Matrutin

Jag har ju tidigare berättat att jag har experimenterat med olika kostupplägg för att se vad som passar mig bäst. Just nu iakttar jag en modifierad 18:6-modell.
Den innebär att jag dricker kaffe med en tsk kokosfett på morgonen, plus en vatten-salt-shot. Sen blir det efter 12 en lätt LCHF-lunch tillsammans med maken, oftast omelett med ägg, grädde och bacon. Vid 17.30 en måttlig LCHF-middag. Kvällskaffe vid 18.30. Sedan ingenting (förutom något vatten) tills morgonkaffet.
Om jag känner mig sugen på något på kvällen kan jag låta en skedsudd Bregott smälta på tungan.
Detta gäller till vardags, vid sociala tillfällen blir det mera.
Med detta har jag inga problem med hunger eller sug, och jag håller vikten.
Många säger att fasta ökar stresshormonpåslaget, men med denna regim känner jag ingen stress. Huvudsaken för mig är att jag mår bra, håller vikten, och slipper hunger och sug.
Det ska bli intressant att se om denna modell fungerar i längden för mig.

 

Comments

 1. 1
  Lena Alsmo säger

  Hej! Jag kör samma sedan 2 âr. Det är absolut inte svârt, men jag tycker att jag borde gâ ner i vikt. Kan det vara leptinet som spökar? Blodsockret har jag koll pâ och

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Lena
  Det är ju blodsockret som är viktigast för hälsan, både på kort och lång sikt.
  Viktnedgången är vanskligare att uttala sig om. Jag har ju åsikten ätt matmängden spelar roll för vikten, men det är diskutabelt.

 3. 3
  AnnaLena säger

  Har länge funderat över om kokosolja o smör i morgonkaffet bryter fastan?

 4. 4
  Humlan säger

  Själv har jag helt slutat med Bregott, för att slippa fröolja.
  Använder bara smör. Vill man ha bara liten mängd eller tunt, så går det ju bra att hyvla.
  Även jag kör 18:6 och tycker det är jättebra.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Kör 23:1 och är supernöjd med det trots alla bannor som ständigt
  dyker upp. Gäller att våga för att vinna. 90dgr i ett sträck retar många. Ork i massor, god
  sömn, stabilt lågt blodsocker, stabil låg vikt mm stör.
  Särskilt stör det dom som ska tjäna på folks beroende på ett eller annat sätt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  3 AnnaLena
  Lite fett i morgonkaffet bryter förstås fastan. Det är därför som jag skriver ’modifierad 18:6’.
  Det bryter ändå inte fastan på alla sätt. Fett påverkar inte levern så mycket som kolhydrater och protein. Fett går i stor utsträckning in i Vena Cava inf i chylomikroner, och metaboliseras inte i levern. Fett höjer inte heller blodsockret och insulinet.
  Ja jag vet inte allt om det här, men det viktigaste är ju att det fungerar!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Nisse Hult
  Problemet med 23:1 för mig är att få in det i familjevardagen. Det känns bara så tråkigt att sitta där med en kopp (salt?)vatten, när maken äter sin lunch. Samma om det skulle gälla middagen. Därför kompromissar jag med två måltider per dag.

 8. 8
  Agneta Andersson säger

  Jag gör precis som du Annika. Fettkaffe till frukost kl.8 med smör och kokosfett. Kl.12 blir det omelett med bacon. Det finns bacon från Tulip som är nitritfritt, från utegående grisar, som smakar bättre än annat. Lite dyrare, men bäst. Sen blir det middag kl 16 och därefter bara kaffe och vatten. Så 16/8 för oss också.
  Mår jättebra på detta, men vikten står still. Det händer inget, men går heller inte upp i vikt. Kanske beror det på åldern. Jag är 70 fyllda.

  Agneta

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Agneta
  Om man trivs bra med sin mathållning, men verkligen behöver att gå ner i vikt, får man fortsätta att experimentera. Kanske man kan minska fettmängden i morgonkaffet, eller minska matmängden i (någon av) måltiderna?

 10. 10
  Nisse Hult säger

  8 Agneta
  16/8 räcker inte för att komma till optimal fettförbränning tyvärr.
  Du måste skruva till mera för att få effekt var så säker. Mängden fett i morgonkaffe
  är inte boven.Max ätfönster 20/4 då kommer resultat och
  inget insulinpåslag kväll/natt då händer saker. Ät allt mellan 08:00-12:00 låt sen kroppen
  vila till nästa dag är mitt tips. Kör 23/1 en månad sen kommer du se stora resultat.

 11. 11
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Matrutinene til Annika er det nok mange som kjenner seg igjen. Den stabiliserer vekten og gir ikke høyere blodsukker. Skal du ned i vekt vil jeg tro du må ut å svette litt mer for å få høyere forbrenning? Selvfølgelig er det også andre områder som gjør at du ikke går ned i vekt. Søvnbesvær ødelegger det metabolske systemet. Kanskje litt bevegelse hvor du blir svett på ryggen hver dag vil hjelpe også på dette problemet? I hvertfall hjelper det på meg.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Gerd Elisabeth Grini
  Ja var och en får prova sig fram till vad som fungerar bäst för den.
  Men man får akta sig för att säga att fysisk aktivitet är bra för alla för viktnedgång, för det fungerar väldigt olika. Framför allt är fysisk aktivitet ett medel för bättre mående, fysiskt och psykiskt.

 13. 13

  Efter experimenterande har jag kommit på att det enda som får mig att minska i vikt (vilket jag behöver) är 36-timmarsfasta två gånger i veckan kombinerat med LCHF-mat i övrigt. Det är härligt att se hur byxor blir för stora i midjan så jag får dra åt svångremmen. När jag började trodde jag det var omöjligt att genomföra på egen hand. Tänkte att jag nog fick ligga i sängen hela dan för att klara av det. Men det behövdes inte alls utan jag kunde jobba på med allt möjligt. Nu är jag pensionär och disponerar en del av min tid men väljer alltid fastedagarna när jag inte behöver åka till stan eller träffa folk av någon anledning. Fung rekommenderar ju att man ska ha fullt upp. Men det passar inte mig. Var och en måste hitta sitt eget sätt.

 14. 14
  Hans Nilsson säger

  Vi är uppenbarligen olika. Jag imponeras av era disciplinerade, strikta matrutiner. Lite dåligt samvete har jag för min matglada vällust.

  Problemet, om man vill se det så, är att det är så roligt att äta. Måltiderna har sannerligen inte blivit mindre nöjsamma, snarare tvärtom, sedan jag kraftigt minskade kolhydraterna (framförallt mjöl och socker), och ökade intaget av fett (främst smör och kockosolja). Jag dricker s k fettkaffe senast kl sex varje morgon, sedan riklig frukost, ofta bestående av ägg, bacon, yoghurt, nötter. Middagen är allt annat än knapp, men lång och smakrik. Jag äter även ordentligt kvällsmål. Ingen lunch dock. Ändå väger jag mindre än före LCHF, och mår oändligt mycket bättre.

 15. 15
  olle holmqvist säger

  Inom primatologin – läran om oss primater finns fackuttrycket – cathemeral”
  https://www.youtube.com/watch?v=Rb-0SSEOkhs
  Vi är ju vana att tänka oss tudelningen nattaktiva kontra dagaktiva. Men en del av oss primater är aktiva, ibland, när det passar, oberoende av om dag eller natt. Födosök torde vara den viktigaste aktiviteten.
  Tänk om våra klockslagsfixerade matvanor – egentligen är en kompromiss – som så mkt annat – mellan kulturtvång och medfödd biologi ?

  Hur skulle filmlindustrin klara sig om vi vore katemerala ?
  https://www.youtube.com/watch?v=sLEdi49XEhA

 16. 16
  Hans Nilsson säger

  Filmindustrin klarar sig nog, men resonemanget om ”kulturtvång och medfödd biologi” är intressant. Kanske är det tillgången som är ”problemet”. Det faktum att många av oss i västvärlden kan äta ihjäl oss om vi vill. Och att kulturen – de rådande mattraditionerna – inte utgör något (allvarligt) hinder. För mig är mat främst ett sätt att må bra, och ha trevligt. Inte ett sätt att överleva, vilket det förstås är i grunden.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa