Så mycket socker innehåller frukten

Artikel i Må Bra.

Frukt innehåller en del C-vitaminer och mineraler samt fibrer, men det gör också grönsaker. Frukt innehåller ganska mycket socker, vilket inte grönsaker gör i samma utsträckning.
Sockret i frukt består av hälften glukos och hälften fruktos, precis som det socker vi äter mest av, saccaros, från sockerrör, sockerbetor och glukos-fruktossirap HFCS (High Fructose Corn Syryup, vilket utvinns från majsstärkelse). Fruktos är det socker som vi är mest rädda för. Det kan inte metaboliseras bra i levern utan omvandlas till fett som lagras in i levern, och orsakar fettlever, och går även vidare till bukspottkörteln och lagras in även där, och skadar de insulinproducerande betacellerna. Sockrets skadeeffekt på lever och bukspottkörtel påminner om alkoholens. Därför kallar man fettlever som inte orsakats av alkohol utan av socker för Non Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD. NAFLD ger insulinresistens.
Med tanke på att ett högt fruktintag ger en hög fruktosbelastning kan man vara skeptisk till högt fruktintag för diabetiker.

Vi är väl förresten många som har märkt att högt fruktintag stoppar upp viktnedgång mycket effektivt?

 

Comments

 1. 1
  Cecilia säger

  Tack, Annika. Du har alltid så intressanta artiklar. När jag jobbade på Elkjøp för länge sedan, här i Norge där jag bor, så hade vi väldigt kort lunchrast och då hände det ofta att man åt ett äpple eller 2, men jag märkte att jag blev väldigt fort hungrig igen. Kan det bero på det höga sockerinnehållet i äpple?

 2. 2

  Tack för ett bra inlägg Annika. Jag trodde att frukt innehöll mer fruktos än glukos. Var har du sett att det innehåller lika mycket av båda?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Martin
  Det har jag från många ställen. Du får Googla, och återkomma om det inte stämmer.

 4. 4

  3
  Annika Dahlqvist
  Det verkar som att olika frukter innehåller olika mängder fruktos
  https://www.nutritionmyths.com/low-fructose-fruits/

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Martin
  Intressant. Men det enklaste är väl ändå att tänka att ungefär hälften av sockret i frukt utgörs av fruktos?

 6. 6

  5
  Annika Dahlqvist
  Ja, det stämmer

 7. 7
  Olle.Holmqvist säger

  ”22 percent of invasive breast cancers went away without treatment. Since these tumors were asymptomatic—women did not feel a lump”
  https://www.verywellhealth.com/spontaneous-remission-of-lung-cancer-a-rare-miracle-3971875
  En del cancerformer försvinner av sig själva, utan skol- eller alt- behandling. Därav frågan: hur många behandlade skulle ha undgått – utan någon behandling. Nästan omöjligt att sortera ut eftersom sjuka kan tänkas blanda skol. och alt- medicin i hopp om att ngt hjälper. Det är ju också vardaglig erfarenhet- Man blir ofta frisk ”av sig själv”.

  Siffran 22 % för bröstcancer är den högsta jag stött på snabbscanning av cancer. Alltså självgående återgång fr cancer till frisk.

  Jag är därför skeptisk till ”egen erfarenhet” kan mkt väl stämma i många, flesta fall (?) – men hur vet vi?
  Genom att ha icke behandlad kontrollgrupp! Bönderna på Själland/Skåne hade åren omkring 10 000 dålig ålafiske. Alger sörjade igen näten. Då vidtog man den enda åtgärden: Man hängde kungen, och ålafisket blev bra igen.

  Hur många katoliker har inte blivit hjälpta av sitt favorithelgon ?
  Egen erfarenhet………

 8. 8

  #2 m fl
  Här hos Diet Doctor hittade jag bra information om sötning/socker/fruktos/glukos
  https://www.dietdoctor.com/se/lchf/sotning

 9. 9
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Jeg er imponert over mat-rådene du har gitt oss fra jeg startet å følge artiklene dine. Alle rådene stemmer presis slik de gjorde i 2013/14 og til nå. Frukt er ikke det beste, kornprodukter skaper inflammasjon i kroppen som ofte ender med artrose og mettet fett er bra for hud og roer ned mage. Ofte har jeg skeiet ut og spist frukt om høsten og brød til tider. Det har alltid slått ut dårlig. Ved juletider drakk jeg appelsinjuice, da fikk jeg soppinfeksjon både i ansiktet, ved hårrøttene og ellers – aldri mer.
  Hurra for deg som standhaftig følger opp og gjentar rådene, jag gillar dig Annika Dahlqvist!

 10. 10
  ulrika Nyblom säger

  Har läst David , hotet mot din hjärna samt, skydda din hjärna.
  Nu skall jag kolla hur trovärdig Tim Spector är.

  MEN en sak ska vi veta, Cubanerna, äter dubbelt så mycket socker som de i USA, och är ändå både fattiga och friskare så varför då. Jag ska kolla upp hur detta kommer sig, annan tarmflora eller?

  tips, gillar ni yoghurt? ät hellre den grekiska. än den turkiska.

  OBS jag tror inte det är bra med socker och spannmål i kosten eller sötningsmedel.

 11. 11

  Var hittade du den datan? Det ända jag hittade var det här om socker konsumtion i Cuba: https://www.helgilibrary.com/indicators/sugar-consumption-per-capita/cuba/
  Det blir ändå 146 g socker per dag, vilket är högre än de data jag hittat på USAs socker konsumtion. Men det är långt ifrån dubbelt så mycket.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa