redaktionen, Fråga doktorn”

 8. 8

  5 Dahlqvist: ”…skolmedicinens helt sanslösa råd”
  Det stämmer bra med egen erfarenhet sedan många år och med vad vi läst oss till hos framför allt Mary Enig, Udo Pollmer, Nicolai Worm, och Russell Blaylock. Och dessutom det gedigna materialet hos Ravnskovs grupp http://www.thincs.org/

  Husläkaren uppfattade att kolesterol inte var en intressant sak här och har sedan inte nämnt detta efter blodanalyser. Vad vi inte fattar är:
  1. Hur kan högutbildade människor sprida så skadliga anvisningar, när det är så lätt att fastställa att de bygger på vidskepelse?
  2. Om de själva tror på dessa anvisningar eller ej. Förslaget att de mot bättre vetande låter sig styras av ekonomiska intressen är svårt att godta.
  3. Och varför ser vi aldrig energiska mediakampanjer för att avslöja denna vidskepelse utan istället sånt som nu lär ha sagts i ”Fråga doktorn”?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Piltson
  Om läkarna på golvet inte följer anvisningarna uppifrån så kan det bli sanktioner. Det vågar de inte riskera, oavsett sina egna insikter. Men de kan förstås linda in sina insikter. Men konsekvensen riskerar ändå att bli utfrysning, vilket jag har upplevt.

 10. 10

  Detta för upp punkt 1 till ett högre auktoritetsplan och förvandlar punkt 2 till en moralisk fråga.
  Och punkt 3 kvarstår obesvarad.

 11. 11

  Nisse Hult :Mitt tg är bra och HDL är fortfarande högt trots att jag ätit statiner i ett år. HDL var lite över så det var markerat med en stjärna. Mitt blodsocker är bra men det fick jag be dom att ta eftersom jag vet man kan få diabetes av statiner. Jag gjorde ett gentest för något år sen som visade på genotyp A/A i FTO-genen som är associerad med en ökad risk för övervikt och fetma. Vet inte hur mycket man ska tro på det men jag ska försöka gå ner några kilo istället för att ta Ezetrol. Väger ca 7 kg för mycket. Har ett midjemått på ca.95 cm och det vill jag ha ner till under 90cm. Jag vet ju också att läkarna är tvugna att skriva ut statiner så fort någon har över gränsen. Men det känns ju lite skrämmande att inte följa en hjärtläkares ordination när man haft så kraftigt kranskärlsproblem.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Irre
  Du vet väl att högt HDL anses ge bra hälsoprognos, även av skolmedicinarna.
  7 kg övervikt innebär ingen försämring av hälsoprognos, men midjemåttet kan man bry sig om om man så vill.

 13. 13
  Nisse Hult säger

  11 Irre

  Vad innebär dina värden i siffror ?

  TG = ?

  HDL = ?

  LDL = ?

 14. 14

  Nisse Hult
  TG= 0,48
  HDL= 2,8
  LDL = 2

  Och detta är efter att jag ätit statiner 1 år.

 15. 15

  Piltson 10: ”…punkt 3 kvarstår.”
  Vilket visar att journalisterna saknar enkla baskunskaper. Men här aviseras ju ofta LCHF-evenemang i högerspalten. Inbjuds inte mediafolk till dessa möten?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Piltson
  Mediafolk kan ju lätt gå in på våra kalendarier och se vilka evenemang de är intresserade av att gå på.
  Eller menar du Piltson att jag ska sitta och mejla separata inbjudningar till alla tänkbara media, för varje enskilt event som planeras?
  Elller vem ska göra det?

 17. 17

  Vi har här inga idéer om att en viss person borde göra något speciellt. Inte heller menar vi att det vore nödvändigt att inbjuda ”alla tänkbara media” till något evenemang.
  Men nog vore alla dagstidningar med riksspridning lämpliga liksom även Sveriges Radio/TV och lokalpress i de län där möten förekommer. Detta på grund av mediernas samhällsuppgift och ofta framvisade okunskap på området.
  Med tanke på temats vikt för så många människors liv eller död och mötenas potentiella värde för informationsspridning och opinionsbildning, så finner vi det egendomligt om en så angelägen målgrupp faktiskt inte engageras i sådana möten. Vad kan annars deras samhällsfunktion vara?
  Men i frågan om vem som skulle ansvara för sådant engagemang har vi som utomstående inga förslag att framföra.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Piltson
  Det är väl i så fall lämpligen eventarrangören som ska bjuda in lämpliga media.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa