Metformin förebygger diabetes under lång tid

I Diabetesportalen.

Man har funnit att Läkemedlet Metformin förebygger diabetes för prediabetiker under lång tid.

Metformin sänker blodsockret genom att minska insulinresistens och  minska glukoneogenes. Metformin har dock möjliga biverkningar, mest magbesvär. Det är också kontraindicerat vid njursvikt och hjärtsvikt. Man ska inte ta det inför kontraströntgen och under magsjuka, eller annan sjukdom som nedsätter allmäntillståndet. Det kan vara livsfarligt.

Det är berömvärt att forskarna har brytt sig om att forska på effekterna av ett gammalt läkemedel som inte går att tjäna några stora pengar på, men det är klandervärt att författarna inte nämner möjligheten att minska risken för typ 2-diabetes genom att minska intaget av kolhydrater, och ersätta dessa med naturligt fett = LCHF. Utan biverkningar.

 

Comments

 1. 1
  Britta Andersson säger

  Verkar ju jättebra med ett läkemedel som förebygger diabetes.
  Är dock undrande över om man kan äta strikt LCHF och Metformin. Det står på bipackssedeln att man skall inta kolhydrater med jämna mellanrum.
  Själv hade jag till en början problem med magen när jag tog Metformin. som var övergående. men tycker det är svårare att äta Metformin med striktare LCHF. Får sug efter kolhydrater. Så jag försöker hålla mig till enbart LCHF. Får bättre sockervärden då. Kan det vara så att diabetesmediciner behöver en jämn tillförsel av kolhydrater?

 2. 2
  Pre-diabetiker säger

  #1
  Det var en intressant fråga du ställer.

 3. 3
  Göran Åkesson säger

  Ingen klok människa ska behöva ta metformin, speciellt inte personer med nedsatt leverfunktion, njurfunktion eller sköldkörtelfunktion, eller bättre den som vill undvika nedsatt funktion hos dessa viktiga organ. Dessutom bör inga män ta metformin, eftersom det negativt påverkar testosteronproduktionen. Kroppsfientliga kemiska preparat har inget med hälsa att göra. Jag håller med Annika Dahlqvist. LCHF kan med fördel användas och kombineras med de kritiska bristmineraler som orsakar prediabetes och diabetes, nämligen krom(III) och vanadin. I en tidigare tråd om diabetes (ADA….) diskuterade vi mest krom(III) och GTF (glukostoleransfaktorn), men spårmineralen vanadin är lika viktig, speciellt om vi jämför med metformin, som säges minska insulinresistens och glukoneogenes.
  Så här fungerar vanadin, som är ett för kroppen naturligt och essentiellt spårmineral, biomedicinskt;
  1. Vanadin stimulerar glukosoxidation och dito transport i fettceller samt glukossyntesen i lever och muskler.
  2. Mineralen motverkar leverns glukoneogenes, dvs dess produktion av glukos från fett samt tarmkanalens absorption av glukos.
  3. Genom att göra cellmembranens insulinreceptorer mer känsliga för insulin, blir dess verkan positiv för personer med insulinresistens och kroniskt förhöjd produktion av insulin. Forskning har visat att vanadin kan ersätta insulin under vissa omständigheter.
  4. Vanadin förhindrar dessutom kolesterolsyntesen, varvid för personer utan vanadinbrist plasmanivåerna av kolesterol anpassas till naturliga nivåer.
  Som sagt, metformin, som är skadligt för kroppen, behövs inte alls.

 4. 4
  Nisse Hult säger

  #1

  Svaret är lätt, blir du frisk så tjänar industrin inga pengar på dig. Svårare än så är det inte. Just därför står det som det står på bipacksedeln

 5. 5
  Göran Åkesson säger

  Ett svårstavat ord blev fel i mitt inlägg 3. Det ska stå glukoneogenes på två ställen och inget annat. Dessutom är glukos och glukossyntes samt glukostoleransfaktor felaktigt stavade. Glykos har inget med detta att göra. Hoppas det inte förstörde inlägget.
  (Jag har försökt att stavningsrätta/AD)

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  1 Britta Andersson
  Om inte Metformin och strikt LCHF fungerar ihop av någon anledning, skulle jag inte tveka att äta strikt LCHF = ketogent, i stället för metformin.

 7. 7
  XMargareta säger

  Det finns en diskussion angående vissa grundämnesbrister och kopplingen till sjukdomstillstånd.
  Nedan två länkar.
  Den ena handlar om Zinkbrist kopplad till leverskada.
  Den andra om zinkbrist kopplad till hudbesvär/sjukdomar.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491241/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852775/

  Vid odling tillsätts oftast enbart kväve fosfor och kalium.
  Den djuperosion, som sker i jordar och som kan tillföra andra nödvändiga grundämnen sker för långsamt.
  Det är bland annat detta, som vissa brukar anföra, som en av orsakerna till utarmning av jordar vid konventionell odling

 8. 8
  Göran Åkesson säger

  XMargareta 7
  Bra att Du tar upp grundämnesbrister. Mineralbrister som jag hellre kallar det, ligger bakom en stor mängd felfunktioner, i dagligt tal sjukdomar. Zink är en av 60 essentiella mineraler, som kroppen/cellerna behöver kontinuerlig tillgång till för att kunna fungera effektivt eller bättre, på avsett sätt.. Våra jordbruksmarker är utarmade på mineraler p.g.a. det industriella jordbruket, och av det skäl Du anger.
  Eftersom Du refererar just till zink vill jag ge ett par kommentarer.
  •Zink ingår som strukturell beståndsdel i ett 70-tal enzymer, en hel del metabolt viktiga och några kritiska för DNA-syntesen och celldelningen. Zinkreserver finns, eller borde finnas, inte överraskande, i just levern och bukspottkörteln.
  • Zinkbrist under graviditeten kan ge epigenetiskt betingade fosterskador. Hit hör Downs syndrom, gomspalt, CP, ryggmärgsbråck och ’vattenskalle’ samt bukbråck, klubbtår- och fingrar för att nämna viktiga, onödiga skador.

 9. 9
  Mormor säger

  7 X Margareta
  Bra länkar, tack snälla…. har besvär med just huden och också några småsår som inte läks, ska faktiskt kolla om jag behöver mer tillskott av zink, än det som finns i mina vanliga mineral/vitamin-kompresser, som innehåller 10 mg….det är kanske inte tillräckligt? Och det finns inte heller vare sej krom eller vanidin i dom…?

  8 Göran Åkesson
  Kommer ihåg en artikel i italienska Le Scienze, tagna från American Scientific i början på nittio-talet, som gjorde stort intryck på mej då. Handlade just om betydelsen av zink och titeln var helt enkelt ”Le Dita di Zinco”, alltså ”Zink Fingers”. Beskrev hur viktigt det är med ett korrekt intag av zink för syntesen av det protein som skulle haka sej på de rätta generna i cellkärnan, som sedan skulle översättas till just ett visst bestämt protein, det handlade alltså om transcription factors och hur detta gick till…undrar just om den fortfarande är aktuell, eller om uppgifterna i den är obsoleta…att döma av din kommentar ovan, så kunde dock det första alternativet gälla?
  Vetenskapen går ju tack och lov framåt, fast många forskare och olika ”experter” i branchen hänger fast I gamla resonemang.

 10. 10
  XMargareta säger

  Vi är några, som upptäckt en jättebra salva vid hudbesvär, nämligen Idomin.
  Finns på apotek.
  Den skall användas supertunt och då har torr s.k. problemhud i flera fall synts bli frisk.

  Vi var ju inne på zink och hud ovan. Salvan innehåller zink och vitamin E.
  Den blir kladdig även med tunt skikt, så man kanske inte skall applicera den strax före läggdags?
  Då blir nog både huvudkudde och hår kladdiga.
  Om man lägger på ett tjockare skikt är den täckande.

 11. 11

  Jag föredrar kallpressad kokosolja när det gäller huden.

 12. 12
  XMargareta säger

  Ja man får prova sig fram.
  Har förstått, att kallpressad kokosolja är bra.
  Jag och omgivning har provat det också, inklusive en massa annat.
  Idomin vann.

 13. 13

  Kokosolja kan jag tänka mig att intaga oralt, däremot så är idomin inget jag skulle vilja intaga oralt. Så för mig är det mer naturligt att använda kokosolja.

 14. 14
  Stefan säger

  Jag läste om kraftigt sänkt testosteron-nivå och försämrad potens som följd av långvarig metformin användning. Finns det månne verifiering på detta? Alternativ till metformin?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa