Klimatfrågan döljer andra miljöproblem

Göran Värmby: Klimatfrågan döljer andra miljöproblem.

EU satsar stora summor på klimatfrågan, men åt miljöhotet görs nästan ingenting.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Visst är det så. Man ägnar mycken tid och lägger stora pengar på något som inte är ett problem. De verkliga miljöproblemen, orsakade av människan och som man faktiskt kan göra något åt, struntar man i. Men det är väl som vanligt: follow the money.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Skrev ett inlägg tidigare. Det bara försvann när jag klickade ”skicka…”

 3. 3

  Sen att lura både konsumenter och sig själva med att en växtbaserad kost är enda vägen för hälsan och miljön. Det är tragiskt. Plogande bönder för ettårig gröda med dåligt näringsinnehåll, med konstgödsel och växtgifter med fosila bränslen. Är då allt utom miljötänk. Industrin försvarar sin guldkalv.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  Min stora sorg är att krisen för biologisk mångfald inte får det fokus som den förtjänar. Dessutom är det uppenbart att vissa åtgärder för att minska utsläppen av klimatgaser leder till ytterligare minskad mångfald. Till ex att sluta äta kött och mjölkprodukter, även från betande djur på vall eller i natur.

  Dock ser jag att det höjs varningens finger även från miljörörelsen i detta problem. Inte minst från Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket. Jag tror det är viktigt att vi inte drar alla miljökämpar över samma kam.

  Det är också helt klart att både utsläpp, biologisk mångfald samt givetvis överuttag av råvaror (både förnyelsebara och icke) är tätt kopplat till folkmängd och konsumtion. Får vi inte bukt med dessa saker spelar det i längden ingen roll om klimatkrisen är fejk eller om den är verklig och vi löser den. Vi förbrukar redan i augusti vad vårt klot hållbart kan leverera per år.

  Herr Rosling har som bekant påpekat att folkmängden ska plana ut någonstans kring tolv miljarder i takt med att arma människors levnadsstandard ökar. Men då måste jordens resurser räcka till för även detta uttag. Annars får vi bara fler i armod och fortsatt stora barnaskaror. Det blir en utmaning som heter duga!

  Stephen Hawking trodde vi hade max tusen år på oss att hitta en ny planet eftersom den nuvarande senast vid den tiden gjorts obeboelig genom en någon slags självförvållad katastrof.

  Man brukar säga att delat ansvar är inget ansvar men kanske måste vi ändå, var och en av oss, dra vårt strå till stacken.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Ber uppriktigt om ursäkt för att jag rullar in som ett bowlingklot i denna tråd och förstör stämningen men jag kunde inte annat.

  Det jag ville säga var att klimatkris eller ej så har vi mycket stora problem att tampas med och artikeln som Annika länkar till visar på några av dessa. Miljöfarliga kemikalier i vatten, luft och mark och antibiotikaresistens. Till dessa måste vi lägga överuttag av råvaror och bristfällig återvinning på de flesta håll i världen etc. Visst måste ansvar utkrävas av branscher, företag och politiker men riktigt effektivt kommer det nog inte att kunna bli förrän vi med våra plånböcker och vårt omdöme sätter verklig press på dem att ändra sig. Om inte kan samhället tvingas till verkligt odemokratiska metoder för att lösa problemen tillräckligt snabbt.

  Det hade varit bra om fler debattörer i klimatfrågan varit ärliga och uppriktiga och berättat att allt visst inte är frid och fröjd om klimatkrisen är ett påhitt. För vi har trots det massor av problem att lösa och vissa av åtgärderna är dessutom desamma som nämns för att ”rädda” klimatet. Inte minst gäller detta vår egen konsumtion. Det hade varit att visa en verklig omtanke om miljö och framtid.

 6. 6
  XMargareta säger

  Etik är livsviktigt.

  Om inte sanningen kommer fram, så sker inte rätt handlande.
  Då kvarstår problem och då blir det ingen frid och ro.
  I stället måste man av kärlek till sina medmänniskor säga sin sanning,
  Annars går saker åt hel—ete och då försvarar sig de lögnaktiga med olika typer av våld.
  Och då räknas lögner och förtal och oheliga allianser etc. etc. in i begreppet våld tycker jag.
  Har rätt handlande och och ro infunnit sig, så banar det väg för icke-våld.

  Det är stränga bud faktiskt.
  Att sätta allas välgång före egen vinning. Men det är det som skall till
  .Det ankommer på var och en.

  Alla vet och känner igen och beundrar äkta hjältar.

 7. 7

  6 XMargareta

  Två ord på italienska som alla kan förstå:
  SANTE PAROLE

 8. 8

  7 av 8 Indien-turister kommer hem med resistenta bakterier i sina kroppar!!! Det räcker inte med att deras flygresor ger löss! Nu måste man totalsanera toaletten efter en indienresenärs besök. Ett domedagsscenario växer fram i mitt huvud.

  Det jag läste i förevarande artikel är fruktansvärt, på samma nivå som Union Carbide, (Heinz, coca cola….)! Ska detta folk aldrig få sluta lida för våra livsmedelsbutikers och Apoteks, Superkapitalistiska, totalt hänsynslösa mot de människor som lever i närmiljön och får ta emot dessa mängder av död, FRÅN VÅRA SKATTEPENGAR, PLÅNBÖCKER OCH PLASTKORT!!!

  Det finns ingen möjlighet att rädda Indien, depopulations-processen har gått för långt. Vi behöver skaffa oss ett skydd mot framtida och nuvarande antibiotikaresistens.

  Ondska styr och regerar på jorden! Men det finns bevis för att det går att göra skillnad. En enda mening kan krossa en miljardindustri: 7 av 8 Indienturister har resistenta bakterier inombords, när de kommer hem (förutom lössen från flygplanet).

  Klimatet är skitkul (: Ena sidan har vetenskapen och noll koll, GRUNDLURADE av konstgödselindustrin!!! Skeptiker är omedvetna om livet i sin helhet och rabblar mantran som betyder noll.

  Ställ alla politiker och politiska organisationer till svars och kräv Skampålens återkomst.

  Sedan kan vi sätta oss ned och diskutera vad vi ska göra åt multinationella företag och deras industriella monokulturer. Som förstör vårt klimat!!! Ska vi förbjuda veggismat och kräva carnivore på skolorna, lokalt ekologiskt. Kan vi 2019 för första gången i historien få en seriös klimatdiskussion. Som inte baseras på superkapitalistiska lögner genom massmedia och småskolefröknar. Straffet är en månads löneavdrag, för att känna vad kapitalism innebär för en fattig Indier.

 9. 9

  Georg….för att inte tala om alla dessa enorma ”dumps” i Afrika…..
  Vi har verkligen orsak att båda skämmas och vara oroliga för vårt människosläktes framtid på den enda glob vi har….

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Den kände science fiction-författaren Arthur C. Clarke skrev angående utsikten till intelligent liv utanför vårt solsystem: Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.. Om det första alternativet är sant är vårt ansvar oerhört!

 11. 11

  # Lars Henrik

  Jag har faktiskt hittat medveten geometrisk intelligens! Vilken människa kan skicka ut en microvåg och skapa dessa superintelligenta konstruktioner!!! I det som VI vet är jordens undergång. Endast vi funderar på varför dessa perfekta formationer förstörs av två parallella linjer, med 20m mellanrum.

  Det är min uppfattning att vår metabola medvetenhet och klimat-/miljömedvetande är nödvändig för att förstå dessa konstverk och det budskap de förmedlar.

  https://www.youtube.com/watch?v=_JjQgTm-adg

 12. 12
  Lars Henrik säger

  # Georg

  Säreget vackert! Detta har blivit en konstform i sin egen rätt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa