Dags att sätta stopp för slamspridningen

Insändare i UNT, av Lena Jarlöv, Gunnar Lindgren och Lars Odén.

Slammet från reningsverken innehåller många miljögifter, men sprids fortfarande på vår åkermark, och förorenar vår mat.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Mycket viktig artikel! Och regeringen ser ut att göra ungefär som med transfetter. Skjuta upp så länge det går. Att Danmark införde förbud för transfetter i början på 2000-talet och snabbt fick lägsta EU-dödlighet i kärlsjukdomar stoppade inte SLV att fortsätta strunta i att ge sitt remissvar, och regeringen har tydligen ”glömt” att ärendet fortfarande är ute på remiss och ingen där vill ens försöka begripa varför så många fler här än i Danmark dör i kärlsjukdomar. När ansvarslösheten kommer uppifrån kan den gå rakt igenom hela system, vilket verkar vara vad vi ser.
  Eftersom det innebär en ren kostnad att rena slammet, istället för nya skatter som är populärt för ej bevisat skadliga CO2-utsläpp, fortsätter regeringen att ansvarslöst skjuta upp förbud på väl bevisad skadlig slamspridning.
  Man ser tydligen villigt genom fingrarna så att reningsverken hinner spä ut och ”köpa fler platser” för sitt gift både hos godtrogna och väl medvetna bönder. De senare som förmodligen aldrig skulle äta något som sådana jordar producerar.
  Vad som behövs på konsumentnivå är frivilliga mätningar av Cadmium, Kvicksilver, läkemedelsrester etc. så att bönder som inte prostituerats att sprida gifter på sina åkrar kan sälja sina produkter bättre.
  Svartlistning av bönder med höga gifthalter som fått betalt för dessa är heller inte uteslutet. Men reningsverken kommer säkerligen aldrig ge ut listor på bönder som sprider deras gifter.
  När vi har en så handfallen regering som Sverige begåvats nuförtiden måste vi själva ta i med krafttag.
  Därför behövs mätningar och publicering av åtminstone goda resultat, för att skydda folkhälsan.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Här länk till statistik 2015 över hela Europa över dödstal pga hjärtsjukdom. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/37359.pdf

  Danmark 24% och Sverige 35%. Frankrike, som tidigare betraktats som en paradox pga högt intag av mättat fett kom nu in sämre än Danmark med 24.5% 2015, sedan dödligheten i Danmark minskat enormt efter transfettförbudet. Man räknar med ha sparat 700 liv om året enligt artikeln nedan.
  https://sciencenordic.com/denmark-food-videnskabdk/danish-ban-on-trans-fat-saves-two-lives-a-day/1424297
  Räknas inte sparade liv i Sverige?

 3. 3

  Håller fullständigt med om detta vansinne. Lägg därtill konstgödsel som tömmer naturtillgångar för dess framställning för odling av näringsfattig mat. Dödar mikroliv och gynnar monokulturens utbredning och CO2 utsläpp. Därtill växtgifter/kemi som dödar insekter, fåglar och hela näringskedjor. Förgiftar grundvatten och även vår självdestruktiva art. Grunden till alla metaboliska sjukdomar ligger ju i destruktivt jordbruk. Tyvärr har varken politiker SLV eller bönder tydligen intresse i morgondagen. Eller sina barn och barnbarns framtid eller hur planetens status ser ut. Som man sår får man skörda sa en lärare en gång till mig under min skolgång för att bli Evolutionsbiolog. Som vi bär oss åt visar filmen ”den sista skörden” en skrämmande sanning.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Mats, du har säkert hört talas om regenerativt jordbruk som sker helt utan konstgödsel och efter några år uppnår betydligt bättre skördar i vikt, men dessutom, framförallt, i spårmineraler och därmed naturliga vitaminer. Inte torkar vid torka eller rinner bort vid häftigt regn!
  https://www.youtube.com/watch?v=yvQGEtLtIpc är en länk till 45 minuter med Gabe Brown, en pionjär som säger att han inte strävar efter ”hållbart jordbruk idag” utan att det först måste regenereras. Han har mullhalter på 10% i snitt och enstaka jordar med 20% medans Svenska bönder tycker att 5% är ”bra”!
  Tillgängligt NPK i Browns marker är dessutom betydligt högre och spolas aldrig bort vid regn utan behålls med hjälp av det glomalin som ett fungerande mikroliv producerar.

 5. 5

  Sten.
  Oja väldigt bra att du tog upp detta, det är den enda vägen, OM vi ska kunna vända.
  Det finns liksom mig många som driver sitt jordbruk på detta vis. Dock behövs massor av just rätta jordbrukare jorden runt.
  Regenerativ jordbruk hjälper egentligen mikroliv- djuren- jorden, vattnet, vildmarken, bonden, den lokala ekonomin. Det enkla sättet att förbättra klimat och miljö, samt framför allt, människors hälsa.
  Börja om med gräsbetande djur, bestående betesvallar. Vi behöver inte varken plog eller andra tekniklösningar.
  Människan är inte beroende av protein, så det är egentligen en ovidkommande jämförelse. Människan är mera beroende av rätt mineral- och bakterisammansättning i kosten. Då är mjölk från kor som äter gräs helt överlägsen. Det finns mer liv i en tesked av bördig frisk jord. Än människor på jorden. Där är grunden till frisk planet och hälsa. Aldrig förr har vi översvämmats av tillskott av alla de slag. Dels för att lappa o laga eftersom det inte längre finns i vår mat. Den miljardindustri bryr sig inte om biotillgänglighet, hälsa eller miljö.
  Vi behöver bli fler som förstår sambandet mellan frisk matjord-friska kor och friska barn. Låt solen skina och bakterierna göra jobbet.
  Minska på Omega-6 i kosten, tvärt emot Livsmedelsverkets råd. Och öka intaget av gräsbetesmejeri o-kött.
  Det är fortfarande bättre både för miljö och näringsmässigt och med tanke på biotillgänglighet att ha om bara 1 ko på en hektar, än att odla spannmål.
  Alla som vill ha kunskap om hur vi ska tillsammans stoppa detta vansinne. https://permakulturboken.se/

 6. 6

  Om man handlar KRAV-märkt så vet man att man inte bidrar till slamspridning.
  Nu startar kampanjen ”EKO-september” för att sprida mer kunskap om Ekologiskt.
  https://heltenkelteko.se/
  https://heltenkelteko.se/ekovinsterna/
  Förhoppningsvis ger det mer kunskap till folk!
  Läs gärna mer om EKO-jordbruk av Gunnar Rundgren, ”Helt enkelt EKO”:
  http://tradgardenjorden.blogspot.com/

 7. 7
  Lars Henrik säger

  # Mats & Sten:

  Mycket intressant information i era kommentarer. Tack!

 8. 8
 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  5 Mats
  Men nog behöver vi väl äta protein, inklusive de essentiella aminosyrorna?!
  Även om vi inte behöver så mycket som många människor äter.

 10. 10

  Annika, jamenvisst. Det är där gräs, klöver och ört och det betesdjur omvandlar (även de viktiga bakterier), är vägen till just det.
  På dagens industriella skräp med processer och kraftfoder blir fettsyrorna undermåliga.
  Så klart du har rätt. Frågan är bara hur dessa produceras? Då är opastöriserat mejeri/kött fullt av det vi behöver.
  Vi vet ju alla näringsinnehåll på industrimjölk v/s opastöriserad naturbetesmjölk?
  Miljöfördelar blir ju även dem helt annat. De proteiner och essentiella fettsyrorna är fundamentala absolut.
  Vi är väl i grunden beroende även av bakterier för en fungerande metabolism?

 11. 11

  Annika? Vet inte om Jonas fortfarande har alla rätt?
  Men han förklarar ju förståeligt. Vänligen.

  http://www.jonasbergqvist.se/myter-om-lagkolhydratkost

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Humlan: Tack för info om EKO och länkarna.
  Tycker att dom missat en sak, nämligen att genom odling utan NPK stimuleras mikroliv och framförallt Mykorrhizza (M.) som dels producerar livsviktigt glomalin som håller ihop jord och behåller vatten i ”kapslar” så att det inte kan rinna bort som ”smuts”, vilket sker pga NPK.
  NPK är således huvudanledning till den jordförstörelse vi ser i våra floder så snart det regnar lite mer än vanligt. Chockladfärgen är just jord som utan glomalin blivit ”smuts” och villigt rinner ner och bort i bondens täckdiken, tillsammans med en stor del av dyrbart NPK och gödsel från djurstallar vid regn.
  Den andra enormt viktiga funktionen av M. är att en del av det glomalin som M. tillverkar (av kolhydrater från växter i symbios) används för att konstruera enormt tunna och mycket långa tubsystem i jorden.
  (Synliga för blotta ögat som ett gråvitt nätverk i jorden) Dessa system fungerar som transporttunnlar i jorden, dubbelriktade totalt sett. I noder som sammanvuxit mer eller mindre med växter utbyts information och material mellan växt och M, varvid växten ”betalar” i kolhydrater och organiska syror för beställning av de spårämnen den behöver. M använder energin och syror bl.a till att hitta och lösa upp mineraler, sortera bort det som inte är beställt och sedan leverera det beställda till växten.
  En anledning till att en mångfald av växtarter ger synergi kan vara att mineraler som lösts upp och ”tagits bort” då de inte ”passade en beställning” är att de kan bli nästan gratis för en annan växt. Gabe Brown redogör i sin presentation ovan att när han gick upp till över 10 olika sorters täckväxter skedde en synergi som var över förväntan. Att dessa får växa intill vintern och även övervintra medför att återväxten av en del täckväxter startar mycket tidigt på våren. Om det kan vara svårt att följa Engelskan kan man slå på Engelsk text vilket kan göra det lättare för oss att hänga med.
  En annan aspekt av ovanstående samspel är att växterna även får de spårämnen de behöver för att försvara sig mot pestangrepp. Det har en flerdubbel effekt då ofta inga växtgift längre behövs vilket betyder lägre kostnad och mindre gifter till oss som konsumerar dessa. Dessutom får vi konsumenter i oss både fler mineraler och vitaminer som dessa växter har producerat. Alltså en öppning för att rejält skära ned på idag annars ofta ”nödvändiga” tillskott från hälsokostbutiker. Eftersom sådant regenerativt jordbruk och jakt existerade i 100-tusentals år innan plogbruket bör både spårämnen och vitaminer i snitt vara desamma som vi anpassats till under en era 100-falt längre än det industriella jordbruk vi ”begåvades med” genom NPK-introduktionen.
  Här en kort (15 minuter) introduktion till hur man spar pengar genom att använda cover crops istället för kemisk gödsling (NPK). https://www.youtube.com/watch?v=UEOVLpZrvvU

 13. 13
  Tvillingsyster säger

  12
  Sten Björsell

  Tack så mycket för det här och annat som du skriver.
  Sedan en fråga som jag funderat ibland: är det någon vits att kompostera t ex målla eller annat ogräs? Jag tänker att det blir ännu mer ogräs i marken av det.

 14. 14
  sten bjorsell säger

  13 Tvillingsyster. Kan nog bero på. Om det har gått i frö lär dom nog överleva. Vet ej vilken temperatur som erfordras i komposten för att sådana frön ej skall klara sig!
  Men då hittade jag något intressant som kan få oss på andra tankar beträffande ”ogräset” Svinmållan:

  ”Svinmålla är ett av våra favoritogräs. Det tar nästan emot att ens kalla den ogräs, eftersom den egentligen är en bortglömt matväxt. Under bronsåldern var svinmållan en av våra viktigaste grönsaker och mycket tyder på att den faktiskt odlades i större skala. Den blev ersatt av spenaten under senare halvan av medeltiden, men faktum är att den har lika högt livsmedelsvärde som spenat. Bortsett från att den innehåller dubbelt så mycket C-vitamin! Dessutom smakar den mycket mildare.”
  Från: http://www.dagsattplocka.se/svinmalla

 15. 15

  Jag får inte läsa artikeln i UNT!?! Jag måste prenumerera för att få läsa den! Det kan bero på att UNT är den tidning som jag tycker sämst om och bråkat mest med. De gillar inte att deras tidning används för enskild yttrandefrihet, utanför ramarna.

  Roligt dock att de nu publicerar denna insändare som säger samma sak som jag blev avstängd för. Kanske har redaktionen vuxit i medvetande?

  Jag kan med stolthet säga att jag tillhört Gunnar Lindgrens,då lilla, aktivistgrupp. Numera har hans grupp vuxit till säkert flera hundra som tillgodogör sig information och sprider denna ohyggliga historia, Som INGEN förstörd modern sinnessjuk medborgare vill höra och kan förstå.

  Rötslammet är en domedags-mardröm som är så otrolig att vår fantasi inte kan föreställa sig den totala omfattningen som nu sker i demokratins svaga namn!!!

  De politiker och tjänstemän på lokal nivå som i folkets namn går till domstol. För att tvinga fram dispenser, i en obestämd framtid, Att få fortsätta att släppa ut koncentrationsverkens supergiftiga lakvatten i våra vattendrag och skärgårdar. Ett förfarande som i modern tid resulterat i vårt vattenlivs kollaps, vattenlivets reproduktionsförmåga ÄR förstörd och fisken är förbjuden att äta!!! För den är så jä-la giftig. Vi har dödat Östersjön och vår skärgård!!! Duktiga du och jag och våra politiker!!!

  Rötslam är bara till 15% människoavlopp. Med hälften av alla p-piller som konsumeras. Ingen fisk i Österjön kan längre få huvudvärk!. Hälften av all pencillin är en utmärkt grogrund för resistenta bakterier i avloppsystemet!!! Nej 85% är industriavlopp med alla tungmetaller, Fuoridmolekyler från moderna perflorerade ämnen! Radioaktivitet från sjukhus och tandläkare. En lista av mardrömmar som aldrig tar slut.

  Myndigheternas lösning är att ta bort källan till gifterna. Det går både bra och dåligt, för de tar bort massa gifter men skiten är lika giftig för det. Den enkla lösningen är: Bränn skiten och sortera ut fosfor och kväve. För obildade mig är det den enkla lösningen. En teknik som nu sprids över en uppvaknande värld som inser det dumma med att förgifta sina människor med högriskavfall.

  Som jag förstår har alla instanser sagt nej till spridning av rötslam på odlingsfält som producerar djurmat och kraftfoder. Så tydligen är problemet hos lokala politiker som sitter på ett berg av skit. OCH omoraliska bönder som förgiftar sina åkrar och får upp till 8 tusen per hektar för det.

  Eller som lilla jag tror Hin håle kan inte ta kål på svenskarna genom skitmat. Så då får han förgifta deras kött och mjölk och ägg med det som svenskarna missar, genom att köpa bra mat från affären.

  Det otäcka i sammanhanget är att så fort som rötslamsproducerat djurfoder är producerat så blandas det blixtsnabbt upp med Sveriges i övrigt helt rena matproduktion. Rötslammet lyfter med morgonens dansande älvor (dis) och flyger iväg och lägger sig i ett jämnt lager över hela vår planet.

  Och det hjälper inte att bönderna demokratiskt säger stopp för rötslam. Enskilda individer driver förfarandet ändå. Klart som fan att det finns en djävul!!!

 16. 16

  FOLKETS ANSVAR ATT ÖPPNA SINA SINNEN OCH AGERA

  Det som nu utspelas inför öppen ridå är ett lågintensivt krig som pågått sedan 1970 och det är den djupa staten (globalisterna) mot folket (som fortfarande sover). Globalisterna äger de globala företagen och de kontrollerar våra myndigheter, utbildningsväsende, vården, media och våra riksdagspartier. På femtio år har de kommit långt i sitt uppsåt att sänka suveräna stater och att utplåna demokrati. Senaste decenniet använder de även folkutbyte och otrygghet som ett verktyg i detta krig mot folket. Globalisterna har skapat EU som ska styra Europa och FN som ska styra hela världen – medan det sovande folket tror att detta är ”goda” organisationer.

  Det är slöseri med tid att försöka påverka dagens politiker då de slutat att bry sig om vetenskap, de struntar i medborgarnas hälsa och de lyssnar inte på folket (detta vet vi av egen erfarenhet). De måste bytas ut och samtlig riksdagspartier deltar mer eller mindre i denna komplott mot folket.

  Detta skrev vi om 2013 … Åkrarna gödslas med p-piller och svenska bönder får betalt för att sprida gifter >>> http://www.kostdemokrati.se/gunnarlindgren/2013/11/20/akrarna-godslas-med-p-piller-och-svenska-bonder-far-betalt-for-att-sprida-gifter/

  Därför har vi startat ett nytt parti vars webbsida öppnar inom kort >>> http://gulavastarna.org/

  Tjuvtitta nedan nu >>> http://gulavästarna.se/

  Självklart menar GULA VÄSTARNA (som ställer upp i nästa riksdagsval) att spridning av avloppsslam på åkrarna genast ska upphöra – något annat vore ju vansinnigt. Redan är många jordar i södra Sverige så kontaminerade med bland annat kadmium så att de inte duger som mat till barn.

 17. 17
  Tord Jakobsson säger

  Min tanke efter jag läst detta, är: Är det inte dax o skaffa ett nytt parti som tar hand om dessa viktiga frågor?

  Ja, o kalla det för : Miljöpartiet??

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Jakobsson
  Miljöpartiet kan ju förväxlas med det befintliga MIljöpartiet, som är dominerat av veganer och klimathysteriker.

 19. 19
  Lars Henrik säger

  Ur partiets Värdegrund på 3 minuter:

  ”Gula västarna verkar för Biologisk Mångfald avseende nyttoväxter.”

  Biologisk mångfald enbart för nyttoväxter? Då har man verkligen inte förstått problematiken! Det är inte ens i närheten av vad som krävs av ett riktigt miljöparti!

  De gula västarna bör förslagsvis anlita riktiga ekologer för att hantera riktiga ekologiska problem och utforma sin värdegrund efter det!

 20. 20

  Jag tror att ett nytt parti som för första gången i historien beskriver den vetenskapliga biokemiska verkligheten och dessutom vågar utmana kapitalismen och företags enskilda rätt att förstöra människor och vår planet, lite pedagogiskt. Skulle även kunna få mig att delta i det demokratiska hyckleriet var fjärde år.

  Miljöpartiet stödjer fortsatta utsläpp från koncentrationsverk i vattensystemet och söker tillsammans med övriga politiska partier DISPANS I DOMSTOL I FOLKETS NAMN!!!

  För efter 2020 är det förbjudet att förorenat vatten i Europa!!! Det är en demokratisk låg som vi ratificerat och vi skiter i lagen!!!

  Egentligen vill jag leda en våldsam kamp mot dessa miljömördare, men jag orkar inte längre.

  Bättre att leva i symbios med en utrotningshotad fårskock. De förstör vår planet och får inte vara kvar. Istället möblerar jag om skogen från tamdjur till vilt. Skjuter alla rävar, jagar bort lokatterna och odlar viltfoder i min skog. 90% av viltet blir inte ett (1) år!!! Där står de hindarna år efter år och ser skogens parasiter äta upp sina bäbisar. Jag ska översvämma skogen med hjortdjur.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  @Georg:

  Egentligen vill jag leda en våldsam kamp mot dessa miljömördare, men jag orkar inte längre.

  Ja, orken tryter, det känner jag också. Men jag märker att bland alla miljöproblem så finns det några jag kan arbeta med. T ex biologisk mångfald. Jag odlar en massa bivänliga växter och sätter upp bi- och fågelholkar överallt. Även utanför egen tomt 🙂 Och tänk, det går verkligen att se skillnaden. Aldrig har vi haft så många bin, humlor och fjärilar. Det är uppmuntrande!

  Nästa år ska jag tillverka några holkar till vänner och bekanta och gerillaodla biväxter.

 22. 22

  @Lars Henrik
  tidigare bodde här en rolig naturfarbror, som bjöd in sina vänner på fest och fågelholkstillverkning, liksom fladdermusholkar. Han planterade träd och buskar överallt i skogen. Plötsligt bland gran och tall står där ett åppelträd. Före midsommar är fågelsången både bedårande och öronbedövande. Efter midsommar försvinner fåglarna åt alla håll och kvar är ”mina” fåglar.

  Efter tre år i skogenmed mina får kan jag konstatera att fåren totalt barskrapat naturen på oxalatfria växter och en mycket obehaglig flora har tagit över och blivit dominerande. Det är total katastrof i mina beteshagar.

  Eftersom jag är en urbaniserad miljömupp, så vägrar jag att plöja och så. Så hade inte jag föreställt mig bondelivet (: Djurskyddsinspektören försökte förklara för mig att jag måste bruka jorden för att kunna föda mina får. Nu ser jag att jag inte klarar det och lägger därför om strategin. I framtiden blir det bara enstaka djur eller en mindre, inte övervintrande fårskock. Jag bygger om garaget till slakteri och gjort känt att jag köper nödslakter. Djur som brutit benet vanligtvis. Jag har en gigantisk stor familj och jag som familjens överhuvud har ansvaret för att det finns naturbeteskött på bordet.

  Om någon initierar en kristen våldsam kamp mot reningsverken, så är det jag som orkar mest, inbillar jag mig. Däremot var det ingen bra ide´att bli osams med, de från teve kända skurkarna i Västerviks kommun.

  Dock är jag stolt över att ha blivit utkastad från den kommunens politiska verksamhet. Och jag tror alla parter är nöjda med att jag isolerar mig här i skogen och varken syns eller hörs.

  Det jag ville säga var att det du gör är vad alla borde göra! Hjälpa Naturen på alla sätt man kan, skapa habitat för olika arter!Det har svenska galningar och miljömuppar gjort i detta land i hundra år. Det är därför vi idag har en så fantastisk natur som vi har. Statens engagemang är betydelsefullt. Men det är vanliga och ovanliga människor som fyller naturen med djur och växter.

  Det nya otäcka vi måste acceptera trots att vi inte kan, är att det inte finns utrymme för rävar, lodjur och vargar i vår naturliga framtida matproduktion. De orsakar för stora förluster i naturens köttproduktion. Jag blir nästan fysiskt angripen, när jag förklarar att en enda räv orsakar förluster på 250kg rådjurskött per år. Som markägare och toppredatorn i mitt revir är det otänkbart att föda räven.

  Jaktlaget i skogen bredvid sköt två rävar i är. Det är 24 lyckliga rådjursmammor, som själva får stöta bort sina kids och jag får 500kg extra kött att jaga i vinter. (Om jag hinner få min vapenlicens)

 23. 23
  Ulrika Nyblom säger

  vart ska man jobba med och lobba, så att galenskaperna tar slut bort med transfetter, bort med homogeniserad mjölk, kan vi lägga ner gluten dessutom och inte ersätta det med något annat??? (det går dock bra att ersätta enstaka bak med potatismjöl, för att få äta tårta eller andra bakverk någon gång då, och då. gluten ger fysiska, psykiska, neuropsykiatriska och autoimmuna förstärkningar, och ingenting görs. Varför, är ledningen så tröga, jag har bett Arla, att ta bort homogeniseringen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa