Genomförbarhet för lågkalori – lågkolhydrat i primärvård

Lågenergi – lågkolhydrat för typ 2-diabetiker är genomförbart i primärvård.

Studie genomförd i vanlig primärvård. 32 av 33 personer fullföljde studien. Övervikt och t2-diabetes.  800 – 1000 kcal/dag. Lågkolhydrat <26E%. Studietid 12 veckor. Vikt och HbA1c var utfallsmått.
Interventionsgruppen gick ner i snitt 9,5 kg, kontrollgruppen 2 kg. Interventionsgruppen gick ner i snitt 16,3 enheter i HbA1c, kontrollgruppen 0,7.
Konklusionen är att det är genomförbart att rekrytera patienter till en matbaserad lågkalori-lågkolhydrat regim, med vanliga diabetessköterskor i primärvård.

Det var ett ovanligt lyckat resultat i denna 12 veckorsstudie. Frågan är sedan hur det håller under längre tid. Jag ser inte hur patienterna upplevde regimen, men det faktum att alla utom en genomförde studien tyder ju på att de fann den acceptabel.

Man kan föreslå att fortsatt forskning i primärvård på detta tema kan gå upp i kalorimängd, med lägre kolhydratmängd = LCHF.

Diet Doctor skriver om översikt av VLCKD Very Low Calorie Ketogenic Diet. Kan vara en god inledning till att äta LCHF. Man behöver egentligen bara öka intaget av fett från lågkalori-lågkolhydrat.

 

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Personligen tycker jag att LCHF i kombination med periodisk fasta typ 16:8 är det bästa. Fastan gör att leverfettet förbränns och då försvinner orsaken till typ 2 diabetes.

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Helt rätt Gunnar Isaksson även om jag pushar för ännu striktare sen snart ett år tillbaka = 23:1 fasta.
  Funkar bara så himla bra oavsett vad alla kacklar om hit & dit mest pga. feghet, okunskap, jantelagar, och det hemska att inte ”få unna sig”. Jag unnar mig lyxmat i mängd 7 dar i veckan, (07:30-08:30 ca) är det inte bara för bra? Och alla bra mätvärden har blivit ännu ett snäpp bättre sen starten 5-Jan 2019. Räcker inte detta som bevis? Om inte vad krävs för att övertyga alla tröga Svenskar?

 3. 3
  XMargareta säger

  #2
  Så bra för dig. 🙂
  Jag har också perfekta mätvärden.
  Jag äter tre gånger om dagen och känner mig inte trög, fast erkänner att jag är svensk.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Nackdelen med all sorts fasta är tråkigheten. Suck.
  Det trevligaste man har är ju att äta.

 5. 5
  Lena i Umeå säger

  Jag äter också 1 mål per dag, men bara 5 dagar i veckan (när jag jobbar), mest för att jag är lat. Men jag håller helt med Annika D, det är ju så gott och trevligt att äta. Mycket kan man anklaga mig för, men att jag äter flera mål på helgerna har inte med feghet, okunskap eller jantelagar att göra. Det är helt enkelt dålig karaktär och att det blir så tråkigt att inte få äta. Men det jag äter är alltid LCHF, och dessutom ganska strikt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa