Köttstopp på förskola i Umeå

SVT Nyheter.     Folkbladet (för prenumeranter).   Expressen.

Snart är den sista köttbullen serverad på Förskolan Gitarren i Umeå. För klimatets skull.
Det är alltså de små barnen som ska rädda klimatet med mera näringsfattig kost.
De ska dock få både mjölkprodukter och fisk, så näringsmässigt kanske det inte går någon större nöd på dem. Sen får ju de föräldrar som så vill ge barnen en köttbit till middagen.

Tillägg 191107: Jag såg just Opinion live på TV. Där framkom det att de barn som så vill kan få även kött till lunch. Då är jag nöjd, det har ju även tidigare varit möjligt att önska vegetarisk kost.

 

Comments

 1. 1
  Lena i Umeå säger

  På Rödäng, då borde inte min sonson drabbas när han ska gå i förskola, men det ligger några år bort. Hoppas den köttfria trenden har vänt då.

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Detta är en skandal. Här ska barnen offras för klimattramsets skull.

  ”Sen får ju de föräldrar som så vill ge barnen en köttbit till middagen.” Ja, än så länge. Detta vansinne måste få ett slut.

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Hur går det med barnen vars föräldrar är vegetarianer/veganer?
  Det blir ju inget kött hemma heller. Hur får barnen i sig B12?

  Det kan ju bli ett intressant experiment kanske!
  Inget kött betyder ju inga köttbullar, ingen köttfärssås, ingen kyckling, inget fläsk/skinka, ingen blodpudding, ingen korv, inga leverbiffar…
  Detta gällde förskolan, dvs 0-6 år.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  # 3
  Det innebär en hälsokatastrof för de barn som inte får riktig mat hemma.

 5. 5
  Lars Johansson säger

  Elisabeth G, växtbaserad mat är riktig mat.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Lars Johansson
  Den allvarligaste näringsbristen man hör talas om för vegan-barn är B12-brist. Barn kan bli svårt skadade och tom dö av det.

 7. 7

  #5
  Hur får man i sig B12 som vegetarian/vegan?
  Måste man ta kosttillskott?

 8. 8

  Svenska skolfröknar är det farligaste djuret på Jorden. Det är mycket synd om köttätarna i dagens skolsystem och tusentals metabolt medvetna barn förlorar hela sin tillit till skolsystemet. Min 12-årige son är liksom jag censurerad i sjätte klass. pojken får gå till rektorn om han vill vädra sina synpunkter och rektorn lyssnar intresserat och håller med. Sedan tar det 15 sekunder så har han glömt alltihop och fortsätter att ”rädda” världen istället. Skolan vet att de har rätt!

  När jag fick barn som vegetarian i början på 80-talet så fanns ett hot om barnens omhändertagande vid utebliven viktökning. Något alla veganföräldrar idag kämpar med.

  Jag tror på en plakatdemonstration utanför förskolan med slagkraftiga utmanande texter: Konstgödsel metangasexplosion, kossor naturens kolbindare! monokulturmat dödar vår planet! Vår växtföda är skadligt för människa, djur och planet. Ät mer kött osv….

 9. 9
  Lars Johansson säger

  Arvid, ja det ska man försöka tillföra. Det finns i vitamindrycker och kosttillskott. Det blir ändå betydligt mindre kosttillskott än Eenfeldt och hans D-vitaminer och omega -3 som man tydligen måste äta om man äter lchf.

 10. 10

  Hoppas föräldrarna till de barn som utsätts för detta beslut är smartare. Nu kanske dessa industriproducerade ”köttbullarna” inte är ett bra val. Dock är det ju ingen hemlighet att vegetabilier bara innehåller bråkdelar av vad naturbeteskött innehåller. Tyvärr verkar inte de styrande på denna förskola ha någon kunskap utan med skygglappar likt fåren till slakt tar märkliga beslut. barnmisshandel. Barn behöver hela spektrat av bl a essentiella aminsyror från djurriket.
  Så jag anser det helt ok att ha en lagstiftning som skyddar barnen.
  Det är barnens behov som ska styra, INTE skolans livsåskådning.
  Att kunna visa på vilket avtryck de kommersiellt odlade vegetabilier har V/S naturbeteskött kan normalbegåvade. Åter igen: de som inte vill förstå, kan inte. De som inte kan förstå, de vill inte.
  Exempel på hur veganism dödar djur – genom att pressa på intensiv odling så att grund-, dricks- och fiskevatten blir övergödda och förgiftade. Övergödningen ger överväxt och föruttnelse och metanutsläpp. Veganismen bör upphöra tillsammans med kemijordbruk och storindustridjurhållning. Vi bör äta det som är ekologiskt lokalt, d v s gräsbetade, frigående och vilda animalier, och sant ekologiskt odlat och vildplockat.

 11. 11
  Elisabeth G säger

  # 10

  Så sant, Mats! Man önskar att denna kunskap kunde få genomslag.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  #Mats 10:
  Mycket bra kommentar tycker jag!

 13. 13

  @9,

  Imponerande mästrande o besserwissrande attityd som t o m verkar ha full koll på Eeenfeldt och hans rekommendationer.
  Meningslöst att öht försöka upplysa om övriga essentiella vitaminer, mineraler o dyl som blir problem med antar jag.

 14. 14

  @ 10,

  Klockren kommentar!

 15. 15

  @8, Georg W

  En plakatdemo kanhända med en Ny Form av Greta kanske vore nåt. Men jag är rädd att det som är politiskt korrekt idag med allt sånt här med Klimat och Mat mm kommer att ta väldigt lång tid att komma ner på Jorden igen.
  Jorden har ju nästan Monokulturerats sönder och behöver Helas. Kom att återigen tänka på den utmärkta artikeln ”Vi använder våra kor för att hela vår jord”
  https://blogg.naturskyddsforeningen.se/med-orat-mot-jorden-arets-bok-2012/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var-jord/

 16. 16
  Elisabeth G säger

  # 13

  Visst är det. Och att överhuvudtaget tro att en kost som alltid – utan pardon – kräver tillskott är naturlig är bara så befängt. Att vi som äter LCHF ibland – inte alltid – tar tillskott beror enbart på att jorden är utarmad och kosten inte alltid kan ge allt.

 17. 17
  Lena i Umeå säger

  @9
  Jag tar inte kosttillskott för att jag äter LCHF, jag tar kosttillskott för att jag äter mat som är ”modernt” producerad, och litar inte på att den ger mig tillräckligt med Magnesium, D-vitamin mm. Och orsaken till att jag blivit medveten om detta är att jag läst på en massa kring kost och näring sen jag började äta LCHF. Jag är helt övertygad om att jag behövde betydligt mer kosttillskott när jag levde på korv och makaroner, jag var bara inte medveten om det då.

  Viktigt att fundera på det där med orsak och verkan. Vad är orsaken? Sannolikt inte större behov av kosttillskott på LCHF, utan större kunskaper om behovet av olika näringsämnen allmänt.

 18. 18

  De som är allergiska mot fisk då? Det blir väldigt enahanda om man tar bort en av de få proteinkällor som en sån person kan äta…

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  Jag såg just Opinion live på TV. Där framkom det att de barn som så vill kan få även kött till lunch. Då är jag nöjd, det har ju även tidigare varit möjligt att önska vegetarisk kost.

 20. 20

  Ja. Nu blev det tvärtom, nu blir det möjligt att önska köttkost.
  Barn gillar broccoli, det vet jag av egen erfarenhet, broccoli gratäng med köttbullar! Mums!

 21. 21
  Elisabeth G säger

  # 19 – 20

  Det är ju bättre än ingenting men frågan är om barn alls ska bestämma vad de ska äta. Det anser inte jag. De vuxna ska ge barnen näringsrik mat utan diskussion.

  Sedan undrar jag hur önskemål om kött kommer att tas emot. Vidare blir barnen tidigt itutade att kött inte är bra för klimatet och då undrar jag hur många barn som vågar äta kött.

 22. 22

  @ 21

  Jag kan bara hålla med.

 23. 23

  Såg just en utmärkt video med doktor Giorgia Ede med titeln ”The Brain needs Meat”, som rekommenderas starkt, speciellt för alla som arbetar med kostråd för allmänheten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa