Är det industrijordbruket som ligger bakom koldioxidökningen?

Anthropocene.live.

Mycket tyder på att det är det omfattande industrijordbruket som till stor del ligger bakom koldioxidökningen. Industrijordbruket med sin enorma exponering för industrikemikalier lakar ur jorden. Man ser det bl a på att avvattningsdiken och älvar blir bruna.
Ett ekologiskt jordbruk och boskapsskötsel berikar jorden och gör matjordslagret tjockare. Matjordslagret binder kol.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  En icke oansenlig del i bortrunnen matjord iaf!

 2. 2

  Inte bara ”tyder” sig vara fallet. Verkar svårt att bara inse saklig fakta. Gör om och gör rätt. Och dax sätta fart.

  https://www.google.se/amp/s/anthropocene.live/2016/08/25/industrimaten-ar-inget-annat-an-ett-stort-bedrageri/amp/

  Regenerativ jordbruk hjälper egentligen mikroliv- djuren- jorden, vattnet, vildmarken, bonden, den lokala ekonomin. Det enkla sättet att förbättra klimat och miljö, samt framför allt, människors hälsa.
  Börja om med gräsbetande djur, bestående betesvallar. Vi behöver inte varken plog eller andra tekniklösningar. Hur mycket mer döda insekter, fåglar, mikroliv, möss som vår självdestruktiva art är ansvarigt för ska försvinna innan de med skygglappar och foliehattar ska vakna? Sen tiggs det pengar för att lösa ”gåtan” diabetes, cancer och alla metaboliska sjukdomar.
  Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinterensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Vi vet, dock bryr sig varken politiker, miljö/djurskydd, industri och inte minst vårt korrumperade livsmedelsverk.
  Stöd regenerativt jordbruk.

 3. 3
  XMargareta säger

  Vid tillverkning av konstgödsel går det åt en stor mängd energi för att binda luftkväve, så att kvävet kan ingå i fast form och gå att sprida på åkrar.
  Den tillverkningsenergin har som mest kommit ifrån fossilbränslen.
  Med matjordsutarmning fås brist på nödvändiga mineraler etc. Grödan kan också växa så mycket, att det blir en relativ mineral-etc-brist per viktenhet skörd.

  Tilläggas kan, att den energiökning i skörd man med kävegödsel fått, är många gånger mindre än den energi man brukat för kvävebindningen.
  (Det är dock bl.a. kvävebrist, som kan begränsa skördevikten.)

 4. 4
  Ulrika Nyblom säger

  Jag tror på det ekologiska jordbruket, inte denna besprutning och konstgödsling, som utarmar våra jordar och i förlängningen vår miljö. Kommer ihåg en gång när jag var hos vänner på landet, då mamman, som bodde intill ett fält sa, barnen får exem av detta just på benen dessutom, det var hur tydligt som helst.

  Hur många vet dessutom att kolhydrater och gluten förbrukar signalsubstanserna till hjärnan, samt b-vitaminer, som behövs för tillverkning av dessa signalsubstanser, det är helt sanslöst, hur vi lever. Tänk om hela värden förstod och ändrade kost. 40% utav oss, kan inte spjälka gluten vadå celiaki, här talar vi om, att det hos många finns en känslighet (inte skador på tarmarna).

  Jag skulle kunna fortsätta att skriva ut min kunskap hur länge som helst. gluten lagras i hjärnan, och det blir alzheimers eller annan demens av det hela.

  (ta en ordinär pizza och en öl, och tänk på saken, om du behöver det.)

  Vill ni veta mer? läs Hotet mot din hjärna, samt Skydda din hjärna, av David Perlmutter vill du hellre ha en hemsida Drperlmutter.com

  Jag tycker det är så intressant, så jag tänker göra ett föreläsningsmaterial på detta, för att befästa mina egna kunskaper i ämnet. och ge andra en tankeställare.

  Vad gör gluten och socker i för stor mängd i våra kroppar??? ps 90% av alla problem i kroppen börjar i mag tarmkanalen. Och den här då: 92% av de som har autism har problem med mag tarm. och om det var 85% eller ännu flera är förstoppade så????? men glöm ”ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen”. nä det krävs andra åtgärder. Kanske dags för en ny sorts läkare, som inte vill skriva ut så mycket medicin????

 5. 5
  sten bjorsell säger

  XMargareta: Antar att du menar att jordutarmning uppstår pga för mycket NPK-gödsling!  Med ”levande rötter i jorden året runt” som Gabe Brown åstadkommer med hjälp av bl.a. upp till 12 olika sorters gräs utarmas inte jorden systematiskt som vid plogbruk. En del växter är bäst nära kyla på höst och tidigt på våren, andra när det är torrt. De som är ”bäst” enligt lantbruksverkets sätt att räkna är bara bäst när tillstånden är nära idealiska och då ger flest tomma kalorier genom en ofta riskfylld monokultur som vanligen ”kräver” både konstbevattning och kemiska gifter, som numera färre och färre vill få i sig regelbundet.

  Flera olika sorter ger istället möjligheter till mikroliv i marken att frodas så länge det går av aktiva rötter och aldrig tvingas till svält och massdöd efter varje odlingssäsong som vårt plog- och harv-bruk vanligen åstadkommer. En del av dessa växter binder kväve från luften i en form som växterna tar upp efter behov och aldrig ”rinner bort”, nästan gratis, men det verkar vara det enda som många bönder fattat, än idag. Men med varierade täckgrödor året runt blir vinsterna inte bara att det inte ”finns plats” för ogräs, utan också att mikrolivet kan samarbeta kontinuerligt med växtligheten och därigenom binda mer kol i mer mikroliv som i sin tur binder mer vatten och hindrar jord och näringsämnen i jorden att rinna bort som smuts och förstöra vattendrag och fiske.  Enorm skillnad, inklusive en maximering av fotosyntesen! Dessutom kan mycelium-nätverket (Mykorrhizan) då växa till sig så att det kan förse växterna med inte bara P och K utan nästan alla spårämnen som är livsviktiga för växter, och senare för oss, för att de flesta av våra sofistikerade funktioner ska kunna fungera, inklusive våra immunsystem! 

  I ”rätt proportioner” då växterna fortfarande ”verkar veta” vad de behöver och resten av naturen inklusive oss levt i symbios med växterna långt innan jordbrukssamhället tillkom. Betydligt bättre än att ”gissa sig till” vilka supplements som fattas och hur mycket! Källan för dessa näringsämnen är naturligtvis berg och sten i friska ekosystem, där  mykorrhizan kemiskt löser ut mineraler ur berget som växterna ”beställer” och levererar ”betalning” i form av kolhydrater och organiska syror till underjordslivet. Många av oss, speciellt bönder, har blivit blålurade att tro att allt som växer måste ha tillsatser ovanifrån när det egentligen bara är CO2, regn då och då, solljus, luft, artrikedom, och aktiva rötter i jorden så länge det är varmt som växter och underjordsliv behöver för att detta, växter, djur och vi skall kunna frodas. Mossa som växer direkt på berg är det bästa exemplet  jag vet på detta. Mossa/lavar är de första växter som  kan ”rota sig” och består av en symbios mellan kolhydratsskapande växter på solsidan och fungus som löser ur mineraler direkt från berget på bergssidan. Verkar vara en ”basritning” för underjordslivet. Det är dessutom välkänt att mossa sakta ”eroderar” berget.

 6. 6
  Klaus Hansen säger

  Se ” Sista skörden ” på svt play den ger en ganska ingående förklaring på ditt ämne om koldioxiden, den är dessutom en väldigt intressant film, då de visar varför konstgödning är så destruktivt för jorden.

  Sprid gärna detta vidare

 7. 7
  sten bjorsell säger

  Klaus Hansen.
  Tack för länken till programmet!
  Lite förvånad att SVT tog in så mycket Gabe Brown och andra förträffliga personer, men det sändes kl 23 eller 11 på morgonen när ”Inga” tittar. Dock fint att det finns arkiverat tills i Februari 2020.

  Intressanta siffror som gavs:
  1/ FN förutspår att vi behöver 70% högre produktion om 30 år, eller vad tidsskalan var.
  2/ Vi måste äta dubbelt så mycket för att få i oss lika mycket näringsämnen som på 1970-talet i dag, pga dom ”tomma” kolhydraterna som produceras idag.

  Slutsatsen blir att om vi går över till Gabe Browns modell räcker det med att producera högst 85% av dagens produktion eftersom hans produkter är mer än dubbelt så näringsrika som dagens industrijordbruk!

 8. 8
  XMargareta säger

  # Sten Bjorsell

  Har du funderat på att lite då och då sända dina utmärkta inlägg om jordbruk till exempelvis Naturskyddsföreningen?
  Naturskyddsföreningen säger sig åtminstone vara en gräsrotsrörelse.

 9. 9
  sten bjorsell säger

  XMargareta
  Javisst, tack!
  Det här handlar ju ytterst om flera slags levande ”rötter”!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa