Ost och yoghurt kan förlänga livet

Secret London.

Metaanalys visar att ost och yoghurt minskar mortaliteten av alla orsaker.  Detta stöder inte hypotesen att mjölkprodukter är skadliga för hälsan.

Men drick inte ”för mycket” mjölk. Man kan nog avstå från att dricka mjölk, den innehåller för mycket socker.

 

Comments

 1. 1
  Eva Lindroos säger

  Trevlig läsning du serverade! Om man äter vanlig fil istället för yoghurt, vad tror du om det? Måste det vara yoghurt tror du?

 2. 2
  XMargareta säger

  Läste länktexten.

  Några funderingar.(Nu medger jag, att jag bara läst länktexten. Själva studien fanns väl inte där?)

  -De som undersökt är förvånade över, att livsmedel med innehåll av mättat fett, ost och yoghurt, kan vara kopplat till lägre dödsrisk. Så därför kanske de kommer att leta förgäves efter en orsak till att det är så lyckosamt, att konsumera ost o yoghurt.
  Nu kan det ju faktiskt vara, så att det är det mättade fettet, som är den direkta, eller indirekta orsaken till, att det är lyckosamt.

  Direkt: Som den sk. franska paradoxen: Man förvånar sig över att fransmän har så få fall av hjärt-kärlsjukdomar, trots att de konsumerar så mycket fet animalisk kost. (Man har försökt förklara detta med att de också dricker en hel del rödvin, men det kan ju vara det animaliska fullfeta.) Studien, som jag uppfattar det, motsäger inte att det kan vara nyttigt med det fettet.

  Indirekt: Om man konsumerar mycket (animaliskt) fett så orkar man inte stoppa i sig andra skadliga saker.

  -Man refererar sedan till en svensk studie, där hög konsumtion av mjölk hos svenska kvinnor kopplas till fler hjärt/kärlhändelser.
  Då menar man att det troligen beror på just det mättade fettet. Så man varnar för detta.
  Häpp säger jag. Konsumtion av lättmjölk är hög i Sverige och eventuellt särskilt bland kvinnor?
  Så det kan i stället bero på, att det saknas fett i den mjölken. Mjölk utan fett innehåller högre halt kolhydrater och proteiner.

  Så i verkligheten kan det vara det mättade mjölkfettet som skyddar.
  Mantrat att mättat fett är farligt används reflexmässigt och är en monumental seghet, som bitit sig fast.
  och kan kanske vara orsaken till, att man reflexmässigt varnar för (animaliskt) mättat fett och misstolkar undersökningar och letar orsak på fel ställe.
  I så fall kan det ta flera decennier tror jag innan man hittar rätt.

 3. 3
  XMargareta säger

  forts.
  Det kan naturligtvis också vara de mikrober, som finns i ost o yoghurt, som är det lyckosamma….. osv.

 4. 4
  Rolf Löfgren säger

  #2
  Jag har åsikten, att det är de fullfeta mjölkprodukterna som är orsaken till god hjärthälsa.
  Särskilt gräsbetes smör, det är guld värt.
  Dessutom, smör innehåller en mix av olika fettsyror.
  Snacket om mättade fetter är rent vilseledande.

  Naturligtvis spela floran i tarmen stor roll, särskilt smörsyra har en rent botande roll.

 5. 5
  Bodil Vinstorp säger

  Det er jo også sådan, at ost og yoghurt indeholder meget mindre laktose (sukker) end mælk, uanset fedt indhold. Det kunne meget vel spille en rolle.

 6. 6
  Jösses säger

  Extremt svårt att dra några slutsatser om ”mjölk” sådär i allmänhet.
  Skillnaden mellan
  avfettad, A1, ickegräs, homogeniserad och pastöriserad ”mjölk”
  är milsvid mot
  fullfet, A2, gräsbetad, ickehomogeniserad och opastöriserad mjölk.
  Sedan finns det massor av varianter där det mesta som säljs liknar det förra och inte det senare.

  Någon yoghurt eller fil där bakterierna har ätit upp mjölksockret, går det att köpa sådan?
  Allt som finns i butikerna har runt 4% kolhydrater.
  För att mjölksockret skall försvinna, måste inte fil/yoghurt vara opastöriserad och surna av sina naturliga bakterier? Någon som vet?

 7. 7
  XMargareta säger

  Syrning av mjölk innebär, att mjölksyrabakterier för att få energi till sina livsprocesser använder mjölksockret. Det bildas då mjölksyra.
  Det innebär, att mjölsockerhalten sänks och det gäller all syrning av mjölk, antingen den är ”hemsatt” av opastöriserad mjölk, eller om den först pastöriserats och därefter fått sin bakteriekultur och blivit yoghurt, eller filmjölk osv.

  Ju längre bakteriekulturen tillåts arbeta, ju surare blir det, till den gräns som bakterierna själva tål syran..
  När man öppnar paketet tillåts syre komma in och då störs syrningsprocessen, främst i det översta skiktet..
  Om man inte öppnar filförpackningen, kan teoretiskt syrningen fortsätta tills max syra nås om paketet hålls kallt.
  Om man inte har paketet i kyltemp, så finns en viss risk för att andra mikroorganismer kan ta över, men jag har själv haft paket i högre temp och kunnat förtära produkten, även efter längre tids lagring.

  Det går att testa hemma. Man ställer oöppnade paket kallt och väntar med att öppna och förbruka innehållet.
  Man skall då finna, att det är en produkt som är försedd med klumpar= fler bakterier och man kan märka en surare smak.
  Jag uppskattar inte smaken i en sådan syrad mjölk, men en viss måttlig sänkning av sockerhalten blir det.
  Ju lägre pH en viss kultur tål, desto surare och desto mindre socker finns kvar.
  Har för mig, att just yoghurtmikrober kommer ner mer i syra än som i filmjölk.

 8. 8
  XMargareta säger

  ….forts.. Gäller produkter med levande kultur.
  Alltså de flesta, men det finns även produkter med avdödad kultur.

 9. 9
  Mats carlstedt säger

  Ja hälsofördelarna med opastöriserad mejeri från kor som äter 100% gräs, klöver och ört är fantastisk.
  Faktiskt det näringstätaste vi kan få i oss. Tyvärr en förbjuden sak att köpa (än).
  Hälso och miljöfördelarna är stora med naturbetande. Mejeri från spannmål och andra näringsfattiga vegetebilier de stackars djuren tvingas äta är allt utom hälsofrämjande. Grödor från konstgödsel och växtgifter är INTE miljötänk. Eller särskilt hälsosamt. Dricker inte industriproducerat skit, det borde ingen göra.

 10. 10
  Georg W säger

  Livet innehåller svåra val. Leva utan socker och lagårdsmjölk eller ketogent utan mjölk men med ystade läckerheter?
  Jag har fortfarande inte fått svar på frågan om kalcium i osten, egentligen är en förororening. Som skapar stela gubbkroppar och tallkottskörtlar utan fantasi och drömmar.
  Jag har ännu inte fått tag på en mjölkseparator och är fortfarande hänvisad till kapitalismens livsmedelstempel för smör och grädde. Jag skulle ha haft grädde om jag inte girigt druckit det. Av någon konstig anledning så blir jag dålig i magen av syrad mjölk. Så jag dricker massor med vanlig mjölk, sedan 10 år tillbaka och älskar det.

  Min 17-åring sommarjobbar nu i lagårn där vi först köpte mjölk.
  Jag tillber nu de förfäder som framtvingade mutationen, laktostolerans, i mina och era gener och gjorde vårt lilla muterade släkt till den här planetens dominant, på alla områden.

 11. 11
  Jösses säger

  Hur är det, dör enzym för kalciumhanteringen i kroppen, vid pastörisering?
  Och hur är det med opastöriserad ost som ju går att köpa i bättre affärer, hur hanterar kroppen kalcium från sådan ost jämfört med industriost?

 12. 12
  Georg W säger

  Jösses, mycket bra frågor det också. Det verkar inte som svaren är tillgängliga för gemene man. En 34% cheddar innehåller 870mg kalcium/100g.

  Ålder i kroppen betyder sämre upptag/produktion av magnesium. Vilket vi alla vet innebörden av och kompenserar. Det är mitt intryck att uteslutning av ost innebär mindre behov av magnesium.

  Det vore kul om mjölk gör oss intelligenta och starka och ost gör oss korkade och svaga? Det skulle ju kunna förklara de senaste tusen årens bakvända evolution och varför folk i allmänhet är så dumma i huvudet.

  Dessutom vet vi ju att osttillverkare som lämnat gårdens hantverk och blivit industriella är kapitalistiska omoraliska skurkar som dränker ostarna i pencillin!!! För att skada våran interna bakterieflora och utsätta oss för invasiva bakterier.

  Pratar vi om ARLA så ber jag er notera att den röda arlakon, symbolen för en svensk garanterad fri från GMO-produktion mjölk, saknas på ostarna. Vilket garanterar att ARLA använder dansk och tysk gmo-producerad grädde till osten för att dumpa priser och konkurrera ut de sista 25-30% av konkurrens som de har i Sverige.

  Sveriges mjölkbönder är kapade av internationell kapitalism!

  Låt oss bli en massrörelse som går till bageriet och ber om plasthinkar med lock! Sedan går vi till närmaste mjölkbonde och säger (viktigt!):Jag blir sjuk av homogeniserad mjölk och undrar om jag kan få köpa ohomogeniserad mjölk? Jag är fullt medveten om att jag riskerar att få EHEC! Men är beredd att ta risken och friskriver bonden från ansvar.

  Då ska det vara juridiskt försvarsbart för bonden att sälja mindre mängder mjölk till privata kunder. Bonden som ju arbetar utan lön uppskattar mycket lite svarta fickpengar, i sitt kungarike.

  När man köper mjölk direkt är man självgående och PERFEKT!!! Man fyller sin dunk utan att spilla, betalar i burken och rengör efter sig så att det inte syns att någon varit där. Inga misstag är tillåtna hos en bonde!

  Sedan ska bonden ha en flaska vin om året, alternerat med choklad. Dessutom måste man prata jakt minst 10 minuter om man springer på dem.

  I ”Urheim”, borta på Krim, f.d. Ukraina, Så åt vi inte boskapen!!! Vi drack mjölken och offrade djuren till gudarna. Själva åt vi bara fisk och vilt! Också något att bita i för arkeologiskt intresserade.

 13. 13
  Jösses säger

  George

  Tror du blandar ihop, inte bokstavligen, ohomogeniserad och opastöriserad mjölk. Ohomogeniserad får säljas, och säljs, i snabbköpen. Opastöriserad får säljas på gården, i mindre kvantiteter. Gården måste vara registrerad och varje kund måste skrivas upp i en bok så att de går att spåra upp vid ev smitta i mjölken. De får ta betalt, jag betalade 20 kr litern senast. Hade betalat 40 om det vore från ekologiska A2-kor.
  Förr i världen verkar inte mjölk ha druckits i några store mängder. Istället har man gjort just ost för att kunna lagra maten over året.

 14. 14
  Georg W säger

  Bonden som ju arbetar utan lön, uppskattar mycket, lite svarta fickpengar i sitt kungarike!

  Jag lider av meningsbyggnadsfel (MB) sedan barndomen. Jag minns att jag hånflinade när fröken försökte lära mig hur jag skulle bygga meningar. Min utgångspunkt är att läsaren förstår vad jag menar, även om det blir fel, om de bara har lite hjärta i kroppen? (:

 15. 15
  Georg W säger

  Jösses
  För tio år sedan fanns inte ohomogeniserad mjölk i affärerna! Ingen credit ska falla på mig men jag har de senaste 10 åren propagerat för att homogeniserad mjölk är fettatomer som är så små att de läcker in i buken och förorenar oss. Därav orsaken till folks åsikt om mjölk som skadlig för dem och muterade människor tror att de är laktosintoleranta!?!

  Uppenbart är att konsumenterna nu hittat mjölkbönderna, eftersom myndigheterna nu då ska registrera kunderna och kunna spåra smittan om någon blir sjuk. Allt enligt den svenska metoden att kontrollera allt och alla. Myndigheterna är väldigt rädda om sina medborgare och vill gärna veta vad vi utsätter oss för.

  I en kobesättning å 200 kor så är det i princip säkert att någon av korna bär EHEC. Jag har med största säkerhet druckit flera liter EHEC, Som förhoppningsvis inte lämnat några spår i mig.

  Tydligt är att ju mer legaliserat det blir desto dyrare blir mjölken! Förr fick bonden 3kr per liter och får det fortfarande. Då betalade jag också 3 kr. I min tid har det sedan ökat till 5-6kr, för att nu ha landat på 8kr.

  Jösses, finns det något skriftligt regelverk som man kan ta del av och kanske publicera här? Viss ignorans hör ihop med civil olydnad och det har visat sig att aldrig någon som jag mött blivit vare sig anklagad eller dömd för försäljning. Kungen håller en hammare över sina undersåtar men jag tvivlar på att han skämmer ut sig och ger sig på människor som kämpar här i livet.

  Sverige håller på att bli mentalsjukt i kontroll och lagstiftning! Det är en skenande skräck för alla galningar som nu vandrar här på jorden. Samtidigt som allt fler tappar förtroendet för vårt samhälles ärliga uppsåt över huvud taget.

  20kr litern betyder att min anarkistmarknad ballat ur! Även om du nu har pengar att gödsla med?Så ber jag dig att ha kostfonden i åtanke, för alla dina pengar. Det finns fler och billigare bönder.

  Bönder som är ärliga ordentliga medborgare, är det för att de ska kunna blåsa sina kunder på mer pengar, orsakat av ett byråkratiskt regelverk. Släpp maten fri! Är lösningen på planetens dilemma. Människor måste anstränga sig lite mer i sin jakt på bra mat. ICA ska inte vara Sveriges lönsammaste företag!

 16. 16
  Mikael säger

  Exakt vad jag har känt i många år. Jag mår bra på ost. Bättre än på kött faktiskt.

 17. 17
  Jösses säger
 18. 18
  Georg W säger

  ”Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument.

  Från 1 september 2016 gäller nya regler som förtydligar förutsättningarna för försäljningen. Gårdar som vill sälja opastöriserad mjölk direkt till konsumenter måste registrera sig hos länsstyrelsen för att de ska kunna kontrollera mjölkproduktionen. Mängden mjölk som gården får sälja begränsas till högst 70 liter i veckan. Dessutom ska den som köper opastöriserad mjölk få skriftlig information om riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras.”

  Undrar varför inte invandrare får info om att fisken inte är ätlig. Inte många svenskar äter lokalt fångad fisk längre, bara invandrare.
  Bonden får skänka bort mjölk! Det är värt en rejäl slant. Får man skänka pengar till en bonde? Förmodligen inte. Men bonden får skänka bort mjölk utan registrering!?!
  Nu när svamptider börjar är det viktigt att påpeka att alla former av svampknivar är förbjudna på allmän plats, oavsett längden.

  Människan kan vara lycklig så länge hon inte vet vilket regelverk som gäller.

 19. 19
  Jösses säger

  På samma vis borde butikerna vara upplysningsskyliga om riskerna med mellanmjölk, för låg fetthalt där fettet är skadat genom homogenisering, enzymer för kalcium och lactosnedbrytning har förstörts vid pastöriseringen, proteinet är muterat och korna har inte fötts upp med en för dem riktig kost vilket ytterligare försämrar kvalitén och näringsinnehållet i ”mjölken”.

 20. 20
  Georg W säger

  Uppdatering: Sedan går vi till närmaste mjölkbonde och säger (viktigt!): Jag vill göra ett specialavtal med dig? Jag stjäl ett par liter mjölk från dig, lämnar inga spår och betalar dig en muta för att du inte ska polisanmäla mig?
  Hur mycket kostar mutan per liter?

  Genialiskt , va? (:

 21. 21
  Georg W säger

  Nej! Är det något vi landsbygdsbor är rädda för så är det tjuvar. Eftersom vi inte kan låsa om oss på landet.

  Viktigt meddelande till allmänheten: Växter har fått kämpa sedan tidernas begynnelse för sin överlevnad och de är förb. på dem som äter dem!!! Därför har växter utvecklat glaskristaller, hårdare än vära tänder för att samla kalcium i vassa knivar inuti kroppen.

  Njurarna som får bär lasset av att vi ska äta mer frukt och grönt. Har stigit lavinartat och njursten är idag mer regel än undantag!!! Orsaken är att vi ständigt äter dessa plantor och deras OXALATER!!!

  Modern forskning är makalös och finner sin väg till allmänheten om man bara låter den artificiella intelligensen bestämma vad man ska lära sig. Algoritmen som bestämmer vad jag ser på youtube håller på att skapa en helt ny människa. Köttätare, metabolt medveten, även i detaljer. Samtidigt som forskning idag exploderar av svar och beskrivningar.

  Dagens solstråle i min hjärna bekräftar att jag vet vad jag pratar om eftersom jag alltid bevisas ha rätt till slut. Det här är en pusselbit vi saknar i vårt metabola medvetande. Nu dör grönsakskapitalismen och grönsakstyranniet!!!

  Växtföda är BARA av ondo!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

  https://www.ecosia.org/search?q=oxalater

 22. 22
  Karl Nilsson säger

  Georg W

  Det är bäst för dig att dricka getmjölk.

 23. 23
  Georg W säger

  Så fick jag till slut svaret på frågan om kalcium! Och den ultimata förklaringen till sjukdomars uppkomst! Dessutom har jag fått förklaringen till varför min kropp beter sig så besynnerligt ibland!

  Oxalater är små elektriska nanokristaller (magneter) som finns i all växtföda! Dessa djävlar stjäl mineraler från kroppen. Framför allt kalcium från benstommen. Även magnesium och Kalium dras till dessa oxalater och bildar mer än vassa knivar, inuti våra kroppar, framförallt i leder och körtlar. Där ligger de och skär sönder oss inifrån och våra kroppar måste arbeta övertid för att hålla detta gift ifrån oss!!!

  Denna sjukdom manifesterar sig över allt i kroppen och skapar de inflammationer vi dras med. Problemet är modernt eftersom vi tidigare, två tre dessennier tillbaka inte hade fri tillgång till grönsaker året runt. Våra kroppar fick vila sig från växternas gifter under vinterhalvåret och kunde då reparera sig själv. Så är det inte nu. Vi LCHF-are tillhör dem som utan urskiljning äter massor av otroligt giftiga växter, typ nötter och bär.

  Vi måste omvärdera vår askorbinsyre-konsumtion. Eftersom en stor dos bildar dessa oxalater. C-vitamin ska tas i små doser!!!

  Vi renar oss genom att sluta äta oxylater!!! Det kommer ut i form av svett, tårar och det mesta pissas ut.

  Nu till kalcium och magnesium. ÄT MASSOR. Därför att de binder till Oxalaterna så blir de icke nedbrytbara och lämnar oss utan att skada oss via colon. Därför ska all mat innehålla riven hårdost och att bara ta magnesium vid uppenbara behov, betyder bara att jag tillåtit oxalatbildningen fortgå oavbrutet i min kropp.

  Säg adjö till spenat och choklad och gläds åt att kaffe och kött INTE innehåller oxalater. Det som återstår är att en grönsak nu måste bevisa sin ofarlighet, för att ätas. Jag kan inte hjälpa till där. Jag tillhör den nya rörelsen carnivore och äter BARA KÖTT, MJÖLK(-produkter) OCH ÄGG. Länge leve förfäderna (:

  Informationen är överlämnad! Ni måste fråga er om grönsakerna ni äter, inte är giftigare än socker???

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa