Livsmedelsverket är snett ute

Ann Fernholm: Faktakoll av ny studie.

Livsmedelsverket har kommit fram till att det är mera frukt och grönt vi behöver äta för att bli friskare. De har då inte alls beaktat allt socker som svenskarna sätter i sig.

 

Comments

 1. 1
  Hanveden säger

  Tycker Jenny Reimers förklarar bra i denna video…

  https://www.allehanda.se/artikel/expert-nej-till-frukt-och-gront

  mLCHFh B-) .

 2. 2

  Det är mer troligt att det är överkonsumtion av socker som är boven i dramat. Frukt och grönt åt vi förr väldigt lite av större delen av året. Vem minns inte ärter och morötter på burk, det var vintergrönt. Utöver rotfrukter i köttsoppa så var det inte mycket grönt så när som på sommartid, tomater, gurka, lite sallad, lite bär. Frukt var det väldigt lite av.

  Alla råvaror var mycket bättre förr, inte mycket processad mat. Allt lagades från grunden.

  Socker förekom i bakverk och sylt. Det åt man inte dagligdags.

 3. 3
  Helge säger

  Det är skamligt att politikerna låter livsmedelsverket prioritera Nordic Sugar, Coca-colas och de andra storbolagens vinster i stället för folkhälsan…
  Det parti som inför en rejäl skatt på socker får min röst!

 4. 4
  Mormor säger

  2 65+

  Det är så sant som det är sagt…
  Kommer ihåg när man var liten och vi tillbringade somrarna uppe i vår lilla by i Jämtland, då hände det ibland att man blev inbjuden till någon av mammas äldre släktingar på nån bondgård i närheten och det var för oss småflickor en stor fest….
  Då fick man stiga in i köket och fick sitta ner vid köksbordet och blev serverad ett glas med riktig mjölk direkt från kossorna, ingen pastörisering eller homogenisering där inte, med en sked hemmakokad jordgubbssylt i, bären från egna landet, och ibland var mjölken fortfarande ljummen…och sen bjöds det bullar och goda kakor till, drömmar, finska pinnar och allt vad dom nu hette….och man kände smaken av det hemmakärnade smöret i dom….
  Det var fullkomlig lycka det….den tiden är förbi….
  men vi som hade turen att få uppleva den, har otroligt fina minnen bevarade…

 5. 5
  Georg W säger

  Jag var tvungen att klippa ut lite viktig samhällsinfo från Anns artikel. Ökningen av fetma och diabetes sammanfaller med en ökning av konsumtionen av frukt och grönt.

  ”Tillägg: Jag fick en bra kommentar från en läsare. Sedan 1960-talet har vår konsumtion av färska grönsaker och rotfrukter enligt Jordbruksverkets statistik ökat från cirka 21 kg till 58 kg. Konsumtionen av frukt och bär har ökat från runt 53 kg till 69 kg. Trots den ökningen har vi haft en epidemi av fetma och typ 2-diabetes. Att äta mer frukt och grönt, verkar alltså inte kunna skydda nämnvärt mot fetma och typ 2-diabetes.” Slut citat.

  Det stora problemet och orsakerna är uppenbara. Eftersom Ann konstaterar att människor underrapporterar sin sockerkonsumtion även i vetenskapliga svarsformulär. Endast välutbildade medelklasskvinnor svarar tydligen på denna statliga skräpforskning

  För mig är det uppenbart att en ökning av frukt och grönt, göder glukosbakterierna i tjocktarmen och ger sockerberoendet (bakterierna och svamparna) den psykologiska styrka de behöver för att förstöra vår kropp.

  Mat är ingen helig ritual som ska tillfredsställa alla våra sinnen. Tallriken behöver inte vara ett vackert konstverk. I grund och botten är mat en tillräckligt stor köttbit och tillräckligt mycket fett för att vi ska få den energi och näring vi måste ha. Då fungerar människan förmodligen optimalt! Estetik och variation i dagliga måltider är sjuka symptom i ett sjukt och andefattigt samhälle. (Tror jag)

  Jag ska ju definitivt poängtera att jag själv gärna hänger mig åt matporr och då och då struntar i att det är orsaken till att vår planet förstörs. Men frukt och grönt är fyrkantig skräpmat för fyrkantiga innehållslösa normala människor! Enda chansen att rädda äran är att odla det själv. Sån skräpmat får man inte köpa!

  Skriker vi onormala som lever utanför fyrkanten och nu ska odla tomater och blomkål så det räcker till nästa år eller avstå (:

 6. 6
  GoranvanDenBuske säger

  Innebär vi skriver och ondgör oss över exakt samma saker, som för tio år sedan? När jag var ganska aktiv.. Annars, något nytt? 😉

 7. 7
  Göran Sjöberg säger

  George W – Kloka synpunkter som vanligt 🙂

  Jag känner en jägare och där får jag tag i både hjort och vildsvin.

  Idag satte jag in en fransyska från en hjort i ugnen och skivade den sedan i en stekpanna med mycket smör lite lök, crème fraîche, några bitar brie-ost och rejält med grädde. Jag toppade anrättningen i stekpannan med en näve bladgrönt och min hemmagjorda surkål.

  Ingen potatis eller annat ”otyg”!

  Vad jag inte förstår är att jag tenderar att gå upp i vikt – några kilo dock!

 8. 8
  Björn Ekholm säger

  Om alla människor åt som vi gjorde på stenåldern skulle inga av dessa problem finnas. Diskussioner om kolhydrater av olika slag hit och dit och vilka fetter som är nyttiga hit och dit. Väldigt enkelt egentligen. Det forskningen väldigt kortfattat säger sig veta om vad folk åt för mycket länge sedan är att man åt mycket kolhydrater i form av rötter och rotfrukter av olika slag liksom frukter från träd och svamp och nötter. Ägg likaså. Kött givetvis av allehanda slag beroende på var man bodde. Bland stenålderskostens förespråkare sägs att olivolja ingår i kosten. Tveksamt. Tror ingen på stenåldern hade en aning om vad olivolja är för något utan man fick i sig det fett man behöver genom ägg, nötter och kött av olika slag. Nutida forskning av naturfolk som äter denna typ av kost säger att dessa inte lider av våra sjukdomar såsom hjärt och kärlsjukdomar diabetes och så vidare. Vad man kan konstatera utifrån forskningen är att dom flesta naturfolken exklusive inuiterna åt mängder av vattenlösliga fibrer och extremt lite eller inget av olösliga fibrer. Tänkvärt.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  6 GoranvanDenBuske
  Ja vårt budskap är ungefär detsamma som för 10 år sedan.
  För min del har jag blivit mera medveten om sockrets dödliga effekt, medan stärkelsen inte tycks vara fullt lika farlig.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  8 Björn Ekholm
  Om ett barn som föds idag endast skulle äta det socker som finns i frukter som fanns på stenåldern skulle det sannolikt gå bra, men de frukter som säljs i stora mängder i matvaruhusen är avlade att innehålla mycket mera socker, och det är framförallt sockret som förstör vår metabola hälsa. Så tror jag.

 11. 11
  XMargareta säger

  Här en story om en peson, som botade sin hjärtsvikt på 4 månader med bl.a. LCHF med förstås ovanjordgrönsaker och ett batteri kosttillskott.

  https://newsvoice.se/2019/05/hjartsvikt-bota-alternativa-metoder/

 12. 12
  Georg W säger

  Härom dagen drabbades min ledartacka av benbrott. Slakteriet vägrade att ta henne, så jag fick för första gången utöva hemslakt. Hädanefter kommer alla mina får och lamm att slaktas på gården. Jag har lagt en förmögenhet för att slippa göra det själv. Det var busenkelt!
  Jag la skinnet utanför medan jag tog hand om djuret och vildsvinen kom och stal skinnet för mig och förstörde det.

  Jag kommer nu att erbjuda mig att köpa alla nödslakter som dyker upp här i min hembygd. Dessutom har jag mitt första skjutprov på kristi flygaredag. Sedan är det bara slutprovet kvar i augusti på löpande älg. När det är klart blir jag licensierad jägare på heltid (under jaktsäsongen givetvis).

  Jag ser framför mig ett berg av kött som växer upp och jag ser också ett regelverk som i princip tvingar mig att bli olaglig! Eftersom det inte är aktuellt att gräva ner något kött. Myndigheterna måste släppa sitt regelverk. Som endast syftar till att förhindra att bakterier hittar vägen in i människors munnar via födan. Därför måste alla äta mat från livsmedelsaffären som är behandlat mot bakterieroch dessutom innehåller bakteriedödande medel.

  Snygg kombination: globala giftiga frukt och grönsaker och bakteriedödande teknik. Det är ett under att människan kan gå till jobbet över huvud taget

 13. 13
  Mormor säger

  Georg, hur man än vänder på det så är frukt och grönt kolhydrater…. alltså enbart tillväxtbefrämjande…!?
  Och angående bakteriedödande teknik har naturen själv utrustat oss med den bästa av alla, nämligen en magsaft producerad av de parietala cellerna i de gastriska körtlarna, med ett pH-värde av 1.0 till cirka 2.5, som effektivt tar död på de flesta bakterier och andra främmande micro-organismer…så i teori borde vi vara väl skyddade även utan kemiska giftiga ämnen..?

 14. 14
  XMargareta säger

  Jag tror också det går att lätta på en del regler, som underlättar hemslakt,
  men det finns ju Trikiner, och hoppas aldrig mer, Galna Kosjukan, för att ta några exempel, så på något sätt borde hanterandet försäkra mot sådant.

 15. 15
  Björn Ekholm säger

  Det tror jag du har helt rätt i Annika. Alltså ditt svar på mitt inlägg. Frukter idag är ju tyvärr väldigt annorlunda ut mot för länge sedan.

 16. 16
  Lisabet säger

  #12 Vilket regelverk? ”Vår” jägare låter kontrollera alla skjutna djur (mot trikiner antar jag), och sen är det fritt fram att äta. Hur det går till i praktiken är jag inte insatt i.

 17. 17
  Georg W säger

  Grisar är, till skillnad mot människor allätare. De har även en bakterieätartarm och kan utvinna näring och energi från biomassa. Det är ingen risk för tamsvin men vildsvin äter upp en räv eller vad den nu hittar i skogen. Därför har cirka 1% av vildsvinen trikiner!

  Därför skickar ALLTID jägaren ett trikinprov för undersökning och får svar inom två dagar om köttet innehåller trikiner eller inte. När jägaren fått klartecken så måste han gräva ner köttet ändå om frysen är full. Inte ens trikintestat kött får säljas av jägaren. Det kött som säljs lagligt har genomgått en statlig godkänd väg till konsumenten. annars måste man tala tyst om sina matinköp eftersom jägaren gör sig skyldig till lagbrott!

  Vad gäller magsyran så kan jag tänka mig att den är imonerande och hur man än vänder sig så har man ändan därbak och står där med en massa frågetecken??? Hur tusan kan ehec-bakterier, svampar, och dylikt otyg överhuvud taget överleva i magens syra. Något säger mig att bakterier inte gärna tar vägen genom magen utan istället går andra vägar, kanske.

  Har ni kattlåda hemma? Då har ni fått en urgammal parasit från kattens avföring som bosätter sig i våra kroppar och gör oss orädda och risktagande!!! Framför allt våra pojkar.

  Parasiten som egentligen är till för att göra musen orädd för katten, har även den effekten att den, musen, blir attraktivare för andra möss. Så inte nog med att kattens symbiosparasit gör musen självmordsbenägen. Den ger den chansen att öka sin avkomma också. Tydligen verkar det som att denna parasit har liknande effekt på människor. Väldigt många unga pojkar som dör i motorcykelolyckor har denna parasit från mammans gosedjur i barndomen.

  Katter ska leva vilda utomhus och utföra sina behov i barnens sandlådor (:

  Visst är naturen magisk och outforskad! Massor av människors liv styrs och kontrolleras av en kattparasit.

  Min vildkatt är mycket obekväm med att vara inomhus och tillbringar sitt liv ute.

 18. 18
  Mormor säger

  14 XMargareta

  Alldeles riktigt….hade glömt både trikiner och prioner, av vilka de sistnämnda inte låter sej påverkas av vare sej lågt pH eller hög temperatur…måste tydligen brännas upp för att oskadliggöras!?
  Och trikiner är inte heller trevliga, var längesen jag tänkte på dom….kom inte ihåg längre att det är just därför jag är så jättenoga med att genomsteka allt griskött ordentligt……och det fick vi nog lära oss på Åkersbergs Lanthushållsskola i Höör på slutet av 50-talet, nu är även den utmärkta skolan försvunnen….
  Men alla dom där otäcka nematoderna och svampar av olika slag är jag livrädd för, sen jag fick hela förra sommaren förstörd av en otäck attack av ringorm på båda underarmarna….utvecklade sej så småningom till en fruktansvärd plåga med kliande, brännande, svullna och knallröda utslag från armbågen och ner till handleden! Var uppe i Hälsingland i maj och vet inte hur jag bar mej åt, men jobbar ju mycket ute på tomten med allehanda, när jag är där….och det finns många djur runtom, även möss inne ibland, men har vare sej katt eller hund… här i Italien kallar dom annars ringorm för ”la malattia del gatto”….och många anser tydligen att man måste ha närkontakt med ett infekterat djur för att få denna svampaktiga inflammation?
  Läkarna trodde först det kunde ha varit en fästing…två då, eftersom jag hade utslag på båda armarna, vilket jag själv tyckte verkade föga troligt…men den testen var negativ och sedan fick jag diagnosen psoriasis….men dom salvorna hjälpte inte heller förstås…varpå jag på eget bevåg gjorde en test micotico här i Milano, som efter 6 veckors undersökning (tog tid för nu var det redan augusti månad och alla var på semester…) visade sej vara positiv i mikroskop, men negativ i odling. Fick alltså så småningom per os en antifunghino och olika crèmer, som dock gav allergiska reaktioner allihopa…var rena helvetet faktiskt…tog mej 4 månader att bli av med detta elände och har nu speciellt underarmarna, där huden fortfarande har en lätt rosa färgton….
  Såna mikroorganismer kan nog ta kål på vem som helst…?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa