Ingrid Larsson far med osanning i Expressen

Diet Doctor. Den aktuella artikeln i Expressen är låst för icke prenumeranter.

Jag läste i en kommentar att SNF, Swedish Nutrition Foundation, etablissemangets (läkemedels-och livsmedelsindustrins) lobbyorganisation, har satsat 10 miljoner på att motarbeta ”Fake News”. Deras problem är framför allt LCHF-rörelsen, som hotar deras enorma vinster.

Näringsfysiolog Ingrid Larsson, Sahlgrenska akademin, arbetar för dem, och har här skrivit en artikel som ska nedgöra LCHF. Hon påstår att LCHF gör oss trögtänkta, trötta, illamående, illaluktande och sjuka. Alla vi LCHF-are vet att dessa påståenden är fake. Hjärnan blir stimulerad av ketoner vid ketogen kost = strikt LCHF, och vi blir då mera alerta än vid vanlig kost. Även resten är bara nys. Vi kan förebygga och behandla typ 2-diabetes och därmed minska risken för hjärtkärlsjukdom. Vi minskar risken för cancer och Alzheimer eftersom socker göder sjukdomarna.
Är det någon som har mailadressen till Ingrid Larsson och kan fråga henne vilket vetenskapligt underlag hon har för sina beskyllningar?

Veteskapligt underlag för LCHF finns det en hel del på Diet Doctor.

Ingrid Larsson uttalar sig i samma ämne i Sahlgrenskas webb.
Man tycker att om man nu vet att ketogen kost är bra mot epilepsi, så borde det uppstå ett behov av att göra seriös forskning i jämförande studier mellan ketogen kost och ’normal’ kost. Varför känner man inte det behovet? Utan bara uttalar sig om vad man tror är effekten av ketogen kost. Oseriöst!

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  What a load of bullsh*t – follow-the-money ..eh!!

  Min kost är LCHF sedan flera år och jag är både kvicktänkt och har energi som få. Luktar gott gör jag också och mår illa gör jag verkligen inte!

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Kan vara intressant att se hur experimentet i Vanuatu i Stilla have går. Där förbjuder man all import av mat då öarna kan producera allt själva och man vill undvika fetman som drabbat de öar med ohindrad import.
  https://food52.com/blog/19014-why-did-these-islands-in-the-south-pacific-just-ban-junk-food
  Snyggt försök. Hoppas det lyckas! Kan vara en bra balans till Ingrid Larssons lösa påståenden i artikeln i Expressen.
  Man agerar även mot engångsprodukter. https://www.huffpost.com/entry/vanuatu-plastic-ban-law-ocean-pollution_n_5c6ee757e4b0f40774cd355d?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAE7qz_FKuXFzW3Bxu1uDd6hYO5JtX0gtXZHcCq7RcPKbLqxwCvuehbPa6LnS2oUjFdD-cs6iwBdODXBcb_J-PST0nhVIEM-moSbTLL_vXd1jt1Fxk3CJPthl7tTF12G4mVBuyu5s1wCLpvfbaEaCAg1PyGAbfFXO4TF1urc46xnr

 3. 3

  Ni kanske minns hur denna dam klagade över att LCHF hade inte hade ”en suck av vetenskaplighet.”?
  Det var för nio år sedan, titta här:
  https://www.dietdoctor.com/se/inte-en-suck-av-vetenskaplighet
  Så vi frågar oss hur stor suck av vetenskaplighet som ligger bakom upplysningen att ”LCHF gör oss trögtänkta, trötta, illamående, illaluktande och sjuka.”

 4. 4
  Lena i Umeå säger

  Mailadressen till Ingrid Larsson är ingrid.larsson(a)medfak.gu.se

  Själv vågar jag inte skriva till henne, kanske bättre med någon som är mer vetenskapligt meriterad inom medicin.

 5. 5

  Vi gjorde en sökning på begreppet ”low carb” hos Amazon. Tjugotusen träffar, titta här:
  https://www.amazon.co.uk/s?k=%22low+carb%22&i=stripbooks&ref=nb_sb_noss_2
  Så det tycks som att begreppet har åtskillig livskraft trots den här damens suckande.

 6. 6
  sten bjorsell säger

  5 Piltson. Sökning med ”LCHF” på Amazon gave 967 träffar varav över 600 på Engelska, boktitlar antar jag. Inga dåliga grejer, Annika, du som myntade begreppet LCHF först!

  Beträffand Ingrid Larssons påstående: ”man blir trögtänkt, trött, illamående, illaluktande och sjuk” bör hon stämmas för förtal av oss som dagligen använder denna mat såvida hon inte kan visa upp åtminstone en klar randomiserad opartisk studie för varje anklagelse. Det måste bli ett slut på alla luftanklagelser. Om man tycker en sak bör man säga att det är ens åsikt istf att påstå ”man blir”, tycker jag, framförallt då jag själv mår tvärtom!
  Att Expressen publicerar med brasklappen ”debattartikel, skribentens åsikter” friar dom från direkt skuld men samtidigt sprider dom vad jag tycker är rena lögner till 100 000-tals läsare. (Kanske bara 10 000-tals i dag)

 7. 7
  Bengt D Nilsson säger

  Martina Johansson skrev 2017

  Falsk fakta i GP – Artikel om Kokosolja

  https://martinajohansson.se/falsk-fakta-i-gp-artikel-om-kokosolja/

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Som tur är skiten inlåst 🙂

  Tänk om hon ändå hade testat LCHF ordentligt själv. Tre konsekventa månader med en korrekt utformad LCHF hade nog räckt. Hon kanske inte hade blivit en anhängare, till det sitter hon alltför fast i en avig idévärld och en karriär som är beroende av att hon tycker som hon gör Men möjligen hade då vissa obehagliga tvivel börjat infinna sig.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  4 Lena i Umeå
  Jag har för länge sen skrivit till Ingrid Larsson. Hon svarade mig en gång tror jag, men sen har hon inte bevärdigat mig med något svar (liksom alla andra inom etablissemanget). Så jag är nog körd hos henne.

 10. 10

  När jag någon enstaka gång har ätit en LCHF-måltid så har jag blivit illamående, men det kanske bara är från början?

  Jag skriver gärna till henne och berättar om Mattias Ribbing som har satt alla sina senaste rekord medans han åt LCHF. Så när kroppen har ställt om sig så är man knappast trögtänkt eller trött. Däremot från början så kan man bli det.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Mikael
  Det ter sig mycket osannolikt att man ska bli illamående pga kolhydratbrist. Däremot kan man reagera på högt fettintag om man inte är van. Då får man börja lågt och smyga upp fettdosen tills nöjdhet inträder..

 12. 12

  Ingrid Larsson ingår i SNFs satsning mot ”Fake News”( Läs LCHF) Hon medverkar i SNFs Nutritionsfakta.

  ”se’: https://nutritionsfakta.se/2019/04/10/ketogen-kost-popular-kost-eller-medicinsk-behandling-vid-svar-sjukdom/ Så hon har en agenda, som inte bestäms av vården utan av jättar inom livsmedelsindustrin.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  Ytterligare en KlimatGreta…

 14. 14
  I Like Neil Young säger

  9

  Jag vill vända på det!
  Jag skulle vilja säga att HON är körd. Körd hos dig och alla oss andra som skippat traditionell allopatisk dödsmedicinering och istället ätit sig friska genom att utesluta många av Big Everythings produkter.

  Tråkigt för lilla snorkfröken Ingrid och hennes hejdukar i bankmaffian. Men det är sanningen….även om det svider. Det är på lite sikt kört för er…Precis som för svenska Socialdemokrater. Och ni har er själva att tacka för det.

 15. 15

  11 Annika

  Ja det känns inte som att det är pga kolhydratbrist, utan för att det är mycket fett. Att långsamt öka fettdosen är ett bra råd.

 16. 16
  Nisse Hult säger

  Apropå osanning så var en ”expert” med i P4 Extra i går em
  och förklarade alla fördelar med margarin vs smör.
  namnet tror ja var var Fredrik Rosqvist
  Undrar vilka som köpt hans uttalande? Big Food gissar jag

 17. 17
 18. 18

  Läste med ett leende på läpparna Erik Hörstadius krönika om ketogen kost, föranledd av Ingrid Larssons angrepp på LCHF.
  https://www.dietdoctor.com/se/hjarnan-ar-pa-tapeten

 19. 19

  Läste med ett leende på läpparna Erik Hörstadius krönika om ketogen kost, föranledd av Ingrid Larssons angrepp på LCHF.

  https://sportvagen.com/vad-ar-ketogen-kost/

  https://sportvagen.com/

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  20 Piltson
  Jag försökte för många år sen att debattera med dietister, men bemöttes bara med ignorans och förakt.
  På den tiden fanns det intresse för saken i media, men det finns inte längre. Men nya krafter är välkomna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa