EAT-Lancet har tydligen blivit den nya normgivaren för kostråd

Västerbottens kuriren.

Det gäller en nordisk uppföljning av EAT-Lancet-rapporten.
EAT-Lancet är initierad av veganen Gunhild Stordalen. Hon har tagit som livsmission att få hela världen att äta veganskt. Hon tror att det skulle bringa hälsa och bättre miljö och klimat. Projektet bekostas av maken hotellmagnaten Petter Stordalens miljarder.

Enligt EAT-Lancet ska vi äta mindre kött (-75%) och mera baljväxter och nötter (tiodubbling). Vi ska äta max 28 g kött per dag.
Nordiska forskare har gjort en första uppföljning av rapporten som kom i januari. De nordiska kostråden anges vara i världsklass, i skolorna serveras hälsosam mat (margariner och industrimat) och antibiotikaanvändningen i djurproduktionen är låg.
De nordiska länderna har varit ledande i omställningen av livsmedelssystemet.
Forskarna bedömer att nuvarande kosthållning leder till folkhälsoproblem och miljö- och klimatpåverkan. Maj-Lis Hellenius är med och tycker. Hon tycker dock att vi kan äta en aning mera kött än 28 gram per dag.

Var ska alla dessa baljväxter och nötter produceras? Kan det ske i Sverige?
Förlorarna är vi konsumenter som inte får äta en näringsrik och hälsobringande kost, med hög animalisk andel. Korna som förbättrar jordkvalitén ska i det närmaste utrotas. Den jordutarmande och förgiftande vegetabilieodlingen ska helt ta över. Gödningsmedlen som produceras av fossila resurser kommer att ta slut.
Det är synd om människorna.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  En del människor har uppenbarligen för mycket pengar. Och nu ska hon ha oss att äta oss till ohälsa också. Tyvärr verkar inga som helst fakta bita på veganer. Veganismen är en religion och sektmedlemmarna fanatiker. Att deras kost leder till både ohälsa och miljöförstöring intresserar dem inte.

 2. 2
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Slik blir det når nordiske leger ikke kan mye om kosthold. Gunhild Stordalen har selv innrømmet at hun ikke kan mye. Hun hadde spiseproblemer i oppveksten, av den grunn har hun alltid løpt hver gang hun har spist hele livet. Ikke så underlig at immunforsvaret hennes svarte på dette til slutt. Her må alle fornuftige leger på banen, alle pensjonerte og alle opplyste i dag som kan noe om kosthold før og nå. Blir det så ille at kjøttet blir rasjonert som under krigen, kommer flere enn meg til å jakte ulovlig. Landbruket og kjøttproduksjonen i Norge er under press. Kjøttproduksjonen har gitt bonden trekk i pris hver gang en okse hadde mer fett på kroppen enn Gunhild Stordalen, fettet som vi alle trenger. Vi får stå på med kunnskap om fettsyrer og viktige aminosyrer alle mennesker trenger ellers vil vi måtte sette inn en ekstra mage for å drøvtygge fiber slik kua har?

 3. 3
  Mormor säger

  Då måste vi sätta in tre magar till väl??
  Har en känsla av att kossor har fyra magar…??
  Tänk om nån av dom här experterna på felaktiga kostråd kunde tala om för oss var i all världen vi får vår nödvändiga energi ifrån, för vårt vardagliga liv??
  För att inte tala om alla de nödvändiga substanser (typ nukleinsyror, hemoglobin, hormoner, enzymer….etc) kroppen producerar av just de intermediära metaboliterna från våra tre viktigaste reaktionsvägar….varav Krebs cykel är en och försiggår just i mitokondrierna, där också beta-oxidationen av fettsyror plus den oxidativa fosforilationen försiggår, varifrån vi ju får den ena delen av vårt energibehov tillfredsställt, den molekyl som kallas ATP.
  Om nu dom här veganerna skulle ha rätt, så kan vi kanske avskaffa mitokondrierna??
  Varför ska kroppen gå och släpa på nåt den inte behöver? Dessutom finns dom i alla celler…och ofta i tusental…
  Tänk så mycket extra energi vi skulle bespara oss då….enligt det veganska konceptet alltså….
  Eller vad tror dom??
  Jag bara undrar…

 4. 4
  Ethel Loberg säger

  Själv låter jag alla möjliga matåsikter passera med ett ”jaha”, och så är det inte mer med det.

  Men lite kul att läsa allt tyckande kan det ju va. Men inget som borde uppröra numer. Visst var det ”högspänningsläsning” när kommentarerna mot LCHF ångade på som värst men även då sträckte jag mig mest till ett ”jaha”
  Allt hotande elände från motståndare mot mättat fett fanns och finns ju inte, på riktigt.

 5. 5
  Bernt Östlund säger

  Norge är ju inte med i EU men jag har sett att EU vill att korv och burgare ska innehålla kött. Veganska varor ska inte få heta korv eller nåt på burgare.
  Det stämmer väl också med normalt språkbruk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa