Härdat fett ökar risken för demens

TV-helse.

Det som allmänt kallas ’transfetter’ står för de industriellt framställda hårdgjorda fetterna. De transfetter som finns i smör har inte visat någon skadlig effekt, de har en annorlunda kemisk struktur än industrifetterna.

Dessa industrifetter medför en ökad risk för demens, förutom hjärtsjukdom. De finns i bageriprodukter, halvfabrikat och helfabrikat, godis mm.

Lösningen är att bara äta mat som är tillagad av rena råvaror. Om man ska äta på restaurang, till vardags, får man kolla hur de har tillagat maten.
(Jag skulle inte tro att enstaka intag av härdat fett är så farligt)

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  När vi undviker kakorna till kaffet i Sverige undviker vi alltså både transfetter och förhöjt blodsocker, speciellt viktigt om man är dabetiker-2 eller pre-diabetiker-2 med försämrad blodsockerkontroll, som vanligen leder till kärlsjukdom och/eller diabetes-2. I Danmark tog dom åtminstone bort transfetterna, redan 2006. Något som där ledde till en enorm minskning av av hjärtsjukdomar, nu lägst i EU, medans SLV istället satt på sin utredning om att göra likadant, medans folk här fortsatte att bli stentade på löpande band eller ”bara avled”. Tråkiga Svenska statistiksiffror som alltför många bara försvinner i. Vi brukade vara ett föregångsland i exportindustri, hälsa och välstånd. Snart finns inte mycket kvar.

  Skulle vara intressant att veta om det finns motsvarande minskning i Azheimer’s i Danmark, för att verifiera transfetternas inverkan. Även Schweiz förbjöd transfetter 2009. SLV sitter fortfarande(?) på ett remissutlåtande, ett uppdrag SLV gavs av riksdagen strax efter det Danska förbudet 2006. Men det passade kanske inte ”Big Food”/ILSI, typiskt den aldrig sinande källan för de flesta av SLVs experter och råd.

 2. 2

  Den enda chansen att få bort transfetter verkar vara genom konsumentmakt, som inte är speciellt framgångsrik. Jag ger kurser i datorkunskap och brukar då (till skillnad från andra lärare) ta med lite nötter och druvor i stället för färdigköpt kaffebröd som förmodligen innehåller transfetter. Några tycker det är jättebra det jag gör, andra blir bara förvånade. Speciellt när äldre träffas är det kaffebröd till tusen och inte något hemlagat precis. Så insikten är inte så djup i folkhemmet.

  Tar man direktkontakt med tillverkarna verkar de inte så pigga på att förändra något. Jag mailade ””Brödernas schyssta” som tillverkar olika slags skivad skinka där de skriver ”utan tillsatt socker, stärkelse & Enummer. Ändå hade de 1 gram socker per 100 g. Vid förfrågan visade det sig att de kokade skinkan i grönsaksbuljong där rotsakerna har stärkelse/socker. Jag frågade varför de inte kokade skinkan i vanlig benbuljong så slapp de allt socker. Men de snäste av mig och sa att så såg receptet ut och det gick tydligen inte att ändra. Inte heller fanns en öppenhet för att tänka på saken. Jag blev rätt chockad av ett sånt avmätt svar och undrar varför företagen inte lyssnar och lär av konsumenterna. Så är det inte i Frankrike och Japan i alla fall.

 3. 3

  Gällande brödernas schyssta pålägg så är jag glad att det ens finns! Inte ens ägg har 0 kolhydrater per 100 g. Känns lite som att sila mygg och svälja kameler ifall man ska haka upp sig på att skinkan är kokt i grönsaksbuljong.
  Om fler personer köper nitritfri och riktig skinka/bacon/etc så kanske utbudet vidgas. Men när det enbart finns ett enda pålägg på hela Ica som är utan nitrit, då är 1 g kolhydrat en bagatell.
  Men jag förstår dig ändå, varför inte göra det perfekt när det redan är bra!

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Kära Annika , du vet väl om att du numera via – guilt by association – är att betrakta som en Vit-makt person.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 I Like Neil Young
  Vilken association är det som gör mig skyldig nu?

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  Har du inte hört debaklet med Swebbtv och Lars Östling?

 7. 7

  Läkarna av skolmedicinen har hängt upp sig på att LDL skulle vara ett ont kolesterol. LDL är endast en transportör av fett till kroppens celler. Det ”viktiga” är vilket fett det transporterar.

  Äter man margariner och oljor så innehåller LDL dessa fettsyror som går in i celler och cellmembran och orsakar inflammation. Den formen av kolesterol är självklart av ondo. Om man däremot äter smör och animaliskt fett så innehåller LDL verkligt nyttiga fetter som inte orsakar inflammation.

  Mat som skapar inflammation
  Generellt kan man säga att mat som skapar inflammation är näringsfattig, söt och fet mat, såsom socker, spannmål, chips och dåligt fett. Transfetter (industriellt härdat fett) är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.
  – Vi äter alldeles för mycket socker, vete och andra snabba kolhydrater i Sverige. Dessutom äter vi för mycket av fel sorts fett och för lite av rätt sorts fett. Det handlar främst om för stora intag av transfetter (härdat fett) och vegetabiliska fleromättade oljor rika på omega-6-fettsyror. En måltid med mycket socker och fel sorts fett ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden. Socker och vegetariskt fett minskar också blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar. Använder man oljor och fetter som inte tål stark upphettning bildas cancerogena ämnen. Det är därför jag vill påminna Er om att använda rätt sorts fett och oljor vid rätt tillfälle, eftersom vi använder dessa dagligen. Smör från gräsproducerat för både hälsa och miljö är att föredra. Synvi inte kan visa de talande bilderna vad gäller smör och margarin tillverkning.

 8. 8
  Olof Yngve säger

  Smör (och ost) från gräsbetande kor, var finner man det. Jag har sökt, men ej funnit.

 9. 9
  Lena i Umeå säger

  @8
  I Västerbotten. Åtminstone står det så på förpackningen 🙂
  https://www.norrmejerier.se/produkter/ekologiskt/eko-smor-ns-586

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Lena i Umeå
  Var kan man läsa att smöret kommer från gräsbetande kor?

 11. 11
  Konsument i Sverige säger

  Här finns en gammal diskussion om gräsbetes smör hos Diet Doctor forum.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/1755-var-hittar-man-sm%C3%B6r-fr%C3%A5n-helt-gr%C3%A4sbetande-kor/

  Ska höra med ett större ICA vid tillfälle.

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Till no 7 Mats:
  Mycket bra synsätt på LDL! Speciellt:
  ”Äter man margariner och oljor så innehåller LDL dessa fettsyror som går in i celler och cellmembran och orsakar inflammation. Den formen av kolesterol är självklart av ondo. Om man däremot äter smör och animaliskt fett så innehåller LDL verkligt nyttiga fetter som inte orsakar inflammation”
  Beträffande bilder, posta länk(ar). Inkludera även länk till analyser av LDL som verifierar!
  Har samband mellan omega-6 och ”små lättoxiderade LDL partiklar” visats?

  Som jag ser det är det just nedbrytningen av fleromättade fetter som gör skada eftersom MDA då bildas.
  En direkt anledning till att lättoxiderat omega-6 fettet är inflammatoriskt, antar jag
  (Malondialdehyd), MDA, är giftigt och över dubbla blodkoncentrationen har uppmätts I MEDELTAL hos cancerpatienter (lung- och bröstcancer), jämfört med en frisk kontrollgrupp.
  MDA bildas även i levern vid nedbrytning av fruktos eller alkohol. Men så länge tillräckligt med fungerande antioxidanter som kan neutralisera är tillgängliga sker inte några skador medans överbelastning leder till fett- och skrumplever, som jag förstår det.

 13. 13
  Boel Engborg säger

  Jag har en fråga. Kanske lite OT, men hoppas på svar. Är protein från vegetabilier nyttigare för människan än protein från animalier? Jag och min son är oense.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Boel Engborg
  Protein från animalisk källa innehåller alla essentiella aminosyror, vilket inte är fallet med vegetabiliskt protein. Man får alltså inte samma fullödiga näring från vegetabilier.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa