Mer vetemjöl ger högre risk för glutenintolerans

Ann Fernholm: Mer vete ger högre risk för glutenintolerans.

Hypoteserna har varit många under åren, om glutenintoleransens orsaker. Tidigare eller senare glutenintroduktion etc,
Man har nu sett att tidigare introduktion och ökad dos gluten ökar risken för celiaki, glutenintolerans.

 

Comments

  1. 1
    sten bjorsell säger

    Enligt böckerna ”Grain Brain” och/eller Wheat Belly framkom klart att framtagningen av dvärgvetet hade en del sidoeffekter. Genom hybridiseringen lyckades man få fram ett kraftigt kortvuxet vete som kunde hålla upp en mycket tyngre och större vetekrona. Man kunde då även ”ösa på” mer konstgödsel, med andra långtidseffekter som jordförstöring, år efter år.
    Produktens sidoeffekter var att en mängd nya proteiner som vi aldrig tidigare ätit okontrollerat bildades under hybridiseringen. En misstänkt direkt orsak till ökad vetekänslighet. Men kanske blev den Nobelprisbelönta processen ”för stor” för att sådana småsaker skulle spela någon roll eller ens nämnas.
    Men Borlaug som fick nobelpriset för dvärgvetet och ”räddningen från världssvält” kommer säkerligen bli omprövad inte bara för ökande glutenintolerans utan också för accelererad jordförstöring som genom dominoeffekt (gradvis mer NPK för att bibehålla samma skörd på den sämre jorden) kan se till att UNs uppskattning att matjorden, den idag industriellt brukade, tar slut inom 60 år.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa