Hårt raffinerat och omestrat margarin bör inte kallas nyttigt

Läkartidningen.se.

Det är alltså oerhört lite forskat på hälsoeffekter av margarin. Livsmedelsverket (liksom det övriga globala kostetablissemanget) bara tror säkert att det är nyttigare än smör.
Det baseras på tron att mättat fett i smör är skadligt för hjärtat. (Senare tids forskning tyder snarare på motsatsen)

Det konstiga i det resonemanget är att förr, när vi inte hade börjat äta margarin utan åt smör, så existerade knappt hjärtinfarktsjukdomen. Men Livsmedelsverket är döva för sådana argument. Och alla kostchefer och dietister hänvisar till Livsmedelsverket.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult says

  https://www.youtube.com/watch?v=pHnPinYI2Yc&feature=youtu.be

  Sverige är ett “u-land” när det gäller kostens påverkan på hälsan

 2. 2
  sten bjorsell says

  Det finns nu en test för omega-3-index, som kan vara en bra inkörsport för att välja bort allt margarin, inklusive Becel och Benecol. Med testresultatet kommer förutom nivåer av omega-3 (o3) även omega-6 (o6), transfetter, mättat fett och omega-9 i de blodkroppar som mätts.

  Fullt test kostar ca 900 Sek och görs från en droppe blod på ett läskpapper som man gör iordning själv och skickar tillbaks. Anledningen att testa är att misstankar att för mycket o6 är en större orsak till ohälsa eller trötthet än vad vi vet. Video här: https://www.youtube.com/watch?v=pHnPinYI2Yc&t=570s

  En del nyheter från videon (för mig iaf): 1/ Vi vet att alla fleromättade fetter bryts ned i kroppen när det utsätts för oxidation och när det är otillräckligt med antioxidanter som kan neutralisera. När o6 bryts ned bildas en hel rad aldehyder som alla är giftiga, men när o3 bryts ned bildas inga giftiga biprodukter. En jätteskillnad! 2/ Exempel: När o6 byggs in i cellmembran i mitokondria och oxideras kan membranen läcka så att joner som prepareras för ATP-(energi)produktion helt enkelt läcker bort till ingen nytta istf att producera energi! Resultaten varierar från trötthet till allvarliga sjukdomar och död. Om läckaget kommer från oxiderat o6 kan biprodukterna (aldehyderna) orsaka kedjereaktioner, vilket inte är fallet med o3 som ju inte ger ifrån sig gifter när det bryts ned.

  Doktorn som presenterar videon är ögonspecialist och han kom in på detta genom att inse att MD (Malular Degeneration) nu är över 30% för över 60 år, men fanns knappt alls 1900, trots att utrustningen som upptäcker MD utvecklades 1850 och blev vanlig före 1900.

  En mycket sevärd video som bör ses av alla, inklusive SLV-anställda.

 3. 3
  Annika Dahlqvist says

  1 Nisse Hult
  Vilka länder är de bästa på sambandet kost o ch hälsa?

 4. 4

  Livsmedelsverket stödjer endast sina egna intressen.
  Megafoner för industri.
  OM DU RÅKAR FÅ MARGARIN I MUNNEN – SPOTTA UT DET!

  Nedan ett klipp från Facebook som visar hur trögt det är att informera den stora massan. Det är märkligt att det överhuvudtaget går att sälja margarin och det margarin som matindustrin använder innehåller oftast industriella transfetter som kraftigt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar (det räcker med några gram per dag).

  I skolan får barnen lära sig att baka med margarin – suck.

  Forskaren: Becel är farligt för ditt hjärta – ”Jag avråder från att äta det” … http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab#dialog1441741281455

  Läs en snabbguide … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Margarintillverkning.pdf

  Läs en kloka ord från en gymnasist … 10 falska sanningar om margarin … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarin_som_miljohot.pdf

  Köp svensk smör helst från naturbete och oprocessat istället!

  – – – citat – – –

  Gammalt, men tål att påminnas om, för jag tycker det är så tråkigt med alla dem som äter margarin som jag har på behandling som inte vet vad som finns i margarin. Becel och Benecol är same shit, är härdade fetter och delvis härdade fetter.

  Använd rent smör eller t.ex. cocosolja på brödet, till stekning kan Ni använda cocosolja, stek inte i t.ex. avocadoolja, rapsolja, valnötsolja, sesamfröolja, jordnötsolja, jättenattljusolja, vindruvsolja, hampafröolja, hasselnötsolja eller linfröolja för den härsknar snabbt vid stark upphettning.

  Oljor och fett som man helt ska undvika är t.ex. solrosolja, raps, saflorolja, sojaolja, bomullsfröolja, margarin, majsolja, palmolja.

  Tack Annika för ditt arbete och att du förmedlar dina fantastiska kunskaper.
  Du är guld värd:))

 5. 5
  Lars Pekkala says

  den här uppsatsen skrev mitt barnbarn när hon var 16 år:http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarin_som_miljohot.pdf

 6. 6

  4 Mats: “Använd rent smör eller t.ex. cocosolja på brödet…”
  På brödet?
  Men varför skulle man använda bröd?!

 7. 7

  Piltson.
  ”My bad”. Bröd är ett fördärv även det. Kopierad textbit ”citat” och just BRÖD måste hamnat i blinda fläcken på mig.
  Bra du noterade, tack;)

 8. 8
  Nisse Hult says

  3 Annika

  Borde inte Sverige som vill ge sken av att ligga i framkant i det mesta prestera mera inom kost & hälsa trots sin “ringa” befolkningsmängd?
  Söker man input om det mesta på ex YouTube så hittar man det mesta i mängder från ex Canada, USA, Australien, Indien, UK, SydAfrika.
  Söker på samma sak på Svenska så är det märkligt tomt.
  Då jag sen snart ett år sedan konverterat och lärt mig förstå vits med Fasta och i mitt fall 23:1 OMAD så inte kom input, lärdom, kunskap etc. från någon inom Sverige inte.
  Bara som ett ex.
  Samma gäller Omega 3/6 kvoter, insulinresistens, TG/HDL kvoter you name it.
  För att inte tala om den heliga Rapsoljan (Bra mat från Lantmännen) som många andra sätter som nått hälsovådligt likt andra fröoljor men inte i landet mellanmjölk Sverige. Där fattar man nada.
  I Sverige är man livrädd (några ytterst få undantag) att sticka ut hakan på alla sätt.
  Just därför kommer vår utbredda ohälsa att fortsätta utan att nån sätter ned foten.
  Ex ena dan ojar man sig över ny statistik över fetma bland barn, nästa dag ojar sig samma Radio Kanal (Jämtland) över att förskolebarn inte får sockerdränkta pepparkakor till Advent i Ö-sund kommun och skapar en case & drev av detta så Kommun tvingas pudla och ändra sin inköpsstopp typ i går.
  Och på den vägen fortsätter utvecklingen.

 9. 9

  Bra alternativ till bröd utan det miljö och hälsoförstörande brödet från spannmål är ex. Mandel och kokosmjöl. Men generellt har ordet bröd en negativ betydelse.

 10. 10
  ulrika nyblom says

  tja ökade inte infarkterna med 60% när margarin och vitt vetemjöl kom?
  vill ni ha ännu mera kunskap?
  drperlmutter.com eller hotet mot din hjärna samt skydda din hjärna av samma neurolog.

 11. 11
  Klaus Hansen says

  Margarin är också den främsta källan till de transfettsyror som gör celler så groteska att de inte kan fungera normalt. En undersökning från Harward av Walter Willett kom fram till att kvinnor som åt fyra teskedar margarin eller mer om dagen löpte 66 procent högre risk för hjärtsjukdom, än kvinnor som åt mindre än en tesked i månaden.

  En Grekisk undersökning fann att matlagning med margarin ökade risken för hjärtsjukdom med nästan 90 %. Willets undersökningar tyder på att kvinnor som äter mycket transfettsyror är mer sårbara för bröstcancer och att män i samma situation är mer sårbara för prostatacancer. Och naturligtvis allt som belastar kroppen med fler fria radikaler gör att de åldras i förtid.

 12. 12
  Klaus Hansen says

  Fetter som gör oss gamla

  Fleromättade fetter som majs, safflor, solros och jordnötsolja

  Transfetter

  Fetter som håller oss unga

  Olivolja

  Rapsolja

  Fiskolja

  När man öppnat en förpackning med olja oavsett vilken och börjat att använda den så att det kommer syre till den, gör att mer syre till den får den att härskna. Vid daglig användning av oljor är de härskna efter 30 dagar, vilket gör att man bör slänga dom. Handla istället mindre förpackningar av olja.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.