Patriks och Birgittas bönbok vann guld i Kina

Sveriges Radio.se.

Birgitta Höglund, Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt har skrivit böckerna Låt bönor förändra ditt liv, och Låt bönor förändra ditt liv – kokboken. Den har nu vunnit första pris i kokboksklassen i VM-tävling i Kina.  Grattis!!
Patrik är typ 1-diabetiker som funnit att bönor stabiliserar hans blodsocker. Läs böckerna!

Birgitta har skrivit om utmärkelsen.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Och vad är det positiva som skulle ändra mitt liv till det bättre med att äta bönor?
  Att det skulle ”stabilisera” blodsocker har jag svårt att fatta förutsatt att man vill stabilisera på en lägre nivå.

  I mina ögon är mättat fett/cocosolja en bättre lösning och givetvis i combo med övrig strikt LCHF och 23:1 fasta dagligen. En hund begraven? För övrigt är ”kokböcker” forntida idag. Bästa kokboken heter YouTube

 2. 2
  Patrik Olsson säger

  Det här med bönor, det är ju alltid diskussion om dom numera. De har ju effekter på hälsan, som allt annat vi stoppar i oss både goda och dåliga effekter. Det har ju framförts på sina håll att alla antinutrienter i bönorna gör dom väldigt opassande som människoföda. Å andra sidan är det ju antinutrienterna som även står för en stor del av de goda, nyttiga egenskaperna. Främst skälls det på lektiner, men lektiner finns ju i de flesta grönsaker, de som sägs vara allra nyttigast har mest lektiner, vitkål, broccoli mfl. Andra antinutrienter som sänker blodsocker efter mat, och därmed insulinnivåer anses vara potentiell behandling mot diabetes och övervikt, den resistenta stärkelsen, oligosackariderna, i dagligt tal cellulosa som inte tas upp som glukos i blodet men både mättar och matar de viktiga magbakterierna, det är antinutrienter, de minskar ju näringsupptag i form av glukos… De som minskar upptag av protein, är det inte bra egentligen om det är viktnergång eller lägre blodsocker på morgonen vi vill ha? Polyfenoler som sänker blodsockret, ytterligare ett gift i bönorna. Men hur är det, kommer man drabbas av alla de problem som dessa antinutrienter skulle kunna ge upphov till, eller överväger de goda egenskaperna? Min tro är att det vi äter i rimliga mängder skadar inte, men det kan göra god nytta. Under varje kapitel i den länkade uppsatsen från SLU tas både negativa och positiva hälsoeffekter upp av varje antinutrient. Några personer har hänvisat till den som ett bevis på att bönor är jättefarliga, genom att kommentera den ur ett rent negativt perspektiv. Nu länkar vi till den så att den som vill kan läsa och bilda sig en uppfattning, den berättar dessutom lite om mängder av de olika ämnena i olika bönor, och en viktig slutsats som motståndarna gärna hoppar över, bönor är nyttigt… Det den inte berättar är att det inte funkar för alla, det kan man bara ta reda på själv, ät och mät.

  https://stud.epsilon.slu.se/10621/1/henriksson_y_170906.pdf
  https://smartadiabetiker.se/nyttan-av-smorsyra/

 3. 3

  Tanken med tillskott av bönor är att många av dem innehåller en stor andel resistent stärkelse. Denna form av stärkelse tar sig förbi tunntarmen oprocessade och ner till tjocktarmen där stärkelsen blir till föda för de bakterier som finns där, s.k prebiotika. Mest resistent stärkelse hittar man i ej upphettat potatismjöl, men många bönsorter innehåller också en hel del resistent stärkelse. T.ex kidneybönor innehåller ca 35% resistent stärkelse. Med hjälp av lämplig prebiotika bildas kortkedjade fettsyror som t.ex smörsyra som har visat sig ha goda effekter på insulinkänsligheten, blodsockerkontrollen och permeabiliteten i tarmväggarna.

  När det gäller Patriks blodsockerkontroll så finns flera bilder på hans kurvor ifrån den CGM han använder på Instagram och i FB-gruppen ”Ssmarta Diabetiker”. Se exempel här, https://www.instagram.com/p/Bn8VnxggS46/

  Patrik har idag ett HbA1c på 27 mmol/mol, vilket troligtvis är bland de lägsta HbA1c-värdena som uppmätts bland Sveriges seniora typ 1-diabetiker. Patrik fick sin diagnos 1978. Basen för Patrik är fortfarande lågkolhydratkost, men med hjälp av regelbundet tillskott av bönor/resistent stärkelse i kosten har hans blodsockerkurvor blivit närmast blivit raka streck. Det är extremt svårt för en typ 1-diabeiker att efter flera decennier med sin sjukdom uppnå de värden som Patrik lyckats med. Hans fästmö Maria, som inte är diabetiker, har halverat sin kroppsvikt med samma kost, se https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/medicin/20170706/bonorna-halverade-marias-vikt-folk-som-ser-foreefterbilder-pa-mig-har-svart-att-tro-det-ar-jag/

  För en snabbsamanfattning rörande resistent stärkelse, se gärna Dr Mark Hymans YouTube-klipp, https://www.youtube.com/watch?v=xXOr1H7HnW4
  (Dr Mark Hyman är en amerikansk läkare som länge propagerat för lågkolhydratkost, skrivit böcker och gör många intervjuer med flera av lågkolhydratvärldens många profiler. Som också läggs ut på YouTube…)

 4. 4

  Tack, Annika. Ja, det här känns fantastiskt roligt att vår kokbok blev Best in the World i Gourmand Awards, världens största kokbokstävling.
  Intresset för kokböcker ökar stadigt, både i Sverige och utomlands. Många har idag tröttnat på att bara leta recept på skärmar och vill ha en riktig bok att läsa i. Så att kokböcker skulle vara forntida får stå för Nisse Hult, det är nog inte många som håller med honom, i det heller…

  Både jag och Lennart har mått väldigt gott av ett tillägg av pre- och probiotika i vår annars tämligen strikta LCHF-kost. Jag har blivit av med mina klimakteriebesvär och gått ner till den vikt jag hade i 30-årsåldern, fyller snart 58. Jag har blivit betydligt starkare och slankare och fått en fantastisk energi.. Lennart, som är 76, har tappat ca 12 kg och är idag betydligt starkare och friskare än på många år, trots en del svåra sjukdomar för 3-10 år sen, vår ketogena kost har varit en otroligt stor hjälp i rehabiliteringen.

  Vi äter tre mål om dagen och trivs väldigt bra med det. För mig som har fibromyalgi är det en väldigt bra hjälp att slippa symptomen i form av värk, trötthet och hjärndimma. Lennart är sockerberoende, han kan med hjälp av rejält med mat och mycket smör klara sig från sötsug.

  Jag hoppas att jag med hjälp av mina kokböcker kan inspirera många andra att äta sig till ett friskare liv. Jag har en mångårig bakgrund som restaurangkock, så recepten i böckerna är genomarbetade och enkla att följa, långt ifrån några begravda hundar 😉

 5. 5
  Nisse Hult säger

  @ Birgitta H

  Om det är många som håller med mig eller inte stör mig inte värst mycket. Att tänka annorlunda tar tid och kräver mod särskilt i Sverige där man ligger rätt långt efter andra länder i att tänka nytt gällande kost trots LCHF vågen sen lång tid tillbaka. Finns undantag men det går lite trögt.
  Vidhåller att YouTube är helt outstanding när det gäller att få tips på recept etc. ex om man kör Keto Life style eller som jag som kör 23:1 OMAD och KETO sen lång tid tillbaka. (Med stor framgång)
  Ex: Zucchini Frittata Recipe – Laura Vitale

  https://www.youtube.com/watch?v=FEPZFJGVfFw

  Tre mål om dagen kräver mera insulinpåslag över tid och skapar inte lika stabil blodsockernivå som ex OMAD 23:1 och tre mål öppnar heller inte fönster för fettförbränning etc. på samma sätt.

  Att sen en prisad kokboksförfattare skulle ge kredit åt mina tankar har ja givetvis inte räknat med heller.
  Ett sånt lappkast skulle ju vara kostsamt på många sätt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa