LCHF är bra mot fibromyalgi

The Low Carb Diabetic blog.

Studier visar att insulinresistens och hyperinsulinemi (högt insulinvärde i blodet) är associerat till fibromyalgi. Det finns också många rapporter om att fibromyalgi har förbättrats eller botats av LCHF.

Jag och Birgitta Höglund är exempel på personer vars fibromyalgi har dunstat bort efter övergång till LCHF-kost.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Ajabaja där Annika o Birgitta, ni har ju blåst
  pillermaffian på en massa stålar nu.
  Så får man inte göra,
  Högst osolidariskt

 2. 2

  Helt klart har jag blivit mycket, mycket bättre av Lchf!
  Jag har Ehler Danhlos syndrom, Pots, Astma och kroniskt hjärtflimmer.
  Började med strikt Lchf i nov 2018 och i år kan jag vara igång med trädgårdsarbete igen!
  Hurra för Annika som lärt oss hur vi ska äta för att må så bra!
  Törs knappt tala om hur många piller jag tagit bort.
  Livet är så mycket mer än att bara överleva.

 3. 3
  Lars Johansson säger

  Det finns inget som höjer insulinet så mycket som kött förutom rent socker. Ändå kommer en bok med recept för stenålderskost/grillat kött som om det ska sänka insulinet. Vi som blir sjuka av högt insulin, i mitt fall, migrän, kan bli riktigt sjuka om det är sådana här hopp eller rentav motsägelsefulla grejer som inte stämmer i texten. Om man inte har gått till en legitemerad dietist. Men ofta brukar dessa dietister kritiseras/vill man ha bort inom LCHF. Då är det ännu viktigare att det inte är rena jönserier som ersätter dessa dietister.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Lars Johansson
  Det viktigaste i detta sammanhang är den kliniska verkligheten, dvs hur kroppen reagerar.
  Man får själv prova sig fram till hur mycket kött man mår bra av att äta.
  Vi inom LCHF rekommenderar inte mycket kött, utan att kolhydraterna framför allt ska ersättas av naturligt, gärna mättat animaliskt, fett.

 5. 5
  Lars Johansson säger

  Många lär titta på sådana här alternativa läkarsidor för att få lågt och jämnt blodsocker och insulin och det är därför de tittar på sidorna. Då tycker jag och säkert många andra att man kan vara lite mer petig än att äta precis tvärtom och om det inte passar, att man ska prova lite själv. Om du rekommenderar mindre kött än Livsmedelsverket så har det dolts bra. Nu senast var det något om veganer i Indien i icke positiv bemärkelse bl a. Om man läser kommentarerna så har många tolkat detta som att man måste ha kött för att få ”näring” snarare än den kliniska verklighetens ändtarmscancer. Jag kan inte äta animaliskt fett. Det finns ingen anledning att gå och känna sig onaturlig tycker jag för växtbaserat är bättre och gör stor skillnad för miljön med väldigt enkla medel. Då är det tragiskt inte bara för den som ska känna sig onaturlig och lite ledsen utan för hela miljön att detta specifikt väljs ut som onaturligt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Lars Johansson
  Jag rekommenderar inte mindre kött än Livsmedelsverket, utan tycker att den mängden de rekommenderar kan vara lagom. Att prova sig fram själv till vilken mat som ger ett stabilt normalt blodsocker, och vad som ger en den bästa hälsoupplevelsen tycker jag är utmärkta råd.
  Kött ger inte mera ändtarmscancer, den uppgiften härrör från snedvriden forskning.
  Har du beaktat att det har hänt att veganföräldrar har orsakat sina barns död genom under/felnäring?

 7. 7
  Ann-Catrin Bergström säger

  Hej

  Har läst om dig på din hemsida..och jag blir inte klok gällande mina sjukdomar..hade giftstruma år-2008 fick då jodbeh. en gång sen levaxin låg dos..hade värk i kroppen, svag i benen, stressad, ont i nacken..huvudvärk…dosen höjdes..flera ggr, men blev ej bättre för det..fortsatte så flera år..fick sedan underfunktion..yrsel, , mjölksyra i benen..trött , ingen energi..sen år-2012 fick jag tjocktarmscancer..fick ta bort en bit av tarmen..och fick sen cellgifter…men blev sedan friskförklarad..däremot år.2013 var jag till en läkare i sthlm gamla stan..reumatolog…som sa jag hade Fibromyalgi..jag visste ej vad jag skulle tro..han sa bara jag skulle gå till vårdcentralen få , en remiss till smärtläkare..men detta blev aldrig av..har fortfarande värk i kroppen och är trött..svag i lårmusklerna..har ätit Husmanskost i alla år..jag är kvinna är 66 år..är trött på att må så här..har nu fått en ny medicin för sköldkörteln..som heter EUTHYROX 50 MG TAR 1 1/2 TBL PER DAG.. får se om den hjälper ..tror Ej det..har gråtattacker ofta..mår så dåligt av att aldrig få vara frisk i kroppen..??? vill knappt leva längre….SKULLE VILJA PROVA EN ANNAN TBL SOM HETER NDT..MOT SKÖLDKÖRTELN..MEN LÄKARNA MÅSTE SÖKA LICENS, FÖR ATT FÅ SKRIVA UT DEN, FÖR JAG VET MÅNGA SOM BLIVIT BÄTTRE AV DEN?? HAR INTE REST UTOMLANDS, sen år-1993 önskar komma bort..Min ”man” är EJ intresserad resa utomlands..så jag har varit hemma då..

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Ann-Catrin Bergström
  Du skulle inte kunna tänka dig att ge LCHF-kost en chans?

 9. 9
  Georg W säger

  Lars Johansson, gulle dig! Jag måste tyvärr meddela dig att du har fel på varenda punkt. Inte ett rätt! jag är ledsen att behöva säga det men du behöver höra det.

  Kött innehåller inga kolhydrater enligt fineli.fi. Jag har hört på senaste mikrobiomforskningen att tomater tydligen kan få tarmfloran att lura kroppen till insulinproduktion. Men annars skulle jag vilja säga att kött inte höjer blodsockret alls eftersom det inte finns kolhydrater i kött. Du lurar dig själv med din förklaring av ditt tillstånd.

  Vidare refererar du mig och lägger ansvar på Annika för vad jag säger om Indiens militanta religiösa växtätare??? Fel av dig.

  Dietister är oerhört skadliga för metabolt störda människor, eftersom de alltid ger felaktiga kostråd.

  Plantbaserad föda produceras på global industriella kemiska MONOKULTURER, ägda av multinationella livsmedelsföretag. Vars målsättning är att få mänskligheten att leva på konstgjord växtbaserad föda såld av dem själva.

  För att kompensera de skador som uppstår har vi utvecklat ett sjukvårdande system som tar bort symptom och gömmer sjukdomar.

  Lösningen på människans och planetens problem är att äta 200gram lokalproducerat ekologiskt grönbeteskött och 200gram animaliskt lokalproducerat ekologiskt fett.

  Då orsakar man ingen förgiftning av vatten, utsläpp av växthusgaser, metabola skador på människor. Dessutom får man se vad som händer med en människa som får optimalt med nutrienter.

  Ska du motsvara mina 400gram föda med plantbaserat måste du äta cirka 15 kg grönsaker varje dag!

  Du måste lära dig att läsa livsmedelsdatabasen och inse att du är grundlurad, Lars. Inte ett enda rätt!

  https://www.genderit.org/feminist-talk/food-social-media-soul-why-indians-viciously-debate-nutrition-online

  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet?q=lamm&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

 10. 10
  Helge säger

  För några år sedan gjordes den i artikeln nämnda studien, och resultatet var inte positivt för veganer.

  https://www.refinery29.com/en-us/2014/04/65665/meat-eater-health

 11. 11
  XMargareta säger

  Har lite funderingar:

  Vad gäller naturbeteskött ger idisslare en cirkulation av kol i balans. dvs inget nettoutsläpp av koldioxid.

  Naturbeteskött kan även vara energisnålt, nämligen om man utnyttjar sådan mark, som ändå inte lönar sig, att odla på.

  De jämförelser man gör. när man säger att det är miljöovänligt att äta kött, håller om man menar industriella metoder.
  Då konstgödslar man nämligen mark för att skörda kraftfoder till djuren. Tex spannmål. Att framställa konstgödsel tar mycket energi. Dessutom besprutas ofta grödorna.

  Det stämmer däremot att biomassan som går vidare till nästa näringsnivå, tex från växt till djur är enbart c:a 10-15 %, men om man då utnyttjar sådan mark, som det inte är lönt att odla på, så gör man inte någon sådan förlust. Den marken skulle ju ändå inte kunna ge växter motsvarande.
  ( Korasen Fjällko klarar sig på magert bete och ger fet mjölk.)

  Det som också stämmer, men också varierar med metoden är att det går åt mycket vatten till att producera kött, jämfört med många andra sorters mat, men återigen om man har naturbete och inte behöver konstbevattna, utan lever i ett klimat där bevattning från himlen, dvs nederbörd räcker för naturbetet, så gör man inte heller någon ödesdiger vattenförlust.

  Det vore bra om det fortsattes med försök med regenerativt jordbruk och utökning av naturbete och också, att forska på metoder, som ger förbättringar härvidlag, liksom att göra beräkningar, för att undersöka hållbarheten i detta.
  Bra också att göra beräkningar, för om och hur man kan på detta sätt kan mätta tillräckligt många människor.

  En vegan måste på annan väg, än att äta mat, få i sig vitamin B12 och måste se upp med en del annat i maten som inte en blandkostare måste.
  Det kan nog vara ett indicium på att vi mår bäst på och säkert evolutionärt är avsedda att vara blandkostare.

  Jag är medveten om, att det finns många fina människor bland dem som är veganer,som det gör vad gäller de flesta grupperingar av människor, men bevare oss väl för de militanta veganerna.

  Om man så betänker, att så många människor vunnit hälsa och bättring, genom att tex äta LCHF, så är det inte märkligt att fler och fler vill göra det.

  Rätta mig gärna om jag har fel.

 12. 12
  Göran Åkesson säger

  7 Ann-Catrin Bergström
  Ditt rop på hjälp berörde mig. Inte ska Du behöva ha det så där!. Hav dock tröst! Om Du följer Annika Dahlqvists kloka förslag 8 och beaktar mina råd, som följer, är Du nog snart bättre! Jag förklarar efterhand.
  1. Struma och underfunktion hos sköldkörteln har behandlats med jod utan större framgång. Underfunktion är förknippad med muskelsmärta och allmän smärta (Hashimoto’s Desease). Troligen fick Du inte koppartillskott i samband med jodbehandlingen. Jod fungerar inte utan koppar. Om Du har kopparbrist, spelar det ingen roll, om Du får tillräckligt med jod. Verkan är noll och sköldkörtelns underfunktion kvarstår. Om Du har en hel del åderbråck och vitt/silverfärgat ’frissigt’ hår och/eller besväras av hemorrojder har Du med säkerhet kopparbrist. Om så tag koppartillskott om Du får jod för underfunktion av sköldkörteln.
  2. Andra bristfaktorer kan ligga bakom muskelsmärta och hypotyroidism. Brist på selen kan genom enzymatiskt samband skapa såväl under- som överfunktion hos sköldkörteln samt orsaka fibromyalgi. Selenbrist är ensam orsakande faktor till muskeldystrofi, nedbrytning av muskelfibrer, som ersättes av fett. Selenbrist ligger också bakom cancer i en del fall. Tag därför selentillskott (selenmetionin)
  3. Brist på vitamin B1 (tiamin) är en av de främsta orsakerna till fibromyalgi. Brist härpå är också den viktigaste orsaken till muskelsvaghet och hjärtsvikt. Tiaminbrist kan också ge upphov till demens, Korsakoffs syndrom. Tiamin bildar tillsammans med fosfor kritiska enzym för att den s.k. citronsyracykeln ska kunna fungera. Denna process är ett viktigt steg i cellernas mitrokondriers energiproduktion, således kritiskt för att kunna producera energi till musklerna. Tag därför tilskott av B1-vitamin, som Du köper på apoteket.
  4. Tjocktarmscancer kan ha samband med kalciumbrist, vanligt idag. Vid en amerikanskt långtidsstudie över 19 år och 1954 st män upptäcktes 49 fall av sådan cancer. Incidensen ökade 300% när kalciumintaget minskade från 160mg/100kcal föda till 25mg/100kcal föda. Om Du har tendens till artros, benskörhet eller förhöjt blodtryck eller sömnapnéer kan det vara tecken på kalciumbrist. Tag då kalciumtillskott, men se till att få flytande sådan med extra tillskott av magnesium, bor, koppar och ev svavel, eftersom dessa mineraler samverkar med kalcium.
  5. Sköldkörtelns metabolism och funktion motverkas av vissa ämnen. Undvik a: nitrater i vatten och från kött i delikatessdisken, b: alla kålsorter inkl broccoli.

  Om Du följer dessa råd fortsätt med Dina mediciner Du blivit tilldelade, men meddela oss gärna resultatet för Din hälsa här på Annikas blogg om någon månad. Referera till detta inlägg då.
  Ett slutråd: konsultera inte Din läkare m.a.p de råd jag gett ovan. Lejonparten av läkarkadern har inte tillräckligt med epigenetisk kunskap ej heller biokemisk sådan, vad gäller samband mellan näringsämnen och kroppsfunktioner, för att kunna utvärdera. Allt jag föreslår ovan är helt utan risk och inte giftigt.

 13. 13
  Rodica Dobrescu säger

  Till Ann Catrin Bergström,
  Jag känner igen mig mycket i din beskrivning och har kämpat med min dåliga hälsa i över 17 år pga av en ryggskada,som medföljde andra följdsjukdomar under tiden. Har varit utförsäkrad från Förnedringskassan helt utan hjälp en period,nu har jag fått sjukbidrag efter en lång kamp och är långvarig sjuk sedan dess.
  Tyvärr så har min hälsa återigen försämrats och har fått bla hypotyreos som jag nu behandlar med en speciellt kost och det naturliga medlet Thyroid caps (den innehåller Jod och Koppar) köpt utomlands. Vill säga att jag har tack vare denna medicin fått min sköldkörtel att återigen fungera efter medicinering i över 3 år. Jag har även gått ner i vikt (tecken på att sköldkörteln börjat fungera någorlunda bättre) och min kroppstemperatur är runt 36,3-36.6 när jag mäter den dagligen. Därför vill jag varmt rekommendera dig att göra en hårmineral analys framförallt för att ta reda på vilken typ av metabolism du har idag och även få hjälp med medicineringen och kosten.
  Du kan ta kontakt med denna terapeut som hjälpte mig :https://www.naringskallan.se/harmineralanalys/
  Önskar dig lycka till och en bättre hälsa!
  Kram Rodica

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa