Kolhydrater är inte essentiella i kosten

Det finns en  person som kallar sig ’Mormor’ som upprepat energiskt påstår att kolhydrater är nödvändiga, essentiella, att äta.

Det är emellertid sedan länge känt att de inte är det. Det beror på att vi har funktionen Glukoneogenes, som betyder att vi själva kan producera glukos om inte kolhydratintaget är tillräckligt för att tillförsäkra ett normalt fasteblodsocker.  Vid lågt kolhydratintag producerar bukspottkörtelns alfaceller hormonet glukagon, som uppmanar levern att tillverka glukos. Då använder den fett och protein från i första hand födan till glukostillverkning, upp till fasteblodsocker. Balansen i detta är finstämd, och ger den stabilaste  glukosnivån i blodet, utan att höja insulinnivån.

’Mormor’ har inte anammat detta utan fortsätter att påstå att vi måste äta kolhydrater för att få det glukos vi behöver, trots att vi har talat om sanningen för henne många gånger.

Något som bevisar att vi har denna funktion är att vi även under svält och fasta hela tiden har ett stabilt fasteblodsocker.
Under glukoneogenesen produceras ketoner, energirika och lätt sura molekyler, vilka fungerar bra som energikälla i kroppen. Man äter då en ’ketogen kost’.

 

Comments

 1. 1

  Eric Berg har producerat väldigt mkt bra innehåll gällande ketogen kost + intermittent fasta på youtube. Kiropraktor från början men har numera specialiserat sig på Keto och driver eget.
  Har gjort en bra video om läkemedelsindustrin här på 3,5 min:
  https://www.youtube.com/watch?v=mupYHvBrCRI

 2. 2

  Hej Annika,

  Följer din intressanta blogg med största intresse! Jag äter ketogen kost och mår väldigt bra av det. Tyvärr slutar min mage att fungera. Kan helt enkelt inte göra nummer 2, detta trots att jag äter fröer och dricker enormt mycket vatten. Har du några tips på vad jag mer kan göra för att få magen att fungera?

  Med vänlig hälsning,
  Eva

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Eva
  Nej jag har ingen superlösning vid trög mage. Vätska, fett – gärna kokosfett, och sen får man prova hur mycket fibrer som fungerar bäst. Grönsaker är bra fibrer, och andra lågkolhydratvegetabilier.
  Magnesiumtabletter.
  Om inget annat fungerar kan jag tipsa om ’Frukt o Fiber’, tabletter som tas på kvällen vid behov med generöst med vatten. Då brukar det lossna dagen efter.

 4. 4

  En stor näve valnötter, om man tål nötter, i fil eller yoghurt.
  Det funkar! Man får hålla på några dar kanske.
  På apoteket finns det ju tillfälliga droppar att köpa. Om det är tvärstopp.

 5. 5

  Rena tankeöverförelsen här….höll just på att föreslå en ny tråd på det här problemet om ”carbohydrates are necessary for life….”!!!
  Men eftersom jag just skrivit ett svar på tråden om mättat fett där kommentarsfältet stängdes plötsligt, så hoppas jag moderator tillåter mej detta svar på Lars Berns långa harang, som jag nu har ögnat igenom o inte funnit speciellt intressant. Även om den här tråden inte är den rätta…
  Kanske mera intressant är att man tydligen är tvungen att applådera, om man vill undvika att bli beskylld för att ha någon slags agenda??
  Sedan min bröllopsdag den 15 augusti 1960 har jag bott i Italien, är 80 plus och alltså bara en gammal tant, som är passionerat intresserad av biokemi, så vad i allsin dar kan jag ha för agenda?? Har inte ens en bok jag vill sälja…
  Min agenda är bara den att försöka undvika alla dessa horribla iatrogena och onödiga metaboliska sjukdomar för så många personer som möjligt….och det är väl vad alla vi, som tror på LCHF, vill??
  Fattas bara att jag ville diskreditera en sådan auktoritet som Lars Bern genom att fråga varifrån han fått denna absurda idé om att vi inte behöver karbohydrater för att leva. Men även solen har fläckar…
  Och tyvärr är detta påstående inte mycket bättre än professor Hellenius mantra om det mättade farliga fettet och ställer hela LCHF-rörelsen på samma låga nivå, som etablissemanget kör med…
  Båda dessa påståenden bevisar bara en otrolig okunskap om de viktigaste metabola reaktionerna i vår organism.
  Om nu båda sidorna fortsätter att basunera ut falska fakta för en okunnig befolkning, så är det kanske till gagn för någon, men definitivt inte för en bättre folkhälsa.
  Mitt mycket elementära resonemang om just CHO bygger bara på detta enkla faktum:
  Utan klorofyll ingen fotosyntes,
  Utan fotosyntes inga kolhydrater,
  Utan kolhydrater inga nukleinsyror,
  Utan nukleinsyror inget liv.
  Om nu Lars Bern anser detta vara ett stort missförstånd, så är jag överens om att det nog inte lönar sej att fortsätta diskussionen. Och Moderator har alltså rätt.
  Slut på mitt svar som jag hade velat skicka på förra tråden.
  Angående den nya tråden om att CHO inte är essentiella i vår kost så är det tydligen redan bestämt att jag har fel…!?

 6. 6
  Nisse Hult säger

  Vill man inte förstå så vill man inte så enkelt är det, gäller
  även ”Mormor” och det är inget att lägga krut på. Finns många
  som inte vill förstå ex gruppen som inte vill inse
  hur enkelt och supereffektivt det är med IF och som i mitt fall med OMAD sen
  5 Januari. Funkade bra att cykla CykelVasan också på detta
  koncept. Problemet är att man måste slakta många heliga kor
  och det kan kosta i prestige och den smällen tar inte alla på
  bekostnad av fortsatta viktresor och kämpande helt i onödan.

 7. 7

  Mormor: Poängen är väl varifrån man får kolhydraterna. Energi kan man som sagt få från andra källor än kolhydrater.

  Dr Eric Berg: ”Do We Really Need Carbohydrates?”
  https://www.youtube.com/watch?v=eXF4iD3O_oA

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Ett relaterat problem: vissa mornar och förmiddagarna kan mitt bs vara så lågt som tre. Vad kan detta bero på?

  Jag brukar starta dagen med sådär 3 dl fettkaffe (kaffe, smör o h en skvätt mjölk eller grädde). Jag misstänker själv koffeinet för denna effekt. Det kan ibland få mitt bs att verka lite svajigt om jag tagit några koppar under arbetsdagen.

 9. 9
  Ethel Loberg säger

  Det finns koffeinfritt kaffe, mitt blodtryck sjönk en del när jag gick över till koffeinfritt

 10. 10
  Gunnar Isaksson säger

  #7 Lars Henrik.

  Att ditt blodsocker ligger så lågt som 3 beror helt enkelt på att du har massor av ketoner i blodet.

  Blodsocker och ketoner utgör liksom kommunicerande kärl. Ligger det ena lågt så är det andra högt och vice versa.

 11. 11

  Självklart behöver vi kolhydrater. Men vi behöver inte äta dem. Det får de vi äter äta 🙂

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  5 Mormor
  Det är växterna som producerar klorofyll, inte människor.
  Vi behöver glukos som byggämne för cellväggarna, men vitsen är att vi kan producera det själva i glukoneogenesen.

 13. 13
  roland.aslund@gmail-com säger

  Mormor påstår att kolhydrater är nödvändiga för livet på jorden. Jag tror inte hon menar att kolhydrater är ett essentiellt födoämne för oss människor. Jag antar att hon menar att vi inte skulle leva om det inte fanns kolhydrater på jordklotet. Har jag fattat Mormor rätt?
  Roland

 14. 14

  Till Eva som kämpar med nummer 2 vill jag berätta hur jag kommit ifrån problemet. Har börjat ta C-vitamin i form av askorbinsyra uppblandat med vatten. Sippar på glaset då och då under dagen. Det har fått fart på magen och dessutom har mina förkylningar försvunnit. Mirakulöst. Dessutom äter jag magnesium vilket väl alla behöver tillskott av. Det hjälper också lilla magen.

 15. 15

  Mormor vet inte vad hon gaggar om. Redan i grundläggande näringslära i högskolans material finner man att kolhydrater i kosten är icke essentiella för människans överlevnad, medan fett och proteiner däremot är det.

 16. 16

  @ 13

  Det är så jag har tolkat mormors påstående angående kolhydrater.

  Farfar jala

 17. 17

  #2 Eva
  Prova Holistic Ultra Tarm. Finns på hälsokostbutiker.
  Innehåller Magnesiumoxid som suger upp vätska till tarmen, så man inte blir trög.
  Drick ordentligt med vatten så att det finns vätska att suga upp.

 18. 18

  Verkar som att mycket verkar uttänkt när det kommer till skapandet av människan. Fantastiskt att vi inte behöver kolhydrater och det verkar troligt att det är ett syfte i det.

  Följande är hämtat från traningslara.se:

  Men kolhydraterna då?

  Nej faktum är att kolhydrater är helt icke-essentiellt och en människa kan i teorin leva ett helt liv utan ett enda gram kolhydrater från kosten. Glukos kan ombildas från både aminosyror och från fett, denna process kallas glukoneogenes och sköts främst via s.k. glukogena aminosyror samt från den delen av en triglycerid som utgörs av glycerol. En triglycerid består av en glyceroldel med tre fettsyror bundna och kan utseendemässigt liknas vid ett stort E där de tre vågräta strecken är fettsyrorna och det lodräta strecket är glycerol, alltså den delen som har potential att kopplas bort och omvandlas till glukos vid behov.

 19. 19

  Forskning kring mjölkprodukter – hälsa:
  https://mjolk.se/mjolkmatrisen-darfor-ar-mjolk-sa-unikt-halsosamt/

 20. 20

  Kanske man har noterat detta med att kolhydrater är icke-esseentiella när man stötte på inuiter och såg vad detta folkslag livnärde sig på – det var väl förr bara fett och protein. Numera är förstås även dom påverkade av den västerländska matkulturen. Drar mig till minnes att jag läst intressanta artiklar i tidningen ”LCHF Magasinet”, minns ej vilket nummer.

 21. 21

  12 Annika Dahlqvist

  Så bra att du har förstått att det bara är växter, som kan producera klorofyll – det är absolut ett steg i rätt riktning!!
  Nästa steg blir då följaktligen att det bara är växter, som kan syntetisera kolhydrater, eftersom klorofyll är ett nödvändigt ämne för att den komplicerade reaktion, som kallas för fotosyntes, kan äga rum och med hjälp av koldioxid och solens energi, bilda livsviktiga kolhydrater.
  Redan på min tid fick man lära sej detta i skolan och vad jag vet borde denna kunskap fortfarande vara giltig?
  Inget djur och ingen människa har denna förmåga att syntetisera en glukos-molekyl….inte ens om du heter Trump eller är någon annan viktig person, som t ex påven, eller om du skulle råka vara en gaggig anka…det är bara växter som har den förmågan, tack vare dess klorofyll.
  Är glad att åtminstone några kommentatorer på tråden har förstått detta faktum, som tycks mej ganska logiskt.
  Således av detta enkla resonemang borde de flesta begripa, att om den reaktion som kallas glukoneogenes, ska kunna försiggå i kroppen, så måste vi alltså på något sätt redan ha fått i oss dessa kolhydrater.
  Antingen genom att vi ätit ”plantbased food”, alltså växter, eller att vi ätit animalier, som i sin tur har har ätit det, som t ex kossor, som betar grönt gräs.
  Den anaeroba glykolysen är en non-oxidativ omvandling av en glukos-molekyl med 6 kol-atomer till 2 molekyler av piruvat, med vardera 3 kol-atomer.
  Glukoneogenes är i sin tur en tillbaka-omvandling av dessa två piruvat-molekyler till en glukos-molekyl, vilket dessutom kostar cellen 4 högenergi molekyler mer i form av ATP, än vad glykolysen kan ge.
  Dessutom är den anaeroba glykolysen även en viktig källa till utgångsmaterial för många av våra livsviktiga substanser som vi behöver för att leva. T.ex. aminosyror.
  Det är inte tvärtom, som många tyvärr fortfarande tycks tro.
  Därför är kolhydrater essentiella födoämnen för oss människor, men naturligtvis inte i den omfattning som folk äter i dag och naturligtvis inte i form av junk food, typ hallonbåtar.
  Konceptet LCHF är enligt min uppfattning det ledande.

 22. 22
  XMargareta säger

  Jag är som jag tidigare skrivit inte intresserad av annat än fakta och anser att om man har olika uppfattning i en fråga, så kan man få större insikt om man betraktar ett problem som någonting som ligger framför en på bordet och att det är ämnet/problemet, som är intressant.

  Två som diskuterar, diskuterar alltså då problemet/ämnet och är intresserade av den andres kommunikation (och inte den andres eventuella tillkortakommande eller eventuella okunskap och jag menar också att man kommer längre och det är trevligare med hövligt tlltal.)

  I förhoppning om detta och med stor ödmjukhet skriver jag nedan:( Skulle jag inte ha rätt uppfattning här är jag naturligtvis tacksam för att få veta det.)

  Enligt vad jag förstår kan triglycerider och fosfatidylestrar vara utgångspunkt i glukoneogenes.
  på annan väg än via pyruvat.
  Och eftersom lagrat fett i cellerna kan ha ursprung i fett, som man ätit, så behöver inte kolhydrater nödvändigtvis finnas i kosten.
  (Min uppfattning är dock, att en frisk människa kan i vissa all må bättre med en viss liten del kolhydrater)
  .
  Kort uppräking av exemplet triglycerider:
  Triglyceriden blir fosfatidsyra ( fosfat inblandat.)

  Från fosfatidsyran kan man gå både fettsyrornas och glycerolens väg.
  Glycerolens väg är den intressanta här.

  Glycerolens väg:
  Fosfatidsyran blir sedan alfaglycerofosfat, som både utanför mitokondrierna och inne i dem blir till dihydroxiacetonfosfat. (Utanför går NAD+ in och det blir NADH+ H+. Innanför går FAD in och det blir FADH2)

  Dihydroxiacetonfosfatet blir fruktos 1-6 difosfat.( Dihydroxiacetonfosfat kan också bli fruktos 1-6 difosfat på en annan väg via glyceraldehydfosfat.)

  Avspjälkning av ett fosfat ger fruktos-6 fosfat,
  som blir glykos-6 fosfat.

  Sedan avspjälkas ett fosfat. Då fås glukos.

 23. 23

  XMargareta: ”Skulle jag inte ha rätt uppfattning här är jag naturligtvis tacksam för att få veta det.”
  Det är en rimlig och önskvärd uppfattning. Men den förutsätter en intellektuell balans som inte stämmer med svenskt folklynne.

 24. 24
  XMargareta säger

  # 23

  Jag är bekymrad och förskräckt över att invektiv så ( tanklöst? och obekymrat?) slängs omkring på nätet.
  Jag är faktiskt äkta bedrövad över det.
  Det stoppar behövligt sansat samtal om väsentligheter.
  Jag vet inte hur man kan bidra för att vända den tendensen.

 25. 25

  24 XMargareta
  Men detta är dessvärre en del av specifikt svensk kultur. Här är vad Gustaf Sundbärg skrev om sina landsmän 1911:
  “…toleransen mot andra är det klent, och vid minsta anledning till missnöje blir han lätt grof.“
  “Svenskens brist på psykologi yttrar sig också däruti, att han är värnlös mot oförskämdhet. Vid hvarje mera oväntad och ovanlig situation af människa mot människa blir han förbryllad. I äldre tider löstes en hel del dylika problem mycket lätt: när oförskämdheten gick för långt, slog man helt enkelt till. Men i våra dagar, när man inte får slåss!“
  Och i våra egna dagar, hundra år senare, har det blivit än värre tack vare “sociala medier“, där man kan vara hur fräck som helst utan att behöva röja sig. Hela Sundbärgs text kan du läsa här:
  http://runeberg.org/folklynn/

 26. 26
  XMargareta säger

  # 25

  Tack för länken.
  Kollade lite på måfå och fick mig ett gott skratt.
  Allt jag kollade innehöll ett roligt generaliserande.

  Visst kan national-kynne/karaktär finnas.
  Det blir stor humor, när generaliseringen blir total.
  Nedan ett citat ur texten. :.-)

  Citat.
  ”Vårt folk har många framstående egenskaper, som annars plåga utmärka endast större folk: ridderlighet, storsinthet, förmåga af stora öfverblickar och många andra. Allt smått, all den futtighet, som icke kan undgås hos ett så litet folk som vårt, har samlat sig på en punkt: i den svenska afunden.” 🙂 🙂 🙂

  Menar du att tonen är bättre hos icke-svenskar?

 27. 27

  XMaergareta: ”Menar du att tonen är bättre hos icke-svenskar?”
  Ja, för 40 år sedan diskuterade vi just detta med kolleger från USA och Österrike. De tyckte sig ha funnit att man i Sverige i princip skall tycka illa om en person som har annan uppfattning än man själv har. Då förvandlas ett meningsutbyte lätt till en nedsättande personkarakteristik, som tar död på alla möjligheter att komma tillrätta med varandra i den fråga det gällde. Offentliga exempel kan lätt spåras upp. Här är Sven Stolpe om Olof Lagercranz:

  ”…intrycket att han är på visst sätt defekt, att det saknas moralisk instinkt och organ för andligt liv bakom hans begåvning”. ”I hans raseri i sena år mot varje beskärning av sexualiteten anar man vad det i sista hand var som kom honom att överge kristendomen.” ”Det är sin egen tomma stämningskristendom han förhånar.” (saxat härifrån: https://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Lagercrantz_(bok)

  :Och här är Olof Lagercrantz om Herbert Tingsten:
  “Han äger ingenting av den snillrika författarens förmåga att fånga en skymt av sig själv sedd bakifrån. Han synes aldrig ha upplevt en annan människa som existerande annat än som
  spegel vänd mot honom själv. Framför allt har han inte upptäckt sin egen maktlystnad.“ (Saxat härifrån: https://www.8dagar.com/2015/09/tingsten-lagercrantz.html)

  Sånt kallas i Sverige “kulturdebatt“. Förekommer ingen annanstas såvitt vi kunnat se.

 28. 28
  XMargareta säger

  Piltson.

  Exemplen du tar upp verkar vara exempel på ”okultur.”

  När man skriver i meningsutbyte, som i en blogg, löper man större risk för kontroverser just bara för att man inte har varandra framför sig och kan läsa minspel osv.
  Därför större anledning att bemöda sig om att få till bra meningsutbyte.
  Förhoppningen är att det kan civilisera sig med tiden på nätet? .

 29. 29
  olle holmqvist säger

  #27
  Förekommer ingen annanstas såvitt vi kunnat se. >

  ”När begåvning saknas, skriver vreden versen”
  ”Sällsynt år förening av skönhet och renhet”
  Decimus Junius Juvenalis, född omkring 60 i Aquinum, död omkring 130

  ”Ni är inte ens värda att hund lyfter bakbenet mot er”
  Paracelsus eg Filippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, född 10 november 1493 i Einsiedeln, död 24 september 1541 i Salzburg, var en schweizisk läkare, alkemist, naturfilosof och mystiker.

  ”Mycket i denna avhandling är nytt och mycket är sant. Men vad som är nytt är icke sant, och vad som
  är sant är icke nytt”
  Georg Christoph Lichtenberg (1 July 1742 – 24 February 1799) was a German physicist, satirist,

  ”Man ska inte förakta dagsaviserna.De kan kastas upp ocj visa vart vinden blåser”.
  Henrik Bernhard Palmær 1801-1854

  ”In german or englisch I know how to count down, but I´m learning Chinese, says Werner von Braun.
  ”Tom” Lehrer, född 9 april 1928 i New York,amerikansk musiker (kompositör, textförfattare, sångare, pianist), satiriker och matematiker

  ”Adolf Hö rapporterar från sitt Residenz i Helvetet, våningen under Bunkern:
  ”Om jag hade haft Jan Helin istället för Joseph Goebbels, hade tyskarna aldrig hört talas om
  Staligrad eler El-Alamein
  Olle Holmqvist, biolog född 1945

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa