Kostråd för äldre

Livsmedelsverket har kommit med kostråd för äldre. När man blir äldre kan aptiten på mat minska. Det är då viktigt att man prioriterar fett och protein.

Det är utmärkta råd. Även att man nämner smör och inte margarin.
Det hade varit bra om man hade definierat nyttiga oljor som olivolja och kokosfett. Fleromättade omega-6-oljor som tex solros- och majsolja är skadliga.

Många äldres kost innehåller väldigt mycket socker och stärkelse. Det vore bra om dessa kostråd kunde slå igenom i praktiken.

 

Comments

 1. 1
  Fd anhörig till äldre säger

  Det tar sig, det närmar sig LCHF med stora steg!

 2. 2

  Ekot har verkligen dålig analys av kostråden!

  Fallolyckor beror snarare på läkemedelsbiverkningar!

 3. 3
 4. 4

  Fint att de åtminstone börjar förespråka smör.
  Att sprida bra mat till äldre var anledningen till att jag och Annika skrev boken LCHF för seniorer, som nu finns i nyutgåva med titeln Gammaldags husmanskost.

  Jag hoppas många äldreboenden tar chansen att börja laga mat efter den, med de traditionella svenska husmanskosträtterna som våra äldre har så mycket matminnen av.
  Då tror jag att många skulle kunna få uppleva ålderns höst på ett värdigare sätt, med mer ork och energi.
  https://www.adlibris.com/se/bok/gammaldags-husmanskost-pa-nytt-satt-recept-och-tips-for-glutenfri-lchf-och-paleo-9789185889983

 5. 5

  Mer fett och mer protein betyder mindre kolhydrater! Synd att råden bara riktar sig till äldre. Hade det riktat sig till alla, så hade färre blivit feta. Åtminstone om fettet ökat mer än proteinet. Så ner med sockret och processade kolhydrater, det skulle förbättra hälsan.

  Se: https://robertlustig.com/processed-food/

 6. 6
  Nisse Hult säger

  Annika du bommade bla. den ”heliga” rapsoljan som andra
  länder klassar som samma skräp som solros och majsolja
  men som i Sverige fått nån liten mysstämpel
  fast den är en inflammationsskapare. Varför Bregott när det finns Smör?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  2 Arvid
  Fallolyckor beror förstås också på dålig kost.

 8. 8
  Christin Arvidsson säger

  Hej
  Är det nödvändigt att ta tillskott av Bor om man äter LCHF och äter nästan bara kött och fett ) är allergisk mot nästan alla frukt och grönsaker samt nötter och frön.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Christin Arvidsson
  Jag har inte sett att Bor är ett rekommenderat tillskott?

 10. 10

  Tragiskt att kvalitet och hur miljöförstöring för de mindre hälsosamma vegetabiliska fetternas industriella framställning inte betyder något är ju tyvärr ett faktum. Frakter från ”när och fjärran” rimmar dåligt med ”närodlat/närproducerat”.
  Det är en utbredd uppfattning att rapsolja är nyttig. Mercola redogör här för många anledningar till att den inte är det.
  Rapsoljan har heller aldrig provats i seriösa långa jämförande studier. Man har bara antagit att den är bra.
  Den är oftast gjord av GMO-raps (uselt miljötänk). Erucasyran den fortfarande innehåller, fast i mindre koncentration än förut, kan orsaka hjärtfibros.
  Många produkter med rapsolja använder hydrogeniserad, hårdgjord, olja för att göra den mindre lösflytande, och mera hållbar. Den innehåller då mera transfetter.
  Den är utvunnen ur rapsen med hjälp av hexan, ett giftigt lösningsmedel.
  Bäst för både allt levande är ju närproducerat/närodlat från våra miljöhjältar kor och andra gräsbetandes näringstäthet. Samtidigt göder och hjälper kretslopp och vår planet att återhämta sig kanske.
  Alla produkter från det som inte kräver ohållbart jordbruk. Även smöret blir mycket bättre från gräs, klöver och ört.
  Ghee har en unik näringsprofil utan laktos eller kasein, men är rik på kortkedjiga och medelkedjiga fettsyror och butyrat. För personer som är känsliga för laktos eller kasein, kan de använda ghee eftersom processen har tagit bort dessa allergener. Om du har fått veta att hålla sig borta från mejeri och smör, skulle jag personligen experimentera med gräsmatad ghee.
  Både smör och ghee innehåller medel- och kortkedjiga fettsyror. Smör innehåller 12 procent till 15 proceent medel- och kortkedjiga fettsyror, medan ghee innehåller 25 procent eller mer. Kroppen metaboliserar faktiskt dessa fetter på ett annat sätt än långkedjiga fettsyror. Resultatet? Medium och korta kedjor är inte associerade med hjärt-kärlsjukdom. Kvalitet och att se våra äldre le över smaker från förr. Hälsofördelarna är ju fantastiska. Varför är de inte värda det? Ja vi alla är värda det.

 11. 11
  XMargareta säger

  Förutom att bli yr av medicin tex, så är muskelförsvagning också en bidragande orsak till fallskador.

  De muskler, som först brukar märkas bli försvagade hos äldre är de lårmuskler, som man använder för att resa sig från sittande.
  Det kan bli svårt att resa sig från en stol och nästan omöjligt att komma upp från huksittande.
  Det är också främst de musklerna man skall ta emot sig med om man snubblar.

  Det är bra använd tid, att specialträna dessa muskler, särskilt för äldre.
  Det kan vara det, som håller lårbensbrott o andra fallskador borta

 12. 12

  Då jag håller på att bli till åren har jag börjat skriva en handledning för om jag skulle bli sjuk och inte kunna handla och laga min egen mat. Förutom egna vanor hade jag tänkt bilägga LCHF för seniorer. Men den verkar numera ha utgått och ersatts av en bok som mer fokuserar på glutenfri kost och husmanskost. Men kanske finns den kvar på något antikvariat. Vore bra om någon skulle vilja skriva en ny seniorbok som man kan sätta i händerna på folk,

 13. 13
  Lars Henrik säger

  #Christin Arvidsson 8:

  Här finns lite att läsa om mineraler bor som tillskott. Jag kan inte värdera påståendena själv.

  https://kurera.se/bor-b/

  Om du inte kan äta grönsaker och frukt kan det kanske finnas behov av andra tillskott?

 14. 14

  #1
  #4
  Jättebra att man riktar nya kostråd till äldre med högvärdigt protein och smör.
  Kostråd till barn i skolan drar tyvärr åt andra hållet med köttfria dagar.
  Vegetariskt i all ära men det behövs animaliskt också.

  Dr Dahlqvists kostprogram kan läsas om och om igen av barn, unga och gamla.
  Inte minst av dom som lagar mat åt andra.

  https://annikadahlqvist.com/kostprogram-for-lchf/

 15. 15

  #12 Moventia

  Så bra att du skriver en handledning om kosten för äldre, det behövs.

  Gammaldags husmanskost på nytt sätt är min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer i ny utgåva på Lumio Förlag, med tillägg av de flesta recepten från min Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld på svenska i några år.
  Så det är alltså samma bok med Annikas förord om LCHF och även med Ann Fernholms förord om fettets betydelse i vår mat, som hon skrev till min långkokbok.

  Eftersom alla recept är glutenfria så står det med i beskrivningen, boken innehåller recept på vår traditionella, svenska husmanskost som jag gjort om för att passa till lågkolhydratkost à la LCHF och Paleo.

  Jag jobbade som kock i 18 år innan jag skadade ryggen, så recepten är väl genomarbetade och har alla hög fetthalt, så som jag själv äter sen 10 år tillbaka och blivit frisk från en rad sjukdomar.
  Min man är 76 år och äter samma kost och har rehabiliterats otroligt bra efter en stroke, idag är han piggare än när vi träffades för snart 17 år sen, så även jag.
  Jag skriver just nu på min sjätte kokbok och har en ork och energi jag inte haft sen jag var ung.
  Lycka till med din handledning.

 16. 16

  Tack. Ser fram mot din nästa bok. Moventia

 17. 17
  Nisse Hult säger

  @ 4 Birgitta Höglund

  Att Livsmedelsverket skulle börja förespråka SMÖR (eller Kokosolja) har ja svårt att tro:

  Ex:

  ”Fett och hälsa
  Kroppen behöver fett, men rätt sorts fett! Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. I rapsolja finns det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv. Men alla fetter är kaloririka. Så för att ge plats för de nyttiga fetterna, behöver man minska på de mindre nyttiga. Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns i exempelvis smör, palmolja och faktiskt också i kokosolja, vilket många inte tror.
  Forskningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättat.”

  Istället pushar man för inflammations (och ii steg 2 insulin höjande) Rapsolja som man i många andra delar av Världen benämner som Canola Oil och om detta kan ni läsa ex här:

  https://chriskresser.com/how-industrial-seed-oils-are-making-us-sick/

  Inget är nytt när det gäller Livsmedelsverket när det gäller kostråd

 18. 18

  Vi har slutat att inta alla industriprocessade matoljor för länge sedan. Man får lusläsa på innehållet när man handlar. Men för det mesta handlar vi bara ”rena” oprocessade matvaror. — Rapsolja är tveksamt – men att få i sig det någon enstaka gång skrämmer inte mig. – Ghee är en väldigt bra produkt och väldigt lätt att göra själv. När vi var i Frankrike så köpte vi några burkar ankfett – det är super att steka i – behös bara litet grand i pannan och det bränns inte heller utan tål höga temperaturer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa