Hypnos mot IBS?

Hypnos och KBT mot IBS.

Det är en gammal hypotes, att hypnos kan hjälpa mot IBS (Irritable Bowel Syndrome = tarmkatarr). Det verkar bara så besvärligt att utsätta sig för hypnos mot ett problem som momentant avhjälpes med en kost med mindre kolhydrater och i stället mera naturligt fett.
Forskarna har tydligen aldrig hört talas om LCHF mot IBS, eller också tror de att naturligt mättat fett är livsfarligt att äta.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Ha ha ha! Ja, varför göra det enkelt för sig när man kan göra det komplicerat. Och inte visste jag att IBS sitter i psyket.

 2. 2
  Effie säger

  Allt för att slippa rekommendera lchf…

 3. 3

  Jeg kommer nok ikke til å prøve hypnose mot IBS! Men, jeg begynte med Lchf strikt for over ett år siden, nettopp pga mageproblemene. Har hatt noe effekt av det, men overhodet ikke så mye som jeg hadde håpet. Jeg er fortsatt sterkt preget og plaget av IBS, til tider er det på grensen til invalidiserende. Jeg er utredet og det er utelukket andre sykdommer. Så vel….jeg holder meg fortsatt til Lchf, men det har ikke vært noen mirakelkur for meg dessverre.

 4. 4

  Hypnos kan beskrivas som ”självreglering” när det används på ett respektfullt och kompetent sätt. Att kunna reglera sin kropp själv är annorlunda än det hypnos vanligen förknippas med vid underhållningshypnos.

  Den omfattande forskning gjord av bl a Whorwell visar att det inte är en hypotes utan att effekten är väl grundad på många välgjorda studier.

  Björn Enqvist
  Leg. tdl. Med. dr. Leg. psykoter.

 5. 5
  Mormor säger

  Läste för några år sen en bok av Robert Sapolsky som hette ”Why Zebras don’t get Ulcers” och i den påstod han att dom flesta sjukdomar uppstår på grund av stress…
  Även cardiovasculära och andra, som man kanske inte direkt sätter i samband med stress…
  Måste nog läsa om den…har glömt mycket…
  Men stress, även psykologisk, höjer ju både noradrenalina och adrenalina, som snabbt höjer blodsockret!!?

 6. 6
  Elisabeth G säger

  # 3

  Man kan ju också tänka sig att kroppen blir stressad av att inte få optimal näring och därigenom blir sjuk.

  Men visst har psykisk stress också betydelse. Mina sjukdomar debuterade på en totalt dysfunktionell arbetsplats och har, trots strikt LCHF, inte blivit hanterbara förrän nu, några år efter att jag kom ifrån det eländiga stället.

 7. 7
  Mormor säger

  Absolut, Elisabeth…..undermålig näring är nog den största stressorn av dom alla…?

 8. 8
  Bengt D Nilsson säger

  Jag skrev ett mail till Magnus Simrén (som lett arbetet med studien) om att IBS kan lindras med kostomläggning (med två länkar till artiklar om det).

  Han svarade ”Det pågår redan en studie vid vår enhet om detta! Tack för ditt intresse!”

 9. 9
  Katerina säger

  Läste på ett par ställen den senaste veckan att förhöjda värden av glukos i kroppen kan orsaka förhöjd stress eftersom de höjda insulinnivåerna i sin tur påverkar stresshormonerna adrenalin och kortisol. Har man för mycket insulin i omloppet höjs även stresshormonerna.

  Det kan mycket väl förklara varför stress har blivit så kännbar för många. I det sockerglada samhället får man aldrig återhämtning eftersom blodsocker svajar ständigt och man vill så gärna fylla på.

 10. 10
  XMargareta säger

  # 9 Katerina

  Du har nog alldeles rätt.
  Jag är väl inte ensam om, att ha iakttagit barn och ungdomar, som blir stressat överaktiva och högljudda, efter att tex satt i sig en godispåse. ( För att lite senare halvslockna och bli lite tröga.)
  Det leder ju för en del dessutom till ett beroende.
  Så naturligtvis måste det vara så, att det vi äter påverkar både fysiskt och psykiskt.

 11. 11
  Georg W säger

  Det är när man hör Robert Sapolsky, som man förstår hur lite man egentligen förstår om sig själv. Konstigt att det ska behöva dröja så länge innan forskare som den här blir allmän egendom.

  Den här biokemisten är en av de smartaste och kunnigaste på planeten. Enligt honom ar vi förprogrammerade av våra förfäder. Beroende av vilken typ av förfäder vi har så är vi kollektivt formade av dem och deras värderingar. Det finns ingen fri vilja!!! Den är ännu oupptäckt vetenskapligt.

  https://www.youtube.com/watch?v=2bnSY4L3V8s

 12. 12
  Georg W säger

  ”Why Zebras Don’t Get Ulcers: Stress and Health” by Dr. Robert Sapolsky

  https://www.youtube.com/watch?v=D9H9qTdserM

 13. 13

  Mona 3
  IBS betyder att tarmen har en kontinuerlig inflammation. LCHF är bra till mycket, dock inte till IBS. Din IBS kan bero på något så fundamentalt som födoämnesallergi. Om Din kropp av någon anledning inte tål vissa födoämnen reagerar immunförsvaret IgG, varvid det bildas immunkomplex som kroppen dumpar i tarmen och genom inflammation försöker bli kvitt. Inflammationen är i detta fall en läkningsprocess. Den fortgår så länge som Du intar det eller de födoämnen Du inte tål.
  Om Du ännu inte har testat Dig för ev. födoämnesallergi är mitt råd att Du gör detta. Som så mycket annat görs inte detta automatiskt som en del i diagnosarbetet inom det ortodoxa medicinska systemet i Sverige. På nätet kan Du beställa ett sådant ’testpaket’. Det krävs ett blodprov, som Du kan ta hos Din vårdcentral, varpå detta skickas till ett utländskt laboratorium. Du får svar inom ett par veckor. Läs t.ex. på http://www.amodomedical.se.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Göran Åkesson
  IBS betyder inte inflammatorisk tarm utan irritabel tarm. Inflammatorisk tarmsjukdom är exempelvis Morbus Crohn och Ulcerös Colit, vilket är helt annorlunda.
  Vi är många som har blivit prompt bra i vår irritabla tarm av omläggning till LCHF.
  Om problemen inte blir bra av LCHF kan man, som du berättar, lida av födoämnesöverkänslighet. Man kan då låta testa sig tex hos en funktionsmedicinare. Men absolut att man bör prova med LCHF i första hand. Blir man bra då behöver man inte gå vidare med dyra tester.

 15. 15
  Lena i Umeå säger

  Även jag har blivit helt bra i min irriterade mage av LCHF. Trodde ett tag att jag var laktosintolerant, men trots att jag var mycket strikt med att undvika laktos blev jag aldrig riktigt bra i magen. Sen med LCHF insåg jag så småningom att jag inte hade några problem med laktos längre. Numera är magen lugn så länge jag inte får i mig för mycket kolhydrater.

 16. 16

  Annika 14
  Mitt inlägg var ett svar på Monas inlägg. Hon hade inte fått besvärslindring av LCHF. Min slutsats var därför att hon kunde lida av av födoämnesöverkänslighet. All födoämnesallergi ger immunsystemrespons. Inflammation är kroppens logiska läkande svar på antikroppbildning och immunkomplex. IBS kan därför, som Du själv därför indirekt medger, ha ett inflammatoriskt tillstånd i tarmkanalen. Även Chrons och UC kan uppstå p.g.a. födoämnesallergi.
  Mitt inlägg blev dock oavsiktligt alltför ķategoriskt. I mitt inläggs andra mening skulle i slutet ha stått ” dock inte ALLTID till IBS”.
  IBS är ett underdiagnosticerat tillstånd, läs ’slarvigt undersökt’, av behandlande läkare. De positiva effekter som stundtals uppstår vid övergång till LCHF beror i sig inte på relationen fett/kolhydrater i kosten, utan främst på att en övergång till LCHF nästan undantagslöst innebär att vederbörande ändrar sitt totala matintag. Många är t.ex. utan att veta det glutenkänsliga, som kan ge just inflammationstillstånd i tarmen. Ibland räcker det med att vederbörande drar ner på brödätandet, som en åtgärd för att minska kolhydratintaget, för att en pågående IBS försvinner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa