Kött av god kvalitet är näringsrikt och nyttigt

En bra artikel igår i SvD, av professor Johan Frostegård.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Fantastiskt bra artikel! Jag är bara förvånad över att den publicerades men tydligen finns det ännu något vett och sans kvar i världen.

  Det är ju fullkomligt absurt att tro att den kost som gjort att vi människor, på detta jordklot, blivit de vi är skulle vara farlig för hälsan och miljön. Nej, det är precis tvärtom. Tänk om dessa veganer och vegetarianer lade sin kraft på att verka för en god djurhållning istället för att verka för såväl dålig hälsa som miljöförstöring. Så mycket gott de skulle kunna åstadkomma.

 2. 2

  Mycket bra artikel. Självklart är ”kött av bra kvalitet” är näringsrik och nyttig. Skillnaden på fulkött från industrikött och naturbete är enorm. Märkligt det ska behövas skrivas om. När vår evolution visat detta i miljontals år. Bra kvalitet kommer ju från gräs, klöver och ört. Inte bara näringsrik och nyttigt om vi ska se hela bilden…. Mycket miljösmartare än något annat från växtriket som odlas och påstås vara ”ända vägen för hälsa och miljö”. Man kan ju hoppas artiklar som denna, kan få bort foliehattarna av folk. Mer sådant i media i stället för lögnerna som visas i reklam och annat.

 3. 3
  XMargareta säger

  Sverige har utmärkta förutsättningar för naturbete.
  Mer sådant!
  Då kanske våra vackra hagmarker kan återuppstå i minst den mängd, som var förr?
  Det skulle gynna biologisk mångfald.

  Vi har ju också numera en stor vildsvinsstam
  Den kunde väl utnyttjas bättre?.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  XMargareta: Håller helt med. För mer om biologisk mångfald och de enorma fördelar i näringsrik föda för jord, växter, djur och slutkonsumenter i den ordningen, se vad Christine Jones på amazingcarbon.com skriver. Gabe Brown fick flera av sina bästa insikter från den damen!
  En viktig del går ut på att se till att marken alltid är täckt med växter av varierande sorter så att photosyntesen maximeras varje år, så att växterna därigenom dels kan växa och dels förse den biologiska mångfalden i jorden med mer kol, eller ”liquid carbon” som hon skriver, som långsiktig investering i bättre jord.
  ”Kolhalterna” i industribrukad jord ligger ofta under 2% (humus är ca 2x kol). Konstgödsel vänder växternas normala uppbyggnad av matjord till nedbrytning av humus och plogbruk bryter även sönder jorden så att den oxideras och då förlorar ytterligare kol. Industribönder tror att plog, harv och träda är nödvändigt för att minska ogräs. Med istället ca ett dussin täckväxter som kan täcka jorden året runt blir det istället aldrig ”plats” för ogräs att självså just pga platsbrist! Kombinerat med ”fröborr” som finns i moderna multihjulsversioner kan nästan vilken gröda som helst sättas. Gabe Brown kombinerar grödor varav en del står sig som foder på vintern och hans nötköttkreatur slipper då stå i ladugård under vintern och klarar sig fint med att hitta maten i snön. Det kan bli kallare och mer snö i North Dakota än på många platser i Sverige. Den nya ”fullständiga maten” som hans kreatur fått åtminstone de senaste 10 åren gör att han även slutat vaccininera sina djur. Sådant friskt kött skulle vi också kunna få här i Sverige med samma metoder. Browns bok har det passande namnet ”Dirt to Soil”.

 5. 5
  XMargareta säger

  sten bjorsell.

  Just så som du beskriver hoppas jag det kan fungera.
  Undrar vilka hinder, som finns för detta att utvecklas?
  och prövas mer?

 6. 6
  Lars Henrik säger

  #XMargareta 5:

  I Sverige: Fler goda exempel, uppmuntrande ord från SLU och framför allt kunniga konsumenter som känner miljöomtanke och äter animaliskt mat!

 7. 7
  sten bjorsell säger

  XMargareta: Gabe Brown skriver att det mesta han lärde sig på lantbruksskolan gick ut på hur mycket NPK per acre man behövde för en god skörd kombinerat med vilka -icider och antibiotika man behövde för att döda mikroliv som annars förstörde grödorna. Att han nu har samma eller större skördar per ha än de som odlar på vanligt sätt gör att hans jordbruk i dag ofta sköter sig självt med betydligt färre traktorpass per år än tidigare och därför blir lönsammare, förutom de största besparingarna i inköp av konstgödsel och alla andra kemikalier, minus små utgifter för ej perennial täckväxter.
  Min privata uppfattning varför detta inte sprider sig är att de stora kemikalieföretagen gör vad dom kan för att ”hjälpa till gratis med utbildning och material” på våra lantbruksskolor på liknade sätt som läkemedelsföretagen ”osjälviskt bidrar” till utbildning och vidareutbildning av läkare. Ett vanligt ”smart” uttryck som får de flesta att avstå från mer information om alternativen som Brown och Jones skriver om är ”om det verkligen fungerade skulle alla göra på det sättet”. Gabe Brown gjorde ett eget experiment med konstgödsel och utan med täckväxter enligt ovan. Efter fyra är var det helt klart att jorden utan konstgödsel med rik täckväxtkombination var betydligt bättre än den andra, framförallt i torka då den jorden infiltrerade mer vatten från höst och vårregn för konsumtion under senare torrare tider utan att förlora några i näringsämnen i avrinning. Brown skriver om ”effelktiv nederbörd” och menar med det den delen av regnet som infiltreras och stannar i jordens porer istället för att osynligt rinna bort i täckdiken och senare förstöra fiske i floder, dammar och hav. ”Öken” har en ”effektiv nederbörd” nära noll medans Browns idag ligger nära 100%. Sådan låg genomrinning borde våra miljövänner kräva överallt så att fisket som idag är förstört av vårt kemiska jordbruk kan återhämta sig. Browns bok är en verklig ögonöppnare!

 8. 8
 9. 9
  sten bjorsell säger

  Tack för länken Jala. Nytt för mig!

 10. 10

  Idag har vi ca: 2,5 miljoner hektar odlingsbar jord i vårt land. Vi vet vad som tyvärr förstörs så fort en bonde ”våldför” jorden med sin tekniklösning plogen.. vårt korrupta livsmedelsverk vet troligen inte ens att kor som äter 100% gräs o örter från friska betesmarker får motståndskraft mot dom skadliga bakterierna så att det blir ingen tillväxt av dem vid normal hygien. Eller annars vet dom, men vill stödja sina sponsorer.

  ”Det betyder att vi i Sverige kan ha ca 1,3 miljoner hektar vall per år. Det ger, utan att minska ner på odling av grödor för mänskligt bruk, vintermat till ca 2,6 miljoner nötdjur. På sommaren betar djuren i naturbetesmarker.

  Om ett nötdjur slaktas vid två års ålder (vilket i mina ögon är horribelt och rent djurplågeri) så ger det ca 300 kg slaktvikt. Slaktvikt är kött inklusive ben och är det som Jordbruksverket redovisar. Med 1,3 miljoner slaktade naturbetesnöt per år, så blir det ca 390 miljoner kilo kött.

  Det skulle kunna ge varje svensk 40 kilo riktigt producerat nötkött per år helt i samklang med naturen. beräknat på slaktvikt. Idag äter vi ca 25 kilo nötkött. Import medräknat”. Win win för ekosystemet neråt och uppåt. Djuren och även de som valt avstå kött. Även oss köttätare.

  Vi kan alltså, i Sverige, utan att ta en kvadratmeter från befintligt jordbruk, med miljövänliga metoder i samklang med naturen, kunna producera nästan dubbelt så mycket näringstät nötkött som vi behöver.
  Som tidigare nämnt. Den som inte vill förstå, den kan inte. Den som inte kan förstå, den vill inte.

  https://www.svt.se/opinion/betande-djur-en-viktig-del-av-ett-framtida-hallbart-jordbruk?fbclid=IwAR1SaE80oMtuVjR0OPER4KbEv7dN7Dl7y45gw7olaBGcA9oSQGnZ375RWHQ

 11. 11
  Lars Henrik säger

  Ur Aftonbladet den 24:e juni i år:

  Organisationen Köttfri måndag tackar för sig och lägger ner. Jonas Paulsson, en av grundarna, menar att de nu uppnått sitt mål – med råge.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jdrOLq/kottfri-mandag-lagger-ner-vi-har-lyckats

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Lars Henrik: Kanske dags att dra igång sockerfria veckor för att få balans.
  Dessvärre kan inte SLV medverka då jag inte känner till en enda nyckelmärkt produkt som är sockerfri.
  Hälsoeffekterna skulle dock bli klart mätbara, riktigt snabbt.
  Se t.ex en studie av Crohn’s patienter som varade 18 månader 80% av de som undvek socker färbättrades medans 80% av de som åt en extra hög sockerdiet var tvugna att avsluta försöket. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7013307

  Dessutom vet vi att socker är extra bränsle till bl.a diabetes-2, kärlsjukdomar, övervikt och cancer. Alltså har sockerfria veckor enorma hälsofördelar, för dom som klarar dom!
  Och de studier som påstått sig visa att rött kött är ohälsosamt har aldrig kontrollerat för det extra socker och snabba kolhydratsintag som kommer med den vanligaste ”rött kött” konsumtionen, snabbmat i form av hamburgare. Ohälsan dom fått fram i ”köttstudierna” har helt enkelt varit en måttstock på hur mycket socker i sådan snabbmat. Till och med hamburgarna har socker iblandat i dom så att de skall smaka bättre, hålla ihop eller hålla längre innan dom grillas!
  Industrimatsgänget har verkligen lyckats lura ofantligt många om den här Jonas Paulsson nu har uppnått sitt mål.

 13. 13
  Lars Henrik säger

  #sten bjorsell 12:

  Cancer och klimatkatastrof skrämmer. Men vi bör outtröttliga fortsätta att uppmärksamma missförhållanden, miljöproblem och hälsorisker med det industriella jordbruket. T ex:

  ’Consumers are not aware we are slaves inside the greenhouses’
  Exploitation plagues Spain’s farming province, with migrant workers paid below minimum wage and living in squalor.

  https://www.aljazeera.com/indepth/features/aware-slaves-greenhouses-191015093821140.html

 14. 14
  sten bjorsell säger

  13 Lars Henrik. Google med satellite visar det enorma antalet växthus du skriver om. Dessvärre är få av dem varken organiska eller regenerativa odlingar vilket medför att gästarbetarna till råga på slaverit lär blir sjuka av att jobba i ofta ”nybesprutade lokaler”. https://www.google.ie/maps/place/04117+San+Isidro+de+N%C3%ADjar,+Almer%C3%ADa,+Spain/@36.8720566,-2.2990398,18656m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0xd7a951245486603:0xe0d48b7b03afef9b!8m2!3d36.9114665!4d-2.1732708

 15. 15
  Lars Henrik säger

  #14 sten:

  Ja och dessa och många andra miljöproblem blundar vegetabilieivrarna helt för och nämner dem aldrig i sin egen argumentation. Det blir ett falskspel med vår framtid som insats.

  En matvaras miljöbelastning beror mycket på produktionsmetod och plats. Att t ex odla grönsaker, rotfrukter eller spannmål på jordar som främst lämpar sig för gräs, bete eller skog är en form av slöseri med resurser. Än mer så om man förstår vilka mångfaldsvärden som då går till spillo (ännu en miljöfaktor som sällan nämns).

  http://qz.com/749443/being-vegan-isnt-as-environmentally-friendly-as-you-think/

  För övrigt är det kanske så att vi aldrig hade haft denna debatt om vi vore 3,9 miljarder på jorden och inte 7,8 som idag.

 16. 16

  Märkligt att industrin får sprida sina förbannade lögner. Än värre att folk ”köper” dessa lögner. Att Arla har både mage och samvete att i sin reklam ljuga både för sig själva och alla kunder de för bakom ljuset med sin rappakalja. Att bara påstå att deras skräp eko mellanmjölk har ”netto noll klimatavtryck”. Det borde vara olagligt och straffbart att ogrundat påstå detta. Nu är det ju långt ifrån första gången detta skitföretag sprider sina lögner. Märkligt att de har några kunder överhuvudtaget. Ett företag som förstör djuren, miljön och vår hälsa. Samt inte verkar ha en susning om vad orden ”netto och klimatavtryck” betyder. Vore uppmuntrande se deras företag och deras sk jordbrukare gå i konkurs. Lever man på att förstöra miljö och medvetet vara djurplågare samt sälja rent skräp. Känner bara förakt för Arla och ilska över hur vårt ekosystem och djurens lidande får fortgå. Detta är ju klart bara toppen av ett isberg av lögner från industri. Moral och kunskap i miljöpåslag verkar vara ”noll kunskap” för skräpföretag som Arla. Att de bara kan sova är ett under.

 17. 17
  sten bjorsell säger

  15 Lars Henrik. Artikeln om veganer tar inte upp hur mer åkerbruk enligt konventionella metoder = industrijordbruk förstör kol i jorden dels genom plog och harv och dels genom kemisk gödsling. ”Ekologisk” säger inget om att inte använda NPK, eller att just konstgödseln förstör växternas spårämnesupptag i jorden! Ju mer desto värre. Och med gradvis försämrad jord krävs mer NPK för samma skördar.

  Ekologiskt odling använder vanligen både plog, harv och kemisk gödsel men ersätter syntetiska ogräsgifter med organiska och handplockning. Enda riktiga skillnaden vad jag förstår.
  Från ekologist odlad mat kan veg(et)-..aner få riktigt ”tomma” kalorier, dock utan gifter! Regenerativt jordbruk utan NPK klarar ogräs genom sådd av täckväxter som återvinns och optimerar fotosyntesen året runt till kol och mikroliv i jorden och därmed återstartar kommunikation mellan mikroliv och växter genom att aldrig använda konstgödsel! Dessutom skapar det så nybundna kolet i jorden snabbt en förbättrad vattenhållning genom glomalinnyproduktion som gör att ”effektiv nederbörd” ökar och avrinning minimeras vilket innebär att den näring som annars skulle gått ned med avrinngsvattnet i täckdikena behålls i jorden och miljöförstöringen från sådana jordbruk snart kan elimineras helt, med återvunnet fiske. (vildlax igen?)
  Om veganer och vegetarianer insåg hur blålurade dom ofta är och först tar avstånd från industrigrönsakerna och sedan också från ”ekologiskt” och istället söker producenter som odlar helt regenerativt NPK-fritt kan deras insats för planeten bli positiv istället för att fortsätta hjälpa till att bryta ned det lilla kol som fortfarande finns kvar i industrijordar och som idag spolas ut i floder och hav tillsammans med ökande mängder konstgödsel. En humus/näringsblandning som ofta dödar allt nörvarande syrekrävande liv när det bryts ned till CO2 och sedan till metangas på damm eller sjöbottnar.

  Alltså hjälpa till att bygga upp kol i jorden istället genom vettiga produktval som då blir ordentliga knuffar åt rätt håll även för deras hälsa eftersom tomma kalorier då kompletteras med näringsämnen och vitaminer i rent naturliga kombinatiner vi evolverat med, styrt av miljonårigt samspel mellan växter och mikroliv i jorden. Inte en tillfällighet att 95 % av biomassan på jorden finns, eller fanns, i matjorden.
  Joe Salatin, Gabe Brown och Christine Jones bland många andra har redan letat fram alla svar vi behöver för att komma ur dagens onda cirklar, både utan och med kött.

 18. 18
  skånebönan säger

  17 Sten Björsell

  Enligt KRAVs regler får ej mineralisk handelsgödsel användas och därmed utgår ”NPK” i KRAV-odlingar.

 19. 19

  #16 Mats

  Det största misstaget svenska bönder någonsin gjort, var att ge bort majoriteten av Världens finaste och bästa livsmedelsföretag, ARLA, till våra bröder Danskarna! En gång var nog affärsidén gemensam men Danska bönder och Svenska bönder har väldigt olika syn på matproduktion och 66% av den svenska mjölkproduktionen domineras av ARLA. Monopolföretag!!!

  Jag har träffat många mjölkbönder, men ingenstans kan jag se de grova tillmälen du pratar om??? Dessutom är det faktiskt så att svenska kor, bortsett från plog och harv, faktiskt är klimatneutrala även om mjölkkor får kraftfoder! Svenska mjölkbönders monokulturer är oftast små och i växelbruk med betet. De gödslas INTE med konstgödsel och sprider därför grönt kol, som tillhör atmosfärens rundgång och eftersom bonden återplanterar, så binder han samma kol nästa år! Kor ger INGA klimatutsläpp!!! Endast konstgödsel, plog och harv ger klimat- och miljöförstörande utsläpp, ALDRIG kor, ALLTID monokulturer gödslade med konstgödsel!!! Människor som äter global växtföda är de lurade miljösvinen som förstör vår Jord!!!

  Sedan måste du förklara vad du menar Mats??? Är det bra om 66% av Sveriges bästa bönder försvinner? Och bortsett från ARLA, vad gör konkurrenterna till bättre bönder? Svenska bondekåren är en genuin stam av fina människor. Tyvärr har de haft alldeles för stor makt genom åren men det är en annan femma.

  https://agreenerworld.org/a-greener-world/it-wasnt-the-cows-after-all/?fbclid=IwAR04x5k-L9Bkng7pcbc2kcBxQbbeaUM20XLHe6hiL8eYMC4w_87pk1G5bLk

  https://www.youtube.com/watch?v=sP_19aj4-3A

 20. 20

  Ja nog var det ett misstag kan vi enas om. Dock finns inget neutralt med att fylla kor med kraftfoder. På ett eller annat vis krävs det vad vi kallar ”tekniklösningar” för allt som inte växer av sol o regn. Som i sin tur ger riktig mjölk i sin naturlighet. Fortfarande bättre med en ko på en hektar, än att odla spannmål. Miljömässigt, hälsomässigt för att inte nämna biotillgänglighet. Absolut inte alla bönder som tagit ansvaret för jorden som är miljöbovar. I Skåne ser vi tyvärr för mycket av döda insekter (polinerare), fåglar ja många arter samt grundvatten förstört. Åkrar som släpper ut co2 för att de är plogade är allt utom miljömedvetna bönder. Men som sagt inte alla. Förmodligen är jag blåögd, men i min värld är 1 konventionell bonde. En för mycket. Vad gäller konkurrenter? Ja inte mycket bättre. Vi är fortfarande några kvar som låter korna äta och leva som deras metabolism och liv mår bäst av. Av just den enkla anledning att VI och korna/betande mår bäst av det. Defenitivt finns det olika uppfattningar om saker och ting. En del av bönderna vill ju ta bort lagen om att korna ska få komma ut alls. Vilket vore katastrof. Smör, mjölk, grädde och ost är vad vi behöver från gräs, klöver och ört. Opastöriserat vilket tyvärr fortfarande är olagligt att sälja. Men helt lagligt döda mikrolivet djurliv överhuvudtaget och stödja alla metaboliska sjukdomar. Sen vilka som tillåter detta eller faktiskt gör det, spelar ingen roll. Mitt ”skrivna språk” må vara som det är. Men inget mot hur onda de som tillåter och utför produktion av fulmjölk och miljön förstörs. Som väl är har jag tillgång till riktigt kött och mjölk. Men slåss gärna för både miljön och djuren. För det handlar om att alla måste styra båten rätt. Inte bara vissa. Vi jobbar nog för samma sak på denna diskussion oavsett ordval.

 21. 21
  sten bjorsell säger

  18 skånebönan:
  Tack, det var goda nyheter! Mineralerna kommer då oftast från stenpulver och N från luften i vanliga ekologiska bruk.
  Om man dessutom kunde låta bli plog och harv bör samma mål som Gabe Brown nått , från 1.8 % kol till över 5% komma närmare. 5% kol är ungefär 8.3% mullhalt. Då blir det skillnader åtminstone i tabellerna som Gabe Brown visar i den här korta videon nedan i en intressant tabell vid ca 12.30 minuter, som visar totala näringsämnen i just N, P och K
  https://www.youtube.com/watch?v=UEOVLpZrvvU

  I Browns jordbruk spolas eller eroderas kolet inte bort. ”Bara bygger”.
  Med mer mykorrhizza föreställer jag mig att mineraler inte behöver sättas till som pulver utan istället kommer från sten i C-horisont och berggrund, mineraler som Mykhorrhizzan når ned till och kan lösa ut när den blir välmatad. Alltså med täckväxter ”nästan jämt”, som Brown insisterar.

  Mossa som växer direkt på berg är mycket intressant då det är en kombination av fungus i botten som löser ut mineraler direkt ur sten och ”matas” av fotosyntesväxten ovanpå som levererar kolhydrater och organiska syror producerade från ljus, vatten och CO2 och de mineraler som fungus redan levererat. Hela det naturliga jordekosystemet komprimerad i ”en enda” kompakt växt!

 22. 22

  #20 Mats

  Återigen så grinar den personliga kulturen mig i ansiktet. För några år sedan var jag urbaniserad och därigenom avklippt från naturen men helt inne i naturen på Internet. Det kom larm om att jordarna i Östergötland, Västergötland och Skånes enorma monokulturer innehåller för mycket kadmium och man talade om att sluta odla dessa arealer, eftersom livsmedlet blev för kadmiumrikt. Fast jag har sedan ungdomen stannat bilen och hängt mig på tutan när jag sett en giftbonde med 10m långa giftspridar-armar på traktorn. Det är jordbrukare i första hand. Jag kan tänka mig att många bönder skulle tycka att det var smidigt att bara ha korna stallade och föda dem med energirik kraftfoder. Jag vet att de finns men jag har aldrig sett någon förutom förr när jag såg på teve.

  För jag bor i Småland, Tjust! Nu har jag blivit rural och köper min mjölk av bonden en km bort. Mellan oss i en drygt hundra ha stor hage går ett 30-tal kvigor som jag pratar med när jag går förbi. De är otroligt sällskapliga och får låna en hage av mig. Så jag är en del av dessa kvigor. Till vintern börjar de mjölka och jag dricker deras mjölk. Då har de flyttat till kossorna och har en ännu större hage. De går fritt ute och när de vill bli mjölkade så går de in i mjölkmaskinen, får en näve godis och mjölkas. För att sedan vandra ut till de andra korna igen. Bonden sköter allt med telefonen men han har 16 miljoner i skuld!!! Det krävs flera generationer för att betala de summorna och leker marknaden med prissättningen är det bonden som får betala, VARJE GÅNG!!! Under tiden tills skulden är betald ÄGER banken och deras ekonomiska jordbruksexperter bonden och hans ättlingar. De tvingas in i ett effektivt utnyttjande av sina resurser.

  Vad jag vill säga är att vi måste skilja på äpplen och päron och jag som är lite bekant med bonderörelsen är gränslöst tacksam för att svenska bönder självmant valde bort att köpa gmo-producerat foder eller introducera det på våra åkrar. Det ska vi vara väldigt glada för och medvetna om att all importerad mat är producerad med gmo, om det inte kommer från Finland.

  En mjölkbonde är ett utrotningshotat släkte. Det är strävsamma individer med mycket respekt och även i viss mån kärlek till djuren. Enda fördelen utom tillfredsställelsen att producera bra mat som sedan förstörs på mejeri och chefsnivå.

  Länsstyrelsen, kommunerna och bondeorganisationerna har genomfört ett monumentalt arbete för att minska lantbrukets, Läs jordbrukets, skadeverkningar. Och enorma framsteg har uppnåtts. Det är positivt att myndigheterna nu reglerar böndernas utsläpp. Men samtidigt skapar det förutsättningar för fascistiska förtryck mot enskilda bönder, från vilken jäla individ som helst i samhället. Skicka in en anmälan mot någon och helvetet kan bryta löst.

  Nej gott folk, öka mängden lagårdsmjölk i dieten och drabbas aldrig av näringsbrist. Mina katter lär mig det.

  För övrigt vet inte hälften av Sveriges bönder att kossor inte är vegetarianer, utan protein och fettätare. De äter bakterier. Vetebullar skadar kor lika mycket som människor! Men tala inte om det för bonden han blir ledsen då. Endast bakterier, svampar och veganer kan äta stärkelse och cellulosa (:

 23. 23
  Lars Henrik säger

  En smula OT:

  Forskarna till EU: Politiken dödar naturen

  Bland annat hänvisas till hur antalet fåglar i jordbruksområden minskat med 55 procent mellan 1980 och 2015 och att insekterna i tyska naturreservat samtidigt gått ner med 76 procent.
  Brevskrivarna vill nu i stället ha större fokus på mindre jordbruk och mer hållbara metoder.

  ”De vetenskapliga bevisen talar för sig själva: intensivt jordbruk dödar naturen”

  https://tt.omni.se/International/a/g7xRLA

 24. 24

  Har nu inte Arla ändrat sina ”luddiga” affärer sedan artikeln nedan som har några år på nacken. Så är det inte bara tragiskt. Det är ju inte bara detta som ger avtryck. Alla processer, frakter, andra felaktiga grödor de tvingar på sina djur i ett syfte. Öka produktion 4 gånger och skit i kvalitet. Man vet av vilken anledning veterinär behövs på mjölkfabriker. Metaboliska åkommor liksom för vår art på skitet de tvingas äta när andra skräpgrödor förutom gräs, klöver o ört är 100% vad de äter. avtryck hur de än vänder och vrider på sin sk. Sanning. Noll klimatpåverkan är reklam som står för lögn och vilseledande samt fulmjölk med mindre fett och mer socker, sockerarter. långt ifrån oprocessad naturbetesmjölk. Man hoppas Gmo fodret är borta och förståndet ska dyka upp gällande ekosystem och kvalitet. Dock är mitt förtroende för industriprodukt och däribland arla noll. Det enda vi vet är att vi luras, frågan är bara hur och när. Det är en sak som är säker och lögn är inte främmande för industri. Om Arla numera har Gmo fritt foder hoppas man de har bevis. De flesta frön/utsädes är genmanipulerade redan från 1960 talet för att tåla växtgifter.

  https://newsvoice.se/2016/09/sojadialogen-avslojad-gmo-soja-smygs-in-med-stod-av-arla/

  Även denna organisation nedan både vet och skriver tydligt vilka påverkningar den destruktiva ohållbara jordbrukspolitik och nonchalans över hur industrijordbruket förstör ekosystem och hälsa. Även den från några år sedan. Men gladeligen gör industrijordbruket tvärt emot och fortsätter producera skit. Finns mycket att göra och stämpeln ”EKO” imponerar inte på mig ett dugg. Endast hälften så bra som det som produceras i samklang med naturen och ger betydligt bättre produkter. Närodlat (efter årstid) är smart på många vis. Närproducerat är även bäst. Men majoriteten av arten som är skuld till våra problem verkar inte bry sig i sin okunskap. Eller kostnaderna hälso och miljömässigt.

  https://m.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/fakta_rent_mjol_2015_0.pdf

  WWF ska vi bara inte prata om. De är numera helt vegan i sin livsåskådning och står ej längre för tidigare sundare åsikter. Vilket säkert guden ”mammon” står för. Pengar verkar kunna ändra sunt förnuft och evidensbaserade kunskaper. De förlöjligar sig och inger ej några trovärdiga åsikter.

 25. 25

  Hur förhåller det sig då i verkligheten? Officiella mätningar av näringsinnehållet i form av viktiga mineraler och andra essentiella komponenter i våra jordbruksprodukter som uppmätts under de senaste 40 årens övergång till industrijordbruk, har fallit med 15 till 65% beroende på vad man tittar på.
  Ekologisk gammaldags mjölk innehåller 30% mer livsviktig omega-3 än den industriella fulmjölken och även CLA samt vitaminerna E och A (beta karoten) är mycket rikligare.
  Industrijordbruket har halverat artrikedomen, minskat insekterna med en tredjedel och fyra femtedelar av fåglarna har försvunnit från jordbruksmarken. Medan Europas fågelpopulation föll 10% mellan 1980 och 2006 så var nedgången 48% i industrijordbruksregionerna. I Storbritannien har fågelpopulationen i jordbruksbygder halverats mellan 1970 till 2013 enligt Farmland Bird Index. Sen i Sverige? Ingen har tänkt på saken klart..
  Storbritanniens jordbruksministerium redovisar förändringar matens sammansättning  mellan 1940 till 1991 i The Composition of Foods.
  Grönsaker har förlorat mineraler motsvarande -24% magnesium, -46% kalcium, -27% järn och -76% koppar. Morrötter förlorade -75% magnesium, -48% kalcium, -46% järn, -75% koppar. Potatis förlorade -30% magnesium, -35% kalcium, -45% järn, -47% koppar. Tomater förlorade -90% kopparmineral.
  Frukt har förlorat -16% magnesium och kalcium, -27% zink, -24% järn, -20% koppar samtidigt som man odlat fram frukter som innehåller mycket mer socker än förr.
  Köttet från köttfabrikernas kraftfoderuppfödda köttdjur förlorade -54% av sina järnmineraler och -24% kopparmineral. Industrimaten innehåller allt mindre av vitaminer som C och B2.
  Så här kan man fortsätta att plöja igenom statistik som visar att dagens industrimat har allt mindre gemensamt med den mat vi åt i min ungdom. Det hela är givetvis ett av historiens största bedrägerier, hela upplägget handlar bara om att sälja Kg och kcal. Den här hanteringen backas sedan upp av forskare som tjänar industrin, likt vår kände professor Rössner som menar att maten bara är kalorier in och kalorier ut. Hans tes är att människokroppen är som en motor. Men det är fel, våra celler är levande organismer som dör och nybildas hela tiden medan vi lever (det gör inte motorer). För att det skall fungera räcker det inte med energi, vi måste även ha alla dessa mineraler och andra essentiella föreningar som byggstenar. Om vi inte får det blir vi sjuka, vilket är exakt vad som nu sker med allt fler Helt rätt. Tittar man på statistik vad gäller innehåll, så är det skrämmande.

 26. 26

  Svaret över var endast lite statistik och hur det sakligt är. Du har så rätt Lars Henrik. Historiens största bedrägeri i sanning. Bra Lars Hendrik.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa