It’s the insulin resistance, stupid

En mycket bra artikel om orsaken till metabola syndromet, av professor Tim Noakes.

Tim berättar här historiken  om blodfetterna. Forskare fann redan på 60-talet att förhöjda triglycerider var mycket mer kopplade till hjärtsjukdom än kolesterolet. Men läkemedelsindustrin hade inget medel mot hypertriglyceridemi, så därför fanns det inga pengar att tjäna på den kunskapen, och därför ignorerades den.

Andra forskare visade att det är LCHF som hjälper mot förhöjda triglycerider, men det vill inte läkemedelsindustrin och deras lakejer, de tongivande professorerna, höra talas om.

Men sanningen måste väl till slut segra i alla fall!

 

Comments

 1. 1
  Lennart säger

  Finns det ngt enkelt sätt att översätta artikeln till Svenska?
  Är det ngn som vet?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lennart
  Google översättningsprogram finns, och det fungerar hyfsat.
  Man får ha omdömet med när man använder det, för det kan bli felöversättning av ord som har flera betydelser.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Utmärkt sammanställning av Tim Noakes!
  Tänka sig att sambandet höga triglycerider – hjärtsjukdom funnits understött av gedigen forskning sedan 1960- talet, medans vårt etablissemang sagt att det inte finns någon forskning!
  Alltså redan 1961 drog Albrink och Man de viktiga och senare begravda slutsatserna baserade på en studie av över 115 hjärtattacker som jämförde kolesterol och triglycerider.
  Hela 82% av de som fick hjärtattack hade förhöjda triglycerider medan färre än 20% av dessa hade högt kolesterol! I figur 7 framgår sedan hur snabbt triglyceriderna minskar med LCHF.
  De ”glömda” (gömda) forskarna insåg klart att mäta kolesterol var närmast meningslöst jämfört med att mäta triglycerider. Redan 1961!

  Fruktos som ej behövs för att bibehålla normalt blodsocker omvandlar levern till triglycerider, vilket enligt studien ovan från 1961 alltså direkt ökar risken för kärlsjukdomar/hjärtattack/angina vid regelbundet intag, typiskt intag av socker och/eller frukt.
  Dessutom producerar fruktos vid omvandling i levern giftiga aldehyder som förbrukar leverns förråd av antioxidanter vid för högt intag av alkohol eller/och fruktos som då ger leverskador i proportion till intag.
  Noakes frågar även varför triglyceriderna ”glömts bort” medans kolesterol som visats vara ett tveksamt mätvärde fortfarande har en prominent position i hela västvärlden.
  Högt kolesterol kan man medicinera mot, men det finns ingen medicin mot höga triglycerider.
  Däremot reduceras triglycerider mycket enkelt med lägre socker och lägre kolhydratsintag, alltså LCHF, något som man anser ”ovetenskapligt” och ”skadar” både modern läkemedelsindustri och matindustri.

  Att kolesterolsänkande statiner inte hjälper mycket gör dessa mycket lönsamma p.g.a. de vanliga långtidsförskrivningar för att ”minska framtida risker”.
  Tack, Tim Noakes och Annika!

 4. 4
  Mormor säger

  Lite konstigt bara att Gerald Reaven så övertygande förespråkar statiner för att sänka kolesterolet trots den allmänt kända laterala effekten av dessa med en ökning på cirka 10% av diabetes typ 2…???
  Har Uffe Ravnskov möjligen haft någon uppfattning om honom nånstans, vad ni, som skriver och läser här på bloggen, vet…??
  Och inte ett enda ord om en annan gigant i diabetesbranchen, nämligen professor Roger H. Unger….!?

 5. 5
  Bengt D Nilsson säger

  Föreläsning av Professor Roger Unger: https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

 6. 6
  Kerstin L säger

  Har ni läst artikeln i bl.a. SvD och SVT nyheter om hundratusentals döda bin i Varberg? https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/avfall-fran-godistillverkning-blev-dodsfalla-for-bin

  Förfärligt och stor symbolik! Bina dränker sig i containers med sött avfall från godistillverkning. Jag ser en parallell med vad mänskligheten håller på med.

  Kerstin L

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa