Adjuvant behandling vid diabetes typ1

Läkartidningen: Adjuvant behandling vid diabetes typ 1, Av doc Åke Sjöholm. (Adjuvant behandling = tilläggsbehandling)

De officiella kostråden vid diabetes typ 1 är samma som vid diabetes typ 2: Fettsnålt (framför allt naturligt mättat fett är tabu), fiberrikt och kolhydratrikt. Detta gör att diabetiker typ 1 så småningom får insulinresistens, metabola syndromet och till slut även typ 2-diabetes, pga utbrända insulinproducerande betaceller.

Åke Sjöholm är en farmakologikramare. Han har här skrivit en artikel om hur diabetiker typ 1, förutom med insulin, även ska medicinera med diverse diabetesmediciner som används av diabetiker typ 2.

Det enda han skriver som har kostanknytning är att LCHF-are inte ska medicinera med SGLT2-hämmare, eftersom det, enligt uppgift, har förekommit ketoacidos vid denna kombination.

Han skriver ingenting om att diabetiker typ 1 i första hand kan minska intaget av kolhydrater, framför allt socker, för att minska risken för insulinresistens, och minska behovet av höga insulindoser. Han är troligen fortsatt besatt av myten om det farliga naturliga mättade fettet – det passar ju också bra med anknytningen till läkemedelsindustrin, som tjänar stora pengar på en monstruös medicinering av personer med metabola syndromet och diabetes typ 1 och 2.

 

Comments

 1. 1
  Mormor säger

  Kanske docent Åke Sjöholm inte känner till professor Roger H. Ungers ”groundbreaking research” om hormonerna insulin och glukagon…!? Det kan ju ha gått honom förbi??
  Professor Ungers prize lecture vid mottagandet av Rolf Luft’s Award i 2014 vid Karolinska Institutet, var ju i alla hänseende uppväckande….. Och följdes av olika artiklar i ämnet, bl a den här i ”The Journal of Clinical Investigation”, som bloggen Matfrisk tipsade om en gång.
  Titeln är ”Glucagonocentric Restructuring of Diabetes: A pathophysiologic and therapeutic makeover” written by professor Roger H. Unger and Alan D. Cherrington.
  En forskning som man önskar alla diabetologer skulle känna till…

 2. 2
  Gunnar Isaksson säger

  Aha, han tror att beta-cellerna förstörs. I själva verket så ombildas de till alfa-celler. De tillverkar då Glukagon som ytterligare driver upp blodsockret.

  Här är en ganska ny video som närmare förklarar hur det går till. Här kan man även lära sig hur viktigt det är att snabbt komma igång med LCHF.

  https://www.youtube.com/watch?v=I6sYsQqnPS0&fbclid=IwAR13gq9aK8Qi1LsO-w6nVStotUjUalDHUWLCWiy2LgQ1HoCW_0eFvrl9kvU

 3. 3

  Hej Teknik i all ära, jag är typ-1 diabetiker sedan lång tid tillbaka, jag har kört enligt LCHF-tänket i över 10 år, enligt min erfarenhet så finns det ingen i dagens läge som ens kommer i närheten av att slå det tänket. Jag har ruskigt lite strul med mitt bs, mitt senaste HbA1c värde från min års kontroll 2019-06-07 var 37. Diabetesforskning är bara för sorglig för oss typ-1 diabetiker, till och med en snigel tar sig framåt i motorvägshastighet jämfört med vad för vettigt det händer för oss typ-1 diabetiker. Det är bara för otillfredsställande.

 4. 4
  Emma M säger

  Svar till kommentar 2:
  Artikeln i Läkartidningen handlar dock om diabetes typ 1, som mycket riktigt är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret förstör beta-cellerna. I videon nämns snabbt att beta-celler ibland transdifferentierar till alfa-celler, men huvudbudskapet är snarare att beta-celler dedifferentierar till pre-endokrina celler som saknar specifika enzym och därför inaktiveras (och därför även kan aktiveras igen). Att det är viktigt att snabbt komma igång med LCHF vid både typ 1 och typ 2 kan jag definitivt hålla med om!

  Svar till kommentar 3:
  Snart startar en svensk studie på diabetes typ 1 och lågkolhydratkost, vi får hoppas på att den kan bidra till att mer vettig forskning görs!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa