Är ditt blodjärn för högt?

Is your blood iron too high?

Om järnhalten i blodet blir för högt får man skadeeffekter och sjukdomar i kroppen. Det kan bli hjärtsjukdom, leversjukdom, ledinflammationer, cancer, stroke etc.
Det finns en ganska vanlig genetisk sjukdom, där man inte kan begränsa upptaget av järn från födan, den heter Hemokromatos.
Man mäter järnhalten med provet Ferritin. De som har hemokromatos får ofta ferritinvärden över 1000. Normalvärden för ferritin är 10-350. Behandling vid höga ferritinvärden är blodtappning.
Kvinnor som menstruerar får lägre värden. Efter klimakteriet samt för män i alla åldrar finns risken för hemokromatos-värden. Man kan också ha en lindrig form av sjukdomen, där man ändå kan få skadligt höga järnvärden om järnintaget är högt.
Det förekommer järnberikning av föda, tex frukostflingor och spannmål. Det kan orsaka avancerad sjukdom hos de som har hemokromatos.
Därför bör inte slentrianmässig järnberikning av livsmedel förekomma. Man bör i stället någon gång kolla sitt ferritinvärde – och ta järntillskott om det är lågt, och söka läkare om det är alltför högt.

 

Comments

  1. 1
    sten bjorsell säger

    Att reducera järn lär gå bra med hjälp av svettning. Naturligt nästan varje sommar och vid hårt arbete förr. Om man inte kan motionera till svett så går bastu bra. Ett knep som fungerat på mig är att dricka vatten med 9 g salt timmen innan bastun. Man svettas då snabbare och mycket mer, samtidigt som man tillsätter salt i precis samma mängd man får intravenöst vid uttorkning! Dessutom går Kalcium ut i svetten så att överskottskalcium som annars kan ”lagras” i mjukvävnader när otillräckligt med co-faktorer som Vitamin C, magnesium och/eller Vitamin K finns tillgängligt. Förutom andra metaller. Med havssalt ersätts mineralerna med salt och spårämnen och man kan även alltid kan lägga till en del zink och selen som tillskott alltid då man svettas mycket.

  2. 2

    Hej Annika! Vad säger du om Morley Robbins åsikter i detta? Han tar bl.a. upp det i avsnitt 220 (eller 218-221) av podden
    Dvs att inte heller ferritinet etc behöver säga särskilt mycket om järnavlagring i vävnader http://4health.se/220-morley-robbins-koppar-och-jarn-mineralerna-i-din-kropp-3

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa