Så kan du hindra fallolyckor

Socialstyrelsen har gett ut en skrift om hur man kan undvika fallolyckor.

Kostanvisningarna var ganska bra. Men man rekommenderar kolhydrater: ”bröd, flingor, potatis och pasta. Välj gärna fullkornsbröd, knäckebröd och fullkornshavregryn”.
Jag ser ingenting om att undvika sockersaker.  Många äldre äter mycket av kaffebröd, tårtor o dylikt. En del äter också godis. Det hade varit lämpligt att tala om att man blir mera benskör om man äter så dålig mat.
Beträffande fetter så nämner man klokt nog inte fröoljor, utan:  ”till exempel rapsolja, olivolja, fet fisk, mejeriprodukter och nötter”. Tyvärr nämner man inte smör. ’Mejeriprodukter’ kan ju vara hur fettsnåla som helst.

Så det var halvbra, det kunde ha varit mycket sämre.

 

Comments

 1. 1
  olle holmqvist säger

  SocialStyrelsen ger 8 råd f a undvika och lindra vad som händer vid fall-olycka.
  Råd nr 2 om kost:
  …varierad och lagad mat regelbundet. Ät gärna något proteinrikt till varje måltid, till exempel
  kött, fisk, bönor, ägg eller mejeriprodukter. Mjölk, fil och yoghurt ger dig kalcium och D-vitamin!.

  Föreställer mig att proteinrik kost ger aminosyror som vi sedan syntar till de proteiner vi behöver
  f a vår kroppar ska ut och spatsera.

 2. 2
  olle holmqvist säger
 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Smöret lyste med sin frånvaro.
  Vad gäller D-vitamin så var det skralt, 20 mikrogram är lite.
  Äldre borde ta mycket mer.

 4. 4
  Thomas H säger

  Se där… jag dricker tillräckligt med vätska, var en punkt! Det tror jag inte många gör utan de dricker bara när dom är törstiga och det räcker inte alltid! (Dvs Dom känner inte av det verkliga behovet) Samtidigt kan många ha saltbrist och de två faktorerna kan göra en vimsig/yr!!

 5. 5

  Ännu en megafon till livsmedelsverket, industri, läkemedelsindustri TYVÄRR. Att odla näringsfattiga grödor med konstgödsel, växtgifter och tekniklösningar som kräver fossila bränsle. Det är rent miljöbrott i mina ögon. Organiskt är den ända vägen till hälsa och miljö. Fortsatt dödande av insekter, fåglar och drivor av djur, inte minst vår art med konventionell ohållbart odling, och till visst mått även det ekologiskt odlade. Ekosystemet/kretslopp mår bäst av betande djur Det enkla sättet att förbättra klimat och miljö, samt framför allt, människors hälsa. Börja om med gräsbetande djur och skippa tekniklösningar. Råmjölk. Levande bakterier och deras enzymer. Lägg till Vitamin K2 ( viktig för att D-vit. skall verka ) till gräsbetesmjölk och hög halt Omega-3 EPA. Märkligt att man anser en livsåskådning som bygger på att inte utnyttja eller döda djur. Dödar drivor av djur. Lösgör co2 och behöver tillskott och labb kött och importerat skräp för att överleva. Så mycket mer odlat för att få i sig dagsbehovet. När hållbart jordbruk och en lågkolhydrat/sockerfri kost från naturbete mättar massor både här och globalt om det nu fodras på gräs, klöver och ört. Ingen raketforskning precis. Och helt i samklang med naturen
  Människor undviker ofta smör eftersom de är oroade över kalorierna eller kolhydraterna i smör näring. Spoiler alert: Smör har inga kolhydrater! När det gäller kalorier, låt oss se hur många kalorier i grödmatad smör näring.
  Gräsmatad smör näring är ännu mer imponerande än vanlig smör näring. Till exempel innehåller 14 gram smör, som ligger under en matsked på 0,93 matsked, om följande näringsämnen:
  100 kalorier
  11 gram fett (med 7 gram mättat fett och 0 gram transfett)
  30 milligram kolesterol
  500 internationella enheter vitamin A (1o procent DV)
  0,4 milligram vitamin E (2 procent DV)
  0,8 mikrogram vitamin K (1 procent DV)
  Så smör kanske inte ger dig protein eller fiber, men det innehåller inte heller socker, kolhydrater eller hälsofarliga transfetter. Människor är ofta rädda för mättat fett, men när mättat fett erhålls från hälsosamma källor i måttlighet, som gräsmatad smör och kokosnötsolja, ger den kroppen brännskad bränsle och hjälper till med blodsockerstabilitet. När det gäller kolesterolhänsyn, som jag har sagt tidigare, är låga kolesterolnivåer sämre än höga för många människor.

  Gräs-Fed Smör vs Ghee vs Standard Smör
  Låt oss titta på hur de olika smöralternativen som ghee och standardsmör som inte kommer från gräsmatade kor jämför med gräsmatad smör. Jag har skrivit om ghee innan, och jag rekommenderar det starkt. Ghee har en unik näringsprofil utan laktos eller kasein, men är rik på kortkedjiga och medelkedjiga fettsyror och butyrat. För personer som är känsliga för laktos eller kasein, kan de använda ghee eftersom processen har tagit bort dessa allergener. Om du har fått veta att hålla sig borta från mejeri och smör, skulle jag personligen experimentera med gräsmatad ghee.
  Både smör och ghee innehåller medel- och kortkedjiga fettsyror. Smör innehåller 12 procent till 15 procent medel- och kortkedjiga fettsyror, medan ghee innehåller 25 procent eller mer. Kroppen metaboliserar faktiskt dessa fetter på ett annat sätt än långkedjiga fettsyror. Resultatet? Medium och korta kedjor är inte associerade med hjärt-kärlsjukdom.

  Ghee har en högre rökpunkt än smör så ghee är stabilare vid hög värme. Under tiden är gräsmatad smör bättre för att baka och laga mat vid lägre temperaturer.
  Vad sägs om gräsmatad smör jämfört med ditt vanliga smör från kornmatade kor? Gräsmatad smör näring är särskilt högre i många näringsämnen än smör från kor som matas med kornbaserade dieter. Studier har visat att mjölken från gräsmatade kor är betydligt rikare i fettsyror och fettlösliga vitaminer. Det betyder att smöret från mjölken till gräsmatade kor är också högre i alla dessa bra saker.
  Vetenskapen har också visat att mjölk (och därför smör) från gräsmatade kor är högre i konjugerad linolsyra, en allvarligt frisk immunförstärkare och sjukdomsfighter. Sammantaget är smör från gräsmatade kor bara ett mycket hälsosammare val än vanligt smör.

  https://www.atl.nu/lantbruk/professor-prisas-for-kamp-for-mjolken/

  Ni som köper ekologiskt, visst vet ni om att även ekomat besprutas?
  I Sverige är tex Pyrsol tillåtet och godkänt som insektsmedel på grönsaker. Dem vill ogärna skriva ut vad det gör med djur och natur.
  Grönsaker ska ätas färska för att ha något näringsvärde. Bättre låta djuren omvandla det till total näringstäthet För människan.
  Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinteerensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Att påstå att de livsmedel vi tillhandahålls från industriproduktion i de flesta affärer ska ge oss någon form av hälsa. Är en utopi och förbannad lögn. Vi alla vet i vilken ”miljö” cancerceller trivs bäst. Metaboliska sjukdomar ökar och anledningen är solklar för normalbegåvade. Otroligt att livsmedelsverket, socialstyrelsen, forskningen står gapande och säger sig söka bot. När sanningen är solklar. Tyvärr vet vi att dessa bygger sina kostråd på pseudovetenskap. Förlorare är de som inte lägger sina pengar på friskvård genom riktigt producerade näringskällor. Samt i sin okunnighet medverkar till monokultur och lidande djur i sina näringskällor. Dött ekosystem neråt, som vi är så beroende av. Förlorare lägger sina pengar på usla nöringskällor, sjukvård eftersom de tyvärr litar på statliga myndigheter som är korrumperade.

  Skola i fett.
  https://2strongarms.se/en-riktigt-fet-genomgang-av-fetter/

  https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/ar-mattat-fett-farligt

  Spannmål, baljväxter. Inget för oss
  https://www.amymyersmd.com/2017/06/the-problem-with-grains-and-legumes/

  https://openheart.bmj.com/content/openhrt/5/2/e000898.full.pdf

  Dessa ”kostråd” kunde vara mycket bättre om man förstod att hälsan är viktigare än alla pengar i världen.
  Vår art är i sanning självdestruktiv.

 6. 6
  F d anhörig säger

  När det gäller de äldre så undviker de att dricka eftersom det är vanligt att deras läkemedel är en kombination av vattendrivande. Det blir besvärligt med toalettbesök.

 7. 7
  olle holmqvist säger

  #4 !
  Tack synpunkt från verkligheten. Äter de äldre dessutom för lite proteinrik mat ? Verklig risk ?

 8. 8
  XMargareta säger

  # 5….
  ….. och andra, som har åsikter/fakta om betesanimalier.
  Delge gärna Svenska Naturskyddsföreningen dessa.

  De synpunkterna behöver komma upp på bordet för bearbetning lite mer ofta och tydligt.

  Därför är det bra om flera delger den föreningen sådana impulser.

  Såg på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida, att det är aktuellt just nu med slåtter i föreningens
  arrangemang, så det är inte minst lämpligt just nu.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa