EU – sluta tvinga oss att slänga fullt ätbara ägg

Aftonbladet.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Sanslöst! Ägg är nog det livsmedel som det är allra lättast att veta när det inte är tjänligt längre. Då luktar det nämligen apa.

  I det här huset har det ätits många utdaterade ägg. Men – lycka, oh lycka – sedan några månader har vi möjlighet att köpa ägg från en lokal bonde. Hönsen går ute och har det bra och äggen är mycket godare än ”köpeäggen”. Dessutom kommer de från olika sorters höns och är alltifrån stora vita till små, söta blågröna.

 2. 2
  kerstin hallert säger

  vem sprider sån gallimattias – detta måste vara FAKE NEWS – om det vore sant skulle upprördheten vara stor och påtaglig i medierna i det Frankrike där jag är glad att bo. Här propageras hela tiden för att inte fästa vikt vid datumstämpling på äggkartongen. I Frankrike slängs inga ägg. Och ägg kan fås pinfärska för förvaring i – obs obs- rumstemperatur med VÄRPNINGSDATUM stämplat på varje ägg. Ibland är dom så färska att litet fjäder sitter på skalet och bland är äggen befruktade. Kärleksproduktion.

 3. 3
  Nisse Hult säger

  Sverige 2019 i ett nötskal eller kanske i ett äggskal

 4. 4
  Magnus Eriksson säger

  Jag uttalar mig inte särskilt om ägg utan om påståendet att vi slänger så mycket mat, 500 000 ton, enligt andra uppgifter 1/3 av all mat. Jag är inte säker på att detta är riktigt. Hur definierar man matavfall? I mitt hus har man börjat med särsortering av matavfall. Vi har fått en beskrivning från kommunen om vad som är matavfall. Bl a är servetter, ägg och kycklingben matavfall enligt kommunen. Men om man lagar mat från grunden som man ofta gör när man äter enligt LCHF, så blir det mer ”matavfall”. T ex om jag köper ett blomkålshuvud så tar jag av blasten som kan vara omfattande och sedan skär jag ut stocken. Detta ska enligt kommunen räknas som matavfall. Det väger nog inemot hälften av blomkålshuvudet. Om jag istället köper en färdigrätt som innehåller blomkål så har blast och stock redan tagits bort i fabriken. Räknas det som matavfall eller som industriavfall? I vilket fall som helst är det inget fel att slänga bort oätliga delar av maten, men ska det då kallas matavfall? Om det är som jag misstänker så blir det mycket mer” matavfall” om man lagar mat från grunden..

 5. 5
  Yvonne Wild säger

  Ja, detta måst ju upphöra genast. Dessa aktivister ska ställas inför rätta nu!

 6. 6
  XMargareta säger

  Om jag förstått det rätt, så är kanske Sveriges matsvinn störst från just livsmedelsbutiker.
  Coops vd, som är artikelförfattaren, beskriver hur det går till vad gäller just äggen,
  men det finns många andra matvaruslag, där liknande regler ger stort matsvinn.

  Så ja jag tror, att siffran kan stämma. Jag tror inte Coops vd skulle komma med siffror tagna ur luften.
  De återfinns säkert i noggrant framtagen statistik.
  0ch med tanke på hur många livsmedelsbutiker, som slänger matmängder enligt det mönster han refererar, så finner jag det troligt att siffran kan stämma.

 7. 7
  Tvillingsyster säger

  4 Magnus Eriksson

  Jag kastar inte bort stocken i blomkålen.Jag skär den till tunna skivor och använder till blomkålsmos. På samma sätt kan man använda broccoli med.

 8. 8
  Gunnar Isaksson säger

  För många år sedan hyrde jag ett litet torp utanför Linköping. Varje vår laddade jag upp med nya torrvaror samt massor av ägg. Torrvarorna var tyvärr inte LCHF men äggen var det.

  På hösten kunde äggen ha gått 3 månader efter sista datum och var hur fina som helst.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  #4 Magnus Eriksson
  Inte slänger man all blast från blomkålen.
  Den yttersta kan vara lite halvdålig, men vart efter blir den bättre. Går utmärkt att koka tillsammans med övrig blomkål. Precis som ”Tvillingsyster” skriver så kan det mesta av stocken skivas och koka med. Ett annan tips är att riva stocken fint och göra blomkålsris alternativt riva lite grövre och steka rårakor.

 10. 10
  Mormor säger

  Här nere i Italien har vi för det mesta också datumstämplade deponeringsdag på våra ägg…och dessutom räknas ägg inte ens som färskvara i affärerna, vilket jag tycker är lite tokigt, men varje gång jag försöker framhålla att i andra länder är det annorlunda, så gillas det definitivt inte! Får bara till svar att lagen säjer ingenting om att ägg bör förvaras kyligt eller åtminstone svalt…
  Och slänga ägg görs bara om dom luktar illa…!? Och det har aldrig hänt mej.
  Bra idè med rårakor av blomkåls-stocken…
  Använder gärna annars stock o blast av både broccoli och blomkål…
  Nu har förresten en italiensk forskare, Pier Paolo Pandolfi, från Harvard Medical School, upptäckt ännu en viktig molekyl i broccoli, som kanske kan inhibera cancerceller och förbättra utgången av någon slags akut leukemi…kommer tyvärr inte ihåg riktigt hur, var, när…men ska kolla uppgiften igen om den verkligen är av värde eller inte…

 11. 11
  Gabriel Kullberg säger

  Människoförakt är det. Att butiker hellre kastar bort fullgod mat till förlust, än att sänka priset och få varan såld innan bästföredatum. Om det kastas 1/3 av all mat i Sverige och det mesta i butik så innebär det att man skulle kunna sänka priset med runt 1/3 och jag lovar att man får allt sålt.

 12. 12
  XMargareta säger

  Av denna tråd att döma är italienska (och franska?) livsmedelsaffärer olydiga, eller ”okunniga” mot den EU-regel, som tycks finnas?

 13. 13
  Mormor säger

  Margareta…vad du vet, finns det verkligen en sån regel att ägg ska betraktas som färskvara av alla EU-medlemmar och alltså förvaras kallt?
  Italienska myndigheterna brukar för det mesta (?!) hålla sej till EU-reglerna och låter den kommunala polisstyrkan ta hand om regelbrott….ser ofta olika restauranter t ex som tvingas stänga p g a att de inte håller sej till de parametri som EU bestämt…men är förstås inte speciellt insatt i ämnet.
  Färsk mjölk t ex som är tillåtet att säljas i speciella affärer, är underkastade en rigorös kontroll och så fort bakteriehalten t ex övergår en viss gräns, stängs verksamheten och det blir ofta höga böter…det kollas temperatur och kvalitet m m…och försäljaren är också tvungen att ha en stor skylt uppe på väggen med texten att klienterna tillråds att koka mjölken före konsumation…sen gör man som man vill, men på eget ansvar.
  Den affär här i vår lilla by utanför Milano, säljer även färskost och färska ägg, som inte får ligga i samma avdelning som osten av hygieniska skäl…men ingen bryr sej om temperaturen??

 14. 14
  XMargareta säger

  # 13

  O nej. Jag är själv mycket okunnig om eventuella regler, annat än det jag läst mig till i denna tråd.
  Osv.

  Coopchefen, som skrivit artikeln i Aftonbladet, som finns i början på tråden och som är ursprung till tråden, läs den om du inte gjort det, klagar över, att EU-reglerna tvingar honom att slänga si och så många äggkartonger varje vecka.

  Om man då inte slänger ägg i tex Frankrike och Italien, som personer i tråden säger, så har man kanske bättre planering och bättre hantering av äggen

  Och vad bl.a. ägghantering anbelangar och kanske mycket annat, är i så fall de som bosatt sig i Italien och Frankrike att gratulera.
  Vilket jag härmed gör.

 15. 15
  Mormor säger

  Margareta, fick mej ett gott skratt när jag läste slutklämmen på din kommentar, tack för det….
  Men det är inte allt som glimmar här nere heller, och ibland kan man bli irriterad på just det att regler bryts, ingen bryr sej om dom och folk gör vad dom vill…inom en viss gräns naturligtvis…och då säjer man sej själv att ”tänk, i Sverige skulle detta aldrig hända….lyckliga dom som bor i Sverige”….
  Läste artikeln i Aftonbladet, hade faktiskt missat den, ibland registrerar inte min hjärna det den borde….
  ..och måste medge att vad som där står skrivet, låter helt otroligt….. skulle vilja uppmuntra alla äggslängare till att bli lagbrytare!! Vi måste få tänka lite själva, väl…och undrar om det hela kan vara sant eller rör det sej kanske om ett tragiskt missförstånd….?
  Om inte…fruktansvärt oetiskt, slöseri med resurser utan like, en hänsynslös världsåskådning och en otrolig egocentrism…

 16. 16
  XMargareta säger

  Mormor.
  Humor är en gudagåva.
  Gratulerar även till det.

 17. 17
  XMargareta säger

  Slår upp min morgontidning.

  På 1:a uppslaget i tidningen står:
  ”………Visste du, att ägg kan hålla flera månader efter bäst före datum?
  Datumet är satt enligt en EU lag, som utgår ifrån, att äggen förvaras i rumstemperatur, som man gör i vissa EU länder…….”

  Snett var ordet sa Bill till Bull

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  Jag skickade en fråga till Naturvårdsverket angående bäst före datum på ägg, men dom hänvisade till Livsmedelsverket.
  Matsvinnsfrågan vad gäller enskilda produkter ligger inte på deras bord tydligen, nä, det kan man väl tänka sig. Bara om det handlar om ton. Får ställa en ny fråga.

 19. 19
  Konsument i Sverige säger
 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  Konstigt att man alltid skyller på konsumenterna! När det gäller matsvinn!
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7247465

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa