Ingrid Larsson svarar Jason Fung

Dieten kan vara livsfarlig”.

När boken Fetmakoden, av Jason Fung hade kommit ut 2017 kommenterade dietisten Ingrid Larsson i Göteborg den, och varnade för fettrik kost. Fung varnar för socker och raffinerat spannmål, som ökar insulinresistensen och höjer insulinnivån. Fett däremot höjer inte insulinnivån, och orsakar därför inte fettinlagring. Periodisk fasta rensar levern och motverkar insulinresistens.
Larsson inleder med härskarteknik och påstår att Fung inte är fetmaexpert, vilket hon då förstås tycker sig vara. Larsson säger att personer som tar insulin och andra diabetesmediciner absolut inte själva får laborera med sin medicinering. Fredrik Löndahl på Sv Diabetesförbundet håller med henne, man får inte själv laborera. Men vad gör man om läkaren absolut inte ställer upp på LCHF, utan envist hävdar att man måste äta lite fett och mycket kolhydrater, plus en massa mediciner. Ska man offra sin hälsa för att lyda läkaren?

Peter Nilsson, professor i Lund, håller med om att mättat fett inte är farligt att äta, men han tror ändå att fysisk aktivitet är viktigare än en fettrik kost.
Ja, var och en får prova sig fram. Om man inser att mättat fett inte är farligt för hjärtat så är man fri att prova även LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Göran Löwenberg säger

  Bröstmjölk = mycket mättat fett hmmm

 2. 2
  Elisabeth G säger

  Det är för sorgligt att den okunskap som Ingrid Larsson m.fl.. förmedlar får breda ut sig. Och det bara fortsätter och fortsätter. Nyligen träffade maken en nyutbildad kostchef som med emfas hävdade de gamla och felaktiga kostråden.

  Och vad ska en diabetiker med en läkare/sköterska som är okunnig göra. Såvitt jag kan se måste han eller hon testa själv. Givetvis, dock, med täta mätningar av blodsockret.

 3. 3
  Anders säger

  Märkligt.. jag har varit så gott som passiv de senaste snart 10 åren på LCHF och detta är vad som hänt:

  Mina läkare har slutat tjata om statiner och säger.. ”wow.. det där… är väldigt bra kolesterolvärden!”
  Innan LCHF varnade läkarna att jag hade väldigt tjockt blod. De hade problem få det rinna till när de försökte ta blodprov på mig. Efter ett år på LCHF har de aldrig igen sagt något om det.

  + Jag väger runt 100 kilo, istället för 130. Är lång och bredaxlad.

  + Mina dagliga skärande smärtor av dyspepsi är helt borta (men återkommer om jag råkar äta något med socker och stärkelse i – det botar jag med att knapra lite färsk chilepeppar när det och halsbränna uppstår).

  + Mina hälsporrar är helt borta. Likaså är det borta att jag domnar bort i kroppsdelar.

  + Jag har knappt varit förkyld eller haft influensa på snart 10 år! Brukade ha flera gånger om året, samt magsjuka. Numera brukar jag nysa till lite, lätt ont i halsen. Haft influensa 2 ggr, och febern gick inte ens över 38 grader, jämfört med innan då jag alltid hade 39-40 grader och var helt förstörd!

  +Mitt höga diastoliska blodtryck (har kronisk stressjukdom) blodtryck går ner, även om det är sakta. Och jag har på grund av att all mat lagas från grunden upptäckt att äter man exempelvis broccoli och blomkål så orsakar det biverkningen svullna fötter när man äter blodtrycksmedicinen Lerkanadipin.

  +Jag överäter inte alls längre och känner bara hunger två gånger om dagen – ibland. Innan LCHF åt jag mackor hela tiden, skräpmat, drack socker.

  Bonusmaterial:
  Min frus IBS är markant bättre. Hennes psoriasis är så gott som helt borta.
  Och här är det än mer märkliga – hon är inte längre laktosintollerant (hon är diagnostiserad via blodprov med mera för lite över 20 år sedan).
  Och hon grejar detta trots bortopererad gallblåsa (också för över 20 år sedan).
  Hennes kolesterol är också jättebra, och hon har gått ner i vikt.

  Hade hon inte ätit LCHF hade hon troligen varit helt sängliggande med sin fibromyalgi idag, och inte vågat lämna huset på grund av IBS och ständiga diarréer – för det var så det var innan LCHF för snart 10 år sedan.

  Så.. vänligen.. Ingrid Larsson kan dra dit pepparn växer.
  Om det är något som är livsfarligt så är det religiösa dietisters okunskap, ignorans och lobbyistverksamhet som enbart går ut på att smörja sitt eget krås.

 4. 4
  Mormor säger

  Det lustiga är att vår organism är klipskare än alla dietister och andra experter, som ger oss felaktiga råd om det mättade fettet….men det gäller att göra tvärtom förstås mot dessa råd!! Nu pratar vi ju inte om att frossa i fett, för det vet vi är absolut inte bra, men ett generöst intag av långa och mättade fettsyror är av stor nytta för alla celler, speciellt för hjärtmuskeln, som liksom alla muskler helst förbränner fett.
  Fettdropparna i cellen kombineras ihop med vissa proteiner, mest apo-A och apo-B, och bildar vad som kallas chylomikroner. Dessa tas upp av små ”vesicles” som ger sej iväg till cellens basala membran, där dom ingloberas och släpps ut på andra sidan, varifrån dom sedan kämpar sej fram till den kapillärliknande struktur i centrum av den villus, som absorberade dom, och som egentligen är ett lymfkärl. Den hör alltså till det lymfatiska systemet och kallas för ”lacteal” på engelska, eftersom den tydligen får ett mjölk-vitt utseende av fettdropparna.
  Sen ger sej den här partikeln iväg upp genom den tub, som kallas ”thoracic duct” och leder upp genom bröstkorgen till den vänstra subclaviana venen, nära vänstra skuldran, där den så äntligen kan ta sej ut i blodomloppet och flyta iväg direkt ner till hjärtat, vår viktigaste muskel, och även förstås till andra celler och organ, som väntar på sitt bränsle.
  Det är därför som fett, efter en måltid, leder till mättnad senare än kolhydrater, som alltid metaboliseras först, för det tar ju ett tag, innan fettet når ut till alla de celler som behöver det, för den här resan tycks gå ganska långsamt.
  Så här ungefär förklarar Tom Brody fenomenet i sin bok ”Nutritional Biochemistry”, men jag kan förstås inte garantera sanningen i ovanstående text…

 5. 5
  Helge säger

  Ingrid larsson fortsätter att skriva emot LCHF, men eftersom SNF har beslutat att satsa tio miljoner området mot ”Fake News”; så ställer Ingrid Larsson upp för SNF. Se: https://nutritionsfakta.se/2019/04/10/ketogen-kost-popular-kost-eller-medicinsk-behandling-vid-svar-sjukdom/ .

  Det är längesedan doc. Jonas Lindblom (som ingick i SBU utredningen om kost vidfetma) bemöte professor Tommy Cederholm, som har många band till SNF, synsätt om mättat fet., och Cederholm försökte inte ens bemöta SBUs syn på mättat fett. Se: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/06/Fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/

  Så vetenskapligt är frågan om mättat fett utredd, men sockerindustrin och SNF vill hålla vid liv i den felaktiga hypotesen om att mätttat fett är farligt. Det statliga SLV låter sig styras av industriintressen i stället för att styras av vetenskap. Det behövs en storstädning. SLV borde arbeta efter vad som gynnar folkhälsan i stället för vad som gynnar vissa företags vinster. Samma med den skattefinansierade vården. När tre riksrevisorer påpekade brister i relationen mellan vården och läkemedelsföretag, så fick riksrevisorena sluta trots att de borde få ett pris, för att påpekat de som många känner till, men så många blundar för.
  Det finns miljarder att spara, om någon regering skulle ta itu med korruptionen angående folkhälsan.
  I stället blir svenskarna fetare och sjukare…….

 6. 6

  Då jag ätit LCHF i över tio år så stoppade jag en ständig viktuppgång. Gick dessutom ner en hel del i vikt. Fast sen har det stått still i många år men hälsan har varit bra på alla sätt. Men nu behöver jag gå ner mer i vikt och har sedan nyår följt Fungs råd. Har således fastat två ggr i veckan och äntligen gått ner en del i vikt. Känns underbart. Mår toppen. Känner inte igen mig i Inger Larssons ovetenskapliga råd. Tycker att hon är en fara för folkhälsan.

 7. 7
  Bengt D Nilsson säger

  Undrar om Ingrid Larsson och Fredrik Löndahl kommer att tycka om resultatet när studien blir av:

  Ny satsning från Kostfonden: Europas största studie av kost vid typ 2-diabetes

  https://www.kostfonden.se/ny-satsning-fran-kostfonden-europas-storsta-studie-av-kost-vid-typ-2-diabetes/

 8. 8
  Ann H säger

  Artikel i GP idag.
  ”Livsmedelsverkets kostråd kan öka chansen till ett längre liv”
  Man tar sig för pannan…

 9. 9
  Nisse Hult säger

  Någon som kan delge oss andra hela artikeln?

 10. 10
  Anne O säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa